Autor Wątek: Top Listy - 2025 - pytania i sugestie  (Przeczytany 13145 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline 79ers

Odp: Top Listy - 2025 - pytania i sugestie
« Odpowiedź #45 dnia: Nd, 04 Styczeń 2026, 16:51:59 »
Nie przekonuje mnie ten argument, to są wciąż ci sami bohaterowie ...
Oczywiście decyzją Kierownika jak zakwalifikuje głosy. Jednocześnie, jak potraktować top listę superhero w odniesieniu do Spidermana, Batmana czy X-men - teoretycznie rożne historie, ale ten sam bohater/bohaterowie?  Przecież głosowania na historie z Batmanem nie można sprowadzić do jednego głosu Batman 2025.

Online Necr09

« Odpowiedź #46 dnia: Pn, 05 Styczeń 2026, 08:38:35 »
Oczywiście decyzją Kierownika jak zakwalifikuje głosy. Jednocześnie, jak potraktować top listę superhero w odniesieniu do Spidermana, Batmana czy X-men - teoretycznie rożne historie, ale ten sam bohater/bohaterowie?  Przecież głosowania na historie z Batmanem nie można sprowadzić do jednego głosu Batman 2025.

Samego Batmana to serii wychodziło z kilkadziesiąt łącznie, czy są one robione przez tych samych twórców w tym samym czasie cały czas, wydawane w tym samym formacie i przez jednego wydawcę? No nie są, stąd wyróżnienie pozycji na te od Egmontu czy Hachette, na eventy typu Ziemia niczyja, na runy konkretnych twórców itd. itp.

2. Śladem białego wilka
3. Zwariowana wyspa

Podobnie jak u @79ers, Kajtek i Koko traktuje jako jedną serię
FGO: 758,469,198

Offline perek82

« Odpowiedź #47 dnia: Wt, 06 Styczeń 2026, 09:13:21 »
  • KiK: Zwariowana wyspa

To raczej nie jest nowość? Było i w 2 albumach i też w zbiorczych od Egmontu w tomie KiK w Londynie.
Traum 1999 *
Murena (1) ****
Kwiat, Bakteria, Bronx ***
Po ucieczce z Alcatraz **
Jesuit Joe ***

Offline 79ers

« Odpowiedź #48 dnia: Cz, 08 Styczeń 2026, 21:09:00 »
Może zatem być  Nathan Never jako pozycja 10 na liście.(zamiast Zwariowanej wyspy)

PS.W temacie wydawnictwo roku, ale i wszystkich pozostałych postuluję aby w finalnej wersji zaślepiać puste głosy i skracać listy. Głosy oddane w stylu podobnym jak w przypadku użytkownika Guru_Komiksu będą prowadzić do sytuacji patologicznych.

Offline Guru_Komiksu

« Odpowiedź #49 dnia: Pt, 09 Styczeń 2026, 10:47:25 »
PS.W temacie wydawnictwo roku, ale i wszystkich pozostałych postuluję aby w finalnej wersji zaślepiać puste głosy i skracać listy. Głosy oddane w stylu podobnym jak w przypadku użytkownika Guru_Komiksu będą prowadzić do sytuacji patologicznych.

Można było tak głosować w poprzednim roku i nikomu to chyba nie przeszkadzało. Lepiej tak zagłosować niż podać tylko jedną pozycję. Bowiem to już jakoś nie jest patologiczne? Jak uważam, że jakieś wydawnictwo lub komiks wybija się ponad inne to tak układam listę. Proste.

Offline Dracos

« Odpowiedź #50 dnia: Pt, 09 Styczeń 2026, 14:15:43 »
Co do głosowania na wydawnictwa

Też tak uważam.

A ja tak nie uważam, skoro ktoś ceni wydawnictwo "X" o wiele bardziej niż kolejne na jego liście i chce wziąć udział w zabawie to ma prawo oddać głos tak żeby oddawał jego odczucia. Przecież nie powinien być zmuszany żeby przypisywać im kolejne miejsca, ani wymyślać jakichkolwiek wydawnictw tylko po to aby wypełnić listę do 10.

Online Castiglione

« Odpowiedź #51 dnia: So, 10 Styczeń 2026, 10:05:44 »
Top 10 polega chyba na tym, żeby wyłonić 10 zwycięzców?

Jeżeli ktoś czyta tylko komiksy Egmontu i potem oddaje głos tylko z Egmontem na miejscu 1, to taki głos jest bezsensowny, bo osoba, która go oddaje nie ma pojęcia, co ocenia.

Podobnie jeśli wiem, że w ciągu roku ukazało się 1000 nowych komiksów, a ja z tej puli przeczytałem 13, to oczywiście mogę ułożyć z nich top 10 i nazwać najlepszymi, ale tego nie robię, bo moje obeznanie w temacie jest zerowe i taka lista byłaby gówno warta.

Offline Dracos

« Odpowiedź #52 dnia: So, 10 Styczeń 2026, 12:06:49 »
Nikt cię przecież nie zmusza do brania udziału w zabawie jeśli uważasz że twoje obeznanie w temacie jest zerowe, ale też nikt nie powinien ci zabraniać. Sam decyduj, a płaczki które myślą że zabawa wypaczy wynik bo kilka osób nie zaczęło wymyślać na siłę pozycji byle tylko dopasować się do "top10" chyba bardzo by chciały żeby w głosowaniach brało rok w rok coraz mniej osób.

