Autor Wątek: Spider-Man  (Przeczytany 805853 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online Takesh

Odp: Spider-Man
« Odpowiedź #3615 dnia: Pn, 02 Luty 2026, 05:59:02 »
Nie jestem wyrocznią, ale prasowy chyba miał swój własny, równoległy świat. Stan Lee go pisał długie lata i miał wolną rękę. Dlatego powinien być jako osobny byt.

Offline Kadet

« Odpowiedź #3616 dnia: Pn, 02 Luty 2026, 18:18:08 »
Z nerdowskiego punktu widzenia świat komiksu prasowego to kolejna z ziemi Marvela, Earth-77013, tyle że bardziej odizolowana od pozostałych wymiarów niż standardowo.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline eferce

« Odpowiedź #3617 dnia: Wt, 28 Kwiecień 2026, 17:01:34 »
Siewka, jakie tytuly polecilibyscie dla 10latka, ktory wlasnie przerzucil sie z Egmontowych serii dzieciecych na Spider Mana?
Zaczelismy od Smiertelnej Trwogi bo biblioteka ma skompletowane starsze kolekcje - ale luzno mozemy dokupic aktualne, np z Marvel Must Have.
Wybralem trwoge bo po przekartkowaniu nie bylo jakos zbyt mrocznie ani deadpoolowo. I na szczescie trafilem bo czyta z wypiekami.
Ja niestety jestem Batmanistą (mam jedynie zbiorczaka Todda McFarlane’a) i calkowicie nie jestem w temacie.

Offline szulig

« Odpowiedź #3618 dnia: Wt, 28 Kwiecień 2026, 17:30:58 »
Ultimate spider-man. Chyba wszystkie tomy sa na rynku, 13 sztuk

Online Takesh

« Odpowiedź #3619 dnia: Wt, 28 Kwiecień 2026, 17:31:24 »
Ja mając jakieś 11-12 lat zaczytywałem się we wszystkich TM-Semic. A wcześniej był Szninkiel...

Teraz to chyba bardziej lajtowo tworzą dla dzieci. Zależy jak mu pozwolisz. Ale skoro czyta z wypiekami, to niech czyta dalej  ;)

Offline Alois

« Odpowiedź #3620 dnia: Wt, 28 Kwiecień 2026, 18:04:27 »
Ultimate spider-man. Chyba wszystkie tomy sa na rynku, 13 sztuk

14 tomów. Nie ma wszystkich na rynku - egmont dopiero wszedł w murzyńskiego Spidera. W maju będzie kolejny tom. 

Offline szulig

« Odpowiedź #3621 dnia: Wt, 28 Kwiecień 2026, 19:35:40 »
14 tomów. Nie ma wszystkich na rynku - egmont dopiero wszedł w murzyńskiego Spidera. W maju będzie kolejny tom. 

Fakt, nie ma dostepnych wszystkich tomów, ale jest ich 13 w serii. Kolejny tytuł to juz jest Miles Morales Ultiamte Spider-man

Online michał81

« Odpowiedź #3622 dnia: Wt, 28 Kwiecień 2026, 19:48:13 »
Siewka, jakie tytuly polecilibyscie dla 10latka, ktory wlasnie przerzucil sie z Egmontowych serii dzieciecych na Spider Mana?
Na spokojnie epiki.

Offline Kadet

« Odpowiedź #3623 dnia: Wt, 28 Kwiecień 2026, 21:22:52 »

A Spider-Man dla młodszych czytelników też odpada? Bo na przykład właśnie na Tezeuszu są trzy tomiki tej serii komiksowej o Pająku dostosowanej do młodego wieku odbiorców:

https://tezeusz.pl/spider-man-pojedynek-herosow-joanna-kuzincow-red
https://tezeusz.pl/spider-man-tom-5-pora-potwora
https://tezeusz.pl/spiderman-tom-6-pechowy-szczesciarz-10573882

Jeśli chodzi o "Ultimate Spider-Mana", to nie wiem, czy 10-latka to tak zaciekawi, bo to jest tak trochę bardziej nastoletnie w duchu, w tym sensie, że tam jest mnóstwo takiej "teen dramy" z dziewczynami, życiem licealnym itd. No i to wszechświat Ultimate, więc scenarzysta nie wahał się parę razy zabić ważne postaci (a już przy Ultimatum to poszło na całość).

