Autor Wątek: Podsumowania komiksowe 2025  (Przeczytany 23663 razy)

Offline Kadet

Odp: Podsumowania komiksowe 2025
« Odpowiedź #60 dnia: So, 20 Grudzień 2025, 17:04:50 »
Ciekawi mnie czy widzisz tutaj wzorzec postępowania? ;)

Nie, nie widzę, i obawiam się, że sam wymyślasz sobie taki wzorzec przez swoją stronniczość wobec Egmontu. Tworzysz naciągnięte powiązania (książki o mitologii nordyckiej i komiksy o mitach - głównie - grecko-rzymskich), pomijasz to, co nie pasuje do Twojej narracji (wspomniani wcześniej "Papieże w historii) i naginasz fakty - bo wydanie "Asteriksa" z dodatkami Egmontu nie jest tym, co w serii próbnej wydawało Hachette Collections i nie zostało stworzone przez Hachette (pisałem o tym jakiś czas temu bardzo obszerne posty w temacie o jednej z kolekcji Hachette i jeśli dobrze pamiętam, nie skomentowałeś ich ani nie zakwestionowałeś w żaden sposób podanych tam danych).

Adaptacje literatury Egmont podjął cztery lata po zakończonej niepowodzeniem próbie Hachette i najwyraźniej potrafi wydać to, czego Hachette nie było w stanie. Jest to seria wydawnictwa Glenat, które współpracuje z Egmontem także przy innych tytułach (np. komiksach z Mikim). Jeżeli będziesz dalej posuwał się w takiej logice argumentacji, to może się okazać, że Egmont nie jest nic w stanie wymyślić, bo wydaje komiksy, a ktoś przecież wcześniej w historii też komiksy wydawał, więc od nich ściągają. Nie wspominając o tym, że Hachette w tej logice też kopiuje np. po Egmoncie, TM-Semic i Mandragorze, bo wydaje komiksy superbohaterskie, które wcześniej wydawały te firmy.
« Ostatnia zmiana: So, 20 Grudzień 2025, 17:06:40 wysłana przez Kadet »
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline misiokles

« Odpowiedź #61 dnia: So, 20 Grudzień 2025, 17:26:08 »
U nas całkiem sporo komiksów się wydaje mając za zaplecze dodatkowe pieniądze z różnych instytucji, np. ambasad, dla których jest to promowanie kultury z ich krajów. Dla przykładu timof wydał Upadek Mikaela Rossa z grantu Instytutu Goethego. Nie bardzo widzę, dlaczego takie mechanizmy mogą być powodem do jakiejkolwiek krytyki.

Offline Kadet

« Odpowiedź #62 dnia: So, 20 Grudzień 2025, 17:30:23 »
Jeśli dobrze pamiętam, pierwsze wydanie "Comanche" od Wydawnictwa Komiksowego też miało wsparcie od Belgów w ramach promocji komiksu frankofońskiego.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Pestak

« Odpowiedź #63 dnia: So, 20 Grudzień 2025, 19:06:16 »
Subiektywne podsumowanie roku 2025 w Egmoncie  ;)

Generalnie mogę się zgodzić jedynie z kilkoma wyborami pana Tomasza.
1.Na pewno ważnym wydarzeniem było zakończenie kolekcji Barska - wielkie brawa za tę inicjatywę.
2. Dc compact rzeczywiście zacny projekt chociaż akurat nie dla mnie, wolę bardziej prestiżowe wydania - najlepiej na twardo i na dobrej kredzie.
3. Zapowiedź Kajtka i Koka w kosmosie to tez słuszny wybór w kategorii wydarzenia. Dla mnie tym bardziej istotne że uczestniczyłem w tym spotkaniu w Łodzi i byłem naocznym świadkiem tego ogłoszenia. Mała uwaga dla pana Tomasza - skoro nadal trwają rozmowy na temat tego jak ma wyglądać ta kontynuacja to proszę (wręcz zadam;) aby przeforsować założenie że to nadal będzie się dziać w czasach PRL-u, nie wyobrażam sobie tych bardziej przyziemnych przygód KiK gdzie np. zamiast milicji będzie policja, a bohaterowie zamiast do domow wczasowych czy kempingów będą jeździć do spa i wellness.

W zestawieniu pana Tomasza brakuje mi wspomnienia o ostatecznym (absolutnym) wydaniu zabójczego żartu. Jest to super pozycja wydana na odpowiednim papierze i formacie. Cudeńko.

Bardzo mnie cieszą z kolei dwa inne pominięcia w zestawieniu:
1. Momokoversum (rzeczywiście najlepiej pominąć te dwa komiksy wydane w jego ramach milczeniem)
2. Punisher dziennnik wojenny (tu z kolei zabrakło mi kilku słów zbesztania przez
Pana Tomasza swoich następców za sposób wydania tego komiksu choć rozumiem że nie za bardzo mu wypadało, szczególnie że planuje dalszą współpracę z Egmontem)

Offline Kadet

« Odpowiedź #64 dnia: So, 20 Grudzień 2025, 19:54:11 »
Ach, i postscriptum (dość znamienne, sądzę):

No i TK nie wspomniał słowem o współpracy z instytucją publiczno-samorządową.

12:24

Dziękuję z całego serca!

Offline Castiglione

« Odpowiedź #65 dnia: So, 20 Grudzień 2025, 20:00:20 »
Co to jest za typ xD Weźcie to w końcu zbanujcie...

