Autor Wątek: Egmont 2026  (Przeczytany 186654 razy)

Melkazir, Witlold, Talvi, lukb23, Ty_draniu (+ 2 Ukrytych) i 18 Gości przegląda ten wątek.

Offline Castiglione

Odp: Egmont 2026
« Odpowiedź #1080 dnia: Pn, 13 Kwiecień 2026, 21:50:55 »
Ale czemu NOWE GOTHAM nie jest takim fontem, jakim były pisane tytuły u nas wcześniej, albo czemu nie takim jak jest w oryginale?
To już "Epidemia" i "Dziedzictwo" odstawały pod tym względem. Tak trochę brakuje spójności w tej serii - skoro po "Knightfallu" zmienili font, to bardziej by pasowało, żeby każda podseria miała jakiś swój akcent, a "Ziemia niczyja" wróciła do stylu "Knightfalla". Kolorystycznie też to średnio wygląda, białe napisy na grzbietach "Knightfalla" i bardzo podobne jasno-szare na "Ziemi niczyjej", a pomiędzy oczojebny żółty.

Offline bocik

« Odpowiedź #1081 dnia: Pn, 13 Kwiecień 2026, 21:51:25 »
Zwłaszcza na Baśnie 21 czekamy

Online stempel

« Odpowiedź #1082 dnia: Pn, 13 Kwiecień 2026, 22:26:06 »
Plagi Żab tomu 1 nigdy się już nie doczekamy

Offline amsterdream

« Odpowiedź #1083 dnia: Pn, 13 Kwiecień 2026, 22:41:56 »
Dla mnie:
- Amazing Spider-Man Epic Collection. Sekret kamiennej tablicy
- Batman. Nowe Gotham. Tom 1
- Moon Knight. Tom 3
- Przeznaczenie X. Wolverine. Tom 3
- Pięć Krain. Mnie pierwszą zabijcie. Tom 12

Czekam na Avengers Jeda MacKay'a, zaś DC All-in, który przeważnie kontynuuje wątki serii z poprzedniej ery, niespecjalnie do mnie przemawia. Sięgnę jedynie po Detective Comics, gdyż Tytani będący drugim zbieranym przeze mnie tytułem w naturalny sposób domyka Władza Absolutna. Szkoda, że nie ma Green Lanterna / Corps, chętnie bym brał. Zatem z mojej strony szykuje się spora przerwa od współczesnego DC, gdyż mi akurat jako jednemu z nielicznych nadciągające Absolute uniwersum kasy z portfela nie wyciągnie.

Dla mnie nic. Z roku na rok oferta Egmontu coraz mniej do mnie trafia.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline JanJ

« Odpowiedź #1084 dnia: Pn, 13 Kwiecień 2026, 22:48:13 »
Dla mnie też coraz mniej. Tak gnają z tymi Pięcioma krainami, że zaraz dogonią wydania oryginalne i na kolejne tomy trzeba będzie czekać min. pół roku. A tym czasem na zakończenie albo kolejne tomy wielu serii trzeba czekać latami...

Offline Juby

« Odpowiedź #1085 dnia: Dzisiaj o 08:35:59 »
W poprzednich latach te tomy wychodziły co trzy miesiące, na zmianę Batman i Superman i liczyłem na to, że tak to zostawią i tyle.
To nie tłumaczy co ma do tego miniseria o Supergirl z innej epoki, a klasyka DC nie zawsze wychodziła co trzy miesiące - między Dziedzictwem, a pierwszym tomem NML w 2023 roku było tylko 43 dni odstępu.
« Ostatnia zmiana: Dzisiaj o 10:19:56 wysłana przez Juby »

Offline amsterdream

« Odpowiedź #1086 dnia: Dzisiaj o 09:54:19 »
Hmmm ... Myślałem, że Batman Nowe Gotham. Tom 1 będzie dopiero w sierpniu bo w maju jest Supergirl ...

A co ma Supergirl związanego z Batmanem?
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Juby

« Odpowiedź #1087 dnia: Dzisiaj o 10:41:14 »
Dude, już dwie osoby z nim o tym pisały ::) Ten typ tak ma (zerknij w historię jego postów). Z tego co pamiętam na forum filmożerców jego konto również służyło do zadawania głupich pytać i siania głupich wątpliwości,
Spoiler: PokażUkryj
a najciekawiej się zrobiło, gdy zwierzył się, że choć zbiera filmy w 4K i pragnie jak najlepszej jakości, to nie widzi na jedno oko, a na drugie tylko w jakimś procencie, więc ogląda z odległości 50 cm ;D Komiksy pewnie czyta brajlem...
Nie wiem o co chodzi, czy to jakaś gra, czy chęć przyciągnięcia do siebie uwagi, ale chyba najlepiej ignorować te pytania.

To już "Epidemia" i "Dziedzictwo" odstawały pod tym względem. Tak trochę brakuje spójności w tej serii - skoro po "Knightfallu" zmienili font, to bardziej by pasowało, żeby każda podseria miała jakiś swój akcent, a "Ziemia niczyja" wróciła do stylu "Knightfalla". Kolorystycznie też to średnio wygląda, białe napisy na grzbietach "Knightfalla" i bardzo podobne jasno-szare na "Ziemi niczyjej", a pomiędzy oczojebny żółty.
Ciekawie będzie jak przy Nowym Gotham zrobią zgodne z poprzednimi (pod względem czcionek i ich rozmiarów), ale białe grzbiety :D Bo napisy pewnie dadzą niebieskie (tom 1) i czerwone (tom 2). Mi to nie przeszkadza, lubię urozmaicenie na regale, a grzbietów do Knightfall i NML i tak nie widzę, bo stoją na moich półkach w inny sposób.

