Autor Wątek: DC Compact Comics  (Przeczytany 61246 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline BlackoutHV

Odp: DC Compact Comics
« Odpowiedź #180 dnia: Pn, 26 Styczeń 2026, 17:07:06 »
Odnośnie grupy odbiorczej; sam wprawdzie posiadam w kolekcji wszystkie tytuły w większych formatach (czasem kilku bo np. zabójczy żart to i tm-semic, i noir a limited również), ale compacty to dla mnie świetna okazja żeby radośnie polecić klasykę (a i może dorzucić pod choinkę) tak rodzinie jak i znajomym, którzy nie siedzą w komiksach, więc niekoniecznie wydadzą 100zł na twardookładkowy album, nie wiedząc czy im się spodoba. A w takiej cenie i formie chętnie sprawdzą, "z czym to się je" i czym się zachwycam:)
A jest tu świetny dobór tytułów ze ścisłej klasyki i, co ważne,  są to odrębne całe historie, nie wyrwane ze środka jakiegoś runu, które da się czytać samodzielnie nie znając continuity. Więc nie ma ryzyka że ktoś się pogubi i odbije od tematu. Przynajmniej póki co;)
Dodatkowo uważam ze niektóre starsze tytuły lepiej się prezentują na takim papierze niż na kredzie - np Strażnicy. Dlatego sam też wolę swoje pierwsze trzytomowe wydanie  niż obecne - mimo że klej tam już chwilami nie daje rady)

Offline Antari

« Odpowiedź #181 dnia: Śr, 28 Styczeń 2026, 11:08:38 »
Odnośnie grupy odbiorczej; sam wprawdzie posiadam w kolekcji wszystkie tytuły w większych formatach (czasem kilku bo np. zabójczy żart to i tm-semic, i noir a limited również), ale compacty to dla mnie świetna okazja żeby radośnie polecić klasykę (a i może dorzucić pod choinkę) tak rodzinie jak i znajomym, którzy nie siedzą w komiksach, więc niekoniecznie wydadzą 100zł na twardookładkowy album, nie wiedząc czy im się spodoba. A w takiej cenie i formie chętnie sprawdzą, "z czym to się je" i czym się zachwycam:)
A jest tu świetny dobór tytułów ze ścisłej klasyki i, co ważne,  są to odrębne całe historie, nie wyrwane ze środka jakiegoś runu, które da się czytać samodzielnie nie znając continuity. Więc nie ma ryzyka że ktoś się pogubi i odbije od tematu. Przynajmniej póki co;)
Dodatkowo uważam ze niektóre starsze tytuły lepiej się prezentują na takim papierze niż na kredzie - np Strażnicy. Dlatego sam też wolę swoje pierwsze trzytomowe wydanie  niż obecne - mimo że klej tam już chwilami nie daje rady)

Ok, tylko niestety to znowu jest Twoje zdanie czyli osoby, która jest w temacie, wie "z czym to się je" i się zachwyca tymi pozycjami. Bo ma doświadczenie, jest oczytana, przerobiła nie jeden komiks czy książkę. I takim osobom to wydanie się podoba, widzą sens nawet w kupieniu 3,4 wydania tego samego komiksu, dostrzegają zalety z zastosowania innego rodzaju papieru itd.

A skoro grupą docelową, waszym zdaniem są osoby nowe w temacie, to tak naprawdę liczy się tylko ich zdanie, a nie Twoje.

A moim zdaniem takie osoby absolutnie będą w stanie odebrać tych komiksów pozytywnie. Ocenią je jako przeciętne, przegadane, "mid" i w sumie nie wiadomo o co tyle zachodu z nimi. Większość nawet nie dojdzie do końca, bo za dużo czytania, za mało obrazków i nie rusza się jak Netflix.

To, że coś jest tanie, powszechnie dostępne, łatwiejsze w "sprawdzeniu" absolutnie nie gwarantuje, że zakończy się zrozumieniem tematu. Bo do zrozumienia tematu potrzebne jest doświadczenie, refleksja. Zrozumienie dlaczego coś "działa". Może brzmi to trochę arbitralnie bo przecież każdy ma prawo dzisiaj być krytykiem i recenzentem ale jednak mimo wszystko jeżeli ktoś twierdzi, że takie klasyki jak Watchmen, Zabójczy Żart czy V jak Vendetta są nudne, przegadane i zwyczajnie "mid", to jego zdanie jest nic nie warte. Nie ma tu żadnej dyskusji.

