W zakresie głosowania głównego, to odpowiedzi na powyższe pytania znajdują się w stosownym wątku:
Przyjmuję roboczo, że jeśli wydanie zawiera jakąś fabułę, której wcześniej nie było, to mówimy o nowości. Zmiany formatów / kolorów / dodatków uznaję jako wznowienia.
Klasyki takie jak Rok pierwszy, Azyl Arkham, All-star Superman itd. - wznowienia, nawet jeśli w tych nowych wydaniach są doczepiane jakieś dodatkowe historie napisane n lat później (nie wiem, czy tak jest, ale w Broni X kiedyś tak było)
W przypadku wątpliwości polecam Komiksopedię, gdzie często można znaleźć informację o numerze wydania.
Ale po kolei:
@michał81 - właściwie sam sobie odpowiedziałeś - czapki z głów, bo ja bym się nie zorientował, gdyby ktoś dał taki głos
@79ers - pytanie co prawda o inny plebiscyt, ale równie dobrze mogło by paść w tym moderowanym przeze mnie - wg mnie artbook nie jest komiksem (nie chcę wchodzić w dyskusję, ale brakuje mi tu fabuły).
@milos3 - DC compact to wznowienia
@bababatman - All-star, Wszystkie pory roku, Osiedle - to wznowienia (Osiedle wg Komiksopedii to nawet 6-te wydanie tego tytułu). Będziesz się smażyć - tu nie mam pewności. Jest mowa o alternatywnym zakończeniu, ale czy to jest jako dodatek (w sensie jest cały komiks w oryginalnym kształcie plus druga wersja zakończenia), czy zakończenie jest po prostu zmienione? Gdyby była ta druga wersja to była to znacząca zmiana, czy jakiś detal? Ile stron zmieniono? Ktoś pomoże?