Autor Wątek: Rachunek sumienia 2025  (Przeczytany 15375 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Castiglione

Rachunek sumienia 2025
« dnia: Nd, 28 Grudzień 2025, 12:00:55 »
Ostatnie dwa lata wątek zakładał Juby, ale że jeszcze zanim kolejny raz odszedł z forum (;D), odgrażał się, że więcej nie założy, tym razem biorę to na siebie.

Do końca roku już tylko kilka dni, więc zbliża się pora podsumowań.

Zestaw pytań standardowy:
1. Ile komiksów kupiliście w tym roku?
2. Jak wasze zakupy mają się do roku poprzedniego. Kupiliście więcej/mniej?
3. Noworoczne postanowienia na rok następny - czy zdecydowanie zwalniacie z zakupami i przeczytacie w końcu wszystko, co macie na półkach, czy o hamowaniu nie ma mowy?
4. Najlepszy komiks 2025/największe zaskoczenie roku.
5. Najgorszy komiks 2025/największe rozczarowanie roku.
6. Komiks, który chciałbym, aby ukazał się w 2026 roku.

Offline perek82

Odp: Rachunek sumienia 2025
« Odpowiedź #1 dnia: Nd, 28 Grudzień 2025, 12:43:26 »
A, że akurat uzupełniłem spis, to jedziemy:

1. 90 kupionych w tym roku, plus jakieś 350 cyfrowych
Wśród tych 90 kupionych:
 - 4 wydane za granicą
 - 74 wydane w 2025 w Polsce
 - 5 dostałem w prezencie
 - wszystkie kupione przeczytałem plus jeszcze 53 przeczytałem z biblioteki / na tablecie
 - 5 sprzedałem, koło 20 jeszcze w kolejce do sprzedania

2. W ubiegłym roku było 99, więc 10% mniej, ale w ostatnim kwartale koło 40 mi wpadło.

3. Postanowienie? Dobrze się bawić przy dobrych komiksach.

4. Najlepszy - Ardalen / największe zaskoczenie - ogólnie komiks polski, na który wydałem więcej niż na amerykański

5. Najgorszy - Diabeł o mojej twarzy (zdecydowanie) / rozczarowanie - może Cywilizacje: Kreta - jakoś mnie nie wciągnął; Rudo - trochę męczący. Życie wesołe smutnego psa Corneliusa (to z poprzedniego roku, ale w tym roku drapnąłem w bibliotece) zupełnie nie dla mnie tytuł.

6. Na co czekam?

6) chciejstwa
Rok temu napisałem o Codziennej walce, która miała zostać wznowiona. Teraz już jest zapowiedziana i to jest mój główny cel na kolejny rok.

6. Komiks, który chciałbym aby się ukazał w 2024 roku?
Już parę razy gdzieś coś padło o wznowieniu Codziennej walki. To dla mnie byłby hit roku.
Traum 1999 *
Murena (1) ****
Kwiat, Bakteria, Bronx ***
Po ucieczce z Alcatraz **
Jesuit Joe ***

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2 dnia: Nd, 28 Grudzień 2025, 12:54:58 »
I jeżeli chodzi o mnie:

47 pozycji.

Plan był taki, żeby ograniczać i nadrabiać zaległości, i tak się stało - w zeszłym roku już we wrześniu miałem kupione więcej.

Z uwag to zdecydowanie częściej sięgam po wydania zagraniczne, bo coraz częściej dochodzę do wniosku, że niektórych rzeczy nigdy się nie doczekamy po polsku lub zagraniczna edycja podoba mi się dużo bardziej od naszej ("Berserk").

W tym roku najmocniej skupiłem się na nadrobieniu "Power Rangers" od Boom! Studios - kupiłem 7 tomów deluxe.