A niestety ja spotkałem się z takim odbiorem przez "grupę docelową", o której piszecie. Ilekroć próbowałem zasiać ziarnko zainteresowania tematem, nawet w lepszej cenie niż DC Compact, bo za darmo po prostu pożyczając, to zawsze odbiór był taki sam. Nie byli w stanie się przebić przez tekst, oczekiwali szybkiego streszczenia, graficznie w ogóle się nie podobało i nie mieli żadnych przemyśleń. A po wielu latach takiego podejścia już mi się nie chce tłumaczyć komuś, że czarne jest czarne. Ja wiem co jest dobre i nie muszę nikomu nic udowadniać. I żadna "przystępna cena", "mniejszy format" nie sprawi, że ktoś nagle zmieni zdanie i się zachwyci.

Dlatego kolejny raz podtrzymuję twierdzenie, że grupą docelową są starzy wyjadacze, którzy kupią to po raz dziesiąty w innym formacie i na innym papierze niż było.

Offline OokamiG

« Odpowiedź #182 dnia: Śr, 28 Styczeń 2026, 12:03:32 »
Kupiłem kumplowi Rok Pierwszy w wydaniu DC Compact i bardzo mu się komiks podobał, a to było chyba jego pierwsze zetknięcie się z Batmanem komiksowym. Może bakcyla złapie.

Offline Antari

« Odpowiedź #183 dnia: Śr, 28 Styczeń 2026, 12:19:28 »
Kupiłem kumplowi Rok Pierwszy w wydaniu DC Compact i bardzo mu się komiks podobał, a to było chyba jego pierwsze zetknięcie się z Batmanem komiksowym. Może bakcyla złapie.

Spoko, daj mu Watchmen albo V jak Vendetta i daj znać jak sobie poradził :) Albo Azyl jak już wyjdzie.

Offline Gazza

« Odpowiedź #184 dnia: Śr, 28 Styczeń 2026, 12:24:22 »
Typujemy co w tym roku pojawi się w tych 2 rzutach?
Obstawiam:
- All-star Superman;
- Batman: Długie Halloween;
- Kingdome Come;
- Batman: Azyl Arkham;
- Joker (jaki?...);
- Harley Quinn (jaka?...).

Offline OokamiG

« Odpowiedź #185 dnia: Śr, 28 Styczeń 2026, 12:26:23 »
Spoko, daj mu Watchmen albo V jak Vendetta i daj znać jak sobie poradził :) Albo Azyl jak już wyjdzie.

Chciałem mu zapodać Zabójczy żart, ale wyprzedany. :).

Offline Cringer

« Odpowiedź #186 dnia: Śr, 28 Styczeń 2026, 12:33:49 »
Spoko, daj mu Watchmen...
Watchman jest dobre dla kogoś kto zna superhero, a nie dla kogoś kto dopiero zaczyna czytać komiksy.

Offline eyesore

« Odpowiedź #187 dnia: Śr, 28 Styczeń 2026, 12:37:04 »
Chciałem mu zapodać Zabójczy żart, ale wyprzedany. :).
poważnie już wyprzedany? kurde, nieźle

Offline Xmen

« Odpowiedź #188 dnia: Śr, 28 Styczeń 2026, 15:23:03 »
Cena czyni cuda. Ludzie kupią DC compact bo jest tanie. Nawet jeżeli ich zainteresuje nie pójdą dalej bo jest drogo. Od ludzi którzy przeglądają bezsensowne rolki na tik toku i zachwycają się serialami netflixa z których 80% nie da się oglądać raczej do czytania nie podejdzie nic, no może komiks bez dymków, chociaż i tutaj może być problem bo trzeba strony obracać.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Antari

« Odpowiedź #189 dnia: Śr, 28 Styczeń 2026, 15:52:53 »
Watchman jest dobre dla kogoś kto zna superhero, a nie dla kogoś kto dopiero zaczyna czytać komiksy.

No przecież o to mi właśnie chodziło, że to nie są rzeczy dla kogoś kto zaczyna przygodę z komiksem. O tym pisałem kilka postów wyżej. Dzisiaj. No ludzie... zadajcie sobie choć odrobinę trudu żeby złapać kontekst.

Przykładowo moje doświadczenia z Rokiem Pierwszym i Zabójczym Żartem. Dużo się nasłuchałem na temat "wybitności" tych komiksów jeszcze przed zakupem. Gdy pierwszy raz je czytałem miałem dość mały staż w komiksie.

Rok Pierwszy totalnie mnie odrzucił, zarówno wizualnie jak i fabularnie. Wizualnie ogromne rozczarowanie i przestrzelenie tego czego oczekiwałem po komiksie superhero. Był to dla mnie przeciętny komiks jakich wiele a fabuła nie była dla mnie niczym niezwykłym. Na pewno nic co można by nazwać "dziełem". Przez długi okres miałem go w kolekcji tylko dlatego, że "wypada". Po latach gdy złapałem więcej doświadczenia, kontekst historyczny zupełnie inaczej ten komiks odbieram i uważam za absolutnie fantastyczne dzieło Millera. Wizualnie i fabularnie.

