Autor Wątek: Spider-Man  (Przeczytany 779174 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Takesh

Odp: Spider-Man
« Odpowiedź #3600 dnia: Nd, 14 Grudzień 2025, 10:09:33 »
Todd McFarlane. Erik Larsen. Mark Bagley. Alex Saviuk. Dawni wielcy twórcy Spider-Mana wracają na łamy Marvel Tem-Up nr 14.

https://www.cbr.com/todd-mcfarlane-returns-spider-man-invincible/

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3601 dnia: Nd, 14 Grudzień 2025, 11:21:04 »
Obecny Bagley w ogóle mi się nie podoba. To już nie są te fajne rysunki co za czasów Clone Sagi, lub trochę wcześniej.

Offline _Paweł

« Odpowiedź #3602 dnia: Pn, 15 Grudzień 2025, 11:28:32 »
Ale Todd to tylko okładka. Co i tak jest niezłą sensacją. Oj, czytałbym nawet Wellsa z rysunkami Todda :).

Offline Pestak

« Odpowiedź #3603 dnia: Pn, 15 Grudzień 2025, 12:16:22 »
O ile Todd jest w formie, bo jak osiadł na laurach  i wyglądałoby to tak jak np. współczesny Bisley w porównaniu do jego primu, to mogłoby to być słabe.

Offline _Paweł

« Odpowiedź #3604 dnia: Pn, 15 Grudzień 2025, 22:40:01 »
Fajny komplet - Bye, Todd i Hi, Todd.

Offline nori

« Odpowiedź #3605 dnia: Śr, 28 Styczeń 2026, 20:27:08 »
Kolejna aktualizacja, tym razem na tapet trafił nasz ulubiony Spider-man. Trochę nowych albumów trafiło do sprzedaży, było więc co uzupełniać, dodatkowo jako bonus, została wrzucona cała linia Epic - Pani Alicja z Egmontu oficjalnie zapowiedziała już dwa tomy, kolejne zapewne wcześniej czy później się pojawią, a że to super seria, niech już ma miejsce w zestawieniu. Kilka dodatkowych rzeczy zostało przemodelowanych, w tym układ seriami - teraz powinno być o wiele bardziej to wszystko czytelne, pojawiły się też dodatkowe opisy, także w formie eksperymentalnej "w skrócie", wydaje mi się, że się sprawdzają. Mam nadzieję, że graficzka się przyda, mi straszną frajdę sprawia klecenie tych superbohaterskich zestawień, szczególnie tych poświęconych danym postaciom. Oczywiście graficzka by nie powstała bez nieocenionej opieki Michała, który zadbał, by wszystko było poukładane na swoim miejscu, swoje uwagi podesłali także Wojtek i Grzesiek czyli Mertusor i Spiff, za co ogromne podziękowania.

Planowałem skończyć aktualizacje wszystkich graficzek do końca stycznia, został jeszcze Batman z tych ważniejszych, ale przypałętało mi się jakieś choróbsko, w związku z tym przepraszam, ale może być małe opóźnienie. Za to powinna być bardziej aktualna, gdyż będą także ostatnie zapowiedzi Egmontu dotyczące linii DC Comics.

Klikając na powyższą miniaturkę otworzy się pełnowymiarowa grafika, ma ponad 25 mega, więc może chwilę się ładować.

Dzięki koledze GoNzO graficzki trafiły na portal comicgang, ładnie ułożone znajdziecie pod adresem: https://comicgang.com/chronologies/

Offline Crono

« Odpowiedź #3606 dnia: Śr, 28 Styczeń 2026, 21:28:16 »
nori, super grafika, ale pytanie - co to za plansze były publikowane w Super Boom? To chyba nie była normalna wersja pająka. Nie powinno to być w alternatywnych wersjach?
W połowie lat 90-tych w Dzienniku Bałtyckim raz w tygodniu ukazywał się dodatek MOPS, gdzie publikowane były różne komiksy (też w częściach), w tym Spider-Man. Ciekawe czy to ta sama wersja co w Super Boom. Niestety, moje egzemplarze MOPSa nie przetrwały.

Offline Pestak

« Odpowiedź #3607 dnia: Śr, 28 Styczeń 2026, 23:11:17 »
Również swego czasu tygodnik. „Angora” dawał komiksy o Spidermanie. Była to z tego co pamiętam jednorazowo 1 plansza w wersji czarnobialej. Wyglądało to na historie z późnych lat 60-tych lub 70-tych.

« Odpowiedź #3608 dnia: Cz, 29 Styczeń 2026, 17:56:06 »
Kolejna aktualizacja, tym razem na tapet trafił nasz ulubiony Spider-man. Trochę nowych albumów trafiło do sprzedaży, było więc co uzupełniać, dodatkowo jako bonus, została wrzucona cała linia Epic - Pani Alicja z Egmontu oficjalnie zapowiedziała już dwa tomy, kolejne zapewne wcześniej czy później się pojawią, a że to super seria, niech już ma miejsce w zestawieniu. Kilka dodatkowych rzeczy zostało przemodelowanych, w tym układ seriami - teraz powinno być o wiele bardziej to wszystko czytelne, pojawiły się też dodatkowe opisy, także w formie eksperymentalnej "w skrócie", wydaje mi się, że się sprawdzają. Mam nadzieję, że graficzka się przyda, mi straszną frajdę sprawia klecenie tych superbohaterskich zestawień, szczególnie tych poświęconych danym postaciom. Oczywiście graficzka by nie powstała bez nieocenionej opieki Michała, który zadbał, by wszystko było poukładane na swoim miejscu, swoje uwagi podesłali także Wojtek i Grzesiek czyli Mertusor i Spiff, za co ogromne podziękowania.

