Autor Wątek: Egmont 2026  (Przeczytany 278307 razy)

dmlakers1, Michał, Crono, Kodo i 12 Gości przegląda ten wątek.

Offline Castiglione

Odp: Egmont 2026
« Odpowiedź #1485 dnia: Pn, 18 Maj 2026, 11:38:44 »
Szkoda tylko, że nawet gdyby to teraz wycofali, i tak pozostanie taki niesmak, że jest to działanie wymuszone.

« Odpowiedź #1486 dnia: Pn, 18 Maj 2026, 12:00:04 »
Wystarczy więcej pokory = zastanowienie się dwa razy zanim napisze się rzeczy, z których forum może się później śmiać. Nie jesteś alfą i omegą komiksowego rynku, który zna wszystkich wydawców i potrzeby czytelników/ fanów najlepiej, a w takim tonie piszesz.
Powyższy akapit nie różni się niczym od tego, co wypisuje twój największy wróg. Też niby potrafi pochwalić, też ma +2000 komiksów Egmontu na regale i wydał na nie majątek, a jakie stanowisko względem złego E. ma chyba wszyscy wiemy.
Jak zawsze chętnie poznam wynik badań, które wykonałeś w tym temacie, ale bez pytania wiem, że to bzdury wyssane z palca, a nie fakty poparte liczbami wpadek Hachette i innych wydawców z ostatnich x lat, które sprawdziłeś.
Rada w kwestii pokory jak widać nie została wysłuchana.
Ależ ja nie uważam się za żadną alfę i omegę, zwyczajnie patrzę pod kątem liczb i dostępności, Powrót Mrocznego Rycerza był dostępny latami, jasne, znajdzie się pewnie mały promil osób które go nie mają i go kupią w wydaniu kolekcji, ale zwyczajnie sądzę, że duża większość może go już mieć na półce, szczególnie, że nie mówimy o absolutnej klasyce.

Porównanie mnie do Bazyla przemilczę, bo zwyczajnie żenujące to jest i nie trafione.

Wyniki badań? Przytoczyłem ci wiele argumentów, wiele przykładów z różnych tomów z kolekcji które mają te błędy - ile Egmont w ostatnim czasie zrobił podobnych takich błędów? Parę, nie paręnaście - jakoś w nitce o kolekcjach ciągle ktoś potrafi zwrócić uwagę na jakiś błąd, Egmont w ostatnim czasie miał taką sytuację przy Marvel Knights, i teraz w przypadku Compactów - jeśli sumarycznie dla ciebie to jest to samo, to zaklinasz rzeczywistość.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Gruby AL

« Odpowiedź #1487 dnia: Pn, 18 Maj 2026, 12:08:44 »
Błędy zdarzają się każdemu. Jak jest się dużym wydawcą, to sumarycznie popełnia się ich więcej. Nie miałbym nawet wielkich pretensji co do sposobu ich rozwiązania. Udostępnienie stron nie jest zbyt eleganckim wyjściem z sytuacji, ale przymknąłbym oko.
Niepokoi natomiast, że podobne wpadki zdarzają się coraz częściej. Niemal regularnie. Albo w ramach oszczędności przycięto etat osoby odpowiedzialnej za kontrolę jakości, albo kontroler nie wywiązuje się ze swojego zadania właściwie. Źle się dzieje w państwie duńskim...

Offline Masonna

« Odpowiedź #1488 dnia: Pn, 18 Maj 2026, 12:35:23 »
Apropo wieku, to niedawno TK zrobił podsumowanie, kto ogląda kanał Otwarte Komiksy na youtubie. Myślę, że jeśli zapomnimy na chwilę o mandze, to można to w dużej mierze przełożyć na czytelników komiksów. Co wyszło: 93% to faceci, 70% ma 35-54 lata. Także kiedy ta kohorta zejdzie ze sceny, zarówno po stronie czytelników jak i wydawców, to śmiem twierdzić, że złoty okres rynku komiksowego niestety odejdzie w zapomnienie.

Ciekawy wątek podniosłeś. Jakkolwiek zgadzam się z tym, że każdy kanał ma swój target, również wiekowy i nie należy się sugerować takimi ankietami w odniesieniu do ogółu (dodatkowo ja np. jestem regularnym widzem OK, a o ankiecie dowiedziałem się dopiero z tego filmiku, więc siłą rzeczy nie wziąłem w niej udziału  ;D ), to ogólnie mamy światowy trend odchodzenia od przyswajania wiedzy drukowanej, a wręcz przyswajania wiedzy na piśmie. Z tego punktu widzenia komiksy mogą odejść do lamusa, gdy ze sceny zacznie schodzić pokolenie, które nie wyobraża sobie czytania komiksu (lub książki) w innej formie, niż papierowej.
weź pigułkę, zobaczysz...

Offline Juby

« Odpowiedź #1489 dnia: Pn, 18 Maj 2026, 13:29:05 »
Ależ ja nie uważam się za żadną alfę i omegę, zwyczajnie patrzę pod kątem liczb i dostępności, Powrót Mrocznego Rycerza był dostępny latami, jasne, znajdzie się pewnie mały promil osób które go nie mają i go kupią w wydaniu kolekcji, ale zwyczajnie sądzę, że duża większość może go już mieć na półce, szczególnie, że nie mówimy o absolutnej klasyce.
W tym tkwi sedno. "Sądzisz", a nie wiesz. Jak kolekcja ruszy, a pierwszy tom zejdzie na pniu, bo okaże się, że jednak "większość" tego komiksu nie ma, bo wszystkie poprzednie wydania, dodruki i nakłady nie były wystarczające na popyt na ten tytuł, to znowu będziesz pisał o braku szklanej kuli.

