Autor Wątek: Egmont 2026  (Przeczytany 278483 razy)

Hajsencat i 3 Gości przegląda ten wątek.

Offline Takesh

Odp: Egmont 2026
« Odpowiedź #1515 dnia: Nd, 24 Maj 2026, 10:01:16 »
Ale to może nie być wina drukarni. E mógł źle przygotować materiały, co ja uwazam za najbardzie jprawdopodobne. A wiemy jak sie sprawdza komiksy przed drukiem: góra kilkanaście pierwszych stron....

Online radef

« Odpowiedź #1516 dnia: Nd, 24 Maj 2026, 10:24:24 »
No właśnie - chyba najzabawniejsze byłoby, gdyby się okazało, że to wina drukarni.
Choć wydaje się być to bardzo nieprawdopodobne, bo przecież drukarnia robi dziesiątki tysięcy druków rocznie i proces przetwarzania plików cyfrowych na plansze drukarskie jest w pełni cyfrowy, ale - zawsze może dojść do jakiejś dziwnej awarii.
Tylko że wówczas pierwszy komunikat Egmontu powinien być zupełnie inny.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Online amsterdream

« Odpowiedź #1517 dnia: Nd, 24 Maj 2026, 10:46:02 »
Wątpię zeby to była wina drukarni. A mielić tego nie chcą bo zapewne wydrukowali to od razu w bardzo dużym nakładzie I jest to dla nich nieopłacalne.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Takesh

« Odpowiedź #1518 dnia: Nd, 24 Maj 2026, 10:50:54 »
Moim zdaniem E wstawił jedną stronę w necie, bo uważali, że może by to przeszło tak, jak kiedyś. Niestety dziś świadomość czytelników jest inna. I w tym przypadku to pieniądz E na nowy druk. Bo jeśli wina drukarni, to koszt ponosi właśnie drukarnia. Wtedy po co E dawałby tą jedną stronę w necie? Wystarczy przecież czekać na nowy druk.

Ja czekam na nowy i poprawny druk Powrotu, bo mam dużą ochotę kupić, chyba, czwartą wersję tego komiksu do mojej kolekcji.

Offline Kadet

« Odpowiedź #1519 dnia: Nd, 24 Maj 2026, 11:08:23 »
A mielić tego nie chcą bo zapewne wydrukowali to od razu w bardzo dużym nakładzie I jest to dla nich nieopłacalne.

Nie jestem pewien: gdyby nie chcieli tego mielić, to po co wycofali to ze swojego sklepu?

Moim zdaniem E wstawił jedną stronę w necie, bo uważali, że może by to przeszło tak, jak kiedyś. Niestety dziś świadomość czytelników jest inna. I w tym przypadku to pieniądz E na nowy druk. Bo jeśli wina drukarni, to koszt ponosi właśnie drukarnia. Wtedy po co E dawałby tą jedną stronę w necie? Wystarczy przecież czekać na nowy druk.

Wydaje mi się, że tu może pewną rolę odgrywać też grupa docelowa DC Compact: nie zdziwiłbym się, gdyby niektórym z mniej zagorzałych fanów, którzy po prostu kupili sobie "czytadło na kibelek", wystarczyłaby ta strona w necie...

EDIT:

Ja czekam na nowy i poprawny druk Powrotu, bo mam dużą ochotę kupić, chyba, czwartą wersję tego komiksu do mojej kolekcji.

Jeśli dobrze liczę, to chyba będzie piąta wersja (ale tylko jeśli liczymy rzut testowy od Hachette):

1. pierwsze wydanie Egmontu z tłumaczeniem Tomasza Kreczmara
2. drugie wydanie Egmontu z tłumaczeniem Tomasza Sidorkiewicza
3. wydanie Noir Egmontu z tłumaczeniem Tomasza Sidorkiewicza
4. wydanie Hachette z rzutu testowego Kolekcji Batmana z tłumaczeniem Roberta Lipskiego
5. wydanie DC Compact Egmontu z tłumaczeniem Tomasza Sidorkiewicza

Nie zdziwię się, jeśli jacyś batkompleciści będą chcieli mieć w kolekcji i wadliwą, i ewentualną późniejszą poprawioną wersję Compactu (wtedy mielibyśmy już sześć wersji :D).
« Ostatnia zmiana: Nd, 24 Maj 2026, 11:24:48 wysłana przez Kadet »
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline michał81

« Odpowiedź #1520 dnia: Nd, 24 Maj 2026, 11:35:02 »
EDIT:

Jeśli dobrze liczę, to chyba będzie piąta wersja (ale tylko jeśli liczymy rzut testowy od Hachette):

