Autor Wątek: Batman  (Przeczytany 997768 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dante

Odp: Batman
« Odpowiedź #4500 dnia: Cz, 14 Maj 2026, 12:38:06 »

Czy taka kolejność: Rok Pierwszy - Świt Mrocznego Księżyca - Człowiek, który się śmieje - Nawiedzony Rycerz - Długie Halloween - Mroczne Zwycięstwo - Catwoman: Rzymskie Wakacje - Śmierć w Rodzinie - Zabójczy żart - Knightfall

ma sens? Nie będę miał żadnych dziur fabularnych? Warto coś jeszcze dodać?

Zacząłem czytać Batmana w tym roku praktycznie identycznym torem jak Ty (jestem po Rzymskich Wakacjach i Gotyku) i nie zauważyłem dziur ani braków. Ale lepiej niech się wypowie jeszcze ktoś, kto zna komiksowego Batmana lepiej.

Offline elesshar

« Odpowiedź #4501 dnia: Cz, 14 Maj 2026, 12:46:47 »
W lutym @nori przygotował taką grafikę:
Planowałem do końca stycznia, więc z małym opóźnieniem, ale jest! Za to że później, to jest więcej, gdyż na graficzce są też najnowsze zapowiedzi. Graficzka nieco się rozrosła i znacznie wydłużyła, mam nadzieję, że nie wpłynie to na komfort przeglądania. Oczywiście graficzka by nie powstała bez nieocenionej opieki Michała, który zadbał, by wszystko było poukładane na swoim miejscu, swoje uwagi podesłali także Wojtek i Grzesiek czyli Mertusor i Spiff, za co ogromne podziękowania.

Klikając na powyższą miniaturkę otworzy się pełnowymiarowa grafika, ma około 35 mega, więc może chwilę się ładować.

Dzięki koledze GoNzO graficzki trafiły na portal comicgang, ładnie ułożone znajdziecie pod adresem: https://comicgang.com/chronologies/

Wydaje mi się, że to najbardziej kompletna lista i sam obecnie czytam, zgodnie z nią, od początku to, co mam, razem z komiksami sprzed Kryzysu na Nieskończonych Ziemiach. A jeśli @Andrzej8666 chcesz dodać maksymalnie kilka tytułów, to polecałbym Gotyk, Łowy i cały run Starlina, tj. Dziesięć Nocy Bestii i Sektę, które dzieją się przed Śmiercią w Rodzinie.

Offline OokamiG

« Odpowiedź #4502 dnia: Cz, 14 Maj 2026, 13:32:01 »
Pewnie temat wałkowany, ale nie znalazłem odpowiedniego postu/tematu.

Chciałbym wreszcie przeczytać Batman: Rok Pierwszy i czytać dalej, żeby mieć ciągłość fabularną, ale i stylistyczną. Opierając się na tej stronie: https://marveldcchronologia.com/jak-zaczac-czytac-batmana-cz-1/ trochę mi się odechciało. Nie chcę czytać wszystkiego

Zastanawiam się jak to ugryźć, żeby mieć zarówno ciągłość i nie zastanawiać się skąd się wzięła dana postać/artefakt/wydarzenie oraz nie omijać najlepszych komiksów z Nietoperzem.

Czy taka kolejność: Rok Pierwszy - Świt Mrocznego Księżyca - Człowiek, który się śmieje - Nawiedzony Rycerz - Długie Halloween - Mroczne Zwycięstwo - Catwoman: Rzymskie Wakacje - Śmierć w Rodzinie - Zabójczy żart - Knightfall

Warto dodać Batman Łowy dziejący się też w początkowej fazie działalności bohatera, kiedy to rozwija się jego relacja z Gordonem czy Catwoman.

Offline Zdzichsiu

« Odpowiedź #4503 dnia: Cz, 14 Maj 2026, 13:45:08 »
Polecałbym taką kolejność:

Batman Rok pierwszy
Batman Świt Mrocznego Księżyca
Batman Człowiek, który się śmieje
Batman Długie Halloween
Batman Nawiedzony Rycerz
Batman Gotyk
Batman Łowy
Catwoman Rzymskie Wakacje
Batman Mroczne Zwycięstwo
Robin: Rok Pierwszy
Batgirl: Rok Pierwszy
Batman: Killer Crock Powstaje
Batman: Nocturna i Nocny Złodziej
Batman: Gracz po drugiej stronie
Batman: Detektyw Mroczny Rycerz
Batman Sekta
Batman Zabójczy żart
Batman Dziesięć Nocy Bestii
Batman Śmierć w rodzinie
Batman Azyl Arkham
Batman Narodziny Demona
Batman Knightfall

Offline Andrzej8666

« Odpowiedź #4504 dnia: Cz, 14 Maj 2026, 14:57:18 »
Dzięki pięknie za odpowiedzi. Naszły mnie jeszcze inne pytania.

