Autor Wątek: DC Compact Comics  (Przeczytany 61263 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kandor

Odp: DC Compact Comics
« Odpowiedź #210 dnia: Śr, 06 Maj 2026, 10:39:26 »
Ci co mieli w ręku polską edycję a nie mieli jakiegoś bieżącego egzemplarza z USA, ci nie wiedzą jakie mamy szczęście: w Polsce mamy lepszy papier i lepszą "czytelność" egzemplarzy z tej serii niż w USA. Tam co prawda pierwsze kilka tytułów (te ze starym logo) wypuszczono w dobrej jakości (zbliżonej do tej u nas) ale to się szybko zmieniło, mniej więcej po roku. Pierwszy rzut Watchmen wyglądał zacnie  (jak u nas) ale już stronice dodruku All-Star Supermana wyglądały jak wyciągnięte z domowej drukarki i to chyba z jeszcze w gorszej jakości. Co do trudności z czytaniem to się zgadzam bo to męczy wzrok, stąd nie byłem fanem starych integracji z Tin Tonem i Lucky Łukiem (fajnie się to tylko trzymało w ręku i na półce).

Offline Antari

« Odpowiedź #211 dnia: Śr, 06 Maj 2026, 14:40:58 »
Przy braku alternatywy to w ogóle nie przeszkadza. W momencie gdy alternatywa jest to nagle okazuje się, że za małe.

Jest to tzw. efekt telewizora. Z reguły kupuje się większą ilość cali i parę dni po zakupie nie możemy uwierzyć jak mogliśmy oglądać na poprzednim, bo jest taki mały. Co nam w ogóle nie przeszkadzało jeszcze 2 dni temu.

Ciężko mi natomiast zrozumieć osoby, które stoją murem za tym, że wolą czytać w mniejszym aniżeli w większym formacie. Logicznie reasumując wychodzi na to, że po prostu nie miały w rękach alternatywy lub ich nie stać.

Ja mam pare tych Compactów ale bardziej jako ciekawostkę. Taka miniaturka, dziwadełko.

Offline Leyek

« Odpowiedź #212 dnia: Śr, 06 Maj 2026, 14:51:34 »
Jak dla mnie DC Compact to jest totalna porażka. Próbowałem przeczytać Year One, Vendetta i Trybunał i żadnego z tych komiksów nie ukończyłem. Za mały format, za mała czcionka... lektura tych komiksów jest zbyt męcząca w takiej formie.

O widzisz, ja póki nie zobaczyłem to myślałem, że to będzie aczytalne. A ostatnio w empiku leżał Zabójczy żart, przekartkowałem i się zdziwiłem jak przyzwoicie to się prezentuje i dymki bez problemu czytelne. Pewnie nic z tej serii nie kupię (bo to duble posiadanych pozycji), ale jest to niezła opcja dla młodzieży i jakoś tam cenowa konkurencja dla mangi.

Offline Xmen

« Odpowiedź #213 dnia: Śr, 06 Maj 2026, 15:26:20 »
Ja znowu nie rozumiem powiększonych wydań np DC deluxe, czy komiksów od muchy. Rysunki są niewiele większe, bo marginesy też są większe, zresztą format nawet fizycznie jest niewiele większy ale komiks dumnie nazywany "powiększonym wydaniem". Wielkich wydań limited też nie lubię, duże, ciężkie, drogie, niewygodnie się czyta, nie ma gdzie tego ustawić. Chociaż tutaj format faktycznie robi wrażenie to rysunki w komiksach z tej serii rzadko zasługują na takie wydanie. DC compact czytam bez problemu. Większość superbohaterskich komiksów mogłaby ukazywać się w takim wydaniu.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Antari

« Odpowiedź #214 dnia: Śr, 06 Maj 2026, 15:29:27 »
Panowie z tych co wymieniają telewizory na mniejsze.

Offline Maragast

« Odpowiedź #215 dnia: Śr, 06 Maj 2026, 15:33:11 »
Dla mnie zajebista sprawa, wszystkie komiksy dla mnie mogłyby być tak wydawane, a już pulpa to w szczególności. Raz, że dużo taniej(cena dla mnie największy czynnik) dwa, że dużo więcej upchnę na półkę, a poza tym ja jestem czytaczem nie kolekcjonerem, więc jakość wydania mi wisi.

To ją napisze, że jak dla mnie większość mogliby wydawać niekoniecznie w mniejszym formacie ale za to na miekko. Wszystko poza powiększonym formatem (Deluxe) i grubymi tomami jak Batmany czy Epici mogłoby iść na miękko.
Tak jak kiedyś Gotham Central i Superman/Batman mogliby wydać wszystkie Black Label w standardowym formacie oraz te cieńsze tomy jak Gotham Rok Pierwszy czy Batman Sekta.