1. pierwsze wydanie Egmontu z tłumaczeniem Tomasza Kreczmara
2. drugie wydanie Egmontu z tłumaczeniem Tomasza Sidorkiewicza
3. wydanie Noir Egmontu z tłumaczeniem Tomasza Sidorkiewicza
4. wydanie Hachette z rzutu testowego Kolekcji Batmana z tłumaczeniem Roberta Lipskiego
5. wydanie DC Compact Egmontu z tłumaczeniem Tomasza Sidorkiewicza
trzeba też dodać że w tym roku będzie jeszcze szóste wydanie w DC Limited

Offline Takesh

« Odpowiedź #1521 dnia: Nd, 24 Maj 2026, 18:36:34 »
Ja mam jeszcze oryginalne wydanie z okazji dziesiątej (chyba) rocznicy. I to wydanie najwięcej razy przeczytałem.

Offline lis22

« Odpowiedź #1522 dnia: Pn, 01 Czerwiec 2026, 12:26:26 »
Czy DC All In i Absolute to to samo, ten sam świat, czy dwa różne światy?
W lipcu wychodzi Superman 1 w ramach All In a we wrześniu Absolute Superman 1, więc wszystko wskazuje na to, że to dwa,osobne byty.

« Odpowiedź #1523 dnia: Pn, 01 Czerwiec 2026, 12:44:10 »
Owszem, to dwa różne światy
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline michał81

« Odpowiedź #1524 dnia: Pn, 01 Czerwiec 2026, 12:53:18 »
Czy DC All In i Absolute to to samo, ten sam świat, czy dwa różne światy?
W lipcu wychodzi Superman 1 w ramach All In a we wrześniu Absolute Superman 1, więc wszystko wskazuje na to, że to dwa,osobne byty.
DC All In to jest nowa inicjatywa mająca na celu pokazanie punktu startowego dla czytelnika, co się wiąże z resetem serii i zaczynaniem od 1. Oczywiście nie w każdym przypadku.

Absolute jest oddzielnym uniwersum, ale też jest częścią DC All In.

« Odpowiedź #1525 dnia: Pn, 01 Czerwiec 2026, 13:39:12 »
Warto też zaznaczyć, że serie spod linii Absolute są najbardziej godne polecenia, szczególnie Batman i Wonder Woman - rewelacyjne serie, Superman Aarona w mojej opinii trochę odstaje od reszty Trójcy, ale nadal jest to solidna seria.
Sociale:

Offline Xmen

« Odpowiedź #1526 dnia: Pn, 01 Czerwiec 2026, 22:05:28 »
a czytałeś te serie?
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

« Odpowiedź #1527 dnia: Pn, 01 Czerwiec 2026, 23:04:16 »
owszem, pierwsze TP całych trzech serii czytałem w originale, wydania Polskie będę brał stąd tylko Batmana i Wonder Woman, Supermana odpuszczam jak na razie
Sociale:

Offline Andrzej8666

« Odpowiedź #1528 dnia: Wt, 02 Czerwiec 2026, 11:56:49 »
Warto też zaznaczyć, że serie spod linii Absolute są najbardziej godne polecenia, szczególnie Batman i Wonder Woman - rewelacyjne serie, Superman Aarona w mojej opinii trochę odstaje od reszty Trójcy, ale nadal jest to solidna seria.
Co znaczy "rewelacyjne"? Dla mnie absolutny peak DC (i amerykańskiego komiksu superhero w ogóle) to lata 90-te, a może nawet od samego "Kryzysu...". Jak ta "rewelacyjność" ma się do poziomu tamtych hitorii i rysunków?

Chętnie poznam opinię kogoś z pokolenia TM-Semic, bo z tego co kojarzę Wayne'owi bliżej do wieku mojego potencjalnego dziecka. I nie jest to żaden zarzut, ale różnica pokolenia, wrażliwości zmienia też ocenę sztuki. A komiks sztuką niewątpliwie jest. Może nie wysoką, ale wciąż sztuką.

« Odpowiedź #1529 dnia: Wt, 02 Czerwiec 2026, 16:44:29 »
Przede wszystkim Absolute zrywa z klasycznymi i oklepanymi do bólu schematami, masz tam postacie które niby znasz z kart komiksów, ale w nowych nieoczywistych rolach, origin story też niby jest podobny, ale mimo wszystko inny - zwyczajnie dla mnie to wreszcie powiew świeżości dla tych postaci, bo ileż można czytać tego samego Batmana któremu rodzice zginęli w Crime Alley, i ma kupę kasy. No i przede wszystkim scenariusz Snydera czy Thompson stoją na bardzo dobrym poziomie, rysunki wiadomo, że to subiektywna kwestia, ale moim zdaniem kreska Shermana w Wonder Woman i Dragotty w Batmanie są piękne i bardzo klimatyczne i pasujące do tego świata.
Sociale: