I jeżeli chodzi o mnie:
1. Ile komiksów kupiliście w tym roku?
47 pozycji.
2. Jak wasze zakupy mają się do roku poprzedniego. Kupiliście więcej/mniej?
Plan był taki, żeby ograniczać i nadrabiać zaległości, i tak się stało - w zeszłym roku już we wrześniu miałem kupione więcej.
Z uwag to zdecydowanie częściej sięgam po wydania zagraniczne, bo coraz częściej dochodzę do wniosku, że niektórych rzeczy nigdy się nie doczekamy po polsku lub zagraniczna edycja podoba mi się dużo bardziej od naszej ("Berserk").
W tym roku najmocniej skupiłem się na nadrobieniu "Power Rangers" od Boom! Studios - kupiłem 7 tomów deluxe.
3. Noworoczne postanowienia na rok następny - czy zdecydowanie zwalniacie z zakupami i przeczytacie w końcu wszystko, co macie na półkach, czy o hamowaniu nie ma mowy?
Na kolejny rok plan jest nadal ten sam. Mam też zamiar częściej sięgać po mangę i komiks europejski - w obu przypadkach dużo tytułów jest na liście do sprawdzenia, ale zawsze odkładam to na później.
4. Najlepszy komiks 2025/największe zaskoczenie roku.
Moja topka komiksów, które przeczytałem w 2025 (nie z 2025):
1. Grant Morrison, Frank Quitely - "Flex Mentallo: Człowiek mięśniowej tajemnicy" (styczeń)
2. Carl Barks - "Kaczogród: Pierścień mumii i inne historie z lat 1942-1944" (luty)
3. Garth Ennis, Darick Robertson - "Fury Max" (1 miniseria) (marzec)
4. Alan Moore, J. H. Williams III - "Promethea - księga 1" (marzec)
5. Conor Stechschulte - "Ultradźwięki" (kwiecień - myślę, że to będzie dla mnie komiks roku)
6. Rafał Mikołajczyk - "Niezwyciężony" (maj)
7. Grant Morrison, Frazer Irving - "Anihilator" (wrzesień)
8. Carl Potts, Jim Lee - "Punisher: Dziennik wojenny" (listopad)
9. Ryan Parrott, Dan Mora, Eleonora Carlini - "Go Go Power Rangers - book 1" (listopad)
10. Alan Moore, J. H. Williams III - "Promethea - księga 2" (listopad)
11. Will Eisner - "Sprawa rodzinna i inne historie" (grudzień)
Łącznie przeczytałem 70 komiksów, z czego 8 to były powtórki tytułów, które już czytałem. Do tego 2 komiksy przeczytałem on-line, więc po odjęciu obu przypadków, wychodzi, że zredukowałem kupkę wstydu o 13 pozycji - jednak trochę mało, trzeba w przyszłym roku poprawić.
5. Najgorszy komiks 2025/największe rozczarowanie roku.
Największe zawody:
1. "Punisher: Epic Collection: Układanka Jigsawa"/"Najwyższy wymiar kary" - zmęczenie materiału i widoczny spadek poziomu, zwłaszcza tom o Jigsawie
2. Hubert, Kerascoët - "Piękna" - przeraźliwie pusta i mało inteligentna tytułowa bohaterka
3. Caza - "Arché • Lailah" - niestrawne
6. Komiks, który chciałbym, aby ukazał się w 2026 roku.
- brakujące u nas komiksy Moore'a, Ennisa, Morrisona, Millera
- Vertigo: "The Dreaming", "Books of Magic", "Dead Boy Detectives", "Animal Mana" po Morrisonie, "Swamp Thinga" po Moorze, "Baśnie" na twardo
- kolekcja mang Tezuki