Autor Wątek: Wydawnictwo Mandioca  (Przeczytany 746139 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline donT

Odp: Wydawnictwo Mandioca
« Odpowiedź #3255 dnia: Pt, 08 Maj 2026, 17:48:12 »
Ale to wyglada! Odnotowane i wrzucone na radar. Konrad, jak zwykle - chapeau bas!
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline Konrad

« Odpowiedź #3256 dnia: So, 30 Maj 2026, 16:34:18 »
Kolejna zapowiedź na 2027 to Bezimena Niny Bunjevac. 248 stron.
"W kategorii kop w brzuch poziom Raportu Brodecka. Cóż mam rzec, wybitny komiks." - rzekł Bartek na FB.
https://www.goodreads.com/book/show/42038561-bezimena
https://www.fantagraphics.com/products/bezimena
A stunning psychological exploration into the delusional mind of a sexual predator.
Told through a noirish lens, Bezimena is the story of a man who develops a disturbing obsession with a former classmate, steadily losing his grasp on reality. A masterful cartoonist, Bunjevac takes a deep dive into the man's warped psyche, conjuring an eerie, unreal world filled with mesmerizing fever dreams and shocking acts of sexual violence. Bezimena is a stunning graphic novel by an assured voice in comics.

Bunjevac’s art resembles woodcuts or intaglio. There’s an implacability to every dot and line. She deliberately creates stagey tableaux, emulating the drawings in John Willie’s 1940s-50s fetish magazine Bizarre. The frozen pictures also suggest carefully posed selfies: They’re perfect simulacra of perfection. — Etelka Lehoczky, NPR

In her masterfully lush, stippled technique, Bunjevac conjures mesmerizing dreamscapes and eerie allusions to the Greek myth of Artemis and Siproites. Refusing to shy away from the morally grotesque, Bezimena seeks to discover what compels people to commit acts of evil. — CBC Books

I don’t know that Bezimena can be read clearly through the political criteria that is the go-to these days. It demands standards for intellectual intake that are less demanding of narrow definitions for art, that accept that sometimes art has to go uncomfortable places and view things from disturbing vantage points to get to the root of what’s important about the subject. It requires a reader to hand over the reins to the work, to refrain from imposing what is considered the right way to approach things and let the work reveal that in this universe, some things are not right. You can change yourself, but the universe is less easy because you can’t change what you are obscured from seeing. The universe lies beyond your own limitations, imperceptible from where you are positioned, and coming to that understanding usually involves a lot of very difficult moments with art. — John Seven, The Beat

A w tym roku najbliżej premiery:
- Nonnonba - Shigeru Mizuki - w akceptacji
https://www.goodreads.com/book/show/171177315-nonnonba
- Nakarmić duchy - Tessa Hulls - w akceptacji
https://www.goodreads.com/book/show/127282542-feeding-ghosts
- Satsuma gishiden tom 2 (z 5) - Hiroshi Hirata - w redakcji
https://www.goodreads.com/series/99503-satsuma-gishiden-5-volumes
- Le retour a la terre - Manu Larcenet - w redakcji
https://www.bedetheque.com/serie-4491-BD-Retour-a-la-terre.html
- Quando muori resta a me - Zerocalcare - czeka na redakcję
https://www.goodreads.com/en/book/show/211034872-quando-muori-resta-a-me
- kilka innych komiksów w kolejce, tytuły za kilka tygodni

Offline Lou

« Odpowiedź #3257 dnia: Nd, 31 Maj 2026, 19:36:17 »
Od dawna czekałam na cokolwiek Bunjevac po polsku. Dla mnie to najważniejsza zapowiedź na 2027.
Never trust the friendly ones.
Yuri Daily Codzienna dawka informacji o mangach yuri
LouTheEmpress O grach wideo i dziwnych komiksach

Offline Midar

« Odpowiedź #3258 dnia: Nd, 31 Maj 2026, 20:18:48 »
No, to dla mnie, to nie jest. Nawet się nie zbliżam. Mam wrażenie, że moje hobby, kiedyś tak czytelne, staje się coraz durniejsze. Nawet, jeśli pojedyncze, oderwane rysunki są na wysokim poziomie.
« Ostatnia zmiana: Nd, 31 Maj 2026, 20:21:27 wysłana przez Midar »

Offline Brvk

« Odpowiedź #3259 dnia: Pn, 01 Czerwiec 2026, 12:20:33 »
A może to nie hobby staje się coraz durniejsze?