3. Noworoczne postanowienia na rok następny - czy zdecydowanie zwalniacie z zakupami i przeczytacie w końcu wszystko, co macie na półkach, czy o hamowaniu nie ma mowy?
Na kolejny rok plan jest nadal ten sam. Mam też zamiar częściej sięgać po mangę i komiks europejski - w obu przypadkach dużo tytułów jest na liście do sprawdzenia, ale zawsze odkładam to na później.

Moja topka komiksów, które przeczytałem w 2025 (nie z 2025):
1. Grant Morrison, Frank Quitely - "Flex Mentallo: Człowiek mięśniowej tajemnicy" (styczeń)
2. Carl Barks - "Kaczogród: Pierścień mumii i inne historie z lat 1942-1944" (luty)
3. Garth Ennis, Darick Robertson - "Fury Max" (1 miniseria) (marzec)
4. Alan Moore, J. H. Williams III - "Promethea - księga 1" (marzec)
5. Conor Stechschulte - "Ultradźwięki" (kwiecień - myślę, że to będzie dla mnie komiks roku)
6. Rafał Mikołajczyk - "Niezwyciężony" (maj)
7. Grant Morrison, Frazer Irving - "Anihilator" (wrzesień)
8. Carl Potts, Jim Lee - "Punisher: Dziennik wojenny" (listopad)
9. Ryan Parrott, Dan Mora, Eleonora Carlini - "Go Go Power Rangers - book 1" (listopad)
10. Alan Moore, J. H. Williams III - "Promethea - księga 2" (listopad)
11. Will Eisner - "Sprawa rodzinna i inne historie" (grudzień)

Łącznie przeczytałem 70 komiksów, z czego 8 to były powtórki tytułów, które już czytałem. Do tego 2 komiksy przeczytałem on-line, więc po odjęciu obu przypadków, wychodzi, że zredukowałem kupkę wstydu o 13 pozycji - jednak trochę mało, trzeba w przyszłym roku poprawić.

Największe zawody:
1. "Punisher: Epic Collection: Układanka Jigsawa"/"Najwyższy wymiar kary" - zmęczenie materiału i widoczny spadek poziomu, zwłaszcza tom o Jigsawie
2. Hubert, Kerascoët - "Piękna" - przeraźliwie pusta i mało inteligentna tytułowa bohaterka
3. Caza - "Arché • Lailah" - niestrawne

- brakujące u nas komiksy Moore'a, Ennisa, Morrisona, Millera
- Vertigo: "The Dreaming", "Books of Magic", "Dead Boy Detectives", "Animal Mana" po Morrisonie, "Swamp Thinga" po Moorze, "Baśnie" na twardo
- kolekcja mang Tezuki

Offline amsterdream

« Odpowiedź #3 dnia: Nd, 28 Grudzień 2025, 14:12:07 »
135 w tym 92 mangi i tylko 43 komiksy. Ale już 1/3 z tej liczby została sprzedana. Ostatnio coraz mniej zostawiam na półce.

O 5 mniej. Ale rok się jeszcze nie skończył. Prawdopodobnie wpadnie jeszcze jakieś jedno zamówienie.

Tu już nie ma z czego zwalniać, ale raczej kupię mniej bo sporo serii które zbieram się kończy lub nadgania oryginalne wydanie. W tym roku też już prawie całkowicie przejadł mi się komiks superhero więc w 2026 zakupy z tego gatunku ograniczam do minimum (tylko jakieś sentymenty).

Największe zaskoczenie to Gantz - spodziewałem się jakiegoś przeciętniaka a jest to cholernie dobre. Z najlepszym się jeszcze wstrzymam bo nie wszystko co chciałem przeczytałem.

Największe rozczarowanie to Światła Amalou - nawet nie wiem o czym ten komiks był, nie doczytałem do końca.
Najgorszy to Hunter-Killer - niezłe rysunki i zupełny brak fabuły, jakoś mi te Lainy nie podchodzą ::)

Cokolwiek od Go Nagai i Motoro Mase (Ikigami)
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Popiel

« Odpowiedź #4 dnia: Nd, 28 Grudzień 2025, 14:54:53 »
Nie robię szczegółowych statystyk, ale będzie ok. 50 tytułów - łącznie kupionych i otrzymanych.