Offline wilk

« Odpowiedź #53 dnia: So, 10 Styczeń 2026, 13:01:41 »
Top 10 polega chyba na tym, żeby wyłonić 10 zwycięzców?

Jeżeli ktoś czyta tylko komiksy Egmontu i potem oddaje głos tylko z Egmontem na miejscu 1, to taki głos jest bezsensowny, bo osoba, która go oddaje nie ma pojęcia, co ocenia.

Podobnie jeśli wiem, że w ciągu roku ukazało się 1000 nowych komiksów, a ja z tej puli przeczytałem 13, to oczywiście mogę ułożyć z nich top 10 i nazwać najlepszymi, ale tego nie robię, bo moje obeznanie w temacie jest zerowe i taka lista byłaby gówno warta.
Jeśli każdy by miał takie podejście, to nikt by nie głosował. Nikt nie przeczytał tylu komiksów aby móc stwierdzić, że jest już obeznany w temacie. Zawsze można wytknąć, że ktoś nie przeczytał komiksu A, B, czy C, a przecież "powinien był".

Im więcej osób odda głos, choćby po przeczytaniu tych 13 komiksów a może tylko i jednego, to tym lepiej. Statystyka zrobi swoje. Im liczniejsza próba tym wyniki stają się coraz bardziej zobiektywizowane i warte uwagi. Im mniej liczna próba "obeznanych" tym, przynajmniej dla mnie, taki plebiscyt jest mniej warty. Wybory top10 znawców i krytyków mogę znaleźć w różnych podsumowaniach w necie.

Zachęcam wszystkich, nawet tych którzy przeczytali tylko jeden komiks, do oddawania głosu w plebiscycie na najlepszy komiks roku.  :)

Offline skil

« Odpowiedź #54 dnia: So, 10 Styczeń 2026, 13:11:10 »
1. Lost in Time
2. --
3. --
4. --
5. Scream Comics
6. --
7. Niezależne
8. Egmont
9. Kurc
10. Taurus

Po prostu Lost in Time i długo długo nic. W sumie chyba nic innych wydawców z tegorocznych nowości nie kupowałem.

Po prostu takie głosowanie powinno być punktowane z pominięciem pustych miejsc.
1. Lost in Time
2. Scream Comics
3. Niezależne
4. Egmont
5. Kurc
6. Taurus
A poza tym uważam, że Rosja powinna być zniszczona.

Online nekro

« Odpowiedź #55 dnia: So, 10 Styczeń 2026, 13:20:52 »
Nie przesadzajcie, niech każdy głosuje jak chce. Punktacja przewiduje za konkretne miejsce = konkretną ilość punktów. Jeśli komuś podobało się 30 komiksów wydawnictwa "A", 3 komiksy wydawnictwa "B" i 1 komiks wydawnictwa "C", to chce wyróżnić wydawnictwo "A" wyraźną przewagą punktową. Żal mogą mieć jedynie przeciwnicy wydawcy "A" i zwolennicy wydawcy "B" i "C".

Offline 79ers

« Odpowiedź #56 dnia: So, 10 Styczeń 2026, 17:00:32 »
Nie.  >:( >:(
Sytuacja hipotetyczna:
  • głosuje 20 osób
  • 15 forumowiczów zamieszcza listy po bożemu, czyli lista 10 tytułów/wydawców/...
  • 5 osób jest w zmowie i torpeduje każde głosowanie typując 1 i 10 pozycję z listy, a 2-9 pozostają puste
  • wspólnicy tego nikczemnego procederu uzgadniają że głosują na ten sam numer 1

Offline Dracos

« Odpowiedź #57 dnia: So, 10 Styczeń 2026, 17:21:28 »
Sytuacja hipotetyczna: Chcesz wyróżnić swoje ulubione wydawnictwo, a kilku innym przyznać jakieś punkty, ale też nie uważasz żeby nawet najlepsze z nich było blisko twojego nr1.
Rozwiązanie: Wchodzisz na wyniki z roku poprzedniego i głosujesz na te które zdobyły najmniej głosów w odwrotnej kolejności.
Profit: Przyznałeś punkty tak jak chciałeś i wypełniłeś marzenia o zapełnianiu tabelki top10 przez zamordystów ;]

Offline Guru_Komiksu

« Odpowiedź #58 dnia: So, 10 Styczeń 2026, 17:39:44 »
Jakoś w poprzednich latach nikogo takie głosowanie nie raziło. A po drugie to w życiu chyba by mi się musiało konkretnie nudzić, aby się tak bawić i uzgadniać z kimś głosy. Zresztą jaki to ma wpływ na końcowy wynik skoro do zakończenia głosowania jest półtora miesiąca. Poza tym torpedowanie głosowania noże mieć nawet miejsce wymieniając 10 pozycji. Jak tak dalej pójdzie to wkrótce okaże się, by najlepiej nie robić głosowania.

Offline Saruto

« Odpowiedź #59 dnia: Nd, 11 Styczeń 2026, 11:27:27 »
Nie.  >:( >:(
Sytuacja hipotetyczna:
  • głosuje 20 osób
  • 15 forumowiczów zamieszcza listy po bożemu, czyli lista 10 tytułów/wydawców/...
  • 5 osób jest w zmowie i torpeduje każde głosowanie typując 1 i 10 pozycję z listy, a 2-9 pozostają puste
  • wspólnicy tego nikczemnego procederu uzgadniają że głosują na ten sam numer 1
To z drugiej strony mogą tylko postawić na pozycję 1 i olać resztę ;) Więc na jedno wychodzi.
Nie widzę nic złego w takim głosowaniu.