Tam chyba był jakiś mroczniejszy story arc z wampirami i Blade'em, a poza tym Carnage wysysał z ofiar płyny ustrojowe i zostawiał puste skorupy - tak daję znać, bo każde dziecko ma inny próg wrażliwości, a nie wiem, jak jest z Twoim.

Nie wiem, czy może 10-latkowi nie spodobałyby się te wczesne historie z kolekcji Marvel Origins? Spider-Man akurat nawet w latach 60. trzymał pewien poziom, a być może chłopiec jest akurat w dobrym wieku na te rozbuchane teksty Stana Lee?

Nie ma wszystkich na rynku - egmont dopiero wszedł w murzyńskiego Spidera.

Jak już czujemy potrzebę, żeby tak opisywać etniczność Moralesa, to warto jednak być dokładniejszym. Miles jako Amerykanin ma korzenie zarówno afrykańskie, jak i latynoskie (po matce).
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Alois

« Odpowiedź #3624 dnia: Wt, 28 Kwiecień 2026, 23:32:53 »
Jak już czujemy potrzebę, żeby tak opisywać etniczność Moralesa, to warto jednak być dokładniejszym. Miles jako Amerykanin ma korzenie zarówno afrykańskie, jak i latynoskie (po matce).

Ale jest czarny tak? A więc określenie go murzynem jest jak najbardziej prawidłowe. Sprawdź definicję murzyna chociażby w takiej Wikipedii. Nie chciałem aby zabrzmiało to pejoratywnie, po prostu stwierdzam fakt.

Offline Kadet

« Odpowiedź #3625 dnia: Wt, 28 Kwiecień 2026, 23:43:35 »
Ale jest czarny tak? A więc określenie go murzynem jest jak najbardziej prawidłowe. Sprawdź definicję murzyna chociażby w takiej Wikipedii. Nie chciałem aby zabrzmiało to pejoratywnie, po prostu stwierdzam fakt.

Pomijając to, że wiele osób o takim kolorze skóry odbiera ten termin obraźliwie, to określenie go "murzynem" nie jest prawidłowe, bo to słowo pisze się w tym znaczeniu wielką literą. Konsekwentne pisane go małą może być postrzegane jako celowy wyraz pogardy (tak jak tuż po II wojnie światowej pisano "niemiec" małą literą), więc tak czy inaczej - wygląda to pejoratywnie.

Dziękuję z całego serca!

Offline Alois

« Odpowiedź #3626 dnia: Śr, 29 Kwiecień 2026, 06:54:16 »
Po pierwsze Miles jest postacią fikcyjną, a więc raczej się nie obrazi.
Po drugie użyłem to słowo pierwotnie jako przymiotnik, a mnie uczono, że wtedy pisze się dane słowo z małej litery.

Offline fasola

« Odpowiedź #3627 dnia: Śr, 29 Kwiecień 2026, 08:52:36 »
Czyli 20 stron rozkminiania murzyna przenosimy teraz do tematu Spider-man.

Offline Kadet

« Odpowiedź #3628 dnia: Śr, 29 Kwiecień 2026, 09:32:19 »
Po pierwsze Miles jest postacią fikcyjną, a więc raczej się nie obrazi.
Po drugie użyłem to słowo pierwotnie jako przymiotnik, a mnie uczono, że wtedy pisze się dane słowo z małej litery.

Ale w poście, w którym tłumaczyłeś, że nie użyłeś przymiotnika pejoratywnie, dwa razy użyłeś rzeczownika, od którego pochodzi, w wersji z małej litery - czyli nie jako opis koloru skóry, tylko określenie wykorzystywanego robola. Tę sprzeczność pozwoliłem sobie wskazać. A teraz z mojej strony EOT, bo nie chcę, by ten wątek przerodził się w to samo, co ten o cenzurze w komiksach.

Dziękuję z całego serca!

Offline Alois

« Odpowiedź #3629 dnia: Śr, 29 Kwiecień 2026, 10:57:04 »
Ja w sumie też nie mam ochoty dalej tłumaczyć osobom przewrażliwionym , ze w słowie murzyn czy też Murzyn nie ma nic złego a już tym bardziej tłumaczyć zasad ortografii. Bez odbioru.