Autor Wątek: Rachunek sumienia 2025  (Przeczytany 15369 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Brvk

Odp: Rachunek sumienia 2025
« Odpowiedź #30 dnia: Cz, 01 Styczeń 2026, 17:10:38 »
1. Kupiłem ok. 45 komiksów.
2. Kupiłem mniej. Kilka pewnych zakupów przeniosłem na przyszły rok, ale kilka tegorocznych niby-pewniaków odpuściłem. Dorastam  😎😉
3. Sprzedawać, sprzedawać, sprzedawać. Kupować po solidnym przemyśleniu.
4. Najlepszy? Gdyby mnie tak nie zniesmaczył to bez wątpienia "Mleczna droga", a tak to na razie obie nowości Cazy, "Arche" i "Wiek cienia" na czele.
5. Najgorszy? Wyróżnienia nie będzie, ale było trochę wrażeń w rodzaju "fajne, ale bez szału", "byłoby dobre, gdyby nie było takie głupawe/prostackie/płytkie". Kolejny rok rozdźwięku między mną a komiksowym medium.
6. Uparcie, ale bez nadziei - komiks Schultheissa według prozy Bukowskiego.

Offline HugoDumont

« Odpowiedź #31 dnia: Cz, 01 Styczeń 2026, 22:30:14 »
 1. Ile komiksów kupiliście w tym roku?
Ok.100
2. Jak wasze zakupy mają się do roku poprzedniego. Kupiliście więcej/mniej?
Więcej choć spora część zakupów(myślę że połowa) to komiksy starsze.
3. Noworoczne postanowienia na rok następny - czy zdecydowanie zwalniacie z zakupami i przeczytacie w końcu wszystko, co macie na półkach, czy o hamowaniu nie ma mowy?
Tradycyjnie, będę próbował kupować mniej ;)
4. Najlepszy komiks 2025/największe zaskoczenie roku.
Moim odkryciem roku są "Fistaszki zebrane"- udało mi się kupić wszystkie tomy(26!) I sukcesywnie je czytam. Nie sądziłem że w komiksie prasowym, ograniczonym przez formę jest możliwa taka głębia treści i swoista epickość. Palce lizać.
5. Najgorszy komiks 2025/największe rozczarowanie roku.
Nie czytałem słabych komiksów w tym roku.
6. Komiks, który chciałbym, aby ukazał się w 2026 roku.
Czekam cały czas na Prince Valianta oraz na komiksy Battaglii.

Offline pokia

« Odpowiedź #32 dnia: Cz, 01 Styczeń 2026, 23:17:48 »
1. Wyszło mi ok. 100 tytułów.
2. Myślę, że podobnie.
3. Nie robię postanowień na nowy rok, ale zakładam, że będzie mniej, bo kończą się pewne serie mangowe i nie planuję wchodzić w nowe. Zakup komiksów europejskich i amerykańskich pozostanie pewnie na takim samym poziomie
4. Tytuły Cazy, bawiła mnie Czarna Seria, wysoko cenię Franka Cappę.
5. Nic mnie nie rozczarowało, bo to co kupuję jest już mocno wyselekcjonowane.
6. Tytuły, które chciałbym zobaczyć wydane u nas, niekoniecznie w 2026 roku: 40 Jours dans le désert - Moebius, Mother Sarah - Otomo, niewydane u nas komiksy Barry Widsor-Smitha, La perfection Chrétienne - Pichard, Les partisans - Magnus, więcej Davida B.

Offline Juby

« Odpowiedź #33 dnia: Pt, 02 Styczeń 2026, 10:21:29 »
43 (plus jeden znaleziony pod choinką), z czego 18 to były nowości z 2025 (i końcówki 2024) roku.
Przeczytanych (jeśli niczego nie pominąłem): 47.

2. Jak wasze zakupy mają się do roku poprzedniego. Kupiliście więcej / mniej?
Mniej. W ubiegłym na moje regały trafiło 48 komiksów (kupionych przeze mnie: 44), w 2024 było ich 55 (kupionych przeze mnie: 49).

