Mangi w roku 2025
Udział wydawnictw:

Ilość wydanych mang:

Dodatkowo manhwy:

https://anime.com.pl/Rynkowe_podsumowanie_roku_-_Mangi_w_roku_2025,news,read,7116.html
Zastanawia mnie, czy rynek mangi tak urósł, czy też urósł ale jest też i przegrzany?
800+ tytułów to bardzo dużo.
Jeśli przyjmiemy że średnio mamy powiedzmy nakładypo:
500 sztuk -> to by było 400 000 tysięcy wydanych tomików
po 1000 sztuk -> 800 tysięcy
Możemy oczywiście mnożyć: 1,6 miliona tomików? 3 miliony?
Czy to jest powrót do liczb z czasów TM semic?
Jeśli jakaś manga o potworze ze szkolnej toalety podobno sprzedała 100 tysięcy stuk jednego tomu (inne pytanie jak to się przekłada na sprzedaż kolejnych)
Zakładam, że to zestaw wielu efektów: manga ma historie, lepsze lub gorsze, ale zazwyczaj prowadzące od wstępu, do zakończenia + wydania są dobrej jakości.
Stosunek jakośc cena / cena za stronę, też raczej na korzyść mangi - co z tym może konkurować oprócz DC Compact?
Sam musiałbym zastanowić się nad tym co dobrego wyszło w 2025 roku, był to dla mnie trudny rok z różnych powodów - przez co mam ogromną liczbę nieprzeczytanych pozycji. Ale z każdym rokiem wydaje mi się, że czytam więcej mangi.
Chociaż w tym roku czytałem też sporo z Kultury Gniewu (fajny pomysł mieli z tym katalogiem, pokazał mi ile ich komiksów mam), uzupełniałem komiksy o których istnieniu nie wiedziałem - ale na razie się nie wypowiadam, bo nie przeczytałem.
Z perspektywy całego rynku:
-manga 20 do 1 także w Polsce?
-egmont widzę jest już na 3500+ albumie, ale chyba trochę zwalnia z nakładami
-Jest MASA polskich artystów, niestety mocno nierównych (mocno brakuje recenzji ich komiksów, nie ma wątków nawet na forum)
Na szybko, na plus:
Powrót "Produktu", niestety bardzo nierównego. Zamiast ustawania rynku, wyszła antologia. Ale dla mnie to nadal powrót na plus - pokazali też coś fajnego "Futuro Darko"
Tanabe Gou - te mangi to po prostu klasa i powinny być o wiele bardziej dyskutowane