Jest to raczej porównywalna ilość.

Wszystko zależy od tego, czym zaskoczą mnie wydawcy i autorzy. Liczę na dużo polskich rzeczy. Półki mam ogarnięte raczej na bieżąco

Najlepszy - "Sezon spadających gwiazd" Marcina Podolca. Światowa ekstraklasa. Zaskoczenie - "Dum-dum" Łukasza Wojciechowskiego - poruszająca historia opowiedziana z zastosowaniem nietypowego narzędzia.

Najgorszy - "Rudo" Daniela Majlinga. Przeciągnięty stand-up z dowcipami na często żenującym poziomie. Rozczarowanie - "Blacksad Stories: Weekly" Canalesa i Rigano. Jestem fanem serii i serce boli kiedy patrzę, jak traci ona poziom. Ten spin-off nie ma ani części emocjonalnej siły czterech pierwszych części. Ot, błaha historyjka ze zwierzątkami.

Ciekawe rzeczy spoza USA/UK (anglojęzyczne zawsze mogę poznać w oryginale). A jakie? Nie mam pojęcia, bo nie znam innych języków, liczę na inicjatywę i gust wydawców :)

Offline 79ers

« Odpowiedź #5 dnia: Nd, 28 Grudzień 2025, 19:00:23 »
Nieco ponad 200, w tym 52 w kolekcjach Hachette.
Kilkanaście więcej, plus GIJoe Compendium i Spawn Compendium.
Jak w mijającym roku 2025 kupię tyle na ile wystarczy mi pieniędzy.
Największą radość sprawił mi Punisher Pottsa, ale też Ergun Tułacz, Urm Szalony i wszystkie dziwactwa Cazy, natomiast bardzo miłym zaskoczeniem bezdyskusyjnie jest Szkicownik Kasa
Najgorszego nie wytypuję, zawiedziony jestem Czarną serią. Zawiedziony jestem również systemami przedsprzedaży, zwłaszcza mang JPF-u na które będę czekał prawie do połowy 2026  :( :(
Niezmiennie Kid Paddle i Game Over Midama, Marine, Batman Breyfogle i kolejne serie Marvel Epic.

Offline Alack

« Odpowiedź #6 dnia: Nd, 28 Grudzień 2025, 20:12:14 »
49 (sprzedałem 11)

2. Jak wasze zakupy mają się do roku poprzedniego. Kupiliście więcej/ mniej?
Kupiłem dokładnie tyle samo komiksów co w zeszłym roku.
O ile w poprzednim roku gustowałem głównie w anglojęzycznych komiksach i wydawnictwach alternatywnych czy bardziej niszowych, tak w mijającym, pewnym "novum" było wejście (choć to może za dużo powiedziane) w omnibusy "wielkiej dwójki", czemu sprzyjały też promocje.

3. Noworoczne postanowienia na 2025 - czy zdecydowanie zwalniacie z zakupami i przeczytacie w końcu wszystko, co macie na półkach, czy o hamowaniu nie ma mowy?
Jak zawsze nie planuję ilości zakupionych komiksów i stosuję mocną selekcję swoich zakupów, a ograniczone miejsce do ich przetrzymywania motywuje do częściowych wyprzedaży zbiorów.

4. Najlepszy komiks 2025/ największe zaskoczenie roku?
Najlepszy komiks wydany w Polsce: Petar i Liza ; z obcojęzycznych zakupów: Buff Soul (Moa Romanova).
Największe zaskoczenie z komiksów wydanych w Polsce: Mleczna Droga; z obcojęzycznych: travelbooki różnych artystów, w które się wkręciłem.