Porównanie mnie do Bazyla przemilczę, bo zwyczajnie żenujące to jest i nietrafione.
Jest bardzo trafione i nie pada pierwszy raz.

Wyniki badań? Przytoczyłem ci wiele argumentów, wiele przykładów z różnych tomów z kolekcji które mają te błędy - ile Egmont w ostatnim czasie zrobił podobnych takich błędów?
No nie wiem, kupuję praktycznie tylko Batmany i w ostatnim DC Limited była wpadka, o której wspomniałem w recenzji, ostatnio wrzucałem recenzję Grobu Batmana, w którym też była duża wpadka, o której do tej pory nikt nie wspomniał, właśnie wycofują dwa DC Compacty, w których są wpadki, na tym forum jeszcze nie padło, ale w poprzednim DC Limited o Lidze sprawiedliwości też była śmieszna wpadka w stopce (Paul Dini pomylony z Alexem Rossem), o okładce Sprawiedliwości to wiadomo. Kupuję może z 15-20 komiksów roczne na +300 przez Egmont wydawanych i wpadki zdarzają się często, a nie wiem jak jest w pozostałych +280 komiksach. Pamiętaj, że nie każdy z +300 komiksów Egmontu jest tak recenzowany i analizowany jak 26 tomów kolekcji rocznie.

Parę, nie paręnaście - jakoś w nitce o kolekcjach ciągle ktoś potrafi zwrócić uwagę na jakiś błąd, Egmont w ostatnim czasie miał taką sytuację przy Marvel Knights, i teraz w przypadku Compactów - jeśli sumarycznie dla ciebie to jest to samo, to zaklinasz rzeczywistość.
I przy Superkwęku. I przy Gun Honey tom 3 (brak dymków na jednej stronie). I przy All-Star Batman & Robin. I pewnie jak poszperasz to się okaże, że jest więcej niż kilkanaście. Ale lepiej "zaklinać rzeczywistość" pod swoją tezę "Egmont - dobro, Hachette - zło".

Offline Takesh

« Odpowiedź #1490 dnia: Pn, 18 Maj 2026, 13:53:11 »
Szkoda tylko, że nawet gdyby to teraz wycofali, i tak pozostanie taki niesmak, że jest to działanie wymuszone.

To może jednak lepiej niech nie wycofują, to niesmaku nie będzie.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #1491 dnia: Pn, 18 Maj 2026, 15:02:34 »
To w końcu wycofują te dwa Compacty z brakującą stroną?

Offline Moreroms

« Odpowiedź #1492 dnia: Pn, 18 Maj 2026, 15:53:52 »
No właśnie chyba nie da się za bardzo czytać tych udostępnionych stron...
Pojawiły się wersje w większej rozdzielczości (i w wersji do druku)
https://wydawnictwoegmont.pl/aktualnosci/komunikat-o-dwoch-planszach-z-nowych-wydan-dc-compact/

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1493 dnia: Pn, 18 Maj 2026, 16:52:10 »
To może jednak lepiej niech nie wycofują, to niesmaku nie będzie.
Będzie jeszcze większy. Mogą poprawić, ale z twarzą już nie wyjdą.

Online Crono

« Odpowiedź #1494 dnia: Pn, 18 Maj 2026, 17:53:39 »
To teraz może jakaś dobra wiadomość: X-men punkty zwrotne Onslaught ma grzbiet po staremu (ze starym logo) 🥳

Offline arczi_ancymon

« Odpowiedź #1495 dnia: Pn, 18 Maj 2026, 18:44:13 »
https://wydawnictwoegmont.pl/aktualnosci/komunikat-o-dwoch-planszach-z-nowych-wydan-dc-compact/

Coś takiego to do zmielenia drogi Egmoncie.

Offline Xmen

« Odpowiedź #1496 dnia: Pn, 18 Maj 2026, 19:10:49 »
Żeby tylko nie weszło im w nawyk takie poprawianie błędów przez wrzucanie do sieci obrazków z brakującymi stronami i stron z wtopami. Taki komiks powinni sprzedawać -60% okładkowej, bo -40% można znaleźć w standardzie albo wydrukować go na nowo.
« Ostatnia zmiana: Pn, 18 Maj 2026, 19:12:43 wysłana przez Xmen »
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline JanJ

« Odpowiedź #1497 dnia: Pn, 18 Maj 2026, 20:17:02 »

To to powinno być minimum w pierwszych 15-30 min od wykrycia tej wpadki. W Egmoncie powinni zatrudnić takiego Michaela Claytona na stałe do ratowania firmy w kryzysowych sytuacjach. Miałby co robić.
« Ostatnia zmiana: Pn, 18 Maj 2026, 20:19:33 wysłana przez JanJ »

Offline Wintermute

« Odpowiedź #1498 dnia: Wt, 19 Maj 2026, 10:16:48 »
Żeby tylko nie weszło im w nawyk takie poprawianie błędów przez wrzucanie do sieci obrazków z brakującymi stronami i stron z wtopami. Taki komiks powinni sprzedawać -60% okładkowej, bo -40% można znaleźć w standardzie albo wydrukować go na nowo.
Zaczną zaraz sprzedawać tylko okładki a reszta będzie do poprania i wydrukowania z sieci.
Jak gry w pudełkach bez płyt.

Offline greg0

« Odpowiedź #1499 dnia: Wt, 19 Maj 2026, 10:35:26 »
a reszta będzie do poprania i wydrukowania z sieci.
Dla mnie bomba!
Można będzie sobie drukować wedle uznania: na kredzie lub offsecie, przy użyciu śmierdzącej farby lub pachnącej, z paprochami lub bez paprochów,w kolorze lub cz-b, w oryginale lub przetłumaczone.

Ważne żeby narzekać...