Offline michał81

« Odpowiedź #1088 dnia: Dzisiaj o 13:11:19 »
Wątpię aby dali w przypadku Nowego Gotham na grzebiecie dwa różne kolory. Obstawiam że będą miały obydwa raczej niebieski kolor (stad pewnie też zmiana czcionki tyłu z oryginalnej na jakąś zwykłą), a czerwony może dostanie run Brubakera.

Offline Gruby AL

« Odpowiedź #1089 dnia: Dzisiaj o 13:25:56 »
Może starają się jakoś trzymać stylu zapoczątkowanego przy Knightfall? Czcionka, jaką zapisane jest słowo BATMAN pasuje do grzbietów Knightfall-Epidemii-Dziedzictwa-NML.
Nie, no ja widzę, że to ta sama czcionka, co na grzbietach. Tyle, że do tej pory:
a) na okładkach używano innej czcionki niż na grzbietach;
b) czcionki używane na okładce nie były spójne (Knightfall i Ziemia Niczyja mają jednakową, ale Epidemia i Dziedzictwo inną);
c) oryginalna czcionka ma taki fajny vibe art-deco, idealnie pasujący do użytych grafik, który całkowicie znika przy propozycji Egmontu.

Ale grzbiety to akurat wolałbym czarne...

Takie tam marudzenie. I tak kupię, i tak będzie mi się podobało :) 

Offline szulig

« Odpowiedź #1090 dnia: Dzisiaj o 14:27:25 »
Opis one-shota DC All In Alfa i Omega jest ten sam opis co tom Flash 3 Wszechświat i dusza. Coś z tym ładowaniem zapowiedzi poszło nie tak.

w szczegółach pokazuje, że to ma mieć 60 stron?

Offline Masonna

« Odpowiedź #1091 dnia: Dzisiaj o 14:45:23 »
Dark Phoenix Saga mogliby wydać w takim limitowanym formacie jak Weapon X. Zapotrzebowanie na coś takiego wśród kolekcjonerów jest ogromne i na pewno nie byłoby tu ryzyka wydania czegoś, co się nie sprzeda, skoro tak bardzo obawiają się konkurencji wydań WKKM czy TM-Semic sprzed stu lat. Weapon X chyba był dużym sukcesem wydawniczym, więc powtórka z inną, równie kultową pozycją obarczona byłaby znikomym ryzykiem.
weź pigułkę, zobaczysz...

Offline Antari

« Odpowiedź #1092 dnia: Dzisiaj o 15:04:19 »
Dark Phoenix Saga mogliby wydać w takim limitowanym formacie jak Weapon X. Zapotrzebowanie na coś takiego wśród kolekcjonerów jest ogromne i na pewno nie byłoby tu ryzyka wydania czegoś, co się nie sprzeda, skoro tak bardzo obawiają się konkurencji wydań WKKM czy TM-Semic sprzed stu lat. Weapon X chyba był dużym sukcesem wydawniczym, więc powtórka z inną, równie kultową pozycją obarczona byłaby znikomym ryzykiem.

Jest jednak spora różnica między tymi tytułami.

Weapon X to pewnego rodzaju kult w Polsce od czasu wydania w Mega Marvelu, podobnie jak Zabójczy Żart. Mroczna Phoenix nie ma takiego "kultowego" statusu w Polsce. Rysunki Byrne'a się bronią ale ilość tekstu i sama historia, przy pominięciu oczywistego niezwykle cennego wkładu w dorobek całej serii, jest już dość sporą ramotką. Przejawia się to m.in. ogromną ilością tekstu i komentowaniem wszystkiego co robią postacie na poszczególnych kadrach.

Podejrzewam, że odbiór tej pozycji przez nowego czytelnika byłby słaby, a starzy wyjadacze nie mają aż takiego sentymentu do tej historii albo mają ją w innych wydaniach np. zagranicznych.

Wątpię też, że powiększony format i inny rodzaj papieru wpłynąłby na lepszy odbiór tej pozycji tak jak to było w przypadku Broni X. A gwoździem do trumny byłaby większa cena.

Dla tej pozycji lepiej by się sprawdził zwykły HC, jak było z drugim wydaniem Broni X.

Offline OokamiG

« Odpowiedź #1093 dnia: Dzisiaj o 15:06:56 »
Dark Phoenix Saga powinna być szeroko dostępna.

Offline Masonna

« Odpowiedź #1094 dnia: Dzisiaj o 15:22:37 »
Nie masz racji, Antari, DFS ma dokładnie taki sam status, jak Weapon X. Zarówno pod względem sentymentu, jak i jakości, czy wkładu w serie. Co oczywiście nie wyklucza HC, też uważam że powinno być szeroko dostępne, ale Egmont tak nie uważa, a ja tylko podpowiadam co może z tym zrobić.
weź pigułkę, zobaczysz...