1. Czy przed "Rokiem pierwszym" warto przeczytać "Kryzys na nieskończonych Ziemiach"? Czytałem jakiś czas temu, ale już nie pamiętam czy tam były jakieś nawiązania do solowych przygód poszczególnych bohaterów.
2. Jak się "rok pierwszy" ma do "roku drugiego, trzeciego" (chyba niewydanych u nas) oraz "setnego"?
3. Widzę, że Miller napisał także "Superman: rok pierwszy". Czy w związku z tym samym autorem i tytułem są między nimi jakieś nawiązania czy to kompletnie niezalezne historie?

Offline elesshar

« Odpowiedź #4505 dnia: Cz, 14 Maj 2026, 15:29:14 »
1. IMO nie warto, ale sam nie jestem fanem Kryzysów. Rok pierwszy to zamknięta, street-levelowa opowieść (tak też była pomyślana, zanim została wciśnięta do regularnej serii), która kontrastuje z kosmicznym rozmachem Kryzysu na Nieskończonych Ziemiach.
2. Co do Roku trzeciego się nie wypowiem, ale czytałem Rok drugi i jest on o kilka półek niżej od komiksu Millera. Ale przy tym uważam, że można go przeczytać, bo ciekawie nawiązuje do dzieciństwa Bruce'a, wprowadza kość niezgody w jego relacjach z Gordonem, czy porusza kwestię używania broni palnej przez Batmana. Do tego antagonistą jest Reaper, a więc jeden z mniej eksponowanych złoli z uniwersum Gacka. Więc w wolnej chwili można, ale jest o wiele więcej lepszych historii, w tym te, które sam wymieniłeś :)
3. Nie czytałem, ale na podstawie tego, co sobie kiedyś sprawdzałem, to ten Superman pasuje bardziej do uniwersum Millera, które ten kreował w All Star Batmanie i Robinie.

Offline michał81

« Odpowiedź #4506 dnia: Cz, 14 Maj 2026, 15:35:35 »
1. Czy przed "Rokiem pierwszym" warto przeczytać "Kryzys na nieskończonych Ziemiach"? Czytałem jakiś czas temu, ale już nie pamiętam czy tam były jakieś nawiązania do solowych przygód poszczególnych bohaterów.
Nie musisz. W roku pierwszym nie ma żadnych nawiązań do Kryzysu.
2. Jak się "rok pierwszy" ma do "roku drugiego, trzeciego" (chyba niewydanych u nas) oraz "setnego"?
Nijak. Rok drugi został w pewnym momencie wypisany z kanonu i był przez długi czas elsworldem. Obecnie może są jakieś wątki z niego kannoniczne. Rok trzeci to ponownie napisana geneza pierwszego Robina ale należy czytać po Śmierci w rodzinie, bo to bardziej działa jako flashback.
3. Widzę, że Miller napisał także "Superman: rok pierwszy". Czy w związku z tym samym autorem i tytułem są między nimi jakieś nawiązania czy to kompletnie niezalezne historie?
Nie ma żadnego związku, nawet jeśli Miller twierdzi inaczej.

Offline Juby

« Odpowiedź #4507 dnia: Cz, 14 Maj 2026, 17:31:38 »

Według mnie najlepiej czytać w poniższy sposób (sam planuję zrobić kiedyś taką powtórkę):

» » » » » » » ...

Potem jest już trudniej ze względu na postać Robina, którym było więcej chłopaków, a jeden z nich doczekał się nawet dwóch wersji (przed i po kryzysowej). Będziesz musiał sobie tę wiedzę uzupełnić innymi źródłami, aby nie mieć "dziur", bo w powyższej propozycji jedyne luki to brak originów kilku czarnych charakterów, których Batman w Długim Halloween będzie już znał, a ty być może nie.