5. Najgorszy komiks 2025/ największe rozczarowanie roku?
Z zakupionych pozycji do sekcji "na sprzedaż" trafi Kililana song. Trochę też "jestem zły" na drugi tom Alacka Sinnera, gdyż pierwszy był dla mnie objawieniem, tak pod kątem kreski, jak i treści. O ile rysunek to nadal klasa, to niekiedy chaos i nieczytelność niektórych zawartych w nowym tomie historii, wpłynął negatywnie na ogólny odbiór.

6. Komiks, który chciałbym aby się ukazał w 2026 roku?
Jak co roku życzę sobie zostać zaskoczonym czymś, co sprawi, że to hobby nadal będzie wzbudzać we mnie dużo emocji i to nie tych związanych z głębokością portfela i pojemnością półek.

Offline Saruman

« Odpowiedź #7 dnia: Nd, 28 Grudzień 2025, 20:28:11 »
171

Rok temu kupiłem 273 komiksy. Planowałem kupić mniej i udało się z nawiązką.
W tym roku sporadycznie kupowałem amerykańskie wydania komiksów, co w poprzednich latach praktycznie nie występowało. Myślę, że w przyszłym roku będzie ich jeszcze więcej.

Raczej będę się skupiał na seriach które już kupuję/lubię, z nowościami ostrożnie. Zakupowe sito.

Dużo dobrych komiksów czytałem. Chciałbym wyróżnić:
- Marvel Origins jako całość, za możliwość czytania po kolei świetnych historii ze srebrnej ery,
- uniwersum Energon (Transformers, GI Joe, Void Rivals), za świeży powiew i mocny start,
- Świat Akwilonu, za comiesięczną dawkę solidnego fantasy,
- uniwersum Spawna - fajnie że wychodzi i oby tempo wydawania nie zwalniało,
a także wszystkie epiki, które wydał Egmont, kompendia Lobo i GI Joe, JoJo's Bizarre Adventure part 3, DC Finest.

Bardzo wymęczyli mnie mutanci z Krakoi, zwłaszcza Hellfire Gala. Ale koronę z guano dostaje Spider-Man Spencera - jedna z najgorszych serii jakie w życiu czytałem i mówię to jako fan Spider-Mana.
Całe szczęście wychodzą Epiki i Marvel Origins na osłodę.

To co już zapowiedziano (w Polsce i USA) mnie satysfakcjonuje. Mogę rzucić nierealistycznym życzeniem - Fantastic Four Epic Collection od Egmontu.
« Ostatnia zmiana: Nd, 28 Grudzień 2025, 20:35:48 wysłana przez Saruman »

Offline Warpath

« Odpowiedź #8 dnia: Nd, 28 Grudzień 2025, 20:32:02 »

Ok 170

2. Jak wasze zakupy mają się do roku poprzedniego. Kupiliście więcej / mniej?

W ostatnim roku nie liczyłem, w odniesieniu do 2023 - o 30 mniej.

3. Noworoczne postanowienia na 2026 - czy zdecydowanie zwalniacie z zakupami i przeczytacie w końcu wszystko, co macie na półkach, czy o hamowaniu nie ma mowy?

Podobnie jak w poprzednich latach - nie planuję zwalniać, chyba że oferta przestanie do mnie trafiać.

4. Najlepszy komiks 2025 / największe zaskoczenie roku?

Z przeczytanych nie było jakiegoś wielkiego wybijającego się faworyta.
Dużo komiksów na dobrym poziomie.

Niemniej wyróżniłbym:
Przewodnik po Astro City Tom 2, Świat Arkadiego (traktuję 2 tomy jako całość)
Największe pozytywne zaskoczenie - Local Man (traktuję 2 tomy jako całość), Wollodrin

5. Najgorszy komiks 2025 / największe rozczarowanie roku?

Nextwave. Drużyna HEJT-u,

6. Komiks, który chciałbym aby się ukazał w 2026 roku?

Nieodmiennie wznowienia Valeriana, 52 + World War III z DC, Tetfol czy Marine w integralach, Domu (Otomo), Ralph Azham w integralach, Books of Magic (klasyczne), Swamp Thing po Moorze, Epiki Avengers.

