Autor Wątek: Rachunek sumienia 2025  (Przeczytany 15368 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline skil

Odp: Rachunek sumienia 2025
« Odpowiedź #15 dnia: Pn, 29 Grudzień 2025, 12:16:55 »
1. Ile komiksów kupiliście w tym roku?

Nie wiem, około 50-60

2. Jak wasze zakupy mają się do roku poprzedniego. Kupiliście więcej / mniej?

Mniej. Z powodu braku czasu na lekturę robię większą selekcję tytułów.

3. Noworoczne postanowienia na 2026 - czy zdecydowanie zwalniacie z zakupami i przeczytacie w końcu wszystko, co macie na półkach, czy o hamowaniu nie ma mowy?

Nie mam postanowień. Kupuję to, co mnie interesuje. Wydaje mi się, że oferta wydawców w 2025 była słabsza niż w latach poprzednich, zobaczymy jak będzie w 2026.

4. Najlepszy komiks 2025 / największe zaskoczenie roku?

Najlepszy: Petar i Liza
Zaskoczenie: Dum-dum - wiedziałem, że będzie raczej dobry, ale nie sądziłem, że aż tak.

5. Najgorszy komiks 2025 / największe rozczarowanie roku?

Rozczarowanie to niestety Death in Trieste Jasona, mojego ulubionego twórcy, który już od lat nie zrobił dobrego komiksu.

6. Komiks, który chciałbym aby się ukazał w roku 2026?

Przeklejam z ubiegłego roku: Na nic nie czekam. Fajnie, jakby publikowano u nas Schrauwena, Blutcha, więcej Vivesa czy Blaina. Ale jak nikt ich nie wyda, to zawsze można sobie zamówić, więc w sumie obojętnie.
A poza tym uważam, że Rosja powinna być zniszczona.

Offline rzodkiew

« Odpowiedź #16 dnia: Pn, 29 Grudzień 2025, 12:48:28 »

Najlepszy: Petar i Liza

Ponieważ nie mogę edytować swojego posta, wypada tylko plasnąć sie w czoło i dodać niniejszym wpisem, że ten album faktycznie zaliczam do "naj" w tym roku.

Online elesshar

« Odpowiedź #17 dnia: Pn, 29 Grudzień 2025, 14:43:28 »
Na szybko licząc, to będzie to liczba w przedziale 90-100, na którą składa się nadrabianie Żywych trupów, czy komiksowych serii autorstwa Eda Brubakera i kilku serii z Vertigo.

2. Jak wasze zakupy mają się do roku poprzedniego. Kupiliście więcej/mniej?
Na pewno więcej. O ile? Trudno powiedzieć, ale po teście oka i zerknięciu na półki, strzelałbym, że o jakieś 20-30 więcej.

3. Noworoczne postanowienia na rok następny - czy zdecydowanie zwalniacie z zakupami i przeczytacie w końcu wszystko, co macie na półkach, czy o hamowaniu nie ma mowy?
Przede wszystkim przeczytać czekające pozycje i sprzedać to, co nie do końca trafi w gust. Kilka serii czeka jeszcze na uzupełnienie, ale ogólnie myślę, że będzie mniej zakupów. Jak wyjdzie - czas pokaże :)

4. Najlepszy komiks 2025/największe zaskoczenie roku.
Będą trzy najlepsze przeczytane w tym roku, gdyż każdy z nich wyszedł w poprzednich latach:
- Criminal. Tchórz/Lawless - arcydzieło w gatunku noir, o którym już na forum niedawno pisałem. Fantastyczna rzecz i cieszę się, że nadrobiłem ją wreszcie w tym roku.
- Gotham: Rok pierwszy - nie czytałem runu Toma Kinga w Batmanie, ale słyszałem, że przede wszystkim daje radę, jako twórca zamkniętych, zwięzłych opowieści. I tak też było! Opowieść o upadku moralnym Gotham, i to na długo przed narodzinami Bruce'a Wayne'a, to świetny kryminał pełen charakterystycznych bohaterów, bardzo dobrze przemyślanych zwrotów akcji i klimatycznych rysunków Phila Hestera. Zagrało mi w tej historii wszystko.
- Wiedźmin. Ballada o dwóch wilkach - ten tytuł daję jako największe zaskoczenie. Spodziewałem się klasycznej dla wiedźmińskiej historii zabawy jedną ze znanych baśni, a dostałem naprawdę fantastycznie narysowaną, dobrze napisaną i wciągającą historię w duchu twórczości Agathy Christie, czy popularnej w ostatnich latach serii filmów Na noże.