Nawiedzonego Rycerza trudno wpasować w kontinuum (można go czytać przed Halloween, ale sprawi to, że pierwsza część sagi Loeb-Sale będzie już 5-6 rokiem działalności Batmana w Gotham, czyli trochę późno), z kolei przed Świtem Mrocznego Księżyca można, ale nie trzeba, wstawić jeszcze świetną historię Turf wydaną u nas w TM-Semic 9/94. Wiem, że większość osób proponuje Człowieka, który się śmieje, ale według mnie pierwsza wersja pierwszego spotkania z Jokerem wydana w TM-Semic 1/95 jest zdecydowanie lepsza.
« Ostatnia zmiana: Cz, 14 Maj 2026, 17:38:35 wysłana przez Juby »

« Odpowiedź #4508 dnia: Cz, 14 Maj 2026, 19:45:28 »
 Wszystko pięknie, ale takie polecanie po sięganie po Semici w dzisiejszych czasach trochę mija się z celem - nawet jak jakimś cudem znajdzie konkretnie ten jeden o którym piszesz, to pewnie za chore pieniądze - to nie ma sensu zwyczajnie, jest tyle dobrych rzeczy z Batmanem z tego okresu, że spokojnie można pominąć jeden czy dwa zeszyty, szczególnie w takim wydaniu jak Semic.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Zdzichsiu

« Odpowiedź #4509 dnia: Pt, 15 Maj 2026, 09:15:09 »

Nie. Jeśli chcesz przeczytać origin Supermana, w którym pojawia się Batman, to lepiej przeczytać Człowiek ze stali.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #4510 dnia: Pt, 15 Maj 2026, 09:53:36 »
nawet jak jakimś cudem znajdzie konkretnie ten jeden o którym piszesz, to pewnie za chore pieniądze
Najtaniej za 15 zł w stanie słabym:

https://www.olx.pl/d/oferta/batman-1-95-tm-semic-komiks-CID751-ID16VLzv.html

Można oczywiście dopłacić i znaleźć ładniejszy, ale przeczytać się da.

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #4511 dnia: Pt, 15 Maj 2026, 10:36:04 »
W punkt. Irytujące jest już to jojczenie jak to Semic to samo zło i od samego wymawiania tej nazwy obłożysz się klątwą na cztery pokolenia wprzód, a Egmont, który w interesującym nas segmencie bardziej się obecnie zwija niż rozwija zbawia komiks w Polsce. Naprawdę wsio ryba, kto wydał, jeśli historia się broni.

A u siebie tylko tego Batmana 1/95 znalazłem. Fajna rzecz i nie pamiętałem, że tam taki plakacik Quesady był w środku.

Offline Andrzej8666

« Odpowiedź #4512 dnia: Pt, 15 Maj 2026, 10:47:39 »
Akurat z dostępem do Semiców problemów nie mam. Czytelnia, do której chodzę ma cały komplet.

A skoro mowa o bibliotekach, to widzę, że z innej, mogę wypożyczyć niemal wszystkie batmanowe tytuły, które wymieniliście. Brakuje może z 5, mniej znanych. Będzie zatem czytane. Zapewne wrócę jak będę miał jakieś niejasności w chronologii.

PS. Nie jestem Januszem komiksowa korzystającym tylko z bibliotek i chętnie wspieram przemysł komiksowy w PL ;)

Offline Juby

« Odpowiedź #4513 dnia: Pt, 15 Maj 2026, 11:06:49 »
Najtaniej za 15 zł w stanie słabym:

https://www.olx.pl/d/oferta/batman-1-95-tm-semic-komiks-CID751-ID16VLzv.html

Można oczywiście dopłacić i znaleźć ładniejszy, ale przeczytać się da.
Ja to już nawet nie mam siły mu odpisywać... Podałem tego Semica jako alternatywę za Człowieka, który się śmieje, a on o "cudach" i "chorych pieniądzach". Chciałbym zobaczyć o ile bardziej dostępny i w jakiej cenie jest Człowiek, który się śmieje w wydaniu Egmontu lub WKKDC? ::) Gdyby nie ostatnie wydanie DC Compact to dostanie tego tytułu w PL byłoby prawdziwą mission: impossible, a Semici o których pisałem cały czas pojawiają się w ofertach olx/ allegro w przystępnej cenie (~40zł).

« Odpowiedź #4514 dnia: Pt, 15 Maj 2026, 13:06:24 »
Offtop - z Epic Games można obecnie ściągnąć za darmo grę "Batman Telltale: Shadows Edition".