Offline deFranco

« Odpowiedź #9 dnia: Nd, 28 Grudzień 2025, 21:46:44 »
1. Ile
131
2. więcej/mniej?
+6
3. Noworoczne postanowienia
Jak rok temu: Nie mam. Nie myślę o tym. Będzie kasa, będę kupował. Nie będzie, nie będę
4. Najlepszy
Vae Victis, Hercules Poirot x2, Czarna seria, Wieże Bois Maury 1
5. Najgorszy
Superman kontra Lobo, Conan z Cymerii 3, Caza Arche Lailach
6. 2026
Jak co roku, to samo mnóstwo tytułów, które i tak się nie ukazują. Tak na szybko, patrz podpis.
P.S.
Zwracam honor, bo w 2026 ma się ukazać Barbara Zanotto z mojej listy. Jeden strzał na setki wydawanych tytułów.
Czekam na: Bob Morane, Ric Hochet, Vampirella, Tomb of Dracula, Den, Indiana Jones, Xenozoic, Barb Wire, Alpha, Estelle

Offline rzodkiew

« Odpowiedź #10 dnia: Pn, 29 Grudzień 2025, 09:01:45 »

34 sztuki.

Rok do roku to daje -18, przy czym na liście mam sporo pozycji do kupienia, ale znowu literatura bez           obrazków mnie rozprasza. Po pierwsze: na urodziny w lipcu wszyscy jakby się zmówili i nakupowali mi literatury faktu z mojej listy (specjalny hołd dla żony za kolportowanie tej listy), po drugie: do lokalnej biblioteki trafiło sporo nowych pozycji z Wydawnictwa Czarne.

Mam apetyt na kilka zapowiedzi z KG i Studia Lain (oby udało się z Solo, bo mam niekompletną serię), do tego jeżeli zrealizuję to co mam schowku z Gildii, to pewnie będzie więcej)

Z tych, które przeczytałem - Ardalen i Sezon spadających gwiazd

Nic mnie nie rozczarowało.

Tak jak zazwyczaj tutaj nic nie wpisuję, tak tym razem powiem, że poczytałbym Guido Buzzelliego.

Offline maxim1987

« Odpowiedź #11 dnia: Pn, 29 Grudzień 2025, 09:51:57 »
536 szt
przeczytanych 172 szt - niestety dużo mniej niż w ubiegłym roku

zgodnie z planem - mniej. O około 100 szt

Od dłuższego czasu planowane coroczne spowalnianie. Znaczna część zakupów to uzupełnianie zaległych serii (np. Lucky Luke). Z "nowych" rzeczy coraz mniej mnie interesuje. No i trzeba w końcu zacząć likwidować hałdy wstydu

Arche/Lilach - po "Scenkach z życia osiedla" byłem negatywnie nastawiony do Cazy. Ten tom przekonał mnie jednak, że czasem warto dać autorowi drugą szansę
Sezon spadających gwiazd - dla mnie komiks roku

Świat Arkadiego - po pierwszym tomie byłem bardzo ciekaw zakończenia, jednak - jak dla mnie - nie dowozi.
Ultradźwięki - nie kupiła mnie ta historia ani zabiegi formalne (czy stoję w opozycji do wielu innych użytkowników tego forum)
Thorinth - pierwsze dwa albumy to bełkot totalny, aż miałem rzucić w kąt i nie czytać dalej. Końcówka nieco lepsza, ale nadal jest to dla mnie jeden z najsłabszych tytułów od Studia Lain

powtórzę ubiegłoroczny wpis:
paski komiksowe z Mikim Floyda Gottfredsona
mangi Shintaro Kago

Offline Martin Eden

« Odpowiedź #12 dnia: Pn, 29 Grudzień 2025, 10:16:37 »

109

To o 29% więcej niż rok temu. Wbrew zeszłorocznym planom, ale wynika to z wejścia w wydania amerykańskie.

