Autor Wątek: Jakie komiksy właśnie czytacie?  (Przeczytany 1422942 razy)

Offline Castiglione

Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Odpowiedź #4575 dnia: Śr, 15 Lipiec 2026, 09:59:26 »
Ja też nie przeczytałem ;D

Tzn. kiedyś zacząłem, ale jakoś mnie odrzuciło. Niezbyt grały mi rysunki i średnio mi się podobało, że główny bohater latał po rezerwacie z nunchaku, wydawało mi się to strasznie przerysowane. Natomiast renoma tej serii powoduje, że jest to kolejna rzecz, którą mam zapisaną do ponownego podejścia (choć żeby miało się to okazać najlepszym komiksem wydanym w Polsce nie uwierzę).

Offline OokamiG

« Odpowiedź #4576 dnia: Śr, 15 Lipiec 2026, 11:35:15 »
Strach tu cokolwiek napisać, bo zaraz powiedzą, że nie jesteś godny określeniem się fanem komiksu.  Ja nawet tego tytułu nie mam na półce, choć jest gdzieś w planach, to chyba musze tu konto usunąć. A post donT mi przypomniał, że może warto go przemyśleć przy zakupach, więc takie posty też są wartościowe. Na pewno bardziej, niż takie puste porównania.

Offline starcek

« Odpowiedź #4577 dnia: Śr, 15 Lipiec 2026, 11:55:14 »
Eee, nie podeszło, to nie podeszło. Jak to mawiał mój znajomy: jeden woli kaszankę, a drugi kiełbasę. Zaczynając lekturę miałem problem z rysunkami - to nie była stylistyka z którą mi po drodze. No i przekonałem się w trakcie. Skutecznie. Criminal też bym polecił z czystym sercem, ale co zrobić jeśli komuś nie po drodze z takimi opowieściami? Nic. :-D
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Online Deepdelver

« Odpowiedź #4578 dnia: Śr, 15 Lipiec 2026, 11:55:41 »
Kiedyś któryś z bokserskich mistrzów określił innego solidnego boksera (który najlepsze perspektywy miał już za sobą) jako wykidajłę bokserskiej elity - na tytuł mistrza sam nie ma już szans, ale leje średniaków i pilnuje by do mistrzowskich walk dochodzili tylko świetni pięściarze (czyli tacy, którzy zleją jego).
No i dla mnie taki właśnie jest Skalp.
Solidny - owszem, ale czy wybitny? Ja na półce go nie zostawiłem.

Offline Szysza32

« Odpowiedź #4579 dnia: Śr, 15 Lipiec 2026, 12:18:55 »
Skalpa przeczytałem 2 albo 3 tomy z biblioteki (ostatnie dwa chyba nawet jeszcze się nie zdążyły ukazać) i podobało mi się to na tyle, że niedawno kupiłem całość i czeka na kompleksowe podejście. ;) Mimo to byłbym w ciężkim szoku, gdyby był to najlepszy komiks, jaki przeczytam. Raczej po prostu dowozi to co obiecuje.

Offline Takesh

« Odpowiedź #4580 dnia: Śr, 15 Lipiec 2026, 12:40:17 »
Dla mnie Skalp jest bardzo dobrą serią. Ale najlepszą? Nie. Takie DMZ z Vertigo jest lepsze. Dla mnie. Ale Skalpa polecam. Świetny kryminał, obyczaj, ciekawa tematyka, rysunki pasujące do opowieści. Jeśli tam wiele fajnych rzeczy. Jest czym się zachwycać. Jak się lubi podobne historie, to może to być strzał w dziesiątkę.

« Odpowiedź #4581 dnia: Śr, 15 Lipiec 2026, 13:28:57 »
Skalp to przerysowany średniak. Serio tak sie ludzie tym zachwycają? Pomijając, że wszystko tam jest płaskie i przykryte przemocą to też utrwala negatywne stereotypy o indianskich rezerwatach. Jak się oglądało falę indianskiego kina z lat 90. to fakt, że było dużo rozbojów i pijaństwa, ludzie poszukiwali swojej tożsamosci, ale inaczej sie podchodzi do Skalpa. A nazwanie tego najlepszym wydanym komiksem w Polsce - buahaha. To może dla kogoś, kto nagle przestał czytać komiksy dla młodzieży i sięgnął od razu po Skalp. To tu bym w takie coś uwierzył :D Ale to wasze opinie. Ja na temat tego komiksu mam swoją, inną.