Z Zabójczym Żartem było podobnie. Wizualnie odbiór był już o wiele lepszy ale historia nie wybijała się dla mnie niczym z tłumu. Ot, zwykły przeciętniak. Po latach zupełnie zmienił się odbiór tego komiksu u mnie i dzisiaj jest w moim top 10. Mało tego, często myślę o zakończeniu. Przy pierwszej lekturze nawet nie przywiązałem zbytnio uwagi do symboliki zakończenia i samego żartu. I to właśnie pokazuje różnice w odbiorze w zależności od doświadczenia.

Dlatego właśnie uważam, że adresowanie tego typu historii do nowicjuszy jest totalnym bezsensem.
« Ostatnia zmiana: Śr, 28 Styczeń 2026, 15:56:01 wysłana przez Antari »

Offline Xmen

« Odpowiedź #190 dnia: Śr, 28 Styczeń 2026, 16:34:34 »
Jest w tym trochę racji, jakie tytuły byłyby odpowiednie według ciebie? Chociaż moim zdaniem będzie to samo, ludzie kupią bo będzie tanio, pomyślą fajne i co dalej? Batman 130zł? nie dziękuję. Jeżeli komiks kogoś nie interesuje to nie zmieni tego jakikolwiek Batman, ambitniejszy czy zwykła nawalanka. Tutaj chodzi tylko o cenę, póki jest tanio będą dobre wyniki sprzedaży.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline eridraven

« Odpowiedź #191 dnia: Śr, 28 Styczeń 2026, 16:54:19 »
Jest w tym trochę racji, jakie tytuły byłyby odpowiednie według ciebie? Chociaż moim zdaniem będzie to samo, ludzie kupią bo będzie tanio, pomyślą fajne i co dalej? Batman 130zł? nie dziękuję. Jeżeli komiks kogoś nie interesuje to nie zmieni tego jakikolwiek Batman, ambitniejszy czy zwykła nawalanka. Tutaj chodzi tylko o cenę, póki jest tanio będą dobre wyniki sprzedaży.

100% racji, nie ma tu żadnej większej filozofii. Nauczyliśmy się przez TRA, KiKi i Asteriksy, że komiksu mogą być tanie i dobre, to wielu nie wyda więcej.
Komiks to tylko hobby

Piszę sobie na blogu: Comixxy

Offline Cringer

« Odpowiedź #192 dnia: Śr, 28 Styczeń 2026, 16:55:54 »
Batman 130zł? nie dziękuję.
Ale Batman 50zł to już może wejdzie :)
No przecież o to mi właśnie chodziło, że to nie są rzeczy dla kogoś kto zaczyna przygodę z komiksem. O tym pisałem kilka postów wyżej. Dzisiaj. No ludzie... zadajcie sobie choć odrobinę trudu żeby złapać kontekst.
Ja kilka osób się wypowiada to niestety można zgubić kontekst. Mimo to zgadzam się z Tobą. Chociaż miałem inne wrażenia po lekturze. Zarówno w przypadku Roku 1, jak i Zabójczego Żartu byłem pod ich ogromnym wrażeniem po przeczytaniu. Z czasem jednak Zabójczy Żart zaczął mnie razić. I finalnie to komiks którego bym raczej nie polecił nikomu. Gdzie Batman rok pierwszy, to dalej dla mnie perełka.

Offline Xmen

« Odpowiedź #193 dnia: Śr, 28 Styczeń 2026, 17:09:10 »
Mam nadzieję, że w Batmana za 50zł wejdzie :) chociaż za 50zł jakie są Batmany? chyba te ongoingi w miękkich okładkach? Od tego dopiero można się odbić. Ogólnie mam nadzieję, że chociaż jakiś niewielki procent ludzi dzięki DC compact wsiąknie bardziej, ale raczej moje nadzieje nie przełożą się na rzeczywistość.

Offline tomekrusłan

« Odpowiedź #194 dnia: Śr, 28 Styczeń 2026, 17:56:09 »
Typujemy co w tym roku pojawi się w tych 2 rzutach?
Obstawiam:
- All-star Superman;
- Batman: Długie Halloween;
- Kingdome Come;
- Batman: Azyl Arkham;
- Joker (jaki?...);
- Harley Quinn (jaka?...).

DCeased, Catwoman i Czerwony Syn
Egmont już zarobił na wydaniach twardookładkowych, więc nie będzie wewnętrznej konkurencji.