1. Ile komiksów kupiliście w tym roku?Kupiłem 75 komiksów. Po raz pierwszy w historii sprzedałem więcej niż kupiłem, bo aż 78.
Przeczytałem 162 pozycje, co jest fajnym wynikiem, acz minimalnie mniejszym niż w latach ubiegłych.
Co cieszy - kupka wstydu nie przyrasta, bo z zakupionych w 2025 lektury nie doczekały się w zasadzie jedynie kontynuacje serii, które planuje czytać zbiorczo po ukazaniu się.
Było trochę komiksów z biblioteki, ale też powolnego konsumowaniu komiksów nagromadzonych przez ostatnie lata.
Osiągnąłem więc bardzo pożądany stan - czytam na bieżąco nowości, które przeplatam nieprzeczytanymi przez lata klasykami. Tak trzeba żyć
2. Jak wasze zakupy mają się do roku poprzedniego. Kupiliście więcej/mniej?Patrząc na lata ubiegłe to spory spadek - dla porównania 2023 (179/71) czy 2024 (121/45). A były i lata, że było to ponad 200...
To zarówno efekt zamknięcia kolekcji jeśli chodzi o zaległe tytuły sprzed lat, ale też ostrzejszej selekcji nowości (ze względy na ich poziom, ale też ceny). Tak więc spadek, ale kontrolowany i spodziewany.
3. Noworoczne postanowienia na rok następny - czy zdecydowanie zwalniacie z zakupami i przeczytacie w końcu wszystko, co macie na półkach, czy o hamowaniu nie ma mowy?Myślę, że po tym spadku "urealniającym" zakupy, tzn. kupowanie jedynie nowości, a nie nadrabianie starych rzeczy powinienem się utrzymać na obecnym poziomie.
Wszystko jednak zależeć będzie od wydawców i ich oferty. No i oczywiście cennika, bo w tym roku odpuściłem kilka tytułów, przy których stał znak zapytania, ale cena finalnie odstraszyła.
4. Najlepszy komiks 2025/największe zaskoczenie roku.Z finalną topką poczekać do lutego kiedy to powinienem przeczytać wszystko z 2025 co jeszcze czeka.
Na ten moment najlepsze to Frank Cappa, druga część Wojen Lucasa, Cesarzowej Charlotty i Kronik ze Stambułu, kolejna część Toppiego i pełnometrażowy Sezon spadających gwiazd.
Ogólnie niestety uważam 2025 za najsłabszy od dawna jeśli chodzi o mój krąg zainteresowań.
5. Najgorszy komiks 2025/największe rozczarowanie roku.
Rozczarowania: Blacksad Stories. Weekly, Milenium, Matteo (to dobry komiks, ale spodziewałem się wybitnego).
Najgorsze: Petar i Liza, Redcoat, Dystopolis, Brigantus.
6. Komiks, który chciałbym, aby ukazał się w 2026 roku.
To co w poprzednim roku czyli Amazonia i Szkocja od LEO oraz Blueberry od Blaina i Sfara.