A jako całość - Śpioch. Fantastyczna seria, która trzyma bardzo wysoki poziom od pierwszego do ostatniego zeszytu, łącząc klimaty noir, szpiegowskie i superhero. Uwielbiam.

5. Najgorszy komiks 2025/największe rozczarowanie roku.
Nie będą to najgorsze komiksy, ale dwa rozczarowania, o których też na forum wspominałem:
- Blue Note. Ostatnie dni prohibicji - nierówny graficznie, pełen płaskich postaci i z przewidywalną historią komiks.
- Incognito. Edycja poufna - zdecydowanie najsłabszy tytuł duetu Brubaker&Phillips. Ma ciekawie zarysowany, ale niewykorzystany świat, a cała historia to powidoki po Śpiochu.

6. Komiks, który chciałbym, aby ukazał się w 2026 roku.
Nie śledzę jakoś zagranicznych rynków, a już pierwsze zapowiedzi rodzimych wydawców + obecna lista zakupów sprawiają, że więcej życzeń nie potrzebuję :)

Offline OokamiG

« Odpowiedź #18 dnia: Pn, 29 Grudzień 2025, 15:13:54 »
1. Około 160.
2. O dziwo kupiłem więcej o około 40 tytułów, a miałem się ograniczać.
3. Jak zwykle planuje się ograniczyć i więcej czytać. Jeśli utrzymam takie tempo jak dotychczas to w przyszłym roku przekroczę 200 komiksów, a nie mam już gdzie ich trzymać.
4.Miecz Nieśmiertelnego, Claymore, CE które czytałem gdzieś na początku tego roku, Bezprawie.
5. Może Tytani Taylora.
6. Vampire Hunter D. Dawać mnie to.
« Ostatnia zmiana: Pn, 29 Grudzień 2025, 15:17:07 wysłana przez OokamiG »

Offline donT

« Odpowiedź #19 dnia: Pn, 29 Grudzień 2025, 20:21:22 »

Kupilem 75, przeczytalem 214.

Odrobine wiecej i niestety, po raz kolejny przekroczylem postanowiony kilka lat temu limit magicznych 50 (pi razy drzwi) tytulow.

3. Noworoczne postanowienia na rok następny - czy zdecydowanie zwalniacie z zakupami i przeczytacie w końcu wszystko, co macie na półkach, czy o hamowaniu nie ma mowy?

Kupki wstydu, nie liczac kilku ostatnio zamowionych pozycji, nie posiadam, a czytam duzo i chetnie wracam do starszych rzeczy. Jednakze niedawno zafundowalem swoim zbiorom dodatkowego kallaxa 4x4. W zwiazku z tym bede happy jesli zakupie podobna ilosc, a nie wieksza! 16 dodatkowych, pustych kwadratow na komiksowej scianie kluje po oczach i drapie po portfelu. Wiecie o co chodzi.

Sezon spadajacych gwiazd, Twoje zyczenie jest dla mnie rozkazem oraz Tu. sa dla mnie jednym i drugim, i beda bily sie o miejsca na podium. Nie czytalem jeszcze Tablicy Wenus, ale na chwile obecna, top3 mam obsadzone. Z rzeczy zagranicznych - zdecydowanie Drome. Monumentalne dzielo Lonergana, bije na glowe wszystko co czytalem w tym roku.

Dystopolis - zaczyna sie dobrze ale szybko spada na leb na szyje, Likwidator, bo w tak duzej dawce jest zwyczajnie ciezkostrawny oraz wspomniany juz przez skila, nowy Jason, ktory niestety wciaz znajduje sie w tworczym dolku.

Wznowienie lub polskie wydanie Strange Toasters Sienkiewicza, bo ktos, gdzies, cos, chwile temu, a nadal nie ma zadnych konkretow. Koniecznie w duzym formacie, na jaki zasluguje.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline bababatman

« Odpowiedź #20 dnia: Pn, 29 Grudzień 2025, 22:12:37 »

Około 145.

Bardzo podobnie. W poprzednim roku przeczytałem mniej więcej 140, w tym bliżej 145.

