@Andrzej8666: musisz być świadomy, że przez ogrom restartów i wielość twórców, którzy pracowali nad Batmanem, komiksy nie będą tworzyły jednego, spójnego, serialowego ciągu. Zasadniczo nie ma co szukać "zwartego kanonu", tylko po prostu czytać dobre historie, jeśli chcesz - w kolejności mniej więcej chronologicznej.
Jeśli skończyłeś "Mroczne zwycięstwo", to ja polecałbym jako następne "Robin. Rok pierwszy" i "Batgirl. Rok pierwszy", zgodnie z Twoją listą.
Pierwsza żona Gordona i jego syn powrócą, jeśli się nie mylę, dopiero w "Mrocznym odbiciu", ale to się chyba dzieje dopiero niedługo przed New52, a więc dość długo po "Knightfallu".
Ależ ja jestem świadomy tychże restartów i wielu twórców. Rozumiem Twój punkt widzenia, ale ja mam nieco inne podejście.
Teraz, po lekturze tych kilku pozycji mogę wyrazić się precyzyjniej. Zależy mi przede wszystkim na historiach, które:
- kotynuują wątki przyziemne*, gangsterskie, najlepiej z "Roku Pierwszego", "Długiego Halloween", etc.,
- mają kreskę i kolory najbliższe "Year One" i Sale'owi,
- kolejne występy Jokera też wskazane, o ile są to ważne i/lub dobre historie. Nawet niekonsekwencje w wyglądzie i zachowaniu przeboleję, bo prędzej czy później dojdziemy do "Trzech Jokerów". Swoją drogą, oni rozwinęli jakoś ten wątek? Z tego co pamiętam, komiks zakończył się cliffhangerem.
Zacząłem "Robin: Rok Pierwszy" i to jest dokładnie to o co mi chodzi! Wiem, że później "Batgirl: Rok Pierwszy", a "Nightwinga: Year One" niestety u nas nie wydali - dostępna jest jedynie amatorska skanlacja.
Rzeczy typu "Gotyk", "Łowy", choć niezłe (choć czytając kilka pozycji Batsa w krótkim czasie, wydają się wtórne fabularnie) można czytać niezaleźnie, zapewne jak większość "Legend..." i wolę sięgnąć po nie dopiero po skończeniu tego "gangsterskiego serialu" (a może ma to swoją fanowską nazwę?). BTW. czy dobrze widzę, że pierwsze zeszyty "Legend...", czyli historia "Shaman" jeszcze nigdy nie została wydana w Polsce? Jest jakiś konkretny powód ku temu?
W związku z powyższym, proszę o info, które z poniższych pozycji pasują do tego gansgstersko-przyziemnego wątku, a które można czytać kompletnie niezależnie, w dowolnym momencie, podobnie jak wspomniany "Gotyk" czy "Łowy".
[...]
Robin: Rok Pierwszy
Batgirl: Rok Pierwszy
Batman: Killer Crock Powstaje
Batman: Nocturna i Nocny Złodziej
Batman: Gracz po drugiej stronie
Batman: Detektyw Mroczny Rycerz
Batman Sekta
Batman Zabójczy żart
Batman Dziesięć Nocy Bestii
Batman Śmierć w rodzinie
Batman Azyl Arkham
Batman Narodziny Demona
Batman Knightfall
*wiem, że to superhero i akceptuję wspomnienie Supermana i nie wnikam czy anatomicznie Two-face mógłby istnieć albo na ile działanie toksyny strtachu jest sensowne... myślę, że łapiecie o co mi chodzi

Uffff, to chyba mój najdłuższy post na tym forum. Widać, że długi weekend

Mam nadzieję, że nie jestem za bardzo upierdliwy z tymi pytaniami.