Jest więc przyrost, który wynika ze zgromadzenia tytułów, na których mi zależało.

Wynikiem tego spadła ilość komiksów od polskich wydawców - 20 pozycji mniej.

Na pewno przeczytam zgromadzoną górkę.

Ilościowo na pewno będzie mniej, bo będę się koncentrował na omnibusach, compendiach i innych zbiorczych. Kwotowo pewnie wyjdzie tak samo jak w 2025.
Objętościowo będzie najciężej...

Finalny efekt ilościowy będzie jednak zależał od oferty w 2026.

Z wydanych w Polsce najlepszy to Świat Arkadiego, Frank Cappa i Ptak Czasu - Omegon.

Zaskoczenie to El Borbah - tytuł, który mi nie podszedł ćwierć wieku temu. Opłaca się wchodzić do tej samej rzeki. Wspaniała lekcja o tym, jak własny gust może się zmienić.

Z zagranicznych:
Najlepszy i najlepszy w ogóle w całym 2025 - seria Prince Valiant.
Zaskoczenie - Luke Cage omnibus.

Najgorszy trudno wskazać, bo nie kupuję już Thorgala.

Rozczarowania:
Droga na księżyc - wydany w za małym formacie. Sam komiks pierwsza klasa.
Buddy Longway 5.
Trochę jednak Alack Sinner 2.
Ygrael - o czym oni tam pieprzą w tym komiksie, to sam Druillet chyba nawet nie pamięta.
Punisher - Dziennik Wojenny.

Komiksy prasowe z dawnych lat.
Komiksy z rejonów Hiszpanii, Argentyny, Filipin.
Stare amerykańskie SF.
Wally Wood i Al Williamson.

Offline wujekmaciej

« Odpowiedź #13 dnia: Pn, 29 Grudzień 2025, 10:42:58 »

Około 140

Podobnie

Będzie co ma być :)

Najlepszy - Zbłąkane Kule
Największe zaskoczenie - Święta Barbora

Wymęczyły mnie - Fafhrd i Szary Kocur i Ergun

Z tych niezapowiedzianych jeszcze - Love and Rockets. Asterios Polyp, Starman Robinsona

Offline zarombisty

« Odpowiedź #14 dnia: Pn, 29 Grudzień 2025, 12:02:39 »

Wow, aż 116, byłem pewien że było dużo mniej.

Sądzę że podobnie, lecz lata wcześniejsze było po 300-500 komiksów rocznie przez długi czas.
Teraz przynajmniej więcej sprzedaję tego co kupiłem (lecz dziwne że ciągle brakuje miejsca na półkach i w szafkach na nowe komiksy ...)

Zwalniam jeszcze bardziej z kupowaniem, przeczytać wszystko nie ma szans - na to odpowiem może za 10 lat.

- Najlepszy kupiony to zdecydowanie "Sezon spadających gwiazd" - mimo że jest o latach młodości i gry w koszykówkę za którą nie przepadałem to czytając ten komiks poczułem się jakbym znowu był dzieciakiem.
Dla mnie to komiks roku 2025 :)
- Najlepsze przeczytane: Sezon spadających gwiazd, Hombre 1,2, Morgan i Buster Brown.

- Najgorszy kupiony: Długi Juan z Lost in Time - zawiodłem się, bo autorzy przecież mają świetne komiksy jak Hombre,itp.
- Najgorsze przeczytane: Abara, Hydraulik dusz z Egmontu i Wiek Evy/XXE Ciel.

Zdecydowanie coś z "moje wymarzone" pod nickiem ! Arek ze Studio Lain - czy to czytasz ? Jak długo jeszcze trzeba czekać ? ;)
Wymarzone:
1. Nemesis the Warlock
2. Zenith
3. Solomon Kane