Autor Wątek: Jakie komiksy właśnie czytacie?  (Przeczytany 1422987 razy)

Offline Konrad

Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Odpowiedź #4380 dnia: So, 02 Maj 2026, 19:28:56 »
Poważnie LiT się przymierzał do Marshala Bass'a i zrezygnował z niego po słabej sprzedaży Colt&Pepper? Bo ja kojarzę jakieś dyskusje na temat tego tytułu, ale bardziej chyba że było to wrzucane albo przez SL albo dla SL jako potencjalny tytuł na przyszłość.
Rok temu gdy wychodził we Francji finałowy tom Marshala Bassa pytałem LIT czy myślą o wydaniu to niestety taka była odpowiedź: "Gdyby była mowa o 1 zbiorczym wydaniu albo one-shocie, rozważylibyśmy spróbowanie. Trzy cegiełki po około 100-115 zł po rabatach to za duże ryzyko."
https://www.facebook.com/lostintimepl/posts/pfbid02pXtsrUkjKS8ZmqkE3g2KY1YuXY57cdyY2Nb78U7QbVYQDSHwEv12hBxS86CJ2Vttl

Offline Kadet

« Odpowiedź #4381 dnia: So, 02 Maj 2026, 20:02:54 »
Hm. Jeśli LiT i SL nie... to może Kurc szuka jakiegoś westernu do wydawania po zakończeniu "Buddy'ego Longwaya"?
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline studio_lain

« Odpowiedź #4382 dnia: So, 02 Maj 2026, 20:32:50 »
nie napisalem ze to musi byc rasizm
napisalem co widza wydawcy
to moze byc trudniejsza identyfikacja z postacia itp itd
ale nie udawajmy tez ze problem nie istnieje, bo na polskiej scenie komiksowej istnieje
ale skali nie znam, wiec daleki jestem od wrzucania wszystkich do jakiegos jednego wora
zgascie pochodnie ;)
Plany Studia Lain - orientacyjne

Tagh przedsprzedaz 28 lipca, gildia godz 12
Solo nowy album - przedsprzedaz koniec sierpnia
Gwiazdy powstają ;) - przedsprzedaz wrzesien
Curse of the Spawn - redakcja
Nocterra - redakcja
Monster Kill Squad/Finder - skład
L'horloge - redakcja

Offline Komediant

« Odpowiedź #4383 dnia: So, 02 Maj 2026, 21:56:22 »
Poważnie LiT się przymierzał do Marshala Bass'a i zrezygnował z niego po słabej sprzedaży Colt&Pepper? Bo ja kojarzę jakieś dyskusje na temat tego tytułu, ale bardziej chyba że było to wrzucane albo przez SL albo dla SL jako potencjalny tytuł na przyszłość.
(...)

Tak, a jeszcze uzupełniając to co napisał Konrad, to chyba jeszcze przed Marshalem Bassem od duetu Kordey/Macan miał wyjść horror 'Nous, les morts' (My, martwi), w którym XIV-wieczną Europę nawiedza plaga zamieniająca ludzi w zombie, przez co w kolejnych wiekach Europa pozostaje na poziomie średniowiecza, a w Ameryce rozwijają się cywilizacje Azteków i Inków. We Francji cały 4-albumowy cykl wyszedł w 2015 roku.
https://www.bedetheque.com/serie-46609-BD-Nous-les-morts.html

Offline Konrad

« Odpowiedź #4384 dnia: So, 02 Maj 2026, 22:09:35 »
A w 2023 chyba rozważali też Texas Kid, my brother, bo mieli zarezerwowane prawa od ECC.
https://www.eccediciones.com/foreign-rights/comic/texas-kid-my-brother
A dodatkowo widzę, że prawdopodobnie LIT ma już zarezerwowane prawa na Morgana (Segura i Ortiz) i Texas Kid, my brother (Kordey i Macan)
https://www.eccediciones.com/foreign-rights/comic/morgan
https://www.eccediciones.com/foreign-rights/comic/texas-kid-my-brother

