Tylko u Lain jest dużo, dużo mniejszym wydawnictwem z dużo mniejszymi nakładami. No i Vanish to Image, gdzie pewnie licencja też swoje kosztuje.
Nie mówiąc już o tym, że u Lain jakoś nie było głosów o brakujących stronach, czy powtórzoną tą samą okładką.
Więc suma sumarów Mucha będąca już dość sporym wydawnictwem na naszym rynku, zwyczajnie przegina z cenami, może jeszcze jakby szła za tym jakość, ale właśnie ostatnio co ich premiera to jakaś wtopa
A ten komiks Muchy Siedziba to od jakiego wydawnictwa jest? Podpowiem: też Image. Tutaj licencja już tyle nie kosztuje? No i skąd info o tych cenach licencji albo o nakładach Muchy? Z tych samych źródeł co twoja zakulisowa wiedza o Panini? Ja mogę np. napisać, że Mucha zmniejszyła swoje nakłady i coraz częściej są one bliższe 1 tysiąca niż 2. Kto będzie bliżej prawdy? Twardych danych i dowodów ci nie pokażę, bo ani ja ani ty ich nie mamy. A tym bardzie, żeby pisać coś o dużo mniejszych nakładach.
A co do twardych danych to mogę podać takie za 2025 rok:
- Liczba wydanych komiksów:
Mucha - 16
Studio - 23 (nie liczę pakietów jako jeden tylko np. Darkness dwa tomy liczę jako dwa komiksy, licząc pakiet jako jeden i tak byłoby więcej niż Mucha bo 17)
- Łączna liczba stron:
Mucha - 4 548
Studio - 7 584
- Średnia liczba stron na tom:
Mucha - 284
Studio - 330
- Łączna cena okładkowa wszystkich wydanych komiksów:
Mucha - 2 368zł (ze standardowym 30% rabatem będzie to 1 657,6zł)
Studio - 3 429 zł (brak rabatów)
- Średnia cena okładkowa:
Mucha - 148zł (ze standardowym 30% rabatem wychodzi 103,6zł)
Studio - 149zł (brak rabatów)
To według tych danych kto tutaj jest "dużo, dużo mniejszym wydawnictwem"?
_________________________________________________________________________________
Edit.
A jak już jestem w temacie Muchy to ich najnowszą premierę
Legendy X-Men. Whilce Portacio można kupić w bardzo dobrej cenie w księgarni Znak. Nie dość, że mają około 35% rabatu (140,94 zł) to jest jeszcze kod rabatowy na -10zł ("dziennik"), więc finalna cena wychodzi 130,94 zł (w Gildii kosztuje 153,30 zł). Do tego darmowa dostawa do punktów GLS (czyli np. do każdej Żabki)
https://www.znak.com.pl/p/legendy-x-men-whilce-portacio-opracowanie-zbiorowe-467584