Kupka wstydu ciągle rośnie, więc w pierwszej kolejności chciałbym skupić się na zaległościach i w trakcie pierwszych 2-3 miesięcy mocno ograniczyć zakupy. Na liście mam coraz mniej pozycji wydanych w poprzednich latach, więc w tym zdecydowanie postawię na nowości. Celuję w maksymalne 120 komiksów.

Najlepszy to zdecydowanie Wojny Lucasa i Zamek Zwierzęcy. Za największe zaskoczenie uważam Futuro Darko.

Najgorszy to chyba Deadpool Zabija Uniwersum Marvela, a największe rozczarowanie Superman Ostatnie dni Lexa Luthora.

6. Komiks, który chciałbym, aby ukazał się w 2026 roku

Ufff, w tamtym roku czekałem na Codzienną Walkę (teoretycznie premiera ma być już w styczniu) i Batmana Morrisona (ale zdążyłem kupić oryginalne wydanie). W tym chyba najbardziej wyczekuję dodruku Prosto z Piekła. Liczę jeszcze, że LiT albo SL zaskoczy nas jakaś ekstra zapowiedzią, która z marszu stanie się moim najbardziej oczekiwanym komiksem.

Offline death_bird

« Odpowiedź #21 dnia: Pn, 29 Grudzień 2025, 22:20:22 »

Jeżeli niczego nie przegapiłem to pobiłem rekord - 25 szt.

Mniej. 8)

Nie sądzę żebym był w stanie jeszcze bardziej zwolnić, choć kto wie. Z czytaniem paru rzeczy czekam aż zostaną wydane do określonego momentu.

W tym roku nie przeczytałem niczego co byłbym skłonny określić mianem najlepszego komiksu w zw. z czym napiszę przewrotnie: (powtarzany właśnie) "Criminal".  8)

Harley Quinn od Tini Howard i Sweeney Boo. Jeżeli kiedykolwiek zobaczycie te nazwiska na okładce, wiejcie gdzie pieprz rośnie. To co one wyprawiają jest zwyczajnie smutne.

Konsekwentnie - Nietoperz od Breyfogle`a.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Corto Maltese

• Polubień: 452
  • „Jestem Polakiem, więc mam obowiązki polskie"
« Odpowiedź #22 dnia: Wt, 30 Grudzień 2025, 00:16:52 »
Nieco sam siebie zaskoczyłem przy podliczeniu - 23.

Powód zaskoczenia: kupiłem dokładnie tyle samo co w ubiegłym roku. Spodziewałem się, że będzie trochę mniej.

Wszystkie komiksy mam przeczytane, żadnych zaległości i na bieżąco nowe zakupy są czytane.
Spodziewam się, że w 2026 roku zakupów będzie mniej. W tym roku podbiła liczbę "Ziemia Niczyja" w siedmiu tomach. Większość serii jakie zbierałem mam zakończone, a patrząc w tym momencie na zapowiedzi styczniowe, raczej nic nie kupię w tym miesiącu. A wolne środki finansowe planuję w tym roku mocniej zagospodarowywać w zakresie motoryzacji oraz podróży.

Ciężko mi ocenić ponieważ czytałem bardzo mało komiksów, niestety. Z tych co trafiły do kolekcji: chyba "Ardalen". Wygrywając z "Antananarywa" i "Małe Miasteczko". Może jednak po prostu mam pewną słabość do takich kameralnych historii.

Przez bardzo staranne dobieranie tytułów do lektury uniknąłem komiksowego chłamu. Rozczarowanie jako takie: wszystko to co się działo ze sklepem gildia po zmianie strony internetowej.

Z mniej ambitnych: wznowienie "Long John Silver". Nowe, porządne (nic kolekcyjnego) wydanie sagi Hala Jordana z Emerald Twilight/Emerald Dawn.
Z bardziej ambitnych: to co pisałem w 2024, "Beirut 1990: Snapshots of a Civil War".
I tak, wiem, Batman wyziera z każdej lodówki w polskim światku komiksowym ale chciałbym też całość w fajnym wydaniu Batmana ilustrowanego przez Neala Adamsa i Batmana od Breyfogle'a.
"Głównym obiektem zainteresowania całego chrześcijaństwa jest człowiek stojący na rozdrożu. Natomiast rozległe, płytkie filozofie – wielkie syntezy bredni – zawsze traktują o epokach, ewolucji i ostatecznych rozwiązaniach." G.K. Chesterton

Login lichess/chess.com: CortoMaltesePL

Offline Sędzia

« Odpowiedź #23 dnia: Wt, 30 Grudzień 2025, 02:49:54 »
Ile komiksów kupiliście w tym roku?
Jak wasze zakupy mają się do roku poprzedniego. Kupiliście więcej / mniej?

