Autor Wątek: Spider-Man  (Przeczytany 805698 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline eyesore

Odp: Spider-Man
« Odpowiedź #3630 dnia: Śr, 29 Kwiecień 2026, 11:09:55 »
Ja w sumie też nie mam ochoty dalej tłumaczyć osobom przewrażliwionym , ze w słowie murzyn czy też Murzyn nie ma nic złego a już tym bardziej tłumaczyć zasad ortografii. Bez odbioru.
ciekawe jak na gościa który napisał 1/4 swoich postów na tym forum jest o właśnie Murzynach,

żeby było w temacie, jako 8-13 latek czytałem Tm-Semiki wiec myślę że to co wychodzi w epikach też można podrzucić 10 latkowi, może ewentualnie na razie bez tomów z Carnage  ;)

« Odpowiedź #3631 dnia: Śr, 29 Kwiecień 2026, 12:12:04 »
Ja w sumie też nie mam ochoty dalej tłumaczyć osobom przewrażliwionym , ze w słowie murzyn czy też Murzyn nie ma nic złego a już tym bardziej tłumaczyć zasad ortografii. Bez odbioru.
No tak, bo każda osoba która nie używa słowa murzyn to jest przewrażliwiona  ;D Śmiało, podejdź do grupki czarnoskórych osób które umieją mówić po polsku i nazwij ich murzynami, zobaczymy jak zareagują - tylko pamiętaj, jak dostaniesz przysłowiowo w mordę (mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko takiemu określeniu i nie jesteś przewrażliwiony  ;) ) to nie płacz potem dobra?

Nie ważne czy Miles jest postacią fikcyjną i się nie obrazi, zwyczajnie to słowo jest dość obraźliwym określeniem dzisiaj, po co więc go tak używać? Jest tyle neutralnie brzmiących określeń dla takich osób, tak mówisz o zasadach ortografii, to słownictwo nie powinno być ci obce.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Kadet

« Odpowiedź #3632 dnia: Śr, 29 Kwiecień 2026, 12:25:32 »
Wayne. Było EOT? Więc EOT.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline nori

« Odpowiedź #3633 dnia: Śr, 29 Kwiecień 2026, 12:49:58 »
Siewka, jakie tytuly polecilibyscie dla 10latka, ktory wlasnie przerzucil sie z Egmontowych serii dzieciecych na Spider Mana?
Zaczelismy od Smiertelnej Trwogi bo biblioteka ma skompletowane starsze kolekcje - ale luzno mozemy dokupic aktualne, np z Marvel Must Have.
Wybralem trwoge bo po przekartkowaniu nie bylo jakos zbyt mrocznie ani deadpoolowo. I na szczescie trafilem bo czyta z wypiekami.
Ja niestety jestem Batmanistą (mam jedynie zbiorczaka Todda McFarlane’a) i calkowicie nie jestem w temacie.

Pozwolę sobie podrzucić, może się przyda:

Offline Gruby AL

« Odpowiedź #3634 dnia: Cz, 30 Kwiecień 2026, 11:42:39 »
W rozpisce (jak zwykle bardzo fajnej :) ) brakuje jeszcze najnowszej serii autorstwa Wellsa.
Tak się zastanawiam czy czytanie po prostu "bieżącego" pajączka nie będzie najłatwiejszym wyborem. Co 3 miesiące kolejny tomik i już, z głowy. To nie jest najlepsza seria. Pokusiłbym się nawet o stwierdzenie, że jedna z gorszych. Ale c'mon, 10-latek, który właśnie skończył czytać serie dla dzieci, nie będzie wymagał jakiejś wysublimowanej fabuły. My w tym wieku łykaliśmy wcale nie lepsze kaszany ;)

« Odpowiedź #3635 dnia: Cz, 30 Kwiecień 2026, 15:08:20 »
Jest tyle dobrych historii z tą postacią, po co polecać mu totalny paździerz, przez którego może zrazić się do komiksów z tą postacią?

To już lepiej run Spencera, cena podobna, nadal dostępne wszystkie tomy (właśnie pojawił się dodruk 1 tomu), a pod względem scenariusza bije o głowę to co wyczyniał w niej Wells - i rysunkowo lepiej, zamiast szkaradnych rysunków Romity u Spencera przyjemna dla oka Ottleya, Gleasona czy Bagleya
Sociale:

Offline Maragast

« Odpowiedź #3636 dnia: Cz, 30 Kwiecień 2026, 15:39:00 »
Biorąc pod uwagę, że to bardzo młody czytelnik to najlepiej powoli zbierać Ultimate - tam masz świetnie rozpisane początki i szkolne wątki dzięki czemu komiks lepiej do dziesięciolatka.