3. Noworoczne postanowienia na 2026 - czy zdecydowanie zwalniacie z zakupami i przeczytacie w końcu wszystko, co macie na półkach, czy o hamowaniu nie ma mowy?
Mam przeczytane wszystkie komiksy, które mam na półkach. Biorąc pod uwagę, że w ubiegłym roku nadrobiłem wszystkie Semici, które chciałem posiadać, a kolekcja Bohaterowie i Złoczyńcy dobiega końca (interesują mnie jeszcze tylko 2 tomy), to w przyszłym roku powinno być znacznie mniej. Na podstawie ofert oraz zapowiedzi wydawców zrobiłem sobie wstępną listę tytułów, którymi jestem zainteresowany i wyszło mi poniżej 30 pozycji.

4. Najlepszy komiks 2025 / największe zaskoczenie roku?
Nie mam wyraźnego faworyta, ale na pewno bardzo dobrze zapamiętam ostatni tom Ziemi Niczyjej i to, że Egmont wydał u nas tak kompletnie ten event.

5. Najgorszy komiks 2025 / największe rozczarowanie roku?
Nie przypominam sobie żadnego komiksu, który ewidentnie by mi się nie podobał, ale na pewno najmocniej rozczarowany byłem antologią Superman. Świat (zdecydowanie słabsza od Batmana i Jokera).

6. Komiks, który chciałbym, aby się ukazał w roku 2026
Wciąż czekam na Wolverine/Gambit: Victims w HC.
No i Batmany: rysowane przez Norma Breyfogle'a, Batman: Shaman, Batman: Kings of Fear, The Riddler: Year One (pewnie bez szans) oraz Batman: The Last Halloween, o którym zapomniano w zapowiedziach w Łodzi.

Offline eyesore

« Odpowiedź #34 dnia: Pt, 02 Styczeń 2026, 11:16:34 »

nie wiem dokładnie ale ok 60
w zeszłym roku było więcej ale nie wiem dokładnie o ile, na 100% więcej
3. Noworoczne postanowienia na rok następny - czy zdecydowanie zwalniacie z zakupami i przeczytacie w końcu wszystko, co macie na półkach, czy o hamowaniu nie ma mowy?
hamuje i to tak na maxa, mam jakieś zaległości w czytaniu komiksów i książek na 5 lat,
coraz częściej czytam coś "bo muszę" a nie że chcę, starając się nadgonić i nie robić sobie coraz większych hałd wstydu
Studio Lain i to jak "wstrzelili" się z SL USA + DC Compedia, wydanie co prawda USA i na razie tylko Wild Cats przeczytałem ale myślę że będzie to mój ulubiony format wydań z USA (tanio, dużo, dobrze wydane)
Sandman Teatr Tajemnic, myślałem że to będzie co najmniej dobre, strasznie się zawiodłem

Wiem że to niemożliwe ale chciałbym Epiki Xmenów po polsku lub omniaki.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #35 dnia: Pt, 02 Styczeń 2026, 11:22:37 »
1. kupiłem jakieś 26-30 komiksów po polsku, 20-25 po angielsku
2. podobna ilość jak w zeszłym roku, może z 10% więcej
3. muszę ponownie przewietrzyć półki, pozbyć się komiksów do których nie zaglądam a mam pochowane po szafach. raczej nie zwalniam, kupuję tylko to co lubię
4. kolekcja corbena z dh i shaolin cowboy silent but deadly edition. poza tym sienkiewicz, murphy, liberatore w polsce
5. świat arkadiego - graficznie ładne ale nieczytalne, paździerz i krindż. z zagranicznych omnibus black kiss.
6. anglojęzyczne stray toasters

Offline dreamer36

« Odpowiedź #36 dnia: Pt, 02 Styczeń 2026, 14:58:29 »
289, w tym 11 mang i 10 omnibusów eng. Przeczytałem łącznie 160 pozycji, także tego...

No i niestety znowu więcej o 26...

Po raz kolejny spróbuję zahamować, ale próbuję co roku i różnie to wychodzi. W tym roku kupiłem sporo zeszytówek polskich autorów oraz cały dostępny zasób Żywych trupów, więc może to podbiło trochę ilość. Plus jest taki, że już mam wszystkie omnibusy, które chciałem mieć, więc teraz tylko na bieżąco będę kupował, więc tutaj też może się uda zredukować ilość.

