Autor Wątek: Jakie komiksy właśnie czytacie?  (Przeczytany 1422918 razy)

Offline bababatman

Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Odpowiedź #4605 dnia: Cz, 23 Lipiec 2026, 13:57:47 »
A masz jakiś komiks który oceniłeś 10/10 ?

Raport Brodecka. Może jeszcze Daredevil Bendisa jako mój ulubiony komiks superhero.

Offline holcman

« Odpowiedź #4606 dnia: Cz, 23 Lipiec 2026, 15:00:45 »
A masz jakiś komiks który oceniłeś 10/10 ?

Skoro - "Rzecz jest wybitna i bliska arcydziełu." dostała ocenę 9

Bardzo szanuję podejście bababatmana. 10/10 wystawiam tylko dziełom, które przeszły próbę czasu i po 10-20-30-40 latach od premiery się bronią. Rzeczy wybitne, ale współczesne u mnie mają max 9.

Online Lobo

« Odpowiedź #4607 dnia: Cz, 23 Lipiec 2026, 16:00:55 »
Co do Sagi Winlandzkiej
Spoiler: PokażUkryj
Dla mnie przemiana Thorfinna była mega naciągana, a wręcz irytująca. To taki jedyny mój zarzut bo sama manga zajebista

Offline kosmoski

« Odpowiedź #4608 dnia: Cz, 23 Lipiec 2026, 16:54:07 »
Bardzo szanuję podejście bababatmana. 10/10 wystawiam tylko dziełom, które przeszły próbę czasu i po 10-20-30-40 latach od premiery się bronią. Rzeczy wybitne, ale współczesne u mnie mają max 9.

Saga W miałaby szansę, bo zaczęła się ponad 20 lat temu ; )

Offline holcman

« Odpowiedź #4609 dnia: Cz, 23 Lipiec 2026, 17:22:45 »
Saga W miałaby szansę, bo zaczęła się ponad 20 lat temu ; )

Muszę przysiąść i przeczytać komplet, bo zawiesiłem się na 3 tomie :-)

Offline Popiel

« Odpowiedź #4610 dnia: Cz, 23 Lipiec 2026, 22:06:11 »
Człowiek stary, a z czasem nic mądrzejszy – łapie się na frankofony, choć tyle razy rzucał nimi w kąt.

Francuscy mainstreamowi autorzy mają dziwną tendencję – biorą się za tematy, o których nie mają pojęcia. Prywatni detektywi w USA, kowboje, piraci, tajni agenci CIA, kanadyjska policja konna – wszystko podane w cepeliowym sztafażu, pozbawione choćby odrobiny oryginalności. Drętwe ekspozycje, sztuczne dialogi, do bólu płascy bohaterowie, rysunki „stylu zerowego”. Ktoś powie „piękne pejzaże i pieczołowite oddanie realiów”. Ja powiem – kalkowanie ze zdjęć najbardziej charakterystycznych elementów danego settingu, bez odrobiny własnej wizji i filtrowania przez jakąkolwiek unikalną wrażliwość.

Jakby wymyślili pisanie i rysowanie komiksów za pomocą AI, zanim stało się to modne.

Tęsknię za autentycznym i oryginalnym „RG”, wydanym kiedyś przez Mroja Press.

Teraz „Nevada” od Studio Lain. Złapałem się właśnie na setting – koniec lat 20., zmierzch Dzikiego Zachodu, wschód Hollywood i systemu gwiazd/producentów. Kuszące czas i miejsce akcji. Intrygujące. Tylko w opisie.

Mogę sobie wyobrazić bardzo dobry komiks osadzony w tych okolicznościach, zrobiony przez twórców z pomysłem i umiejętnościami. Zamiast tego mamy cool bohatera Nevadę, który jest cool, bo jeździ na Harleyu i w ogóle kozak z niego, że aj waj. Tu sypnie bon-motem, tam cytatem z Londona, panienki nienawidzą go z miłości – och, cóż za fantastycznie oryginalny bohater!