Nie wiem czy kupiłem więcej, czy mniej, bo nie liczę, ale wizualnie z pewnością zmniejszyłem liczbę komiksów w mieszkaniu, co bardzo cieszy. Przeczytałem na pewno 400 komiksów, może nawet 450.

Noworoczne postanowienia na 2026 - czy zdecydowanie zwalniacie z zakupami i przeczytacie w końcu wszystko, co macie na półkach, czy o hamowaniu nie ma mowy?
Moje postanowienia nie dotyczą bezpośrednio hamowania zakupów, lecz dalszej ewolucji w podejściu do tego hobby. W tym roku zakończyłem kupowanie Gigantów (i pobocznych serii), zostało mi jeszcze kilka MegaGiga do przeczytania i finito. W ostatnich tygodniach doszła kolejna decyzja - przestaję kupować to, co mam już w wersji elektronicznej po angielsku. Do tej pory kupowałem, bo wydawało mi się, że będzie łatwiej i szybciej przeczytać po naszemu, ale lektura Hellblazerów, Big Burn i Time Waits w ingliszu doprowadziła do wniosku, że nie ma takiej potrzeby. Odcinam więc kolejną, istotną część komiksów jako potencjalnych celów zakupowych. SH już dawno nie kupuję (tzn. kupuję wyłącznie coś, na co mam akurat ochotę, do przeczytania i do odsprzedania dalej, ale nie ma tego zbyt dużo), dlatego na ten rok chciałbym przede wszystkim znaleźć jakiś klucz, który pozwoliłby mi na łatwą segregację komiksów europejskich. Po drugie, chciałbym zakończyć proces czytania zaległości (idzie sprawnie, ale może się nie udać już w 2026). Generalnie chciałbym mocno zmniejszyć zaangażowanie finansowe w hobby komiksowe, zdecydowanie wystarczą mi wersje elektroniczne, wybrałem już tablet i chciałbym zakupić jeszcze w tym roku.

Najlepszy komiks 2025 / największe zaskoczenie roku?
Z komiksów wydanych w 2025 najlepiej oceniam A niech cię Tesla (ale to wznowienie), Frank Cappa, Brzask i The Big Burn 1-3, świetny jest też Fury Max. Tom 2.
Bez zaskoczeń.

Najgorszy komiks 2025 / największe rozczarowanie roku?
Najgorsze komiksy wydane w 2025: to Tajfun Zbiorczy tom 1, Darkness 1 i 2, Winter Queen, Somna i Prorok.
Nic mnie szczególnie nie rozczarowało.

Komiks, który chciałbym aby się ukazał w roku 2026?
Integrale Ralpha Azhama. Poza tym Prosto z Piekła w powiększonym wydaniu. Asterios Polyp, Arsene Schrauwen, więcej Tardiego.

Offline pszemcio

« Odpowiedź #24 dnia: Wt, 30 Grudzień 2025, 11:11:56 »

Nie liczę, nie są to jakieś ogromne ilości, bo mam dobrze zaopatrzoną bibliotekę niedaleko i mogę zrobić szybką selekcję bez wchodzenia w duże koszta.

Podobnie, może trochę więcej anglojęzycznych

Nie mam postanowień, ale na wiele zapowiedzi już się ślinię

Ulubionych komiksów mam sporo, z zagranicznych wymienię Petera i Lizę, Znam cię, Samotność w centrum wszechświata, Mleczną drogę, Przez noc, Tu. i Świętą Barborę.

Z polskich: DUM-DUM, Brzask, Zardzewiały tankowiec i Sezon spadających gwiazd

Internet o tyle ułatwia sprawę w temacie researchu, że jakichś ewidentnych wtop nie kupuję. I raczej wielkich rozczarowań nie miałem.

