Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1823072 razy)

Offline misiokles

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #9150 dnia: Nd, 29 Marzec 2026, 14:23:08 »
dwa czynniki glownie decduja o cenie - juz to pisalem
- koszt licencji
- koszt druku

na obydwa wplyw ma min wielkosc nakladu

cala tajemnica

I ile "etatów" trzeba opłacić z zarobku. Jak się ma biuro, samo się nie utrzyma.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #9151 dnia: Nd, 29 Marzec 2026, 14:36:21 »
no wiesz to masa innych kosztow jak tak patrzymy
- tlumacze, dystrybucja, magazynowanie, sklad, redakacja, korekta, promocja itp itd
Plany Studia Lain - orientacyjne

Wraithborn - przedsprzedaż 20.04, gidia godz 12
Miraże Druilett - przedsprzedaż gildia, smak liter, komiksiarnia
Vanish - w Smaku liter i Komiksiarni
Oko Odyna - druk
Nevada - przedsprzedaz 27.04
Witchblade - przedsprzedaz 4.05
Drifter - skład

Offline Reverith

« Odpowiedź #9152 dnia: Nd, 29 Marzec 2026, 14:46:56 »
no wiesz to masa innych kosztow jak tak patrzymy
- tlumacze, dystrybucja, magazynowanie, sklad, redakacja, korekta, promocja itp itd

No właśnie, więc z ciekawości, czy ponosisz następujące koszty swojej działalności:
- księgowy/księgowa;
- magazyn i związane z tym pozostałe koszty jak pracownik magazynu, prąd;
- koszty wysyłki komiksów z magazynu do hurtowni, sklepów, pojedynczych klientów;
- prowizja płacona hurtowni za dystrybucję, a jeśli tak, to w jakiej wysokości;
- ile dajesz upustu od ceny okładkowej swoich komiksów sklepom, w którym sprzedajesz - 5, 10 czy więcej procent; czy może sklepy sprzedają je bez żadnego zarobku dla siebie;
- czy są jakieś inne koszty produkcji i wydawania komiksów?

Bo, jeśli się nie mylę, są to koszty, które inni wydawcy ponoszą, bo ich komiksy zalegają w sklepach/hurtowniach przez długi czas.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #9153 dnia: Nd, 29 Marzec 2026, 14:59:54 »
- ksiegowa tak jakis 500 zl
- mam piwnice , oczywiscie sa koszty, ale nie wiem jakie bo to calosc oplat za mieszkanie
- koszt wysylki tak - ale razem nie wiem ile - maks kolo tysiaka ostatnio
- nie współpracuje z hurtowniami
- wszystkim sklepom daje tyle samo i nie jest to procent ale konkretna kwota od pozycji - nie wiem czy chca bym to ujawnil
- pewnie sa np zuzycie pradu na odpowiadania tutaj, telefon, jedzenie zeby utrzymac mnie przy zyciu ;)

co nadal nie zmienia faktu ze top 3
- druk
- licencja
- sklepy
Plany Studia Lain - orientacyjne

Wraithborn - przedsprzedaż 20.04, gidia godz 12
Miraże Druilett - przedsprzedaż gildia, smak liter, komiksiarnia
Vanish - w Smaku liter i Komiksiarni
Oko Odyna - druk
Nevada - przedsprzedaz 27.04
Witchblade - przedsprzedaz 4.05
Drifter - skład

Offline Reverith

« Odpowiedź #9154 dnia: Nd, 29 Marzec 2026, 15:11:11 »
Dzięki za informacje, no jeść musi każdy, inaczej się nie da :)

Offline OokamiG

« Odpowiedź #9155 dnia: Śr, 01 Kwiecień 2026, 12:23:37 »
Mucha właśnie  chyba zapowiedziała Spider Mana 2099. Z FB:
Bzzz, bzzz 🪰📖🔥🕷️!
Dostajemy od Was wiele listów, więc z okazji Dnia Śmiechały mamy dla Was wierszyk. Podejrzewamy, że docenią go wasze dzieci i wnuki tak za około 73 lata 🙂
Miguel, Miguel - tak na niego wołają,
zakapiory z dzielni, co go zaczepiają.
Lutując ich facjaty, mówi im otwarcie:
Nie zaczepiaj pająka, gdy idzie na zwarcie.
Z oczu błyska gniewem, lecz serce ma twarde,
chroni to, co kruche, choć życie ma marne.
Gdy nadciąga chaos, niszczący jego świat,
Miguel znów się wznosi, dzielny niczym chwat.
Życzymy Wam dziś wiele pogody ducha oraz mnóstwa udanych żartów.

Offline Takesh

« Odpowiedź #9156 dnia: Śr, 01 Kwiecień 2026, 12:47:20 »
Ciekawe czy wydadzą Pająka i Ducha Zemsty i koniec, czy też siegną po resztę. Doom to najlepsze z tego świata. Ale mam wielkie obawy co do jakości ich wydania, wiec chyba wystarczą mi oryginały.

« Odpowiedź #9157 dnia: Śr, 01 Kwiecień 2026, 14:46:22 »
 Mucha się chyba powoli poprawia, w Bisbop's Crossing nie zauważyłem żadnego większego błędu z ich strony.