Edit.
Jeszcze jest też zarezerwowany John the Long
https://www.eccediciones.com/foreign-rights/comic/john-the-long

Offline studio_lain

« Odpowiedź #4385 dnia: So, 02 Maj 2026, 22:44:57 »
Tak, a jeszcze uzupełniając to co napisał Konrad, to chyba jeszcze przed Marshalem Bassem od duetu Kordey/Macan miał wyjść horror 'Nous, les morts' (My, martwi), w którym XIV-wieczną Europę nawiedza plaga zamieniająca ludzi w zombie, przez co w kolejnych wiekach Europa pozostaje na poziomie średniowiecza, a w Ameryce rozwijają się cywilizacje Azteków i Inków. We Francji cały 4-albumowy cykl wyszedł w 2015 roku.
https://www.bedetheque.com/serie-46609-BD-Nous-les-morts.html

to dobry komiks
jest jeszcze przyzwoite sf pt Mobius, troche jak Mazeworld
i to jest dobra seria
https://www.bedetheque.com/serie-42573-BD-30-deniers.html
« Ostatnia zmiana: So, 02 Maj 2026, 22:49:33 wysłana przez studio_lain »

Nocterra - redakcja
L'horloge - redakcja

Offline PabloWu

« Odpowiedź #4386 dnia: Nd, 03 Maj 2026, 09:09:29 »
nie napisalem ze to musi byc rasizm
napisalem co widza wydawcy
to moze byc trudniejsza identyfikacja z postacia itp itd
ale nie udawajmy tez ze problem nie istnieje, bo na polskiej scenie komiksowej istnieje
ale skali nie znam, wiec daleki jestem od wrzucania wszystkich do jakiegos jednego wora
zgascie pochodnie ;)

Czyli w sumie to nie musi być rasizm ale wydawcy pierwsze co widzą rasizm, dobre. Pierwsze słyszę aby na polskiej scenie istniało to zjawisko, może jakieś pojedyńcze przypadki się zdarzają no ale czy jest sens tak generalizować i od razu rzucać cień na czytelników że nie kupują komiksów ze względu na bohaterów o innym kolorze skóry? To jest słabe i niesprawiedliwe.
To trochę tak jak bym napisał, na Twoim przykładzie, że każdy anarchista jest jednocześnie kapitalistą, no ale nie każdy prawda? :)
No i to Ty zapaliłeś pochodnię, ja stoję obok i pilnuję aż zagaśnie  ;)

Online Castiglione

« Odpowiedź #4387 dnia: Nd, 03 Maj 2026, 09:21:07 »
No ale to Ty pierwszy wspomniałeś o rasizmie.

A to nie musi być rasizm, być może czytelnikom po prostu ciężej jest się wczuć w postać o innym kolorze skóry, więc mniej chętnie wybierają takie komiksy.

Offline JanJ

« Odpowiedź #4388 dnia: Nd, 03 Maj 2026, 09:25:25 »
Murena - pewnie będę tu w mniejszości, ale dopiero ostatnio sięgnąłem do tej serii i po przeczytaniu pierwszego integrala jakoś nie wpadłem w zachwyt. Być może wynika to z tego, że nie jestem fanem komiksów historycznych, a może dodatkowo z faktu, że sam scenariusz i kreska jakoś mi nie podpasowały. Generalnie widać ogromny research scenarzysty, aczkolwiek czasem ciężko było mi się połapać kto jest kim w danej scenie, a postaci jest cała masa, często podobnych do siebie, co nie ułatwiało sprawy. Samo czytanie traciło zatem na płynności. Na pewno nie jest to komiks zły, ale chyba po prostu nie mój klimat.

Offline PabloWu

« Odpowiedź #4389 dnia: Nd, 03 Maj 2026, 09:42:29 »
No ale to Ty pierwszy wspomniałeś o rasizmie.

