Autor Wątek: Jakie komiksy właśnie czytacie?  (Przeczytany 1422986 razy)

Offline Voitas

Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Odpowiedź #4350 dnia: Cz, 30 Kwiecień 2026, 23:28:13 »
Deadpool Manga tom 1. Przestałem czytać po ok 30 stronach. Chyba jednak jestem na  to za stary (45 lat) albo to jest po prostu takie głupie. Dobrze, że to z biblioteki :)

Offline Leyek

« Odpowiedź #4351 dnia: Cz, 30 Kwiecień 2026, 23:45:27 »
  Mi również Tyler Cross mocno przypadł do gustu. Natomiast mam przykrą wiadomość, pamiętam jak się podjarałem  kiedyś jak się naczytałem opinii, że dalej jest lepiej. No, nie jak dla mnie nie jest, pozostałe dwa są słabsze zdecydowanie niż Black Rock, tym niemniej ciągle dobre.

Czytałem lata temu, ale pamiętam, że drugi i trzeci tom podobały mi się znaczeni bardziej niż jedynka ;)

Ogólnie świetną kreskę ma Brüno. Polecam mocno T'zee - świetna kreska to wiadomo, do tego duszny, afrykański klimat i niezła fabuła.

Offline Kadet

« Odpowiedź #4352 dnia: Cz, 30 Kwiecień 2026, 23:50:33 »
Mam nadzieję, że wydadzą u nas "Dakotę 1880" z serii "Lucky Luke vu par..." z jego rysunkami.

https://www.bdgest.com/preview-4518-BD-lucky-luke-vu-par-dakota-1880.html
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

« Odpowiedź #4353 dnia: Pt, 01 Maj 2026, 00:14:26 »
Czytałem lata temu, ale pamiętam, że drugi i trzeci tom podobały mi się znaczeni bardziej niż jedynka ;)

Ogólnie świetną kreskę ma Brüno. Polecam mocno T'zee - świetna kreska to wiadomo, do tego duszny, afrykański klimat i niezła fabuła.

Nieeee, zdecydowanie Black Rock, ale może dlatego, że jestem fanem takich historii sam przeciw wszystkim na jakichś zadupiach, mogę je mielić na okrągło.

Offline Leyek

« Odpowiedź #4354 dnia: Pt, 01 Maj 2026, 00:17:02 »
jestem fanem takich historii sam przeciw wszystkim na jakichś zadupiach forum, mogę je mielić na okrągło.

Poprawiłem ;)

« Odpowiedź #4355 dnia: Pt, 01 Maj 2026, 00:26:09 »
Poprawiłem ;)

Żadna poprawa, tutaj takich renegatów to lekkim wujem jest ze dziesięciu.

Online Castiglione

« Odpowiedź #4356 dnia: Pt, 01 Maj 2026, 08:58:26 »
Dla mnie wszystkie trzy albumy trzymały w miarę wyrównany poziom. Tyle że mnie kreska Brüna tak nie siadła, szczególnie denerwowały mnie momenty, w których rysował głównego bohatera bez ust.

Offline JanJ

« Odpowiedź #4357 dnia: Pt, 01 Maj 2026, 09:48:41 »
Super seria, wszystkie trzy tomy trzymają poziom i aż szkoda, że nie ma kontynuacji. Rysunki Bruna pierwsza klasa - aż kupiłem sobie integral B&W. Szkoda, że wydawca padł, bo mieli w planach wydanie takiego bonusowego albumu, choć to nie był komiks.

Offline Komediant

« Odpowiedź #4358 dnia: Pt, 01 Maj 2026, 18:41:59 »
Rok temu Nury i Bruno znów połączyli siły przy nowym cyklu, 'Electric Miles', chociaż zdaje się, że nieco słabiej ocenianym od Tylera Crossa. O pierwszym tomie tu:
https://niekulturalni.pl/2025/03/13/nowy-komiks-tworcow-serii-tyler-cross/

Teoretycznie to powinien być pewniak do wydania w Polsce, ale w takim LiT i 'Cesarzowa Charlotta' Nury'ego, i 'T'Zee' z rysunkami Brun(on)a sprzedały się poniżej oczekiwań. Nury to jeden z najciekwaszych europejskich scenarzystów, ale komercyjnie to w Polsce tak średnio sobie radzi.
Jeszcze co do Lost in Time to ogólnie tam lepiej idą generyczne frankofony, a ciekawsze, orginalniejsze tytuły na siebie nie zarabiają. Tak było chociażby z fantastycznym 'Colt&Pepper', gdzie wydawca zrezygnował z innych komiksów autorów, m.in. cenionego westernu 'Marshal Bass'. Nie poradził sobie też Comes, chociaż ten jego zeszłoroczny debiut był faktycznie dość ramotkowy.

