Autor Wątek: Egmont 2026  (Przeczytany 278425 razy)

BlackoutHV i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline michał81

Odp: Egmont 2026
« Odpowiedź #555 dnia: Śr, 28 Styczeń 2026, 12:37:47 »
Oł....kej? No i co, że ludzi interesują te komiksy?
Hmmm. Miało być "nie interesują". Teraz tego już nie poprawie, więc wyszło zabawnie.

Co do kolekcji to pisz do Hachette. Ja po prostu napisałem że wolę poczekać na kompletne wydanie Egmontu. Ty wolisz kolekcje to skieruj te prośby do wydawcy, który się nimi zajmuje. Co też jest zabawne bo przecież ten wydawca też ci nie wyda wszystkiego naraz, ale ciskasz się o to w temacie Egmontu jak pewien forumowy troll.

Naprawdę jest aż tak mało Batmana który się u nas ukazuje? Nie wydaje mi się.
« Ostatnia zmiana: Śr, 28 Styczeń 2026, 14:31:42 wysłana przez michał81 »

Offline Juby

« Odpowiedź #556 dnia: Śr, 28 Styczeń 2026, 13:04:14 »
Robiłeś research w tej sprawie? Ile osób zagłosowało, że nie interesuje ich The Riddler: Year One, a ile, że owszem? Z chęcią poznam te dane.

Znowu wkładasz w moje posty coś, czego nigdy nie napisałem. Nie "wolę kolekcji"(!), nigdy w życiu. Też wolałbym mieć wszystko z normalnym grzbietem (i więcej na miękko). Więc nie wiem co jest "zabawne" i nie wiem kiedy ciskałem się o to, że Egmont nie wyda mi wszystkiego na raz (tyle razy powtarzałem, że wiem, że tego nie mogą wydawać szybciej i jestem bardzo zadowolony z tego, ile dobra nam dają).
Porównanie do trolla nietrafione, bo ja w przeciwieństwie do niego mam przeczytane wszystkie komiksy, jakie kupuję, więc jeśli pisze, że na coś czekam / czegoś chcę, to dlatego że chętnie kupiłbym tytuł X choćby zaraz i od razu wziął się za jego czytanie. A nie marudzę na to, co wydawca powinien mi wydać na już, choć mam jeszcze zaległości na lata :P

Batmana jest bardzo dużo na naszym rynku, ale ja odbijam się od nowych komiksów (kupuję tylko interesujące mnie - a to ze względu na autorów, albo ilustracje, albo ze względu na opis fabuły - zamknięte historie, jak te z DC Black Label), często ciężko jest mi też przebrnąć przez komiksy sprzed KNNZ, więc skupiam się na latach 1986-2010. A jak spojrzeć na ten okres, to już wcale tak dużo Batmana nie ma, czasami nawet nie jeden miesięcznie. Dlatego szkoda, że Mucha odpadła z wydawania DC, Carrefour też tylko Marvel, Hachette też głównie Marvel, i ostał się nam sam Egmont, bo mógłby go ktoś "wspomóc".
« Ostatnia zmiana: Śr, 28 Styczeń 2026, 13:07:38 wysłana przez Juby »

« Odpowiedź #557 dnia: Śr, 28 Styczeń 2026, 13:12:12 »
Ale powiedz coś Juby, bo jestem ciekaw:
Naprawdę wolisz żeby ci Hachette dało kolekcje Batmana gdzie w głównej mierze byś dostał jakieś wycinki poszczególnych runów, zamiast poczekać te parę lat i dostać to w kontekstowych wydaniach zbiorczych wydane przez Egmont? Bo ja np. taki run Morrisona pamiętam z fragmentów z WKKDC, a konkretnie Batman i Syn i Czarna Rękawica, tylko co dalej? Dostałem właśnie wycinek i tyle. Egmont jak wyda Morrisona to wyda go w całości - jasne, do tego jeszcze parę lat, ale wyda go zwyczajnie lepiej niż mogą sobie pozwolić na to kolekcje. Więc nie lepiej ci zaczekać? Sam mówisz często, że budżet taki masz a nie inny, że miejsca na półce ci brakuje - no to tym bardziej chyba dobrze, że jest takie tempo Egmontu, a nie dwa tomy miesięcznie?
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Takesh

« Odpowiedź #558 dnia: Śr, 28 Styczeń 2026, 13:21:28 »
Zastosowałem, niechcący, skrót myślowy. Chodziło mi o komiksy sprzed Kryzysu.