Bardzo podobała mi się Żyjąca śmierć (wyd. kolekcjonerskie), wkręciłem się mega w Żywe trupy, także czytam na bieżąco co wydają i kolekcjonuję kolejne tomy (nie chcę ryzykować wyprzedania się). Z frankofonów niezmiennie dobrze mi wchodzi Akwilon, a z nowych bardzo mi się podobali Druidzi. Z amerykańców - Hellspawn jest mega.

Zawiodłem się trochę na Cazie od SL - rysunki znakomite, ale te historie jakieś takie bez sensu wg mnie. Podobnie Gunslinger Spawn - chyba najgorszy z wydanych serii pobocznych od SL. A na koniec Wojna w Asgardzie - niestety z każdym tomem z fragmentami runu Clairmonta utwierdzam się w przekonaniu, że zestarzało się to bardzo źle, jest to cholernie naiwne i ta archaiczna narracja mnie strasznie męczy...

Sam nie wiem co tu chcieć - Spawny są, Żywe trupy są, Powers będzie, Astro City powoli ale idzie, aż takim znawcą frankofonów nie jestem,  żeby coś strasznie chcieć - decyzje podejmuję na bieżąco jak są ogłaszane plany wydawnicze. Ale żeby tak coś napisać to na pewno bym chciał komplet Avengers ery Bendisa, może coś więcej Thora, no i Creepshow. Ale jakby bez tych pozycji jakoś przeżyję :)

Offline rekin

« Odpowiedź #37 dnia: Pt, 02 Styczeń 2026, 18:37:51 »
234 komiksy, z czego 133 jest po angielsku (aż 95 to zeszytówki), a 40 to mangi (dwie angielskojęzyczne). W tym 6 omnibusów i 14 kompendiów. Z kolekcji tylko Thorgale.

Myślę, że było podobnie. Kompendiów było ze trzy razy mniej.

Brak mi samodyscypliny, abym się w to bawił. Chciałbym kupować zdecydowanie mniej. Pokończyć kilka serii mangowych, które zacząłem; podgonić Batmana od Egmontu, gdzie mam największe zaległości; mocno zwolnić z obcojęzycznymi komiksami, zwłaszcza z zeszytówkami. Z omnibusów mam już zdecydowaną większość, którą chciałem (m.in. X-men Claremonta), ale jeśli powtórzą się tak atrakcyjne promocje, jak te z ub.r., to pewnie na coś się skuszę. Ceny kompendiów są bardzo atrakcyjne, więc chciałbym iść w tym kierunku.

Ciągle go szukam. Zaskoczenie - "Kocham Yamadę na 999 poziomie!" (manga).

Z rozczarowań: "Tablice Wenus" i "Czasem" (wznowienie).

Tego wychodzi tak dużo, że i tak kupuję tylko część, co mnie interesuje.

Offline herman

« Odpowiedź #38 dnia: So, 03 Styczeń 2026, 12:05:57 »

Kupiłem 75 komiksów. Po raz pierwszy w historii sprzedałem więcej niż kupiłem, bo aż 78.

Przeczytałem 162 pozycje, co jest fajnym wynikiem, acz minimalnie mniejszym niż w latach ubiegłych.
Co cieszy - kupka wstydu nie przyrasta, bo z zakupionych w 2025 lektury nie doczekały się w zasadzie jedynie kontynuacje serii, które planuje czytać zbiorczo po ukazaniu się.
Było trochę komiksów z biblioteki, ale też powolnego konsumowaniu komiksów nagromadzonych przez ostatnie lata.
Osiągnąłem więc bardzo pożądany stan - czytam na bieżąco nowości, które przeplatam nieprzeczytanymi przez lata klasykami. Tak trzeba żyć ;)

Patrząc na lata ubiegłe to spory spadek - dla porównania 2023 (179/71) czy 2024 (121/45). A były i lata, że było to ponad 200...
To zarówno efekt zamknięcia kolekcji jeśli chodzi o zaległe tytuły sprzed lat, ale też ostrzejszej selekcji nowości (ze względy na ich poziom, ale też ceny). Tak więc spadek, ale kontrolowany i spodziewany.