Offline JanJ

« Odpowiedź #66 dnia: So, 20 Grudzień 2025, 21:32:13 »
Ktoś czytał Pralnię, którą tak zachwala TK?

Offline Lobo

« Odpowiedź #67 dnia: So, 20 Grudzień 2025, 21:53:27 »
Ja mam ochotę to kupić choćby dla samej szaty graficznej

Offline herman

« Odpowiedź #68 dnia: Cz, 25 Grudzień 2025, 11:31:16 »
Ktoś czytał Pralnię, którą tak zachwala TK?

Czytałem. Skusiłem się, bo mam nawet w posiadaniu inny komiks tego autora - Beartice, który kupiłem sobie podczs wizyty w Holandii, bo był jednym niemym komiksem jaki znalazłem w księgarni, a chciłem sobie sprawić jakąś komiksową pamiątkę.

Pralnia komiksem niemym nie jest ale jest tu trochę podobieństwa. Po pierwsze - styl graficzny. Dość charakterystyczny i specyfczny, jakby "bazgrany" lekko kredkami, ale w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Skromna, ale dobrze oddająca zamierzony efekt paleta barw - wszystko kręcić się wokół ciemnych barw nocy  i czerwono-niebieskiego blasku neonów.

W obu komiksach dostaliśmy niezbyt skomplikowaną historię z ciekawym finałowym plot twistem. Na myśl przychodzą tutaj komiksy Thomasa Otta.

W pralni poznajemy historię pracownika tego typu zakłądu, który zajmuje się rozwożeniem gotowego do odbioru prania. Wiedzie szablonowe, nudne i samotne życie, a jedynym światełkiem są wizyty w barze oraz odwiedziny  w kiosku w celu kupienia biletu na loterię (i zamienieniu kilku zdań ze sprzedawczynią, której obiecuje złote góry kiedy już jego los się odmieni). Bohater obstawia zawsze ten sam numer licząc, że los w końcu się do niego uśmiechnie. No i w końcu przychodzi ten dzień, w którym wszystkie zmienia się o 180 stopni...

Komiks uważam za bardzo w porządku - jest klimatyczny graficznie, a i sama opowieść dowozi. Szału tu wielkiego jednak nie ma - solidny komiks na raz, bo całe "wow" leży tu właśnie w dwóch fabularnych "twistach".

Ja dałem mocne 6/10 (po czasie myślę, że może i zasługuje na 7/10) czyli polecam przeczytać, ale na półce mieć nie muszę. Po lekturze poszedł w świat.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #69 dnia: Wt, 30 Grudzień 2025, 14:59:14 »
Zacząłem słuchać tego podsumowania roku na Otwartych Komiksach. I bardzo spodobało mi się, że pan prowadzący Komiksopedię powiedział że czyta komiksy od 35 lat. I dla mnie to jest jedynie słuszny staż, choć ja sam mam go 5 lat krótszy. Ale z miejsca widać, że facet zna się na rzeczy. Choć grupowanie frankofonów i amerykanów w jeden zbiór komiksów "zachodnich" do mnie nie przemawia.

Offline michał81

« Odpowiedź #70 dnia: Wt, 30 Grudzień 2025, 19:36:38 »
Choć grupowanie frankofonów i amerykanów w jeden zbiór komiksów "zachodnich" do mnie nie przemawia.
Masz tam zrobiony podział tych zachodnich na frankofońskie, amerykańskie i resztę komiksów, więc nie wiem co do ciebie nie przemawia, to że każdy z nich wychodzi po 14% rynku komiksowego?

Offline michał81

« Odpowiedź #71 dnia: Wt, 30 Grudzień 2025, 19:37:02 »
I kolejne podsumowanie komiksowe 2025 polskich tytułów.

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #72 dnia: Cz, 01 Styczeń 2026, 18:51:13 »
Podsumowanie Łukasza Chmielewskiego dla Culture.pl i jego topka polskich lub półpolskich komiksów:

https://culture.pl/pl/artykul/rok-2025-w-polskim-komiksie-wielkie-przemiany-i-jeszcze-wieksze-dziela

Offline jahred666

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #74 dnia: Pt, 02 Styczeń 2026, 16:09:55 »
Odsłuchałem całą rozmowę z panem Pawłem na Otwartych Komiksach. I pan Tomasz trochę tłumił gościa swoimi rozbudowanymi opiniami na omawiane tematy. Jak prowadzący zadaje pytania na które najpierw sam odpowiada, to mnie to razi.

Poza tym powróciły stare zdania (w dorozumieniu) "Po co ta konkurencja Egmontu tyle wydaje" i "To się nie sprzeda" :) No a jednak te małe wydawnictwa to drukują i jakoś sprzedają, co pokazuje tylko kolejny raz jak zachowawcze i mało energiczne było kierownictwo Egmontu. Z nowych rzeczy doszło jeszcze (w dorozumieniu) że jak to jest, że tak dużo ludzi teraz robi treści youtubowe o komiksach? A komu to potrzebne? Przecież jest jeden jedynie słuszny kanał, którego autor sam zbudował rynek komiksowy w Polsce. :) XD Po co więc jeden youtuber siada z drugim i nawzajem do siebie gadają o komiksach? :)
« Ostatnia zmiana: Pt, 02 Styczeń 2026, 16:30:31 wysłana przez Bazyliszek »