Autor Wątek: Batman  (Przeczytany 997755 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Xmen

Odp: Batman
« Odpowiedź #4515 dnia: Pt, 15 Maj 2026, 19:45:15 »
Ja to już nawet nie mam siły mu odpisywać... Podałem tego Semica jako alternatywę za Człowieka, który się śmieje, a on o "cudach" i "chorych pieniądzach". Chciałbym zobaczyć o ile bardziej dostępny i w jakiej cenie jest Człowiek, który się śmieje w wydaniu Egmontu lub WKKDC? ::) Gdyby nie ostatnie wydanie DC Compact to dostanie tego tytułu w PL byłoby prawdziwą mission: impossible, a Semici o których pisałem cały czas pojawiają się w ofertach olx/ allegro w przystępnej cenie (~40zł).
Może 15zł to dla niego chore pieniądze. On lubi wszystko tłumaczyć nawet gdy nie ma racji. Ja nie widzę nic złego w przeczytaniu brakującej części historii za cenę paczki fajek. Zdarzają się oferty, że semiki można kupić w bardzo przyzwoitym stanie za 20zł
« Ostatnia zmiana: Pt, 15 Maj 2026, 19:46:49 wysłana przez Xmen »
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline elesshar

« Odpowiedź #4516 dnia: Nd, 17 Maj 2026, 23:52:26 »
Na poprzednich stronach @michał81 przygotował rozpiski, jak Egmont może wydawać przygody Batmana po Nowym Gotham. W kontekście runu Morrisona ciekawi mnie, czy jest nawet cień szansy na to, żeby Egmont wydał u nas Batman: Black Casebook, czyli historie, które zainspirowały Szkota przy pisaniu R.I.P.. Wiadomo, są to historie z lat 50. i 60., ale na tyle, na ile zerknąłem, to dodają ciekawy kontekst do morrisonowego Gacka. A widzę, że są dwa wydania - jedno, które ma około 160 stron i drugie, zapowiedziane na listopad tego roku w formacie Deluxe, które mają już tych stron 400.

Domyślam się, że pewnie szanse na taki dodatkowy album duże nie są, ale sam z przyjemnością bym się skusił, bo lubię takie dopełnienia do pewnych historii. W razie czego pozostanie sięgnąć po oryginalne wydanie :)

Offline eferce

« Odpowiedź #4517 dnia: So, 23 Maj 2026, 14:18:40 »
Ktory tom Zdarskyego podszedł Wam najlepiej?
Z opisów wynika że to "nie-moja-bajka" Batmany, więc na pewno nie Failsafe ale cóż szkodzi spróbować jeden lub dwa.
Chyba, że nie da sie czytac na wyrywki, to też będzie cenna informacja.

Przy okazji co do Batmana Morrisona to był to jedyny run, który sprzedalem.
Tzn nie spodobał mi się na tyle, że założylem, że nawet jako zaśliniony staruszek nie bede mial przyjemności z czytania tego ponownie.
Z tego co pamietam to przez "out of charakter" Batmana oraz irytujaca postac (oraz twarz!) Robina mialem taka reakcje.
A niestety zakupilem od razu całość bo wściekłem sie ze nie zdążyłem kupic Black Glove w kolekcji w rozsądnej cenie. Sam sie oszukałem ;)

Offline Cringer

« Odpowiedź #4518 dnia: So, 23 Maj 2026, 16:39:18 »
Ktory tom Zdarskyego podszedł Wam najlepiej?
Chyba, że nie da sie czytac na wyrywki, to też będzie cenna informacja.
To jest cykl ze sobą powiązany i lepiej czytać całość. Mi najbardziej do gustu przypadł tom 1. Chociaż nie uznaję tego za jakieś arcydzieło. Najgorszy był za to tom 3 "Wojna w Gotham". Niestety ten tom mnie wymęczył. To tak na podstawie tomów 1-4. Piątego jeszcze nie czytałem. Biorąc jednak pod uwagę całość, oceniam go pozytywnie. Dobre Batmanowe czytadło ze szkolną oceną 4+. Gdzie warstwa graficzna działa dużo dobrego i poprawia ocenę.