Cokolwiek Schrauwena, pozostałe tytuły Chrisa Ware, komiksy Setha, Zbiorczak Joe Matta, Maria Madem, Josh Pettinger itd. Jest tego naprawdę sporo

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #25 dnia: Wt, 30 Grudzień 2025, 14:25:16 »
Zestaw pytań standardowy:

1.222 bo jeszcze 3 komiksy po świętach kupiłem, rzutem na taśmę.
2.Kupiłem więcej, bo są nowe Kolekcje i Egmont wydaje nawet po 10 tytułów miesięcznie które mnie interesują.
3.Chciałbym zwolnić bo ponad 200 komiksów rocznie uważam za przesadę. W 2026 MMH będzie miał więcej dubli, BiZDC się zaraz w marcu skończy, Thorgal przejdzie do Młodzieńczych Lat. Liczę na mniej tytułów.
4.Test Kolekcji Żbika od Hachette. Najlepszego komiksu nie potrafię wymienić. Cieszyłem się ze wznowienia All Star Superman i zakończenia Ziemi Niczyjej.
5.GIGANT PREMIUM SUPERKWĘK, Nasza Urocza Daisy. Komiksy o Supergirl i Lois Lane z BiZDC były gorsze niż myślałem że będą. Ogólnie cała dwudziestka rozszerzenia BiZDC dostała za dużo dubli.
6.Niezmiennie - Paperinik New Adventures, Thor Gilena, Maximum Security, Daredevil Nocenti, jak najwięcej starszego Spider-mana i Punishera.

536 szt
przeczytanych 172 szt - niestety dużo mniej niż w ubiegłym roku

zgodnie z planem - mniej. O około 100 szt

Szacun. Na razie jesteś ilościowo na 1 miejscu wśród zwierzających się.
« Ostatnia zmiana: Wt, 30 Grudzień 2025, 14:30:59 wysłana przez Bazyliszek »

Offline gashu

« Odpowiedź #26 dnia: Wt, 30 Grudzień 2025, 15:53:52 »

Równo 60.
Tyle samo przeczytałem (niekoniecznie były to jednak te same pozycje).
Sprzedałem 14.

O kilkanaście pozycji więcej. Głównie wiązało się to z wejściem w 2-3 trwające już serie i z chęci nadrobienia zaległości w ich lekturze.

Chciałbym tym razem celować w ~40 pozycji. Jak będzie, to się zobaczy.
Postanowienie? Może organiczenie "cegieł"z gatunku super-hero, bo kupuje te pażdzierze, a później w wielu przypadkach po 3-4 pierwszych zeszytach nie mam siły tego dalej czytać. 

Kupiony w 2025: Otchłań zapomnienia

Wydany w 2025: Sezon spadających gwiazd

Wyróżnienia dla następujących albumów: Antananarywa, Żółtodzioby, Ozon

Wszystko spod znaku Człowieka-Pająka. Nie ważne czy ramoty, czy pozycje współczesne.
Sam nie wiem, czemu w dalszym ciągu się tym torturuję i w nadchodzącym roku obiecuję zaprzestać.

6. Komiks, który chciałbym, aby ukazał się w 2026 roku

Nie mam żadnych konkretnych oczekiwań. Ciężko mi przerobić to, co kupuje na bieżąco.

Offline milos3

« Odpowiedź #27 dnia: Wt, 30 Grudzień 2025, 20:18:59 »
1. 25 . mocno selekcjonowałem.za to nadrobiłem starsze wydania i brakujące tomy . Z tego roku około 10. I taki był plan mniej więcej
2. Więcej :D 3.5 letnie dziecko nadal powoduje,że są ważniejsze potrzeby :) mniej superhero, więcej polskich twórców.
3. Plan na wiecej, ale wyjdzie jak wyjdzie. Na pewno nadal polski komiks,bo się okazuje że całkiem sporo mamy do zaoferowania. Np. Zygmunt III Waza. Pełen szacun za wydanie graficznie takiej perełki.
4. Najlepsze chyba co przeczytałem to Bibliomulica z Kordoby i Mister Miracle . Najlepszy zakup to 7 żywotów krogulca i Ghost Rider Texeiry.
Tegoroczne najlepsze to chyba Sezon spadających gwiazd.
5. Nie było przegranych dla mnie. Kupowałem zdecydowanie to, co powinno mnie cieszyć i się nie zawiodłem.
6. Raczej sentymentalnie,Jakieś nowe wydanie Marine, Jakiś supek z lat 90, Triangle Era np., Panic in the Sky. itp.