Offline Gruby AL

« Odpowiedź #3637 dnia: Cz, 30 Kwiecień 2026, 15:42:10 »
Jest tyle dobrych historii z tą postacią, po co polecać mu totalny paździerz, przez którego może zrazić się do komiksów z tą postacią?

To już lepiej run Spencera, cena podobna, nadal dostępne wszystkie tomy (właśnie pojawił się dodruk 1 tomu), a pod względem scenariusza bije o głowę to co wyczyniał w niej Wells - i rysunkowo lepiej, zamiast szkaradnych rysunków Romity u Spencera przyjemna dla oka Ottleya, Gleasona czy Bagleya
Ja się nie zraziłem Clone Sagą (ba, byłem nią zachwycony!) to i 10-latek, który właśnie skończył czytać komiksy dla dzieci, się nie zrazi serią Wellsa.

Chodzi mi o to, że IMO nie ma sensu wymyślać najlepszych historii, jakichś super- hiper wydań, pilnować ciągłości fabularnej czy czegokolwiek innego. To 10-latek. Jego będzie cieszyć, że Spider-Man bije po twarzy Zielonego Goblina.

Spencer byłby lepszy, fakt.

« Odpowiedź #3638 dnia: Cz, 30 Kwiecień 2026, 16:01:23 »
Biorąc pod uwagę, że to bardzo młody czytelnik to najlepiej powoli zbierać Ultimate - tam masz świetnie rozpisane początki i szkolne wątki dzięki czemu komiks lepiej do dziesięciolatka.
Mimo wszystko bym poczekał z Ultimate'm tak jak będzie miał te 13-14 lat, tyle co Peter na początku, będzie bardziej utożsamiał się z nim, 10 latek może trochę nie ogarnąć realiów życia licealnego, pierwszych miłości Petera itp.
Sociale:

Offline EonOfMarvel

« Odpowiedź #3639 dnia: Cz, 30 Kwiecień 2026, 17:56:29 »
U mnie w Carrefour dalej dostępne są komiksy Marvel Action. W serii są 4 komiksy z pajączkiem i to są historie dla najmłodszych. W promocji po 3zł za komiks to dobra propozycja.

Offline gashu

« Odpowiedź #3640 dnia: Cz, 30 Kwiecień 2026, 18:37:16 »
Spokojnie możesz zapodać młodemu początki runów Slotta, albo Spencera.
Bardziej zdziecinniałego Pająka nigdy nie czytałem.
Nie wiem tylko jak z dostępnością tychże...

Offline eferce

« Odpowiedź #3641 dnia: Cz, 30 Kwiecień 2026, 19:17:43 »
Tez bez przesady z tym zdziecinnieniem, Mlody ma za soba wybrane po mojej cenzurze tomyThorgala, Lanfeusta czy Nausice i Gnata.
Troche uogólnilem z tymi dzieciecymi egmontami.

Dzieki wszystkim za sugestie. Czeka juz na nas Ultimate ten, ktory wyszedl w WKKM.
Jak siadzie to, to niestety otworze rachunek na cala serie, bo w biblio ich nie ma.

Epiki tez tam domiksuje, ale raczej nie te ktore znam (Ostatnie Łowy i Todd).

Offline Kadet

« Odpowiedź #3642 dnia: Cz, 30 Kwiecień 2026, 21:43:51 »
Jak coś, to te drastyczniejsze momenty "Ulitimate Spider-Mana", o których mówiłem, są w tomach 6 (seria morderstw Carnage'a, który wysysa z ludzi życie i zostawia skurczone trupy) i 8 (story arc z Morbiusem i wampirami w staroszkolnym stylu: gryzienie, zmiana ugryzionych w wampiry żądne krwi, osinowe kołki itd.). No i na koniec serii Peter ginie w nawalance, co chyba nie jest spojlerem...
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Alois

« Odpowiedź #3643 dnia: Pt, 01 Maj 2026, 06:45:56 »
Jeśli ten 10-latek ma już swój telefon to nie bawiłbym się w cenzurę komiksów o spiderze. Zapewne widział już gorsze rzeczy niż rysunkowy gościu wysysający życie itp. Bez przesady - to nie Boysy ani nawet Invincible. Może czytać wszystko Spidera w ciemno. Ja w tym wieku (a nawet będąc młodszy) czytałem i oglądałem bardziej drastyczne rzeczy i jestem tylko lekko skrzywiony;)
« Ostatnia zmiana: Pt, 01 Maj 2026, 06:48:42 wysłana przez Alois »

Offline Kadet

« Odpowiedź #3644 dnia: Pt, 01 Maj 2026, 09:58:22 »
Eferce sam pisał, że przed daniem komiksu synowi sprawdza, czy nie ma w nim zbyt drastycznych treści, co uważam za bardzo dobre podejście.

Dziękuję z całego serca!