Offline arczi_ancymon

« Odpowiedź #559 dnia: Śr, 28 Styczeń 2026, 18:33:56 »
Macie pomysły co mógłby wydawać Egmont po tym jak skończą aktualne serie od Vertigo?

Mi tam się trochę marzą Swamp Thingi po runie Moore'a skoro już są zbiorcze w oryginale... Choć to pewnie mało prawdopodobne. Pamiętam, że lata temu jeszcze Tomasz Kołodziejczak wspominał, że chcą wydać Księgi magii (znośne to?).

Coś jeszcze obstawiacie?
« Ostatnia zmiana: Śr, 28 Styczeń 2026, 18:36:05 wysłana przez arczi_ancymon »

Offline michał81

« Odpowiedź #560 dnia: Śr, 28 Styczeń 2026, 18:50:01 »
Macie pomysły co mógłby wydawać Egmont po tym jak skończą aktualne serie od Vertigo?
bardzo dużo:
Human Target seria Petera Milligana (a tak naprawdę dwie 1999 i 2003 + Final Cut)

The Losers seria Andiego Diggle'a (tu nawet kiedyś Kołodziejczak sugerował że jest na to szansa)

iZombie seria Chrisa Robersona z rysunkami Mike'a Allreda

klasyczne Księgi magii

Doom Patrol by Rachel Pollack

Swamp Thing by Nancy A. Collins

Lucyfer seria Holly Black (jest to seria pomiędzy serią Mike'a Careya a serią z Uniwersum Sandmana)

Joe the Barbarian Morrisona z rysunkami Seana Murphiego (co prawda to tylko jeden tom)

Unknown Soldier

a spokojnie mogli by wznowić Loveless Azzarello, Daytrippera Fábio Moon i Gabriela Bá czy Opowieści Wojenne Ennisa.
« Ostatnia zmiana: Śr, 28 Styczeń 2026, 19:08:03 wysłana przez michał81 »

Offline Juby

« Odpowiedź #561 dnia: Śr, 28 Styczeń 2026, 19:21:00 »
Ale powiedz coś Juby, bo jestem ciekaw:
Naprawdę wolisz żeby ci Hachette dało kolekcje Batmana gdzie w głównej mierze byś dostał jakieś wycinki poszczególnych runów, zamiast poczekać te parę lat i dostać to w kontekstowych wydaniach zbiorczych wydane przez Egmont? Bo ja np. taki run Morrisona pamiętam z fragmentów z WKKDC, a konkretnie Batman i Syn i Czarna Rękawica, tylko co dalej? Dostałem właśnie wycinek i tyle. Egmont jak wyda Morrisona to wyda go w całości - jasne, do tego jeszcze parę lat, ale wyda go zwyczajnie lepiej niż mogą sobie pozwolić na to kolekcje. Więc nie lepiej ci zaczekać? Sam mówisz często, że budżet taki masz a nie inny, że miejsca na półce ci brakuje - no to tym bardziej chyba dobrze, że jest takie tempo Egmontu, a nie dwa tomy miesięcznie?
A nie mogę czekać na kontekstowe wydania zbiorcze od Egmontu zadowalając się tymczasowo wydaniem z kolekcji?
A czy Egmont wznowi mi brakujące, lub nigdy niewydane historie z New52? DC Odrodzenia? Bo w kolekcjach takie rzeczy się ukazują.
A czy Egmont wyda mi historie sprzed 1986 roku? Albo Śmierć w rodzinie, która właśnie drugi raz ukazała się w tego typu kolekcji?
A co jeśli nie chcę "całego runu" i kupowania czterech cegieł po 600 stron, tylko najlepszy wycinek z danej historii? Może ja chcę Batman i syn, ale nie interesuje mnie kolejna setka numerów od Granta Morrisona?
A co jeśli mam 75. na karku i kolejnych 10 lat czekania na ulubione tytuły nie dożyję?