Myślę, że po tym spadku "urealniającym" zakupy, tzn. kupowanie jedynie nowości, a nie nadrabianie starych rzeczy powinienem się utrzymać na obecnym poziomie.
Wszystko jednak zależeć będzie od wydawców i ich oferty. No i oczywiście cennika, bo w tym roku odpuściłem kilka tytułów, przy których stał znak zapytania, ale cena finalnie odstraszyła.

Z finalną topką poczekać do lutego kiedy to powinienem przeczytać wszystko z 2025 co jeszcze czeka.
Na ten moment najlepsze to Frank Cappa, druga część Wojen Lucasa, Cesarzowej Charlotty i Kronik ze Stambułu, kolejna część Toppiego i pełnometrażowy Sezon spadających gwiazd.
Ogólnie niestety uważam 2025 za najsłabszy od dawna jeśli chodzi o mój krąg zainteresowań. 

Rozczarowania: Blacksad Stories. Weekly, Milenium, Matteo (to dobry komiks, ale spodziewałem się wybitnego). 
Najgorsze: Petar i Liza, Redcoat, Dystopolis, Brigantus. 

To co w poprzednim roku czyli Amazonia i Szkocja od LEO oraz Blueberry od Blaina i Sfara.

Offline PanPanda

« Odpowiedź #39 dnia: Nd, 04 Styczeń 2026, 16:53:04 »
69. A udało mi się przeczytać ok. 40 (ale niekoniecznie tych kupionych w tym roku).

Więcej. W tamtym roku było to 47.

Chcę trochę zwolnić i przeczytać to co mi zalega. Na 357 obecnie posiadanych albumów mam jeszcze do przeczytania 71. Na pewno będę chciał mimo wszystko uzupełniać na bieżąco rozpoczęte serie, głównie mangi, więc pewnie trochę i tak się ich kupi.

Nie czytałem zbyt wielu "świeżych" komiksów w tym roku, ale zdecydowanie moim faworytem jest Sezon Spadających Gwiazd.

Z rzeczy niewydanych w tym roku, ale przeczytanych, to na pewno chciałbym wyróżnić:
- Usagi Yojimbo
- Kobane Calling
- Samotny Wilk i Szczenię
- Wojny Lucasa, tom 1

Lubię czytać komiksy, ale czasami odczuwam wypalenie - a te komiksy pozwoliły mi się poczuć zajaranym i wciągniętym w historie, tak samo jak przy pierwszym pierwszym kontakcie z ekstra komiksami w moim życiu. Pocieszające. :D

Nie jest to tegoroczny komiks, ale z tych które przeczytałem w tym roku to Ultradźwięki są moim największym rozczarowaniem.

Na pewno coś od Zerocalcare.

Offline Dracos

« Odpowiedź #40 dnia: Pn, 05 Styczeń 2026, 14:01:21 »

134 z czego 59 pojedynczych

55 pozycji mniej niż w roku poprzednim czyli ok 1/3 (29%)

Jak w latach poprzednich jakieś wielkie kupki wstydu mi sie nie tworzą bo czytam na bieżąco za wyjątkiem serii gdzie wiem że są jakieś dłuższe story arci

Co do zakupów postaram się mniej, jakoś coraz trudniej mi wykrzesać w sobie optymizm (ale to dotyczy i książek/filmów/seriali/gier) więc i chęć na zakupy spada.

Najlepszy dla mnie Caza i Świat Arkadiego i Arche. Zaskoczeniem będzie Zamek Zwierzęcy to bardzo zgrabna opowieść i cieszę się że ożywieniec Taurus jednak pociągnął temat.

Najgorszego trudno mi wskazać bo jednak kupuję coś co podejrzewam że jakoś mi będzie pasowało i przeważnie tak jest

Natomiast rozczarowanie to mimo wszystko Mglisty Wymiar długo walczyłem ze sobą czy wziąć ten tytuł w końcu w jakiejś promce KG wziąłem i po prostu nie mogę się przekonać do stylu Corbena (postaci) wyjątkowo mi nie leży i wiem że Dena nawet nie spróbuję, chociaż sam komiks nie jest zły.

