Autor Wątek: Wydział 7  (Przeczytany 228133 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline keram2

Odp: Wydział 7
« Odpowiedź #360 dnia: So, 14 Marzec 2020, 21:53:06 »
Wiem co oznacza "republika", wiem, że "rzeczpospolita" to tłumaczenie, nie wydaje mi się by to słowo "zatraciło swój pierwotny sens."

"Rzeczpospolita" to termin osadzony w naszej historii i tradycji, pomysły wymiany go na "republikę" nie mają sensu.
Sensu nie ma również dalsza dyskusja nad tym zagadnieniem.

Pisząc te słowa ( że dalsza dyskusja nie ma sensu), chodziło mi o dywagacje Kaprala o tym, że Polska powinna być nazywana "Republiką", że zazdrości Francuzom "ideałów Republiki" i że nasza "Rzeczpospolita" to szlachecki archaizm, który nic nie znaczy itd.

Natomiast nie mam nic przeciwko dyskusji o tym czy autorom udało się zachować poprawność językową epoki itp.
Po prostu trzymajmy się komiksu i nie oddalajmy się zbyt daleko, zwłaszcza w kwestie ideologiczne.

Offline turucorp

« Odpowiedź #361 dnia: So, 14 Marzec 2020, 21:58:10 »
Akurat w przypadku SB jest to dość łatwe bo można sięgnąć po autentyczne dokumenty z epoki :)

Język mówiony nie jest tożsamy z językiem, którym posługiwano się w dokumentach, nie ma szans, nie idźmy tą drogą.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline PJP

« Odpowiedź #362 dnia: So, 14 Marzec 2020, 22:02:59 »
Pewnie ale można to bardziej wykorzystać w dodatkach.

Offline parsom

« Odpowiedź #363 dnia: So, 14 Marzec 2020, 22:05:14 »
^ No, to nawet mogłoby być fajne. Jakieś stylizowane donosiki czy raporty...

Offline turucorp

« Odpowiedź #364 dnia: So, 14 Marzec 2020, 22:06:45 »
^ No, to nawet mogłoby być fajne. Jakieś stylizowane donosiki czy raporty...
przecież są
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline PJP

« Odpowiedź #365 dnia: So, 14 Marzec 2020, 22:08:28 »
Są ale wiadomo - apetyt rośnie w miarę jedzenia. Bardzo mi się spodobał ten szkic szkieletu syreny.

Offline turucorp

« Odpowiedź #366 dnia: So, 14 Marzec 2020, 22:12:03 »
Są ale wiadomo - apetyt rośnie w miarę jedzenia. Bardzo mi się spodobał ten szkic szkieletu syreny.
a dziękuję, czasami sobie coś tam porysuję, ale komiksu robić nie będę ;)

Offline parsom

« Odpowiedź #367 dnia: So, 14 Marzec 2020, 22:16:50 »
Są, ale miałem na myśli porządny raport - np. służbowe streszczenie całej historii. Albo donos, od którego historia się zaczęła. Może nie na skalę Moore'a, ale coś dłuższego niż krótka notatka.

Offline turucorp

« Odpowiedź #368 dnia: So, 14 Marzec 2020, 22:19:11 »
heh, i teraz bądź tu mądry i znajdź kompromis między głosami przeciw dodatkom i za ich rozszerzeniem  :o

Offline parsom

« Odpowiedź #369 dnia: So, 14 Marzec 2020, 22:25:27 »
Mnie np. specjalnie nie grzeją szkice. Ale wstawka tekstowa - może być. Jakby taki np. raport zawierał jeszcze jakieś fakty, których nie było w samej historii, to już super. Oczywiście wolałbym wszystkie strony poświęcone na sam komiks, ale jak już musi być dodatek, to wolę coś rozbudowującego historię.

Offline Pawel.M

« Odpowiedź #370 dnia: Nd, 15 Marzec 2020, 08:23:00 »
Pamiętam, że w PRL o radzieckich mówiono też Cepy - skrót cyrylicą CCCP odczytywano łacinicą i "objaśniano": Cep Cepa Cepem Pogania.

Ale najczęściej mówiono po prostu Ruskie, Ruski. Pamiętam grandę w rodzinie kolegi - jak miał sześć lat przyjechała do nich rodzina z Litwy. Obiad. Ojciec: " Przemek, a ty co tak szybko jesz?", "Bo mi wszystko Ruski zeżrą". Cóż, rodzina z Litwy wyjechała z wnioskiem - słusznym - że smark podłapał to od rodziców.

Offline Torpedo

« Odpowiedź #371 dnia: Pn, 16 Marzec 2020, 12:52:35 »
Cóż, grzebiąc się w historii zawsze łatwo o wpadkę... Np rysownik "Martwej wody" bardzo ładnie wyrysował karabinek AK w rękach żołnierzy. Na tyle szczegółowo, że można rozpoznać wersję AKM, która weszła na wyposażenie LWP w roku 1965, a więc dwa lata po prezentowanych wydarzeniach. Pewnie, że tej militarnej nieścisłości nie zauważy 99,99% odbiorców, ale nie zmienia to faktu, że jest.  :)

Offline turucorp

« Odpowiedź #372 dnia: Pn, 16 Marzec 2020, 13:33:00 »
Pewnie, że tej militarnej nieścisłości nie zauważy 99,99% odbiorców, ale nie zmienia to faktu, że jest.  :)

Hm, jeśli chodzi o ścisłość, to w rękach polskich żołnierzy powinien znajdować się w tym przypadku AKS, ale uważny czytelnik zauważy, że w dalszych sekwencjach pojawiają się sowieci, u których model AKMS był wprowadzany od 1956 r.
Znając życie, to Adler rysował po prostu swojego prywatnego kałasza, co można podciągnąć pod easter egga ;)

Offline parsom

« Odpowiedź #373 dnia: Pn, 16 Marzec 2020, 13:40:36 »
Wyślijcie ich w którymś zeszycie w przyszłość i kilka problemów z wiernością zniknie - zawsze będzie można założyć, że przywieźli sobie coś z przyszłości.

Offline turucorp

« Odpowiedź #374 dnia: Pn, 16 Marzec 2020, 13:57:13 »
Wyślijcie ich w którymś zeszycie w przyszłość i kilka problemów z wiernością zniknie - zawsze będzie można założyć, że przywieźli sobie coś z przyszłości.

Ale w przypadku broni nie musieli nic przywozić z przyszłości, te karabiny już były, tylko nie na wyposażeniu regularnych jednostek LWP. Kwestią dyskusyjną jest, czy trafiły wcześniej do batalionów szturmowych i rozpoznawczych, czyli ówczesnych specjalsów, mających szerszy dostęp i bardziej indywidualne wyposażenie.