Autor Wątek: Wydział 7  (Przeczytany 261225 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Xmen

Odp: Wydział 7
« Odpowiedź #1185 dnia: Nd, 22 Czerwiec 2025, 14:32:23 »
Też sprawdzę. Nie ukrywam, że lubię klimat serii. Głownie nie podobają mi się kiepskie rysunki i krótkie fabuły, które sprawdzałby się w latach 90. Takie z archiwum x , jak ktoś wspomniał. Skoro następne zeszyty nie są kolejnym odcinkiem Scooby doo i fabuła zaczyna do czegoś zmierzać dam jeszcze jedną szansę.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Pabloff

« Odpowiedź #1186 dnia: Pn, 04 Sierpień 2025, 16:04:07 »

Offline Necr09

« Odpowiedź #1187 dnia: Śr, 10 Wrzesień 2025, 11:11:52 »
Jak podają alejakomiksu i komiksopedia oraz fanpage Wydziału na fb na emefce planowana jest premiera najnowszego numeru Wydziały 7 zatytułowana Cele.

Po udaremnieniu praskiej rewolucji członkowie Wydziału VII trafiają do więzienia, aby ponieść konsekwencje swoich działań. Tymczasem w gabinetach zaczyna się polsko-radziecka walka o kontrolę nad Wydziałem. Wszystkich czekają zmiany…

Scenariusz: Tomasz Kontny i Marek Turek
Rysunki: Grzegorz Pawlak
Okładka A: Grzegorz Pawlak
Okładka B: Tomasz Kaczkowski

FGO: 758,469,198

« Odpowiedź #1188 dnia: Śr, 10 Wrzesień 2025, 17:40:10 »
Super, że Pawlak znowu rysuje "Wydział". Okładka Kaczkowskiego świetna.

Offline nesumi

« Odpowiedź #1189 dnia: Śr, 10 Wrzesień 2025, 18:39:31 »
Okładka Pawlaka świetna.

« Odpowiedź #1190 dnia: Śr, 10 Wrzesień 2025, 19:09:40 »
Obie okładki kozak!
Kaczkowskiego fajna, bo w innym stylu, niż to, co ten rysownik na co dzień prezentuje.
« Ostatnia zmiana: Śr, 10 Wrzesień 2025, 19:23:34 wysłana przez Anonimowy Grzybiarz »

Offline Dalthon

« Odpowiedź #1191 dnia: Cz, 11 Wrzesień 2025, 01:42:34 »
Super, że Pawlak znowu rysuje "Wydział".

Bardziej niż super! Żal że tak mało jego prac jest dostępnych - ma w "łapie" power!

Offline starcek

« Odpowiedź #1192 dnia: Pt, 19 Wrzesień 2025, 09:53:24 »
Ktoś może wie, czy będzie blank?
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Gruby AL

« Odpowiedź #1193 dnia: Pn, 30 Marzec 2026, 09:47:52 »
Coś cicho w temacie. Seria umarła?

Offline Takesh

« Odpowiedź #1194 dnia: Pn, 30 Marzec 2026, 10:04:19 »
No rzeczywiście trochę cicho. Ale temat nie umarł, przynajmniej na forum  8)

Wydzial VII - Medium i Cele.

Wreszcie udało mi się nadrobić zalgłości z W7 .I muszę przyznać, że seria trzyma dalej wysoki poziom, a nawet trochę lepszy.

W Medium mamy wreszcie grubszy album. Tomasz świetnie sobie radzi z każdą historią, a tutaj trzyma poziom i tempo od pierwszej do ostatniej strony. Nie ma tu żadnych dłużyzn, czy rozciągania tematu. Historia biegnie sprawnie, a te małe chwile oddechu robią wrażenie.
I tu przechodzę do Antoniego. Sen Heleny wygląda mrocznie, a zarazem pięknie. Wogóle w tym albumie Antoni świetnie wpisuje się w klimat całej opowieści. Jego paranormalne wizje są bardzo niepokojące, ale też bardzo realne. Świetnie oddaje zamysł scenarzysty, dodając ten artystyczny kawałek siebie. Jedyne do czego mogę się przyczepić, to jego niektóre anatomie, w szczególności twarze. Ale i tak nie wyobrażam sobie innego twórcy w tej historii.
No i te kolory! Nie wiem kto w jakiej części odpowiada za nie, co zrobił Antoni, a co Mateusz, ale są one nierozłączną częścią rysunku, jak i całej historii.

Cele. Ale przejście klimatu. Zupełna zmiana zarówno pod względem artystycznym, jak i scenariuszowym. A mimo to dalej mamy wysoki poziom. Wydarzenia ostatnich zeszytów przynoszą skutki, ktoś musi za nie zebrać laury, a ktoś rózgi. Duże zmiany pod wieloma względami, ale przez to robi się jeszcze ciekawiej. Tomasz pokazuje jak świetnie czuje tą serię. Lata mijają, a on się ciągle rozkręca, bo znowu wysoko zawiesza sobie poprzeczkę. Co dalej? Ja nie mogę się już doczekać!
Grzegorz. Jakiż jego styl jest odmienny od Anotniego. Dwa bieguny. Ale też ta historia tego wymaga. Suche rozmowy na szczycie, gdzie wewnątrz wielu wręcz się gotuje. Bezsilność i śmierć obozowa. I te puste cele... No po prostu świetnie.

No i nie zapomnijmy o Marku, który wraz z Tomkiem to wszystko wymyśla oraz dba o całość. Trzymając każdy zeszyt nie zdajemy sobie sprawy, ile Marek wkłada w każdy szczegół tej serii.

Wszystkim twórcom wielkie dzięki!

Po tym dwóch częściach jeszcze bardziej zapragnąłem więcej wydziałowych przygód. Wiem, że chłopaki naprawdę się starają i ciężko pracują, ale takie zeszyty powinny wychodzić co miesiąc, góra dwa. Plus annual, jakaś dodatkowa mała historia lub seria odpryskowa... Można pomarzyć...
Ale może znajdzie się kiedyś jakiś sposób, aby W7 częściej wychodził. Świetnych artystów nam nie brakuje, a Marek z Tomkiem mają sporo pomysłów.
Jak co to pomogę. Nawet mogę sprzątać i gotować!

Offline turucorp

« Odpowiedź #1195 dnia: Pn, 30 Marzec 2026, 13:39:23 »
Coś cicho w temacie. Seria umarła?

Zaraz tam „umarła”, robi się cały czas.
Jak będziemy tak daleko, to pojawią się konkretne informacje. Na chwilę obecną są narysowane trzy kolejne zeszyty i powstają następne, szykuje się też trzeci tom integrala w UK i kilka innych inicjatyw związanych z W7.
Cierpliwości.
« Ostatnia zmiana: Pn, 30 Marzec 2026, 13:58:10 wysłana przez turucorp »
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Gruby AL

« Odpowiedź #1196 dnia: Pn, 30 Marzec 2026, 14:18:09 »
To ja tylko zaznaczę, że jeśli wśród "innych inicjatyw" pojawią się kolejne boksy, to będę bardzo zadowolony :)