Taka kolekcja to byłoby wyłącznie win-win dla każdego fana Nietoperza. Lepszym scenariuszem byłoby tylko to, gdyby inne wydawnictwo komiksowe dostało zielone światło, aby też wydawać komiksy DC, ale taka opcja nie wchodzi w grę, więc pozostaje tylko liczyć na kolekcje.

Offline Kadet

« Odpowiedź #562 dnia: Śr, 28 Styczeń 2026, 19:32:00 »
Może ja chcę Batman i syn, ale nie interesuje mnie kolejna setka numerów od Granta Morrisona?

Poza wszystkim to nie jestem wielkim fanem Morrisona, ale wydaje mi się, że on tak pisze swoje runy, że co do zasady czytuje się je raczej w całości niż wycinkami, bo tam wszystko łączy się ze wszystkim i na podstawie samych wycinków trudno sobie uzmysłowić, co on tak naprawdę chce przekazać.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Czarek.

« Odpowiedź #563 dnia: Śr, 28 Styczeń 2026, 19:37:54 »
Wiem że to jest forum i można tak sobie dyskutować, ale wasza dyskusja zwyczajnie jest bez sensu. 🤷
Dla mnie osobiście może być i 10 kolekcji, ale to rynek zweryfikuje, czy wystawcy taka kolekcja się opłaca, czy nie.
Od kilku stron spieracie się/dyskutujecie, czy kolekcje mogą iść na równi z tym, co wydaje Egmont.
Gdyby Egomnt wydał wszystko w ciągu dwóch lat, to skończyło by się to zwyczajne źle dla nich, bo nikt nie ma portfela z gumy, patrząc jeszcze na to, ile wychodzi komiksów z innych wydawnictw.
Żeby nie było, to nie wchodzę w waszą dziwną dyskusje. Chciałem tylko dodać swoje trzy grosze.
Dodam jeszcze raz na koniec, każdy może sobie wydawać co chce, ktoś to kupi lub nie. Jak nie robi mi to krzywdy, to mam to gdzieś.

Online Castiglione

« Odpowiedź #564 dnia: Śr, 28 Styczeń 2026, 20:07:24 »
To, co wskazał Michał, wspomniany przez Ciebie Swamp Thing Veitcha, a od siebie dodałbym:

"The Dreaming" - niestety nie ma zbiorczych w oryginale, ale może byłoby to do przeskoczenia. W Polsce wyszedł kiedyś tomik z kilkoma zeszytami tej serii i według mnie to był bardzo dobry poziom, bardzo w klimacie oryginału Gaimana:

"Dead Boy Detectives" - zadebiutowali w "Sandmanie", dostali własny serial, jest ładny omnibus, który można podzielić na dwa tomy:

"Animan Man by Tom Veitch and Steve Dillon" - zeszyty bezpośrednio po Morrisonie, w dodatku jeden z moich ulubionych rysowników:

"Tom Strong Compendium Two" - nie do końca Vertigo, ale "około" - podzielić na dwa tomy i mamy kontynuację dla naszego wydania:

Niestety obawiam się, że w kolejnych latach Egmont może chcieć się skupić na nowych seriach, których odrodzone Vertigo trochę zapowiedziało.
« Ostatnia zmiana: Śr, 28 Styczeń 2026, 20:09:40 wysłana przez Castiglione »

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #565 dnia: Śr, 28 Styczeń 2026, 20:18:53 »

a spokojnie mogli by wznowić Opowieści Wojenne Ennisa.