A to nie musi być rasizm, być może czytelnikom po prostu ciężej jest się wczuć w postać o innym kolorze skóry, więc mniej chętnie wybierają takie komiksy.

Nie. Wydawca Studia Lain napisał " Blass skonczyl sie na 12 tomie - mozna wiec wydac zbiorczo, ale watpie by ktos sie odwazyl postawic na komiks z czarnoskorbym bohaterem w roli glownej ;) " .

Uważam że to jest niesprawiedliwe określenie i sugeruje po prostu głupotę, znam trochę osób z tego forum , spoza też i każdy lubi czytać dobre historie niezależnie jakiej karnacji jest główny bohater. Tyle.

Offline PabloWu

« Odpowiedź #4390 dnia: Nd, 03 Maj 2026, 09:43:58 »
Hold your horses buddy😉
https://forum.komikspec.pl/dzial-ogolny/jakie-komiksy-wlasnie-czytacie/msg273648/#msg273648

No ale i tak wezmę, może przyczynię się że jednak wydadzą coś jeszcze tego autora  ;)
Pozdro.

Online Castiglione

« Odpowiedź #4391 dnia: Nd, 03 Maj 2026, 09:45:31 »
Też bym kupił dobry komiks o czarnoskórym bohaterze, no ale może wyniki sprzedażowe mówią jednak trochę co innego, skądś taki wniosek przecież zaczerpnął. Poza tym dalej w tym poście nie ma niczego o rasizmie.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #4392 dnia: Nd, 03 Maj 2026, 11:38:26 »
Czyli w sumie to nie musi być rasizm ale wydawcy pierwsze co widzą rasizm, dobre. Pierwsze słyszę aby na polskiej scenie istniało to zjawisko, może jakieś pojedyńcze przypadki się zdarzają no ale czy jest sens tak generalizować i od razu rzucać cień na czytelników że nie kupują komiksów ze względu na bohaterów o innym kolorze skóry? To jest słabe i niesprawiedliwe.
To trochę tak jak bym napisał, na Twoim przykładzie, że każdy anarchista jest jednocześnie kapitalistą, no ale nie każdy prawda? :)
No i to Ty zapaliłeś pochodnię, ja stoję obok i pilnuję aż zagaśnie  ;)

tez tego nie napisalem, napisalem ze odnotowuja taki trend - reszte sobie dopowiadasz :)

Nocterra - redakcja
L'horloge - redakcja

Offline PabloWu

« Odpowiedź #4393 dnia: Nd, 03 Maj 2026, 11:51:42 »
Piszesz że komiks nie zejdzie że względu na kolor skóry bohatera. Nic sobie nie dopowiadam, wyciągam wnioski z wypowiedzi.
Ewentualnie może zaryzykuj i przekonaj się czy tak faktycznie jest, sprzedajesz praktycznie większość nakładów w dość szybkim czasie to wydaj jakiś dobry komiks z takim bohaterem.Koniec tematu z mojej strony, Wesołych Świąt !

Offline studio_lain

« Odpowiedź #4394 dnia: Nd, 03 Maj 2026, 12:02:37 »
pisze ze wydawcy obserwuja taki trend, ze kolor skory ma znaczenie
ale nie musi to byc podyktowane poczuciem wyzszosci osob o bialej karnacji a tym jest rasizm

w badanich z 2023 wyszlo ze Polska jest na tle panstw europejskich najmniej rasistowska jesli chodzi o oosby czarnoskore, bylo to 20 proc populacji

przyczyna trendu moze byc tu

Polska jest uważana za jeden z najbardziej homogenicznych (jednolitych) etnicznie i religijnie krajów w Europie oraz na świecie. Dominująca grupa narodowa (Polacy) stanowi ponad 95% społeczeństwa.

« Ostatnia zmiana: Nd, 03 Maj 2026, 12:06:08 wysłana przez studio_lain »

Nocterra - redakcja
L'horloge - redakcja