Offline Xmen

« Odpowiedź #216 dnia: Śr, 06 Maj 2026, 15:58:19 »
To jest kiepskie porównanie, komiks z Batmanem do tv. Telewizor może być za duży w małym pomieszczeniu i wtedy też jest słabo.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Genzo

« Odpowiedź #217 dnia: Śr, 06 Maj 2026, 19:46:16 »
Ja znowu nie rozumiem powiększonych wydań np DC deluxe, czy komiksów od muchy. Rysunki są niewiele większe, bo marginesy też są większe, zresztą format nawet fizycznie jest niewiele większy ale komiks dumnie nazywany "powiększonym wydaniem". Wielkich wydań limited też nie lubię, duże, ciężkie, drogie, niewygodnie się czyta, nie ma gdzie tego ustawić. Chociaż tutaj format faktycznie robi wrażenie to rysunki w komiksach z tej serii rzadko zasługują na takie wydanie. DC compact czytam bez problemu. Większość superbohaterskich komiksów mogłaby ukazywać się w takim wydaniu.
Oo to też , zapomniałem wspomnieć, że te wszystkie cegły , kloce, to się da czytać jedynie przy stole, leżąc sobie w łóżku sobie człowiek nie poczyta tego. Natomiast dc compact jak sama nazwa wskazuje, jest kompaktowe i elegancko się czyta w łóżku, poza tym rozmiar dobry do plecaka, torby etc, można poczytać w pociągu, samolocie itd

Offline Andrzej8666

« Odpowiedź #218 dnia: Cz, 07 Maj 2026, 11:09:27 »
Zdecydowanie możliwość czytania w podróży, to największy plus DC Compact. Ja sobie cenię twarde oprawy, powiększone formaty, itp. Ale nie zabieram takich komiksów nawet jak idę na przystanek 10 minut, bo to cięzkie i niewygodne. DC Compact sprawdza się do tego idealnie.

Offline Antari

« Odpowiedź #219 dnia: Cz, 07 Maj 2026, 14:15:46 »
Tutaj zgoda, Compacty mają zaletę w postaci poręczności względem wszystkich Oversized, Omniaków, Absolutów itp.

W moim przypadku jednak wychodzę z domu po to aby odpocząć od czytania/oglądania, a nie żeby dalej czytać ;)

Offline Genzo

« Odpowiedź #220 dnia: Pt, 08 Maj 2026, 05:02:42 »
A miał ktoś w rękach Marvelowski odpowiednik ?     Marvel Premier Collection, ciekaw jestem jak te wydania się prezentują i czy egmont będzie myślał o wydawaniu marvela w ten sposób

Offline Gruby AL

« Odpowiedź #221 dnia: Pt, 08 Maj 2026, 10:09:07 »
A miał ktoś w rękach Marvelowski odpowiednik ?     Marvel Premier Collection, ciekaw jestem jak te wydania się prezentują i czy egmont będzie myślał o wydawaniu marvela w ten sposób
Wrzucałem zdjęcie:

W ramach ciekawostki.

W trakcie urlopu odwiedziłem komiksową księgarnię z mnóstwem dobra zza oceanu. Przeglądając regały trafiłem na marvelową odpowiedź na DC Compact:

Nie pogardziłbym ;)

Jest minimalnie większy. Czy robi to różnicę? Robi. Minimalną.

Nie zrobiłem niestety żadnych fotek zawartości. Papier był cieńszy niż w polskich kompaktach, ale jak pisali poprzednicy, gruby offset u nas jest dobrą wolą Egmontu. Nie wiem jak wypada porównanie z oryginałem. Nie sprawdziłam albo nie pamiętam :)

EDIT: Tu jest fajne porównanie:
« Ostatnia zmiana: Pt, 08 Maj 2026, 10:37:53 wysłana przez Gruby AL »

Offline Castiglione

« Odpowiedź #222 dnia: Nd, 10 Maj 2026, 18:57:44 »
leżąc sobie w łóżku sobie człowiek nie poczyta tego
To dobrze, że mi uświadomiłeś, tyle lat czytałem i nie miałem pojęcia, że się nie da ;D ;D

Offline Adolf

« Odpowiedź #223 dnia: Pn, 11 Maj 2026, 03:23:46 »

To jest kiepskie porównanie, komiks z Batmanem do tv. Telewizor może być za duży w małym pomieszczeniu i wtedy też jest słabo.

W przypadku grania to się dzieje. Zamiast dużych monitorów to Steam Deck. Zamiast ogromnego TV do PS5 to wchodzi PS Portal. Nie wszyscy preferują wielki obraz.

Offline Antari

« Odpowiedź #224 dnia: Pn, 11 Maj 2026, 09:49:41 »
W przypadku grania to się dzieje. Zamiast dużych monitorów to Steam Deck. Zamiast ogromnego TV do PS5 to wchodzi PS Portal. Nie wszyscy preferują wielki obraz.

To są sprzęty do gry w trybie przenośnym, a nie stacjonarnym. W ramach serii przenośnej na przestrzeni lat również obserwuje się tendencję do zwiększania wielkości obrazu. Switch - 6,2 cala, OLED - 7 cali, Switch 2 - 7,9 cala itd. PSP 4,3 cala, PS Vita 5 cali, PS Portal 8 cali itd. Nawet Deck miał najpierw 7 cali w modelu LCD, a w OLED 7,4. Z jakiegoś powodu się zwiększa :) Takie są generalnie oczekiwania konsumentów. Kolejny przykład - smartfony, chyba nie muszę rozwijać.