Tylko tym razem wydać w całości.

Online Castiglione

« Odpowiedź #566 dnia: Śr, 28 Styczeń 2026, 20:45:09 »
Mucha wtedy wydała w całości, seria została później przejęta przez Avatar i wznowiona.

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #567 dnia: Cz, 29 Styczeń 2026, 09:58:11 »
Naprawdę wolisz żeby ci Hachette dało kolekcje Batmana gdzie w głównej mierze byś dostał jakieś wycinki poszczególnych runów, zamiast poczekać te parę lat i dostać to w kontekstowych wydaniach zbiorczych wydane przez Egmont? Bo ja np. taki run Morrisona pamiętam z fragmentów z WKKDC, a konkretnie Batman i Syn i Czarna Rękawica, tylko co dalej? Dostałem właśnie wycinek i tyle. Egmont jak wyda Morrisona to wyda go w całości - jasne, do tego jeszcze parę lat, ale wyda go zwyczajnie lepiej niż mogą sobie pozwolić na to kolekcje. Więc nie lepiej ci zaczekać?
Juby już udzielił doskonałej odpowiedzi, ale przypomnijmy: Eaglemoss Batman i syn oraz Czarną Rękawicę wydał w 2018-19. Mija więc 7 lat i runu Morrisona od Egmontu ani widu ani słychu. Czy więc wolę sprawdzić w miarę zamkniętą historię i ocenić, czy chcę w to iść dalej czy czekać dekadę na Egmont?

Czy wolę kolekcję Batmana i przeczytać run Adamsa i O'Neila już w przyszłym roku, czy czekać kolejną dekadę aż zainteresuje się tym Egmont?

Mi tam się trochę marzą Swamp Thingi po runie Moore'a skoro już są zbiorcze w oryginale.
Mój głos jest kolejnym, który przychyla się do Swamp Thinga od Ricka Veitcha, tym bardziej, że w tym roku opublikowany zostanie wreszcie finałowy zeszyt tego runu (potrzebna są też dodruki ST od Moore'a).

Oprócz tego czekam na Starmana od Robinsona.
Batman returns
his books to the library

Offline Warpath

« Odpowiedź #568 dnia: Cz, 29 Styczeń 2026, 10:12:37 »
Popieram, zdecydowanie Swamp Thing Veitcha oraz klasyczne The Books of Magic.

Offline michał81

« Odpowiedź #569 dnia: Cz, 29 Styczeń 2026, 10:19:39 »
Juby już udzielił doskonałej odpowiedzi, ale przypomnijmy: Eaglemoss Batman i syn oraz Czarną Rękawicę wydał w 2018-19. Mija więc 7 lat i runu Morrisona od Egmontu ani widu ani słychu. Czy więc wolę sprawdzić w miarę zamkniętą historię i ocenić, czy chcę w to iść dalej czy czekać dekadę na Egmont?
Dekady na run Morrisona nie będziesz czekać. Oczywiście Egmont mógłby olać wszystko co jest pomiędzy Ziemią Niczyją a Morrisonem i go wydać. Tylko wtedy przyjedzie inny użytkownik i powie:
a) nie lubię Morrisona
b) przecież początek wydali powinni zacząć wydawać od środka runu, bo wszyscy mają to z kolekcji
c) czemu jest dziura pomiędzy Zimią Niczyją a Morrisonem, czemu nie wydają po kolei
d) powinni wydać zamiast Morrisona komiksy rysowane przez Breyfogle'a

Historia Morrisona nie została nawet w miare zamknięta w tych wydaniach kolekcyjnych, więc finalnie jej nie poznałeś.

Na marginesie. Jesli optymistycznie liczę to run Morrisona powinien pojawić się w 2029/2030, jeśli Egmont będzie konsekwetnie wydawał po kolei lub może zostać przyspieszony pod premierę filmu.
« Ostatnia zmiana: Cz, 29 Styczeń 2026, 10:25:09 wysłana przez michał81 »