Offline tomsawyer

• Polubień: 490
  • Żywych zwołuję, zmarłych opłakuję, gromy kruszę.
    • Rush Hemispheres
« Odpowiedź #4359 dnia: So, 02 Maj 2026, 11:07:25 »
1629 i Jeronimus

O tym pierwszym sporo już powiedziano. Jak to zwykle bywa opinie przeciwstawne. Moim zdaniem przepięknie narysowana, opowiedziana i wydana historia, bazująca na prawdziwych, okrutnych wydarzeniach.
Dostałem dokładnie to co uwielbiam w komiksie, czyli rozrywkę, która odrywa mnie od codzienności. Co kto preferuje.
Po raz kolejny utwierdzam się, w przekonaniu, że z racji różnych oczekiwań, najbardziej wartościowe w recenzjach na naszym forum, są dla mnie informacje o samym wydaniu (np. brakujące strony, przycięte kadry, niechlujny skład). Najlepiej poparte screenami.
Co do Jeronimusa, to jest to komiks, który oceniam niżej. Z jednego powodu: warstwa graficzna. Sama historia, stanowi świetne uzupełnienie poprzedniego komiksu w warstwie fabularnej. Troszkę inaczej rozkłada akcenty w relacjach między postaciami. Natomiast malarski styl, w tym konkretnym komiksie, sprawiał, że brnąłem do końca. Gdyby to rysował np. Laufray, to postawiłbym te dwa komiksy na równi.
Patrząc na swoje zbiory widzę, że najmniej u mnie „ambitnych” komiksów z KG, czy Timofa i gdyby któreś z tych wydawnictw wydało Jeronimusa, to odpuściłbym ten zakup.
"Nie od razu Rzym zbudowano. Oczywiście, z tamtą robotą nie miałem nic wspólnego."

Offline Lobo

« Odpowiedź #4360 dnia: So, 02 Maj 2026, 11:20:55 »
Gdybym przeczytał przed zakupem te parę niepochlebnych opinii o 1629 pewnie zakup bym odpuścił a tak uważam że to jeden z lepszych komiksów jakie czytałem.
Jeronimus = 1629

Offline PabloWu

« Odpowiedź #4361 dnia: So, 02 Maj 2026, 11:26:16 »
Rok temu Nury i Bruno znów połączyli siły przy nowym cyklu, 'Electric Miles', chociaż zdaje się, że nieco słabiej ocenianym od Tylera Crossa. O pierwszym tomie tu:
https://niekulturalni.pl/2025/03/13/nowy-komiks-tworcow-serii-tyler-cross/

Teoretycznie to powinien być pewniak do wydania w Polsce, ale w takim LiT i 'Cesarzowa Charlotta' Nury'ego, i 'T'Zee' z rysunkami Brun(on)a sprzedały się poniżej oczekiwań. Nury to jeden z najciekwaszych europejskich scenarzystów, ale komercyjnie to w Polsce tak średnio sobie radzi.
Jeszcze co do Lost in Time to ogólnie tam lepiej idą generyczne frankofony, a ciekawsze, orginalniejsze tytuły na siebie nie zarabiają. Tak było chociażby z fantastycznym 'Colt&Pepper', gdzie wydawca zrezygnował z innych komiksów autorów, m.in. cenionego westernu 'Marshal Bass'. Nie poradził sobie też Comes, chociaż ten jego zeszłoroczny debiut był faktycznie dość ramotkowy.

Comesa szkoda bo o ile pierwszy tom był faktycznie ramotkowy tak drugi już pokazał niesamowitą wyobraźnię i umiejętności autora. Cold & Peppera nie znam ale skoro piszesz że jest fantastyczny to go sprawdzę.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #4362 dnia: So, 02 Maj 2026, 11:36:57 »
ale to nic nowego - niebanalne komiksy maja bardziej pod górkę - większość zjadaczy komiksowego chleba preferuje rozrywkę w realistycznej kresce czy superhero na czele z mrocznym batmanem itp, mimo to wydawcy jak LiT czy my, starają się co jakiś czas próbować z innym komiksem. Ale to wynika z bycia fanem a nie racjonalnych przesłanek rynkowych
Plany Studia Lain - orientacyjne

Tagh przedsprzedaz 28 lipca, gildia godz 12
Solo nowy album - przedsprzedaz koniec sierpnia
Gwiazdy powstają ;) - przedsprzedaz wrzesien
Curse of the Spawn - redakcja
Nocterra - redakcja
Monster Kill Squad/Finder - skład
L'horloge - redakcja

Offline donT

« Odpowiedź #4363 dnia: So, 02 Maj 2026, 12:04:18 »
Cold & Peppera nie znam ale skoro piszesz że jest fantastyczny to go sprawdzę.

Hold your horses buddy😉
https://forum.komikspec.pl/dzial-ogolny/jakie-komiksy-wlasnie-czytacie/msg273648/#msg273648
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Online Castiglione

« Odpowiedź #4364 dnia: So, 02 Maj 2026, 12:22:46 »
Po prostu niepotrzebnie szukacie w recenzjach jakiejś obiektywnej prawdy, kiedy są to tylko i aż zebrane czyjeś odczucia, które jak wiadomo u innej osoby mogą być inne.