Autor Wątek: Conan  (Przeczytany 169303 razy)

Offline Lipa

Odp: Conan
« Odpowiedź #645 dnia: Pn, 20 Grudzień 2021, 18:27:45 »
Przeczytałem tego Conana, którego wydało Labrum i szczerze polecam. Bardzo fajne historie, ciekawe dodatki, czekam na tom 2.

Jedynie do czego się można przyczepić to cena, kilka złotych mniej i byłoby idealnie

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #646 dnia: Cz, 23 Grudzień 2021, 09:57:22 »
Zaiste z refleksem szachisty zabrałem się za czytanie Conana od Hachette. W latach 90-ych nie trafił w moje ręce żaden zeszyt komiksowy z jego udziałem. Skojarzenia jakie budził to niezbyt rozgarnięty osiłek rąbiący mieczem na lewo i prawo w krainie fantasy luźno czerpiącej z tradycji Bliskiego Wschodu. Ponieważ jednak co i rusz trafiałem na pochwały jego komiksów, więc pod wpływem impulsu sięgnąłem w końcu po kilka tomów. I od razu mam parę refleksji.

Po pierwsze nie wiedzieć czemu trudno rozeznać się, które komiksy z Conanem to te najlepsze, najważniejsze. Jak na najdłuższą serię Marvela mającą rzeszę fanów wydaje się to dosyć dziwne. Nie trudno odnaleźć w internecie wybór list najlepszych Spiderów, Punisherów, Strange'ów, ale z Conanami jest ciężko. Tu na forum również inne kolekcje zakończyły się plebiscytami, albo w wątkach powracają wyjaśnienia, które Transformery były najciekawsze. Przejrzałem wątek Conana i jeśli pojawiły się pytania o najlepsze tomy to pozostały bez odpowiedzi. Dokonując więc swojego wyboru na podstawie szczątkowych informacji nie wiem, czy nie pominąłem czegoś istotnego.

Jak na początek lat 70-ych jest to komiks zaskakująco dobrze napisany i narysowany. Chyba jeden z najlepszych komiksów Marvela tego okresu i jeden z lepszych w ogóle. Rysunki nadzwyczaj staranne, realistyczne, szczegółowe. Scenariusz nie przytłacza natłokiem tekstu, nie wyjaśnia wszystkiego łopatologicznie, nie razi głupotą zachowań bohaterów byle wciągnąć ich w jakąś aferę, za to większość historii skupia się na tworzeniu dosyć gęstego klimatu. Zestarzało się to bardzo dobrze i wciąż czyta się przyjemnie.

Nikt chyba o tym nie wspomniał, ale tom pierwszy i "Córka lodowego olbrzyma" wydaje się wyraźną inspiracją dla pierwszych Thorgali ("Zdradzona czarodziejka" i "Wyspa wśród lodów"). Samotny wojownik na śnieżnym pustkowiu północy, wikingowie, piękna kobieta wiodąca w górską pułapkę, ukrywający się w głębi lądu tajemniczy "olbrzymi". Miałem wrażenie jakbym znów trafił do świata Thorgala.
Batman returns
his books to the library

Offline misiokles

« Odpowiedź #647 dnia: Cz, 23 Grudzień 2021, 10:28:33 »
Jak na początek lat 70-ych jest to komiks zaskakująco dobrze napisany i narysowany. (...) Rysunki nadzwyczaj staranne, realistyczne, szczegółowe.
Jeśli chodzi o rysunki, to wcale nie jest to zaskakujące. Na początku lat 70-tych Marvel wydawał na tyle mało tytułów, że scenarzyści i rysownicy nie byli tak zawaleni robotą i nie tworzyli w ciągłym pośpiechu

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #648 dnia: Pt, 24 Grudzień 2021, 11:31:55 »
Sam sobie odpowiedziałeś na zadane przez siebie pytanie

Jak na początek lat 70-ych jest to komiks zaskakująco dobrze napisany i narysowany. Chyba jeden z najlepszych komiksów Marvela tego okresu i jeden z lepszych w ogóle. Rysunki nadzwyczaj staranne, realistyczne, szczegółowe. Scenariusz nie przytłacza natłokiem tekstu, nie wyjaśnia wszystkiego łopatologicznie, nie razi głupotą zachowań bohaterów byle wciągnąć ich w jakąś aferę, za to większość historii skupia się na tworzeniu dosyć gęstego klimatu. Zestarzało się to bardzo dobrze i wciąż czyta się przyjemnie.

Exactly. Amen. 95% materiału jest bardzo dobre i zjada na śniadanie te najnowsze tomiki od Marvela, które u nas wydał Egmont. Najlepszy komiks heroic fantasy ever.