Planowałem skończyć aktualizacje wszystkich graficzek do końca stycznia, został jeszcze Batman z tych ważniejszych, ale przypałętało mi się jakieś choróbsko, w związku z tym przepraszam, ale może być małe opóźnienie. Za to powinna być bardziej aktualna, gdyż będą także ostatnie zapowiedzi Egmontu dotyczące linii DC Comics.

Klikając na powyższą miniaturkę otworzy się pełnowymiarowa grafika, ma ponad 25 mega, więc może chwilę się ładować.

Dzięki koledze GoNzO graficzki trafiły na portal comicgang, ładnie ułożone znajdziecie pod adresem: https://comicgang.com/chronologies/

Jessica Drew - Spider-Woman nie ma kompletnie nic wspólnego ze Spider-Manem, no wiadomo z wyjątkiem tego, że jest super-bohaterką Marvela i ma Spider w ksywie. Venoma to już od bardzo dawna nie da się traktować nawet jako daleki spin-off Spider-Mana, postać żyje swoim własnym życiem, już lepiej byłoby tam wstawić jakieś Tajne Wojny czy New Avengers, gdzie Pająk przynajmniej pełni ważne funkcje.

« Odpowiedź #3609 dnia: Cz, 29 Styczeń 2026, 20:58:37 »
Przecież moce Jessici też są w jakimś stopniu pajęcze - więc jak najbardziej moim zdaniem pasuje do tej listy
Venom również, może od Catesa faktycznie trochę działa bardziej samodzielnie już, ale na ten moment symbiote jest połączony z
Spoiler: PokażUkryj
Mary Jane, więc znów Venom dość mocno przeplata się z Spider-Manem, więc najbardziej na tej liście pasuje
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

« Odpowiedź #3610 dnia: Cz, 29 Styczeń 2026, 22:57:14 »
  Nie, nie pasuje, nie jest częścią nazwijmy to Spider-Family, nie ma żadnego połączenia między nią a Peterem Parkerem i nigdy nie było, nawet Morlun na nią nie polował. A powody są dosyć prozaiczne i czysto biznesowe. Marvel miał Spider-Mana więc oczywiście chciał zaklepać prawa autorskie dla nazwy Spider-Woman, tyle że Stan Lee nie cierpiał koncepcji wszelkiej maści side-kicków, więc nakazał stworzenie żeńskiej postaci, podobnej ale z innej bajki. Jessica to zawsze bliżej Avengers była niż Spider-Mana z którym właściwie nie miała kontaktu. Zasada podobna co w przypadku Batmana i Midnightera.

Offline michał81

« Odpowiedź #3611 dnia: Cz, 29 Styczeń 2026, 23:39:32 »
@SkandalistaLarryFlynt masz dużo racji jednak od pewnego momentu Jessica jest już częścią Spider-Family, czy tego chcesz czy nie. Nie bez powodu też Sony ma do niej prawa w przypadku ekranizacji i z nich korzysta, a Marvel wrzuca je w eventy pajakowate, nawet na drugim planie. 

Natomiast co do Avengersów to nie ma sensu umieszczać ich na tej grafice, w takiej sytuacji trzeba by robić chyba zestawienie dla całego Marvela. Widzę że aż się do tego wyrywasz, nori pewnie będzie chętny ci pomóc, a forum będzie ci wdzięczne za włożenie za twój wysiłek.

« Odpowiedź #3612 dnia: Pt, 30 Styczeń 2026, 20:04:48 »
  Mój błąd w takim razie, jestem ze wszystkim kilka lat wstecz, kiedyś to była kompletnie osobna postać.

Offline michał81

« Odpowiedź #3613 dnia: Pt, 30 Styczeń 2026, 21:15:24 »
@SkandalistaLarryFlynt natomiast co do Tajnych Wojen z lat 80 masz racje, warto je dołożyć ze względu symbiota przy następnej aktualizacji.

Offline nori

« Odpowiedź #3614 dnia: Nd, 01 Luty 2026, 20:40:27 »
Crono, dzięki w imieniu całej ekipy!

Pajączek z Super Booma to wersja prasowa, w sumie chyba może pasować i tu i tu, chciałem go zostawić wraz z pierwszymi historiami, gdyż to kawał historii. Przykładowa plansza:

Crono, Pestak o pajączku z gazet była już kiedyś dyskusja, niestety nie udało się ogarnąć co i gdzie dokładnie było publikowane. Stanęło na tym, że w sumie graficzka prezentuje albumy i magazyny głównie komiksowe. Ale jak kiedyś uda się znaleźć dokładne informacje na temat tego prasowego, czemu nie, chętnie dodam aktualizację.