Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1910669 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Andrzej8666

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #9240 dnia: Nd, 07 Czerwiec 2026, 15:23:24 »
Bo lubi Marvela?
Ja lubię truskawki, ale nie zjadam ich po kilka kg 5 razy dziennie, łączenie ze zgniłymi i spleśniałymi.

Na tej stronce (https://comicbookreadingorders.com/marvel/marvel-master-reading-order/) jest info:

17422
Not including events,

ale AI podpowiada, że szacuje się, że Marvel wydał ponad 57 000 pojedyńczych zeszytów.

To są tak wielkie liczby, że wyobrażam sobie, że chłop nie śpi, bo trzyma kre... bo czyta Marvela.

Offline Kadet

« Odpowiedź #9241 dnia: Nd, 07 Czerwiec 2026, 15:32:07 »
Słuchaj AI, to w zimie w trampkach będziesz chodził ;)

Fragsel/ PB czyta sobie Marvela chronologicznie w swoim tempie już od kilkunastu lat, więc wcale nie musi być tak, że codziennie pochłania jakieś monstrualne ilości. Po prostu postawił sobie cel i zamiast wybierać lektury z Marvela na chybił-trafił, jedzie po kolei. Ja bym takiej decyzji nie podjął, bo nie jestem aż takim fanem Marvela, ale nie jestem też specjalnie zdziwiony jego planem - tym bardziej, że jeśli nic się nie zmieniło od czasów Gildii, to Marvel wcale nie zdominował mu życia, bo czytał wtedy też różne inne komiksy i rzeczy spoza komiksów.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

« Odpowiedź #9242 dnia: Nd, 07 Czerwiec 2026, 20:04:43 »
Ja lubię truskawki, ale nie zjadam ich po kilka kg 5 razy dziennie, łączenie ze zgniłymi i spleśniałymi.

Na tej stronce (https://comicbookreadingorders.com/marvel/marvel-master-reading-order/) jest info:

17422
Not including events,

ale AI podpowiada, że szacuje się, że Marvel wydał ponad 57 000 pojedyńczych zeszytów.

To są tak wielkie liczby, że wyobrażam sobie, że chłop nie śpi, bo trzyma kre... bo czyta Marvela.
Nie, żeby coś, ale czy to właśnie nie ty przypadkiem w nitce Batmana mówisz, że chcesz przeczytać go, i to z dbałością jak najlepszą pod względem chronologii i klimatu? Można powiedzieć więc, że również robisz coś podobnego, ale z inną postacią i z swoimo wytycznymi.

I, żeby nie było, nie czepiam się, ani nie atakuję, każdy robi co chce, i czyta co chce, sam np. czytam wszystko co Egmont wydał z Mutantami z okresu Krakoi - nawet Wolverine'a Percy'ego któremu daleko do topki runów z tą postacią.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Andrzej8666

« Odpowiedź #9243 dnia: Nd, 07 Czerwiec 2026, 20:07:49 »
Nie, żeby coś, ale czy to właśnie nie ty przypadkiem w nitce Batmana mówisz, że chcesz przeczytać go, i to z dbałością jak najlepszą pod względem chronologii i klimatu? Można powiedzieć więc, że również robisz coś podobnego, ale z inną postacią i z swoimo wytycznymi.

I, żeby nie było, nie czepiam się, ani nie atakuję, każdy robi co chce, i czyta co chce, sam np. czytam wszystko co Egmont wydał z Mutantami z okresu Krakoi - nawet Wolverine'a Percy'ego któremu daleko do topki runów z tą postacią.
No właśnie ja chcę zrobić coś zupełnie odwrotnego. Usiłuje się dowiedzieć, które pozycje są najistnieniejsze pod względem moich kryteriów i je przeczytać. Kilkuktrotnie podkreślałem, że nie chcę czytać wszystkiego. Tu, z tego co rozumiem, kolega czyta wszystko.