Stereotypy nieważne czy pozytywne czy negatywne mają to do siebie, że nie przylatują z kosmosu. Już tu kiedyś był ten temat. Połowa rezerwatów to najbardziej syfiaste miejsca do życia zarówno w USA jak i w Kanadzie a króluje tutaj Pine Ridge należące do Lakotów, które trzyma mało chlubną palmę zwycięzcy, kto wie czy nie na obydwu kontynentach. Nie ma sensu przytaczać tutaj liczb bo i tak ciężko w nie uwierzyć, ale to wszystko jest do sprawdzenia choćby na oficjalnych stronach amerykańskiego Census Bureau w dziedzinie gospodarczej czy na stronie FBI jeżeli chodzi o sprawy kryminalne. Sprawdziłem kiedyś osobiście pod wpływem filmu dokumentalnego na ten temat, żeby zdać sobie sprawę ze skali tego co tam się dzieje to nadmienię o ponad 80% bezrobociu i średniej wieku dla obydwu płci 50 lat. Barack Obama podczas jednego ze swoich corocznych przemówień do Kongresu poświęcił cały podpunkt na temat indiańskich rezerwatów i ich rozpaczliwej sytuacji, no raczej nie zrobił tego pod wpływem lektury komiksu, albo filmów z lat 90-tych. Skalp to żadna przerysowana historia tylko dokument.
   Samego komiksu nie dokończyłem bo pożyczyłem dwa pierwsze tomy i tak mi się podobały, że kupiłem dla siebie całość i do dzisiaj czekają na półce. Znakomite a czy najlepsze co wydano w Polsce? Chyba nie, może w swoim gatunku.

Offline parsom

« Odpowiedź #4582 dnia: Śr, 15 Lipiec 2026, 15:02:56 »
Uwielbiam to powiększanie sobie penisa przez rzucanie na temat czegoś uznanego opinii typu "średniak" itd.
"Skalp" jest absolutnie jedną z najlepszych rzeczy które wyszły w Vertigo.
Co do powodów dlaczego - podpisuję się pod tym co napisał Saruman.

Offline nocny

« Odpowiedź #4583 dnia: Śr, 15 Lipiec 2026, 16:53:37 »
No to ja sobie dorabiam pałę giganta bo Skalpa wystawiłem na allegro jeszcze podczas lektury, tak się nie mogłem doczekać by się tego pozbyć :D

Online Warpath

« Odpowiedź #4584 dnia: Śr, 15 Lipiec 2026, 17:35:00 »
Cóż, mi też Skalp nic nie urwał. Przeczytane, były dobre momenty, ale raczej bym nie wrócił. Poszło na sprzedaż. Każdy ceni coś innego.

Offline Midar

« Odpowiedź #4585 dnia: Śr, 15 Lipiec 2026, 18:41:17 »
No to ja sobie dorabiam pałę giganta bo Skalpa wystawiłem na allegro jeszcze podczas lektury, tak się nie mogłem doczekać by się tego pozbyć :D
Nocny, pierwszy raz mnie zaskoczyłeś, bo zwykle mamy podobny gust, jeśli idzie o komiksy. Skalp, to moja jedna z najlepszych serii komiksowych, jakie w kolekcji posiadam, a jest tego od pyty.

Offline nocny

« Odpowiedź #4586 dnia: Śr, 15 Lipiec 2026, 19:33:32 »
No niestety, zmęczył mnie ten komiks. Chociaż parę lat już minęło od lektury, może teraz inaczej bym odebrał, nie wiem jak mają inni ale ja mam tak z książkami / filmami, że po latach niektóre tytuły oceniam zupełnie inaczej, zarówno na plus jak i na minus. Czasami jak obejrzę po latach film i wchodzę na filmweb zobaczyć jak oceniałem to jestem w szoku :D

Offline sztorczynx

« Odpowiedź #4587 dnia: Śr, 15 Lipiec 2026, 21:34:43 »
Mi się „Skalp” bardzo spodobał. Dobre w H.
Ale mnóstwo jest takich komiksów i jeszcze gusty inne. Dziwne to przyczepienie się do słowa, że ktoś rzucił najlepszy. Dla mnie (a mogę się szczycić psycho-komiksiarzem) jest „Szninkiel” i potem różne wybitne dzieła. Mogę wymieniać 😂🤣
Król jest tylko jeden. Dla mnie. Tylko tyle i aż tyle.
Dobranoc.
Karol

Offline Szysza32

« Odpowiedź #4589 dnia: Cz, 16 Lipiec 2026, 10:23:24 »
Dziwne to przyczepienie się do słowa, że ktoś rzucił najlepszy.
Przecież nie to jest problemem, tylko wyszydzanie kogoś za to, że wcześniej nie czytał.