Większość moich życzeń się spełniła więc pozostaje żelazna pozycja czyli Kajtek i Koko w kolorze. Coś Crisse generalnie cartoonowymi albumami bym nie pogardził. Aaa bym zapomniał Prince Valiant w jakości Fanty chociaż mogłoby zbierać więcej roczników na jeden zbiorczy.

Offline wilk

« Odpowiedź #41 dnia: Wt, 20 Styczeń 2026, 18:31:07 »

Chyba 38, z czego 36 nowości, jeden z 2024 r. i jeden kupiony w 2025 r. sprzedałem.

Zauważalnie mniej. Najmniej od 2020 r.

Nie mam zaległości. Postanowienie mam takie, że powinienem sprzedawać więcej niż obecnie bo nie mam już miejsca na półkach. Raczej nie chciałbym kupować więcej niż obecnie.

Najlepszy - Ardalen
Największe zaskoczenie - Komiksopedia. Jestem pod wrażeniem bazy danych i kibicuję temu projektowi. Traktuję ją jak spadkobiercę Gildii (oczywiście serwisu, nie sklepu ;)

Prorok. Do tego stopnia, że sprzedałem wszystko co miałem Lauffraya na półce. ;)

Nic się nie zmieniło w tym względzie:

Mobilis (Andreas, Durieux)
Le Triangle rouge (Andreas)
Cuestion de Tiempo (Gimenez)
la Saga SF (Gimenez)
Silence (Comès)
La main verte (Zha, Claveloux)

Offline burberry

« Odpowiedź #42 dnia: Śr, 21 Styczeń 2026, 09:25:32 »

Około 60.

Troszkę więcej, może 2-4 komiksy więcej niż w 2024. Jak zwykle grudniowe zakupy podkręciły rezultaty.

Chciałbym kupić mniej przeciętnych pozycji (dla mnie to by było coś w okolicach 5-6/10). Liczba komiksów mogłaby zostać na tym samym poziomie, przy lepszej selekcji będę zadowolony z rezultatów.  ;)

Najlepsze komiksy, które przeczytałem w 2025:
Ernie Pike - 9/10
Zbłąkane Kule 2 - 9/10
CE 1-2 - 8.5/10
Droga - 8/10
Lekcje aktorstwa - 8/10
Pustynne skorpiony - 8/10
Wypadek na polowaniu - 8/10

Całkiem sporo pozycji powyżej przeciętnej  8)

Najgorsze komiksy przeczytane w 2025:

Batman Łowy - 4/10
Thorgal. Wendigo - 4/10
Thorgal. Pustelnik ze Skellingaru - 4/10
Trzy paradoksy - 4/10
Śmierć Supermana, t.1 - 4/10 (tego nawet nie skończyłem, utknąłem gdzieś w połowie)
Piotruś Pan Loisela - 5/10 (aczkolwiek ze względu na wielkie oczekiwania straszne rozczarowanie)

Patrząc po liczbie pozycji to jest spora przestrzeń do optymalizacji ;)

Zawsze podawałem tutaj Władców chmielu (szczęśliwie już mam) i Ralpha Azama. Więc Ralph Azam.

Offline wujekmaciej

« Odpowiedź #43 dnia: Śr, 21 Styczeń 2026, 11:08:09 »

Najlepsze komiksy, które przeczytałem w 2025:
Ernie Pike - 9/10
Zbłąkane Kule 2 - 9/10
CE 1-2 - 8.5/10
Droga - 8/10
Lekcje aktorstwa - 8/10
Pustynne skorpiony - 8/10
Wypadek na polowaniu - 8/10

Tylko Zbłąkane wyszły w 2025, reszta wcześniej :)

Offline burberry

« Odpowiedź #44 dnia: Śr, 21 Styczeń 2026, 11:31:37 »
Dlatego napisałem: najlepsze komiksy przeczytane, a nie wydane w 2025.  ;) Zwykle jestem mocno do tyłu względem tego, co jest wydawane. Z reguły to nadrabiam zaległości