Offline michał81

« Odpowiedź #9244 dnia: Nd, 07 Czerwiec 2026, 20:26:04 »
Tu, z tego co rozumiem, kolega czyta wszystko.
I w czym widzisz problem? Raz że lubi to, dwa nie koliduje to z tym w co robi w życiu, trzy spełnia swoje marzenie. Ja podziwiam.

Offline stab

« Odpowiedź #9245 dnia: Nd, 07 Czerwiec 2026, 21:05:10 »
Na redditie czy angielskojęzycznych grupach na fb pewnie by trzymali kciuki i kibicowali, a u nas "i na chuj to czyta?". Jakie to polskie...

Online Castiglione

« Odpowiedź #9246 dnia: Nd, 07 Czerwiec 2026, 21:08:44 »
I w czym widzisz problem? Raz że lubi to, dwa nie koliduje to z tym w co robi w życiu, trzy spełnia swoje marzenie. Ja podziwiam.
Nie znałem sprawy, ale również szacun. A skoro jest już na latach 2010, to tak dużo nie zostało.

Offline Andrzej8666

« Odpowiedź #9247 dnia: Nd, 07 Czerwiec 2026, 21:31:26 »
W niczym nie widzę problemu. Skąd pomysł, że widzę problem? Nie pierwszy już raz zauważam, że nadinterpretujesz czyjąś wypowiedź. Ok, ty podziwiasz. Ja nie.

Na redditie czy angielskojęzycznych grupach na fb pewnie by trzymali kciuki i kibicowali, a u nas "i na chuj to czyta?". Jakie to polskie...
Czy ci Polacy są teraz z nami w pokoju?

Offline Saruman

« Odpowiedź #9248 dnia: Nd, 07 Czerwiec 2026, 21:36:12 »
Tutaj się nie zgadzam, wszyscy się pozytywnie wypowiedzieli poza jedną osobą. Ja bym trzymał kciuki, gdyby nie to, że pierwszy raz słyszę o gościu.

Sam też jestem fanem czytania superhero od początku po kolei. Przynajmniej w przypadku niektórych serii. Ale ja na pewno skończyłbym wcześniej, w przypadku Marvela gdzieś w latach 90. Później bardzo mocno wybiórczo.

Online Castiglione

« Odpowiedź #9249 dnia: Nd, 07 Czerwiec 2026, 21:52:40 »
Dla mnie takie wyzwanie to jakby biegać (ultra)maraton codziennie. Zapewne jest satysfakcja z takiego nadludzkiego wyczynu, ale nudne to, monotonne i odbywa się kosztem innych aktywności i szeroko pojętego zdrowia. We mnie nie wzbudza to podziwu ani zachwytu, choć ciekawość owszem. Chętnie dowiem się - po co i dlaczego?

Oczywiście, nie mówię niomu jak ma żyć. Jak ma czas, energię i motywację - proszę bardzo.
No ale to dla ciebie jest nudne i monotonne, może jego to cieszy?

Ja za dzieciaka jarałem się "Power Rangers". Do franczyzy wróciłem w momencie, gdy zacząłem czytać bardzo dobre komiksy z Boom! Studios. Po kilku tomach z ciekawości odpaliłem na yt jeden z sezonów, które mnie ominęły. Przeleciał cały, puściłem drugi, potem kolejny. Aktualnie mam zamiar obejrzeć całość, w sumie to 973 odcinki w 30 sezonach. Na dzisiaj mam za sobą cztery sezony (w tym dwa najdłuższe) i oglądam piąty, będzie niedługo 200 odcinków - i nie, nie oglądam od rana do wieczora, czytam i oglądam też inne rzeczy, wychodzę z domu, ćwiczę fizycznie, nawet pracuję ;D ;D

Offline Saruman

« Odpowiedź #9250 dnia: Nd, 07 Czerwiec 2026, 22:08:29 »
Jak patrzę na włoski odpowiednik Marvel Origins, w którym wydają prawie wszystkie serie, to dojdą do końca lat 80. pewnie koło tomu numer 600 - 650. Jeden tom ma ok. 5 zeszytów.