Offline Andrzej8666

« Odpowiedź #4519 dnia: Cz, 28 Maj 2026, 21:03:16 »
Polecałbym taką kolejność:

Batman Rok pierwszy
Batman Świt Mrocznego Księżyca
Batman Człowiek, który się śmieje
Batman Długie Halloween
Batman Nawiedzony Rycerz
Batman Gotyk
Batman Łowy
Catwoman Rzymskie Wakacje
Batman Mroczne Zwycięstwo
Robin: Rok Pierwszy
Batgirl: Rok Pierwszy
Batman: Killer Crock Powstaje
Batman: Nocturna i Nocny Złodziej
Batman: Gracz po drugiej stronie
Batman: Detektyw Mroczny Rycerz
Batman Sekta
Batman Zabójczy żart
Batman Dziesięć Nocy Bestii
Batman Śmierć w rodzinie
Batman Azyl Arkham
Batman Narodziny Demona
Batman Knightfall
A "Z drewna zrobiony" dołączony do "Człowieka, który się śmieje"? To się dzieje chyba długo po Knightfall?

@Juby, przeczytałem obie wersje pierwszego spotkania z Jokerem. Jednak fabularnie bardziej pasuje "Człowiek...", bo są do niego nawiązania zarówno w Roku Pierwszym, jak i u Wagnera. Ale obie historie bardzo fajne.

Offline michał81

« Odpowiedź #4520 dnia: Cz, 28 Maj 2026, 21:12:45 »
A "Z drewna zrobiony" dołączony do "Człowieka, który się śmieje"? To się dzieje chyba długo po Knightfall?
Przed eventem War Games.

Offline Zdzichsiu

« Odpowiedź #4521 dnia: Pn, 01 Czerwiec 2026, 19:36:25 »

Tak, ale szczerze nigdy nie wiedziałem, dlaczego akurat ta historia została dołączona do Człowieka, który się śmieje. Nie ma żadnego związku i jest średnia, jeśli ktoś nie lubi Zielonej Latarni i to jeszcze w wydaniu retro.

Offline Kadet

« Odpowiedź #4522 dnia: Pn, 01 Czerwiec 2026, 19:48:47 »
Tak, ale szczerze nigdy nie wiedziałem, dlaczego akurat ta historia została dołączona do Człowieka, który się śmieje. Nie ma żadnego związku i jest średnia, jeśli ktoś nie lubi Zielonej Latarni i to jeszcze w wydaniu retro.

Bo to krótka historia tego samego scenarzysty, co " Człowiek", której na chwilę tworzenia tego wydania zbiorczego nie przedrukowano chyba nigdzie indziej - więc dodano ją tu, do innej krótkiej opowieści Brubakera.

Mnie się całkiem podobała, po części dlatego, że Batman działa tu jako detektyw, a nie tylko osiłek, i dlatego, że jest tak fajnie przyziemna - bez jakichś tie-inów do eventów, kosmicznych sag czy 28-częściowych multicykli.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline michał81

« Odpowiedź #4523 dnia: Pn, 01 Czerwiec 2026, 21:33:15 »
A drugi powód to w obu historiach głównymi bohaterami są Batman i Gordon i ich relacji, gdzie jedna historia opowiada o jej początkach, a druga jak ona się rozwinęła po wielu latach, kiedy Gordon nie jest już komisarzem tylko odszedł na emeryturę. 

Offline Andrzej8666

« Odpowiedź #4524 dnia: Pt, 05 Czerwiec 2026, 18:10:29 »
Polecałbym taką kolejność:

Batman Rok pierwszy
Batman Świt Mrocznego Księżyca
Batman Człowiek, który się śmieje
Batman Długie Halloween
Batman Nawiedzony Rycerz
Batman Gotyk
Batman Łowy
Catwoman Rzymskie Wakacje
Batman Mroczne Zwycięstwo
Batman Sekta
Batman Zabójczy żart
Batman Śmierć w rodzinie
Batman Azyl Arkham
Batman Narodziny Demona
Batman Knightfall

Czytam to i dla mnie to nie stanowi spójnego, zwartego, kanonu. Zbiór historii, które łączy raptem 3 bohaterów, który można umieścić w chronologii jedynie, dzięki wspomnieniu stopnia Gordon.