Zamiast rozwijania jakże ciekawego świata, w którym dzieje się akcja „Nevady”, mamy tak zwane „perypetie”. Czyli: bohater strzela, wspina się na pagórek, ucieka motorem, bije się, sturliwuje się z pagórka, „bach-bach – uciekajmy, tam nas nie znajdą!”. Mhm. No dobra.

Do tego „och, jacy jesteśmy erudycyjni! Johnny Weismuller, James Cagney, Dorothy Johnson, Douglas Fairbanks, jako wisienka dwóch Johnów - Wayne i Huston, symbolizujący zmianę „prawdziwych amerykańskich twardzieli” w stylu Nevady na twardzieli celuloidowych. Subtelność palca wpychanego w oko.

Od lektury „Nevady” nie wypadną zęby. Ale przy tak dużej podaży naprawdę świetnych komiksów można spokojnie darować sobie kontynentalną podróbkę amerykańskich kozaków. Nie każdy jest Sergio Leone. Lektura o wysokim stopniu daremności.

Tekst powstał we współpracy z wydawcą.

(Żart).

Offline adamarluk

« Odpowiedź #4611 dnia: Pt, 24 Lipiec 2026, 06:20:11 »
Człowiek stary, a z czasem nic mądrzejszy – łapie się na frankofony, choć tyle razy rzucał nimi w kąt.

Teraz „Nevada” od Studio Lain. Złapałem się właśnie na setting – koniec lat 20., zmierzch Dzikiego Zachodu, wschód Hollywood i systemu gwiazd/producentów. Kuszące czas i miejsce akcji. Intrygujące. Tylko w opisie.
Pełna zgoda, klisza goni kliszę. Mimo wybuchów, pościgów i stania na rękach Nevada jest po prostu nudna. Wymęczyłem do trzeciego tomiku, dalej nie dałem rady.

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #4612 dnia: Pt, 24 Lipiec 2026, 08:30:05 »
Mnie "Nevada" też nie zachwycił. Po "W cieniu Słońca" miałem nadzieję, że z innym scenarzystą talent Wilsona rozbłyśnie szczególnie jasno. Nic z tego - setting wydaje się perspektywiczny, fabuła początkowo jest całkiem spójna i obiecuje wiele, ale później zaczyna meandrować w kierunku nieciekawych retrospekcji i irracjonalnych zachowań postaci. Nie bolało mnie przy czytaniu, ale kończyłem bez przekonania i zasadniczo zgadzam się z oceną Popiela. Liczyłem co najmniej na wysoki poziom graficzny, ale nawet na tym polu zdarzają się ilustracje, które nie przystają do poziomu Wilsona.

Reasumując - po kilku ostatnich tytułach mój entuzjazm do eksperymentów Studia Lain jest na wyczerpaniu.

PS. chyba wiem dlaczego Arek wybrał ten tytuł - tam jedna z głównych bohaterek też walczy z kapitalizmem poprzez zarabianie hajsu. ;)

Tyle, że ona dodatkowo walczy też o prawa pracownicze poprzez łamanie praw pracowniczych.

Offline JakubM

« Odpowiedź #4613 dnia: Pt, 24 Lipiec 2026, 09:12:15 »

Czy może być tak, że długi staż obcowania z medium graficznym powoduje że człowiek dużo już widział i ciężko go czymś nowym zaskoczyć i te 10- tki co rozdał w momencie pierwszego kontaktu z jakimś komiksem są spowodowane nowym doświadczeniem, i kolejne dzieła pomimo że mogą być lepsze już tego efektu nie wywołają co bedzie je dyskryminowało w punktacji ? :-) (chodzi mi o subiektywne oceny)

Ps. Kiedyś oceniałem sobie w serwisie Biblionetka przeczytane książki, i na podstawie moich ocen generowała się lista poleceń innych książek, które mogą mi się spodobać - było to fajne bo ta lista propozycji była ułożona procentowo - na samej górze była np. książka która miała 88% zgodności że mi się spodoba :-D