Czytając na spokojnie 2-3 zeszyty dziennie, przeczytanie tej ilości komiksów zajmie ok. 4 lata. Dodając całe lata 90. to pewnie z 5+ lat. To nie jest coś niemożliwego do zrobienia.

Offline Szysza32

« Odpowiedź #9251 dnia: Nd, 07 Czerwiec 2026, 23:28:48 »
Akurat w Super Eroi Classic po prostu leci "tylko" 14 regularnych serii, bez miniserii, powieści graficznych, mniej znanych bohaterów, itd. Po 480 numerach są około 1984 roku i nie ma tam np. New Mutants, X-Force'ów, a potem tych rzeczy w Marvelu się tylko robiło więcej i więcej.

Ale mega szanuję ten zapał. :)

Offline Warpath

« Odpowiedź #9252 dnia: So, 20 Czerwiec 2026, 10:55:27 »
Info do Muchy: czekam na wieści o kontynuacji Spectacular Spider-Mana. Hint mile widziany.

Offline Konrad

« Odpowiedź #9253 dnia: So, 27 Czerwiec 2026, 14:14:03 »
Na początku lipca wreszcie dostaniemy Criminal. Tom 6: Noże
https://www.goodreads.com/en/book/show/224004626-the-knives
Bzzz, bzzz 🪰📖🔪!
Już 10 lipca w Nożach, epickiej opowieści z cyklu Criminal, trzy mroczne wątki splotą się ze sobą przez dekadę niczym rekiny polujące na ofiarę...

CRIMINAL. TOM 6. NOŻE
Rysownik Jacob Kurtz wyrusza do Hollywood w złotej erze telewizji tylko po to, by wplątać się w życie podstarzałej ciotki oraz sępów krążących wokół jej majątku. Wychowana w Undertow Angie, po tym jak odebrano jej wszystko, co kochała, krąży po ulicach, myśląc o zemście i kierując swój wzrok ku szefowi miejskiej mafii. I wreszcie Tracy Lawless wraca do domu po służbie w siłach specjalnych. Znów jest cywilem, ale nie radzi sobie najlepiej, a to miasto zawsze budziło w nim najgorsze instynkty.
Zapierająca dech w piersiach opowieść noir o chciwości, ambicji, rozpaczy i więzach krwi. Noże to jedenasty niezależny komiks z serii Criminal autorstwa sławnych twórców Zabij albo zgiń, Reckless i wielu innych tytułów.

„Gdyby porównać Noże z porządnym burbonem, byłyby świetnym trunkiem, który barmani chowają pod barem – idealną mieszanką sentymentów i twardości. Przewracamy kolejne strony i nim się zorientujemy, czujemy ucisk w żołądku na myśl, że tych skromnych bohaterów mogłoby spotkać coś złego. To trudna historia, Brubaker i Phillips ani razu nie uderzają w fałszywą nutę. Więcej proszę”.
Shane Black

„Brubaker i Phillips to współcześni mistrzowie”.
"Publishers Weekly"

„Komiksy Brubakera i Phillipsa zawsze wyprzedzały swoje czasy o jakieś osiem lat”.
Brian K. Vaughan

„Brubaker i Phillips są niezrównanymi mistrzami pewnego rodzaju opowieści, jak Scorsese i De Niro”.
Joe Hill

Criminal wkrótce zadebiutuje jako serial w Prime Video!

Scenariusz: Ed Brubaker
Ilustracje: Sean Phillips
Kolory: Jacob Phillips
Tłumaczenie: Paulina Braiter-Ziemkiewicz
Wydawnictwo: Mucha Comics
Liczba stron: 192
Format: 180 mm x 275 mm
Oprawa: twarda
Papier: kredowy
Druk: Edica, Poznań
ISBN: 978-83-67571-74-6
Cena okładkowa: 119 zł