Offline parsom

« Odpowiedź #3260 dnia: Pn, 01 Czerwiec 2026, 14:47:18 »
Ale że o co chodzi? Durniejsze? Niż co?
Mnie tutaj nie podoba się jedna rzecz - że to są zdaje się głównie całostronicowe rysunki z tekstem na drugiej stronie. Chociaż z drugiej strony - robią te rysunki wrażenie.

Offline JakubM

« Odpowiedź #3261 dnia: Pn, 01 Czerwiec 2026, 15:04:08 »
Może to być ciekawe doświadczenie, tym bardziej że autorem jest kobieta.

"Opowieść Bunjevaca opowiada o Bennym, seksualnie dewiacyjnym mężczyźnie, który, spotykając pociągającą byłą koleżankę z klasy, wymyśla rozbudowaną, niepokojącą fantazję o gwałcie."

(taki punkt widzenia, bardziej do męskiej strony mi pasuje)

Online Castiglione

« Odpowiedź #3262 dnia: Pn, 01 Czerwiec 2026, 15:28:45 »
Durniejsze to by mi pasowało do jakichś suberbohaterskich nawalanek, tu tematyka raczej nie jest durna.

Offline Dracos

« Odpowiedź #3263 dnia: Pn, 01 Czerwiec 2026, 15:50:40 »
A ja mam pytanie techniczne, te rysunki są całkiem intrygujące, czy to jest jakaś specjalna technika albo użyte jakieś narzędzie? (te małe kwadraciki itp... z których składają się większe formy, albo tła)

Offline wilk

« Odpowiedź #3264 dnia: Pn, 01 Czerwiec 2026, 19:18:57 »
A ja mam pytanie techniczne, te rysunki są całkiem intrygujące, czy to jest jakaś specjalna technika albo użyte jakieś narzędzie? (te małe kwadraciki itp... z których składają się większe formy, albo tła)
Szrafowanie. Moebius był w tym mistrzem i wczesny Bilal też, który na Moebiusie się zresztą wzorował. W tych przykładowych planszach inspiracja Moebiusem jest aż nadto widoczna.

Offline tuco

« Odpowiedź #3265 dnia: Pn, 01 Czerwiec 2026, 20:22:20 »
W tych przykładowych planszach inspiracja Moebiusem jest aż nadto widoczna.
Dokładnie! mnie od razu skojarzyło się z Griffes d'Ange (czyli po naszemu z "Anielskimi szponami" Jodo i Moeba).

Online Xmen

« Odpowiedź #3266 dnia: Pn, 01 Czerwiec 2026, 22:02:44 »
Ostatnio było o tym, że trzeba współczuć tym, którzy będą w komiksie oglądać scenę rąbania dzieci na kawałki bo to chore. Komiks o zwyrodnialcu, który fantazjuje o gwałcie jest mniej chory? czekam na opinię ekspertów.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline JakubM

« Odpowiedź #3267 dnia: Wt, 02 Czerwiec 2026, 08:01:01 »
Zapytaj w cyrku gita co jest bardziej prawilne :-)

Offline Konrad

« Odpowiedź #3268 dnia: Pt, 05 Czerwiec 2026, 18:47:54 »
Wreszcie wystartowała przedsprzedaż na Nonnonba. Premiera pod koniec czerwca.
69 zł - 416 stron - 150x210 mm - miękka oprawa ze skrzydełkami - 06.2026
https://mandioca.pl/pl/p/PREORDERY-Nonnonba/988
Nonnonba - Shigeru Mizuki
416 stron, oprawa miękka ze skrzydełkami.
Kiedy nowoczesność spotka się z zabobonem musi być śmiesznie!
Klasyka japońskiego komiksu, jedna z tych mang, które MUSIELIŚMY wydać. Jazda obowiązkowa dla wielbicieli mang.
Preordery już na naszej stronie. Wysyłka pod koniec czerwca.
Link do sprzedaży w komentarzu.
Kolejny przystanek mangowy: Satsuma gishiden t.2.

A Nakarmić duchy niestety zaliczy kolejne opóźnienie:
Nie wiadomo, Feeding ghosts wróciło do bazy, w zapowiedzi każdego rozdziału autorka użyła cytatu z wiersza, za każdym razem innego, okazuje się,że nie jest to przedmiotem umowy i na każdą linijkę wiersza (serio!) negocjujemy osobne pozwolenie. Na szczęście tylko z trzema agencjami. Pierwsza dała ok od razu, druga też, trzecia się nie odzywa więc komiks czeka na druk...

Online Castiglione

« Odpowiedź #3269 dnia: Pt, 05 Czerwiec 2026, 20:03:32 »
Szkoda, że te mangi idą tylko na miękko. Jedynie "Bibliomania" dostała wersję na twardo, ale akurat ta okładka mniej mi się podoba.