Przykładowo, wrzucenie Gotyku czy Łowów pomiędzy którakolwiek z historii Loeb/Sale, kupy się nie trzyma. Zupełnie inny klimat, styl, a fabuła nie nawiązuje do innych historii. Tak samo Joker z Człowieka, który się Śmieje zachowuje się i wygląda kompletnie inaczej niż ten w "Długim Halloween" i pochodnych. Za to obie wspomniane historie pasują do Roku Pierwszego...

Dla jasności: nie twierdzę, że chronologia jest inna. Nie uważam też, że wprowadziliście mnie w błąd. Być może niewystarczająco jasno się wyraziłem. Zadam zatem jeszcze kolejne pytania:
1. Czy w jakiś komiksach pojawiają się jeszcze wątki z Roku Pierwszego i/lub Mrocznego Księżyca? Romans Gordona? Kapitan Essen? Ta kobieta, której nazwiska zapomniałem, co jej ojciec miał obsesję na punkcie Batmana? Maroni? Falcon?
2. Jaka jest najprostsza droga od Mrocznego Zwycięstwa do Prologu Knightfall? Po drodze pewnie warto byłoby przeczytać pojawienie się i upadki kolejnych Robinów.
3. Jakie komiksy z Nietoperzem uważane są za The best of the best? Byłbym wdzięczny za kolejność chronologiczną. Tak jak pisałem, nie chcę czytać wszystkiego, tylko to co najciekawsze I najważniejsze.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #4525 dnia: Pt, 05 Czerwiec 2026, 18:15:33 »
1. Czy w jakiś komiksach pojawiają się jeszcze wątki z Roku Pierwszego i/lub Mrocznego Księżyca? Romans Gordona? Kapitan Essen? Ta kobieta, której nazwiska zapomniałem, co jej ojciec miał obsesję na punkcie Batmana? Maroni? Falcon?
https://dc.fandom.com/wiki/Batman:_Legends_of_the_Dark_Knight_Annual_Vol_1_2

U nas wydane w pierwszym tomie "Knightfalla". Bardzo fajny komiks.

Offline Kadet

« Odpowiedź #4526 dnia: So, 06 Czerwiec 2026, 18:16:14 »
@Andrzej8666: musisz być świadomy, że przez ogrom restartów i wielość twórców, którzy pracowali nad Batmanem, komiksy nie będą tworzyły jednego, spójnego, serialowego ciągu. Zasadniczo nie ma co szukać "zwartego kanonu", tylko po prostu czytać dobre historie, jeśli chcesz - w kolejności mniej więcej chronologicznej.

Jeśli skończyłeś "Mroczne zwycięstwo", to ja polecałbym jako następne "Robin. Rok pierwszy" i "Batgirl. Rok pierwszy", zgodnie z Twoją listą.

Pierwsza żona Gordona i jego syn powrócą, jeśli się nie mylę, dopiero w "Mrocznym odbiciu", ale to się chyba dzieje dopiero niedługo przed New52, a więc dość długo po "Knightfallu".
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Andrzej8666

« Odpowiedź #4527 dnia: Nd, 07 Czerwiec 2026, 11:47:41 »
@Andrzej8666: musisz być świadomy, że przez ogrom restartów i wielość twórców, którzy pracowali nad Batmanem, komiksy nie będą tworzyły jednego, spójnego, serialowego ciągu. Zasadniczo nie ma co szukać "zwartego kanonu", tylko po prostu czytać dobre historie, jeśli chcesz - w kolejności mniej więcej chronologicznej.

Jeśli skończyłeś "Mroczne zwycięstwo", to ja polecałbym jako następne "Robin. Rok pierwszy" i "Batgirl. Rok pierwszy", zgodnie z Twoją listą.

Pierwsza żona Gordona i jego syn powrócą, jeśli się nie mylę, dopiero w "Mrocznym odbiciu", ale to się chyba dzieje dopiero niedługo przed New52, a więc dość długo po "Knightfallu".
Ależ ja jestem świadomy tychże restartów i wielu twórców. Rozumiem Twój punkt widzenia, ale ja mam nieco inne podejście.