Co do lepszych tomów - #67 Conan i Bóg Pająk. #3 "Narodzi się Wiedźma" gdy Conan kończy na krzyżu. W ogóle potem dobre są wszystkie opowiadania jak Conan przewodził Zuagirom, Afghulusom, Kozakom rozsiane po różnych tomach. Scenariusze Dixona z rysunkami Buscemy, Chana i Alcali. No i oczywiście powrót Roya Thomasa do serii i ciągłe przygody w tomach 61-64 prowadzące do Skarbu Tranikosa.

https://www.instagram.com/p/CX3Lh8kMp1V/

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #649 dnia: So, 01 Styczeń 2022, 17:58:47 »
Ja nie mogę. Ale ten Exodus to słabizna. Króciutkie historyjki porozrzucane to tu, to tam. Generyczne opowieści, których bohaterem mógłby być dowolny barbarzyńca. Niech nam po prostu wydadzą Conana Barbarzyńcę z lat 70-tych. Będzie o wiele lepszy.

Offline michał81

« Odpowiedź #650 dnia: So, 01 Styczeń 2022, 18:42:59 »
Niech nam po prostu wydadzą Conana Barbarzyńcę z lat 70-tych. Będzie o wiele lepszy.
Ja też nie rozumiem czemu Hachette po sukcesie kolekcji nie poszło w wydawanie tej serii.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #651 dnia: So, 01 Styczeń 2022, 18:47:09 »
No bo Kolekcja sukcesu nie odniosła. Hachette wyszło niestety na minus. Ale skoro Egmont wydaje te trejdy na miękko, to niech wyda coś dobrego, a nie ten piach.

Offline michał81

« Odpowiedź #652 dnia: So, 01 Styczeń 2022, 18:50:19 »
No bo Kolekcja sukcesu nie odniosła. Hachette wyszło niestety na minus. Ale skoro Egmont wydaje te trejdy na miękko, to niech wyda coś dobrego, a nie ten piach.
No to masz odpowiedź dlaczego Egmont nie chce wydawać tych staroci z Conanem.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #653 dnia: So, 01 Styczeń 2022, 18:53:20 »
Bo woli wydać Belit, na której wtopił jeszcze więcej i bardziej. Kupiłem to ja i może 5 innych osób w Polsce. A reszta zalega w magazynie.

Offline michał81

« Odpowiedź #654 dnia: So, 01 Styczeń 2022, 18:55:12 »
Bo woli wydać Belit, na której wtopił jeszcze więcej i bardziej.
A skąd wiesz, że wtopił? Belit została wydana z konkretnego powodu. I pewnie fani rysowniczki nabyli ten komiks, mając gdzieś całkowicie serie Conana.
« Ostatnia zmiana: So, 01 Styczeń 2022, 19:00:26 wysłana przez michał81 »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #655 dnia: So, 01 Styczeń 2022, 19:02:54 »
@UP
Wszyscy trzej. :)

@DOWN
Pytanie czy to były płatne wrysy, czy darmowe?
« Ostatnia zmiana: So, 01 Styczeń 2022, 19:24:18 wysłana przez Bazyliszek »

Offline michał81

« Odpowiedź #656 dnia: So, 01 Styczeń 2022, 19:15:55 »
@UP
Wszyscy trzej. :)
oj Bazyl ignorancie. Kolejka do Katarzyny Niemczyk na emefce 2019 po wrysy do albumów przeczy twoim głupotom jakie wypisujesz. Jeśli próbujesz zdyskredytować w ten sposób sukces polskiej rysowniczki to bardzo, bardzo słabo z twojej strony.
« Ostatnia zmiana: So, 01 Styczeń 2022, 19:44:32 wysłana przez michał81 »

Offline Pawel.M

« Odpowiedź #657 dnia: So, 01 Styczeń 2022, 20:46:34 »
Ale kolejka po wrysy nie ma nic wspólnego z rzeczywistą popularnością. Jakbym akurat na nią trafił i byłaby chętna strzelić wrys, to nawet bym coś jej kupił i podsunął. Ale w normalnych okolicznościach moje zainteresowanie jej twórczością kręci się w okolicach zera.

Offline Takesh

« Odpowiedź #658 dnia: Nd, 02 Styczeń 2022, 10:11:02 »
Kolejka po wrysy do Kasi była bardzo długa, kilkadziesiąt osób, może więcej. Każdy miał jej komiks w ręku. Dawała tylko autografy. Wrysy byly za opłatą na cel charyttywny (chyba Amelkę). Tak tylko informacyjnie.

Offline Megatron

« Odpowiedź #659 dnia: Nd, 02 Styczeń 2022, 15:17:26 »
Jeśli próbujesz zdyskredytować w ten sposób sukces polskiej rysowniczki to bardzo, bardzo słabo z twojej strony.

Słabe to jest posługiwanie się manipulacją. Komuś ma się zrobić głupio, że wypowiedział się źle o pracy kobiety i rodaczki. Mickiewicz wielkim poetą był! Czy można bezkarnie wypowiadać się źle o obcokrajowcach płci męskiej?

Komiks Belit wielokrotnie w róźnych recenzjach oceniany był jako kiepski i raczej to o scenariusz chodzi.

Każdy może mieć swoje zdanie, a ty szukasz tylko nowego frontu zaczepki z Bazyliszkiem, pisząc pod publiczkę szukasz poparcia do dalszej nagonki.