Offline holcman

« Odpowiedź #4614 dnia: Pt, 24 Lipiec 2026, 09:21:57 »
Czy może być tak, że długi staż obcowania z medium graficznym powoduje że człowiek dużo już widział i ciężko go czymś nowym zaskoczyć i te 10- tki co rozdał w momencie pierwszego kontaktu z jakimś komiksem są spowodowane nowym doświadczeniem, i kolejne dzieła pomimo że mogą być lepsze już tego efektu nie wywołają co bedzie je dyskryminowało w punktacji ? :-) (chodzi mi o subiektywne oceny)

Może tak być :-) Oraz pamiętajmy, że w obcowaniu ze sztuką nie ma czegoś takiego jak obiektywizm :-)

Offline perek82

« Odpowiedź #4615 dnia: Pt, 24 Lipiec 2026, 10:04:29 »
Ja z muzyką mam tak, że na mojej playliście pewnie z 90% piosenek jest takich, których słuchałem w okolicach matury. Zupełnie nie mam potrzeby, żeby szukać nowych wykonawców. Wyjątkowo czasem mi coś nowego wpadnie, albo szwagier coś nowego nagra (to wtedy nawet wypada to dodać). I mam świadomość, że niektóre kawałki, zespoły czy nawet style muzyczne źle się zestarzały i dziś bym ich nie tknął, ale nostalgia to wielka siła. Inną sprawą jest, że niektórzy muzycy nadal grają to samo co te 25-30 lat temu i nadal tak samo skaczą po scenie. Na ich koncerty już nie chodzę. No i wykruszają się też powoli.

Z komiksami to tak nie mam na szczęście - śledzę nowości, kupuję, czytam itd. Ale Panteon jest bardzo hermetyczny i moje 5/5 zmienia się (a właściwie rozszerza) w bardzo wolnym tempie.
Black Dahlia **
Dylan Dog: Mater morbi ***
Chaos, Podróż do piekła ***
Nonnonba **
Historia Dylana Doga **

Online studio_lain

« Odpowiedź #4616 dnia: Pt, 24 Lipiec 2026, 16:22:30 »
Mnie "Nevada" też nie zachwycił. Po "W cieniu Słońca" miałem nadzieję, że z innym scenarzystą talent Wilsona rozbłyśnie szczególnie jasno. Nic z tego - setting wydaje się perspektywiczny, fabuła początkowo jest całkiem spójna i obiecuje wiele, ale później zaczyna meandrować w kierunku nieciekawych retrospekcji i irracjonalnych zachowań postaci. Nie bolało mnie przy czytaniu, ale kończyłem bez przekonania i zasadniczo zgadzam się z oceną Popiela. Liczyłem co najmniej na wysoki poziom graficzny, ale nawet na tym polu zdarzają się ilustracje, które nie przystają do poziomu Wilsona.

Reasumując - po kilku ostatnich tytułach mój entuzjazm do eksperymentów Studia Lain jest na wyczerpaniu.

PS. chyba wiem dlaczego Arek wybrał ten tytuł - tam jedna z głównych bohaterek też walczy z kapitalizmem poprzez zarabianie hajsu. ;)

Tyle, że ona dodatkowo walczy też o prawa pracownicze poprzez łamanie praw pracowniczych.

ja za ten hajs finansuje lewackie bojowki na madagaskarze ;) na takie mnie stac ;)
Plany Studia Lain - orientacyjne

Tagh przedsprzedaz 28 lipca, gildia godz 12
Solo nowy album - przedsprzedaz koniec sierpnia
Gwiazdy powstają ;) - przedsprzedaz wrzesien
Curse of the Spawn - redakcja
Nocterra - redakcja
Monster Kill Squad/Finder - skład
L'horloge - redakcja

Online tuco

« Odpowiedź #4617 dnia: Pt, 24 Lipiec 2026, 21:52:51 »
ja za ten hajs finansuje lewackie bojowki na madagaskarze ;) na takie mnie stac ;)
Viva la revolución!

Online Warpath

« Odpowiedź #4618 dnia: Pt, 24 Lipiec 2026, 22:17:53 »
A ja sobie czytam kolejnego Giacomo C. i głośno stwierdzam, że takie frankofony to godne polecenia są.