Teraz, po lekturze tych kilku pozycji mogę wyrazić się precyzyjniej. Zależy mi przede wszystkim na historiach, które:
- kotynuują wątki przyziemne*, gangsterskie, najlepiej z "Roku Pierwszego", "Długiego Halloween", etc.,
- mają kreskę i kolory najbliższe "Year One" i Sale'owi,
- kolejne występy Jokera też wskazane, o ile są to ważne i/lub dobre historie. Nawet niekonsekwencje w wyglądzie i zachowaniu przeboleję, bo prędzej czy później dojdziemy do "Trzech Jokerów". Swoją drogą, oni rozwinęli jakoś ten wątek? Z tego co pamiętam, komiks zakończył się cliffhangerem.

Zacząłem "Robin: Rok Pierwszy" i to jest dokładnie to o co mi chodzi! Wiem, że później "Batgirl: Rok Pierwszy", a "Nightwinga: Year One" niestety u nas nie wydali - dostępna jest jedynie amatorska skanlacja.

Rzeczy typu "Gotyk", "Łowy", choć niezłe (choć czytając kilka pozycji Batsa w krótkim czasie, wydają się wtórne fabularnie) można czytać niezaleźnie, zapewne jak większość "Legend..." i wolę sięgnąć po nie dopiero po skończeniu tego "gangsterskiego serialu" (a może ma to swoją fanowską nazwę?). BTW. czy dobrze widzę, że pierwsze zeszyty "Legend...", czyli historia "Shaman" jeszcze nigdy nie została wydana w Polsce? Jest jakiś konkretny powód ku temu?

W związku z powyższym, proszę o info, które z poniższych pozycji pasują do tego gansgstersko-przyziemnego wątku, a które można czytać kompletnie niezależnie, w dowolnym momencie, podobnie jak wspomniany "Gotyk" czy "Łowy".

[...]
Batman Sekta
Batman Zabójczy żart
Batman Śmierć w rodzinie
Batman Azyl Arkham
Batman Narodziny Demona
Batman Knightfall

*wiem, że to superhero i akceptuję wspomnienie Supermana i nie wnikam czy anatomicznie Two-face mógłby istnieć albo na ile działanie toksyny strtachu jest sensowne... myślę, że łapiecie o co mi chodzi ;)

Uffff, to chyba mój najdłuższy post na tym forum. Widać, że długi weekend  ;D Mam nadzieję, że nie jestem za bardzo upierdliwy z tymi pytaniami.

« Odpowiedź #4528 dnia: Nd, 07 Czerwiec 2026, 11:53:26 »
"Trzech Jokerów". Swoją drogą, oni rozwinęli jakoś ten wątek? Z tego co pamiętam, komiks zakończył się cliffhangerem.
Epilog jest w Joker: Świat, ale nic nie wnosi on tak naprawdę do samej historii
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Kadet

« Odpowiedź #4529 dnia: Nd, 07 Czerwiec 2026, 12:21:29 »
"Nightwing: Year One" dzieje się jednak trochę później w chronologii niż pozostałe dwa albumy Dixona z tego cyklu. A samo to, jak Dick zostaje Nightwingiem, ukazało się u nas w "Kontrakcie Judasza" z serii Teen Titans, z tym, że jest to tam tylko jeden z pobocznych wątków.

Jeśli chodzi o "Trzech Jokerów", to istnienie "trzech Jokerów" wskazane pod koniec New52 wyjaśniono inaczej w którejś z głównych serii z Gackiem, przez co tytuł Johnsa wypadł z kanonu.

Do "Roku pierwszego" i gangsterów nawiązuje też "Wielki skok Seliny" Cooke'a, ale to się chyba dzieje już po "Ziemi niczyjej".

A jeśli szukasz realistycznych i przyziemnych historii, to "Azyl Arkham" chyba definitywnie odpada...
« Ostatnia zmiana: Nd, 07 Czerwiec 2026, 12:25:10 wysłana przez Kadet »

Dziękuję z całego serca!