Autor Wątek: Jakie komiksy właśnie czytacie?  (Przeczytany 1422993 razy)

Offline Komediant

Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Odpowiedź #4365 dnia: So, 02 Maj 2026, 13:00:10 »
ale to nic nowego - niebanalne komiksy maja bardziej pod górkę - większość zjadaczy komiksowego chleba preferuje rozrywkę w realistycznej kresce czy superhero na czele z mrocznym batmanem itp, mimo to wydawcy jak LiT czy my, starają się co jakiś czas próbować z innym komiksem. Ale to wynika z bycia fanem a nie racjonalnych przesłanek rynkowych

Teraz faktycznie tak, ale kiedy we wczesnych dwutysięcznych przez kilka lat nadrabialiśmy kilka dekad komiksowyh klasyków, to właśnie te niebalne tytuły radziły sobie lepiej, i to nie tylko wśród krytyków, ale też sprzedażowo. Egmont porzucał sporo serii, które na rynku frankofońskim były przebojami, a u nas trafiały w próżnię. Takie chociażby UW1 czy Pieśń Strzyg, kiedyś i obrywały od recenzentów, i czytelników nie obchodziły. Teraz przyjęcie jest zupełnie inne. Niby normalna sytuacja że takie komiksowe Netflixy radzą sobie lepiej, ale trochę żal, że na te ciekawsze tytuły coraz częściej nie ma miejsca.

Comesa szkoda bo o ile pierwszy tom był faktycznie ramotkowy tak drugi już pokazał niesamowitą wyobraźnię i umiejętności autora. Cold & Peppera nie znam ale skoro piszesz że jest fantastyczny to go sprawdzę.

Mm, tym bardziej szkoda, że LiT zaczął z Comesem chronologicznie. No nic, na razie zostanie mi przeczytanie tego co wyszło po angielsku, któryś z albumów wydał dawno temu w odcinkach Dark Horse w Cheval Noir.
Z 'Coltem i Pepperem' sam czekałem kilka lat z zakupem, i tak jak wiedziałem czgo spodziewać się po rysunkach Kordeya, tak scenariusz Macana mnie oczarował, niesamowita wyobraźnia i lekkość w tworzeniu postaci i ciekawych scen. Chyba żaden tytuł nie dał mi tyle czystej komiksowej radochy w zeszłym roku. Tu dość entuzjastyczna recenzja, pod którą w większości bym się podpisał: https://www.facebook.com/profile/61556407665303/search/?q=colt%20pepper
No i dodam że gdybym miał napisać u którego współczesnego autora widzę najwięcej Corbena, to właśnie u Kordeya. Obrywało mu się nieraz za pośpiech, ale ma facet moc w łapie:

Offline studio_lain

« Odpowiedź #4366 dnia: So, 02 Maj 2026, 13:09:03 »
mialem swego czasu wysoko na liscie jego komiksy
ale obawiam sie to bylalby wtopa...
przy czym ja wole czarno biale wersje jego komiksow

Blass skonczyl sie na 12 tomie - mozna wiec wydac zbiorczo, ale watpie by ktos sie odwazyl postawic na komiks z czarnoskorbym bohaterem w roli glownej ;)

sam natomiast jestem ciekaw jak poradza sobie 5 do wiecznosci Moratto czy First Kingdom
« Ostatnia zmiana: So, 02 Maj 2026, 13:21:52 wysłana przez studio_lain »
Plany Studia Lain - orientacyjne

Tagh przedsprzedaz 28 lipca, gildia godz 12
Solo nowy album - przedsprzedaz koniec sierpnia
Gwiazdy powstają ;) - przedsprzedaz wrzesien
Curse of the Spawn - redakcja
Nocterra - redakcja
Monster Kill Squad/Finder - skład
L'horloge - redakcja

Offline tomsawyer

• Polubień: 490
  • Żywych zwołuję, zmarłych opłakuję, gromy kruszę.
    • Rush Hemispheres
« Odpowiedź #4367 dnia: So, 02 Maj 2026, 13:20:28 »
W odbiorze sztuki ciężko o obiektywizm. Niektórzy potrzebują identyfikacji swoich wyborów w szerszym gronie. Inni mianują się wyroczniami, diagnozując stan umysłu innych czytelników.
"Nie od razu Rzym zbudowano. Oczywiście, z tamtą robotą nie miałem nic wspólnego."