Jeśli faktycznie planują iść w Spider-Mana 2099 Davida, to oby bazowali na tym wydaniu:
https://www.atomcomics.pl/pl/p/SPIDER-MAN-2099-OMNIBUS-HC-VOL-01-LEONARDI-CVR/197929?gad_source=1&gad_campaignid=19799017139&gclid=CjwKCAjwhLPOBhBiEiwA8_wJHIa2tJ0wVFHHUhy-c314wD2Ez2J-uAmjTYqJ-0F2PMihZMyfeSId-hoChW4QAvD_BwE

1384 strony, rozbić to na cztery tomy po 346 każdy, więc objętość jak Apocalypse Saga, przez co nie będzie to ruszającym się grzbietem od samego patrzenia jak to było w Spectacularze od nich
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline 79ers

« Odpowiedź #9158 dnia: Śr, 01 Kwiecień 2026, 20:30:39 »
Czyli z grubsza licząc 1200zł.

Offline Zdzichsiu

« Odpowiedź #9159 dnia: Cz, 02 Kwiecień 2026, 10:30:03 »
Jeśli faktycznie planują iść w Spider-Mana 2099 Davida, to oby bazowali na tym wydaniu

Pierwszy omnibus kończy się w urwany sposób. Na finale mogliby dorzucić Symbiote Spider-Man 2099 i kilka zeszytów z Omnibusa vol. 2, żeby było wszystko.

Offline amsterdream

« Odpowiedź #9160 dnia: Cz, 02 Kwiecień 2026, 11:26:19 »
Pierwszy tom kupię z sentymentu ale wątpię żeby starczyło mi zaparcia do zebrania całości tym bardziej że kiedyś czytałem kilka zeszytów i nie było to jakieś wybitne.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Lobo

« Odpowiedź #9161 dnia: Cz, 02 Kwiecień 2026, 22:15:12 »
Czytał ktoś Siedzibę (Mity kościanego sadu) w oryginale? Warte to zakupu? Zapowiada się całkiem ciekawie, swoje jednak kosztuje a nie chciałbym się naciąć

Offline Xmen

« Odpowiedź #9162 dnia: Pt, 03 Kwiecień 2026, 06:12:59 »
Trochę dręczy mnie sumienie i muszę się przyznać, że kupiłem X-Men While Portacio od muchy. Sentyment do pociętych zeszytów od tm semic i do okładki ze Storm stojącej w deszczu zrobiły swoje. Plus ktoś tutaj wrzucił dobrą ofertę na ten komiks w sklepie wydawnictwa znak. Możecie rzucać kamieniami ;)

Ps Przekartkowałem, strony nie wypadły, Chyba wszystkie są zadrukowane, komiks się nie rozpadł. Więc na pierwszy rzut oka nie jest źle, papier faktycznie cienki.
« Ostatnia zmiana: Pt, 03 Kwiecień 2026, 06:15:05 wysłana przez Xmen »
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Liarus

« Odpowiedź #9163 dnia: Pt, 03 Kwiecień 2026, 09:15:27 »
i do okładki ze Storm stojącej w deszczu zrobiły swoje. Plus ktoś tutaj wrzucił dobrą ofertę na ten komiks w sklepie wydawnictwa znak. Możecie rzucać kamieniami ;)

U mnie ta okładka też spowodowała zakup. Wspomnienia i sentyment wróciły jak tylko ją zobaczyłem w zapowiedziach.

Offline Antari

« Odpowiedź #9164 dnia: Pt, 03 Kwiecień 2026, 11:45:51 »
Trochę dręczy mnie sumienie i muszę się przyznać, że kupiłem X-Men While Portacio od muchy. Sentyment do pociętych zeszytów od tm semic i do okładki ze Storm stojącej w deszczu zrobiły swoje. Plus ktoś tutaj wrzucił dobrą ofertę na ten komiks w sklepie wydawnictwa znak. Możecie rzucać kamieniami ;)

Ps Przekartkowałem, strony nie wypadły, Chyba wszystkie są zadrukowane, komiks się nie rozpadł. Więc na pierwszy rzut oka nie jest źle, papier faktycznie cienki.

Też skorzystałem z tej opcji sklepu Znak. Super wydanie, dobra lektura. Nostalgia do tych historii robi robotę.

Z tym cienkim papierem to chyba analogicznie jak z kupowaniem dużych, drogich, szybkich samochodów. Ci co tak im to bardzo przeszkadza chyba sobie coś kompensują.

Odnośnie Spider-mana 2099 to moim zdaniem dobrze się wstrzelili. To pewnie będzie cały vol.1 czyli materiał z omnibusa. Omniak pewnie niedługo się wyprzeda, bo już jest nie tak łatwo dostępny i nie widziałem go na promkach. Troche lipa, że przegapiłem preorder. Czy będę brał to wydanie Muchy? Nie wiem, chyba wolałbym omniaka. Bo Mucha to pewnie rozbije na kilka mniejszych tomów. Zajmie to wtedy dużo więcej miejsca na półce.