.

Offline Pestak

« Odpowiedź #28 dnia: Śr, 31 Grudzień 2025, 17:38:25 »

305  (licznik all-time: 3392)

2. Jak wasze zakupy mają się do roku poprzedniego. Kupiliście więcej / mniej?

Mniej ale jakby więcej:) W zeszłym roku było 318 , ale jednak wtedy uzupełniałem jedną ze starych kolekcji panoramowych i w ten sposób w tej liczbie było aż 150 komiksów kolekcyjnych (w tym natomiast roku takich komiksów było tylko 65)

3. Noworoczne postanowienia na 2026 - czy zdecydowanie zwalniacie z zakupami i przeczytacie w końcu wszystko, co macie na półkach, czy o hamowaniu nie ma mowy?

Wyjdzie w praniu. Zależy jakie komiksy się ukażą i jak będę stał pod względem kasy. Jakichś wielkich postanowień nie robię chociaż przyjumując optymistycznie, że średnio jeden komiks kosztuje 50 zł to wydałem na to hobby w tym roku ponad 15.000 zł a to trochę dużo, więc wolałbym ograniczyć.

4. Najlepszy komiks 2025 / największe zaskoczenie roku?

Przede wszystkim zaznaczam, że z tych ponad 300 komiksów przeczytałem z braku czasu może z 50 , ale z tego co udało mi się przeczytać i co zakupiłem w tym roku to chyba najlepiej mi się czytało (co zdecydowanie należy odróżnić od najlepszego komiksu):

Droga na księżyc (ale tu poprawka, że po prostu uwielbiam takie tematy)
Drugi tom Śmierci Supermana
Epicki Spidermana i Punishera

5. Najgorszy komiks 2025 / największe rozczarowanie roku?

Jeśli chodzi o rozczarowania to zdecydowanie sposób wydania: Punisher Dziennik Wojenny (wydanie tego na offsecie , w formacie niepasującym do innych grubasów Punishera i w innej kolorystyce to zbrodnia)

Rozczarowałem się też Egmontem, który blokuje sloty w których mógłby wydać coś wartościowego na takie pozycje jak dwa tomy Momokoversum

6. Komiks, który chciałbym aby się ukazał w roku 2026?

Na pewno więcej klasyki superbohaterskiej z lat 80 i 90 XX wieku oraz początku XXI wieku. W pierwszej kolejności faktycznie dobrze jakby ukazał się wspomniany już tutaj kilkukrotnie Batman Breyfogla.

Offline PJP

« Odpowiedź #29 dnia: Cz, 01 Styczeń 2026, 16:27:41 »

Sporo mniej, mniej więcej o połowę. Chyba nie przekroczyłem 60.

Zauważalnie mniej.

Jak zwykle, się okaże. W tym roku kupiłem mniej, bo jakoś mniej trafiała do mnie oferta wydawców. Kupki wstydu już praktycznie nie mam, więc lecimy z komiksami, drodzy wydawcy!

Sezon spadających gwiazd, Stachanowiec in Space 2, Medium (dłuższa forma lepiej wchodzi), Prorok, Clint Northwood, Życie Kola, Rashomon, Czerwona planeta, Jason-Atos w Ameryce, Pillow Man, Błędne koło, Ninja Awokado, El Borbah, nowe magazyny i ziny, sporo imprez komiksowych (tutaj na plus zmiany na MFKiG), kolejne wznowienia klasyków (w tym Tajfuna).

Raczej nie było tego dużo, bo starałem się mocno filtrować i czytać opinie. Z pewnością wydawcy się nie popisali brakoróbstwem w wydaniach, często reklamowanych jako ekskluzywne (czytaj drogich). Martwi zauważalne zaraz przegrzanie rynku kaczkowego. Z takich rozczarowań wymieniłbym Batman. Łowy, Fafhrda i Szarego Kocura i donaldowego Wolverine'a.

Marine ;) Skrzydlewski w integralu, może więcej publicystyki. 2025 nie był zły, ale jednak odniosłem wrażenie, że się dobrze nie rozpędziłem z czytaniem.
« Ostatnia zmiana: Cz, 01 Styczeń 2026, 16:55:58 wysłana przez PJP »