Offline studio_lain

« Odpowiedź #4368 dnia: So, 02 Maj 2026, 13:23:30 »
no ja wypowaidam sie tylko w oparciu o nasze wyniki sprzedazy
i jakies tam informacje towarzyskie od innych
i najwieksze wtopy szly jak komiksy skrecaly w wizualna niebanalnosc
duzym zaskoczniem dlatego byl dla mnie sukces CE
przy czym on mimo wszytsko byl komiksem wizualnie "realistycznym"

Nocterra - redakcja
L'horloge - redakcja

Offline Kadet

« Odpowiedź #4369 dnia: So, 02 Maj 2026, 14:07:12 »
Blass skonczyl sie na 12 tomie - mozna wiec wydac zbiorczo, ale watpie by ktos sie odwazyl postawic na komiks z czarnoskorbym bohaterem w roli glownej ;)

Hmm, tego...

Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline PabloWu

« Odpowiedź #4370 dnia: So, 02 Maj 2026, 14:37:11 »
mialem swego czasu wysoko na liscie jego komiksy
ale obawiam sie to bylalby wtopa...
przy czym ja wole czarno biale wersje jego komiksow

sam natomiast jestem ciekaw jak poradza sobie 5 do wiecznosci Moratto czy First Kingdom

Polskich czytelników uważasz za rasistów? I to w Święto Flagi, nieładnie. :)
Zaryzykuj, wydaj, przekonaj się. Dobra historia zawsze się obroni.

Offline PabloWu

« Odpowiedź #4371 dnia: So, 02 Maj 2026, 14:41:42 »
Teraz faktycznie tak, ale kiedy we wczesnych dwutysięcznych przez kilka lat nadrabialiśmy kilka dekad komiksowyh klasyków, to właśnie te niebalne tytuły radziły sobie lepiej, i to nie tylko wśród krytyków, ale też sprzedażowo. Egmont porzucał sporo serii, które na rynku frankofońskim były przebojami, a u nas trafiały w próżnię. Takie chociażby UW1 czy Pieśń Strzyg, kiedyś i obrywały od recenzentów, i czytelników nie obchodziły. Teraz przyjęcie jest zupełnie inne. Niby normalna sytuacja że takie komiksowe Netflixy radzą sobie lepiej, ale trochę żal, że na te ciekawsze tytuły coraz częściej nie ma miejsca.

Mm, tym bardziej szkoda, że LiT zaczął z Comesem chronologicznie. No nic, na razie zostanie mi przeczytanie tego co wyszło po angielsku, któryś z albumów wydał dawno temu w odcinkach Dark Horse w Cheval Noir.
Z 'Coltem i Pepperem' sam czekałem kilka lat z zakupem, i tak jak wiedziałem czgo spodziewać się po rysunkach Kordeya, tak scenariusz Macana mnie oczarował, niesamowita wyobraźnia i lekkość w tworzeniu postaci i ciekawych scen. Chyba żaden tytuł nie dał mi tyle czystej komiksowej radochy w zeszłym roku. Tu dość entuzjastyczna recenzja, pod którą w większości bym się podpisał: https://www.facebook.com/profile/61556407665303/search/?q=colt%20pepper
No i dodam że gdybym miał napisać u którego współczesnego autora widzę najwięcej Corbena, to właśnie u Kordeya. Obrywało mu się nieraz za pośpiech, ale ma facet moc w łapie:

Po takim opisie pozostaje mi tylko kupić ten komiks no i namawiać Lostów na kolejnego Comesa. Dosyć późno kupiłem Erguna Tułacza ale teraz jakby wydali cokolwiek tego autora to brałbym w ciemno.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #4372 dnia: So, 02 Maj 2026, 14:47:39 »
Hmm, tego...

mamy dane sprzedazowe? ;)

Nocterra - redakcja
L'horloge - redakcja

Offline studio_lain

« Odpowiedź #4373 dnia: So, 02 Maj 2026, 14:56:57 »
Polskich czytelników uważasz za rasistów? I to w Święto Flagi, nieładnie. :)
Zaryzykuj, wydaj, przekonaj się. Dobra historia zawsze się obroni.

nie wiem czy to od razu rasizm
ja nie mam takich komiksow w ofercie - ale z pogaduszek z innymi wydawcami wyjawia sie obraz ze komiksy o Azjatach (nie dotyczy mang) czy wlasnie czarnoskorych nie sprzedaja sie za dobrze - zapewne sa wyjatki
sam jestem np ciekaw jak idzie Bitter Root ktore chcialem wydac itp itd

« Ostatnia zmiana: So, 02 Maj 2026, 14:59:22 wysłana przez studio_lain »

Nocterra - redakcja
L'horloge - redakcja

Offline Kadet

« Odpowiedź #4374 dnia: So, 02 Maj 2026, 14:58:52 »
mamy dane sprzedazowe? ;)

Pytałeś, czy ktoś by się odważył, no to wkleiłem przykłady, że ktoś się odważył :) (przyznaję bez bicia - w tym ostatnim tylko jeden z dwojga głównych bohaterów jest czarnoskóry). Zresztą, jeśli dobrze kojarzę, Egmont ma wyższe progi rentowności niż mali wydawcy, więc jeśli oni coś wypuścili, to raczej się sprzedało w takiej liczbie egzemplarzy, że dla mniejszej firmy też by wystarczyło (oczywiście Marvela czy SW raczej mniejsze wydawnictwo by nie udźwignęło pod kątem opłat za licencję). Ale to tylko moje amatorskie gdybanie.

Obstawiam, że szczególnie Morales pewnie dobrze im się sprzeda na fali sporej popularności animacji z jego udziałem.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline PabloWu

« Odpowiedź #4375 dnia: So, 02 Maj 2026, 15:03:37 »
ja nie mam takich komiksow w ofercie - ale z pogaduszek z innymi wydawcami wyjawia sie obraz ze komiksy o Azjatach (nie dotyczy mang) czy wlasnie czarnoskorych nie sprzedaja sie za dobrze - zapewne sa wyjatki

Czyli skoro coś się nie sprzeda to najpierw pojawia się wątek rasizmu a nie to czy historia się sama broni albo czy konkurencja nie wydaje mocniejszych pozycji , ciekawe.
Ciekawe też czy wydawcy mang też kierują się taką logiką  :)

Offline Saruto

« Odpowiedź #4376 dnia: So, 02 Maj 2026, 15:58:21 »

Może wydawcy są rasistami ;)
Tak na serio, to dalej nie mamy Czarnej Pantery. Było kilka filmów i Egmont dalej nic.

Offline Horyzont Snu

« Odpowiedź #4377 dnia: So, 02 Maj 2026, 18:11:58 »
Rasistowscy czytelnicy musieli nie zauważyć że Al Simmons jest murzynem, a Wanda murzynką, z małą Cyan na rękach, która wcale biała nie jest i Spawny kupowali, tylko dla wybitnej fabuły. Przecież mało kto by zdzierżył całą murzyńską rodzinę, z jakąś Mamą K na dodatek.
Jak się teraz ludzie dowiedzą to komiksy z tej serii bedą zalegać latami.

Offline Saruto

« Odpowiedź #4378 dnia: So, 02 Maj 2026, 18:13:54 »
Rasistowscy czytelnicy musieli nie zauważyć że Al Simmons jest murzynem, a Wanda murzynką, z małą Cyan na rękach, która wcale biała nie jest i Spawny kupowali, tylko dla wybitnej fabuły. Przecież mało kto by zdzierżył całą murzyńską rodzinę, z jakąś Mamą K na dodatek.
Jak się teraz ludzie dowiedzą to komiksy z tej serii bedą zalegać latami.
Na swój sposób dobry przykład ;) Gdyby nie SL, to byśmy dalej Spawna nie mieli.

Offline Dracos

« Odpowiedź #4379 dnia: So, 02 Maj 2026, 18:40:48 »
gdzie wydawca zrezygnował z innych komiksów autorów, m.in. cenionego westernu 'Marshal Bass'.

Poważnie LiT się przymierzał do Marshala Bass'a i zrezygnował z niego po słabej sprzedaży Colt&Pepper? Bo ja kojarzę jakieś dyskusje na temat tego tytułu, ale bardziej chyba że było to wrzucane albo przez SL albo dla SL jako potencjalny tytuł na przyszłość.

@studio_lain Według mnie częściej może być problem gatunku komiksu z jakimś tam innym bohaterem niż z postacią bohatera. Dla przykładu mnie kompletnie nie interesuje II Wojna Światowa i raczej nic nie kupię na jej temat, a z kolei kogoś innego może kompletnie nie obchodzić western (niezależnie kto będzie protagonistą)
« Ostatnia zmiana: So, 02 Maj 2026, 18:44:56 wysłana przez Dracos »