Autor Wątek: Egmont 2026  (Przeczytany 187279 razy)

Rusty i 12 Gości przegląda ten wątek.

Offline JanJ

Odp: Egmont 2026
« Odpowiedź #915 dnia: Wt, 17 Marzec 2026, 20:14:44 »
Jim Lee dla mnie mistrzem jest i tyle! Jest kilku artystów których lubię bardziej, jednak w pewnym okresie był numerem jeden.

[

Akurat dziś dotarł do mnie album upamiętniający 65 urodziny Asteriksa, w którym znajduje się ta grafika. Można ten album dostać po angielsku. Zakładam niestety, że E raczej tego nie wyda.

Offline celtic

« Odpowiedź #916 dnia: Wt, 17 Marzec 2026, 20:22:06 »
Gdzie kupiłeś?
Jim narysował tą grafikę w czasie covidu. Zrobił sobie czelendż i codziennie przez bodajże 80 dni rysował jakąś tego typu grafikę i wystawiał na ebayu. Fundusze jeśli dobrze pamiętam szły na cele charytatywne.
Trzy Cienie - 10/10
Opowieści z czasów Kobry -8/10
Twierdzi Pereira -10/10
Bezprawie - 7/10
Locke & Key #1-6 - 9/10
Niezwyciężony - 7/10

Offline celtic

« Odpowiedź #917 dnia: Wt, 17 Marzec 2026, 20:36:21 »
Gdzie kupiłeś?
Jim narysował tą grafikę w czasie covidu. Zrobił sobie czelendż i codziennie przez bodajże 80 dni rysował jakąś tego typu grafikę i wystawiał na ebayu. Fundusze jeśli dobrze pamiętam szły na cele charytatywne.

Mój błąd, grafika nie powstała w tym czelendżu, ale jeśli dobrze pamiętam w tym okresie.

Pod tym linkiem zbiór grafik Jima z tego wyzwania, grafik nie było 80 a 60.

https://www.reddit.com/r/DCcomics/comments/oknbhk/artwork_all_of_jim_lees_60_sketches_for_his/#lightbox
Trzy Cienie - 10/10
Opowieści z czasów Kobry -8/10
Twierdzi Pereira -10/10
Bezprawie - 7/10
Locke & Key #1-6 - 9/10
Niezwyciężony - 7/10

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #918 dnia: Wt, 17 Marzec 2026, 20:52:02 »
A w ogóle Egmont miałby licencję na taki album asteriksowy? Czy mają tylko na same komiksy?

Offline JanJ

« Odpowiedź #919 dnia: Wt, 17 Marzec 2026, 21:06:39 »
Ten album można kupić praktycznie wszędzie - na Amazon, Libristo, Atom komiks. 144 strony, twarda oprawa, wielu dobrych rysowników. W 2007 r. E wydał podobny album "W hołdzie Albertowi Uderzo", ale tamten liczył tylko 64 strony. Jedyny chyba plus tamtego wydania to kilku twórców, których nie ma tu np. Rosiński.

Czy E to wyda? Ciężko powiedzieć... Może jak skończą nowe wydanie Asteriks. Aczkolwiek wydaje mi się, że ostatnio unikają niepewnych serii i znowu tną mocniej to co nie przynosi zysku.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #920 dnia: Śr, 18 Marzec 2026, 13:21:47 »
Czy w waszych egzemplarzach "Doomsday Powraca" też macie rozmazany tusz w zeszycie z Mxyzptlkiem? Bo ja już nie mogę z tym Egmontem. Komiks za 140 zł a oni nie potrafią go wydrukować na przyzwoitym poziomie. I już pomijam to, że okładka zachodzi na grzbiet, jak pisali tu inni forumowicze. W ogóle druk grzbietów to tak zaawansowana technologia przyszłości, że jeszcze dekady miną, zanim w Polsce zostanie to dopracowane. Ale wychodzi na to, że wystarczy trochę więcej fioletowego na stronach, a już maszyny drukarskie sobie nie radzą i kapią tą mażentą gdzie popadnie. Dramat po prostu.

No chyba że to był tylko mój jeden, jedyny egzemplarz w całej Polsce.

« Ostatnia zmiana: Śr, 18 Marzec 2026, 15:25:33 wysłana przez Bazyliszek »

« Odpowiedź #921 dnia: Śr, 18 Marzec 2026, 15:58:38 »
Zawsze możesz to zwrócić, i zobaczyć czy też tak będzie w nowym egzemplarzu. A na pytanie ci niestety nie pomogę udzielić odpowiedzi, bo sam nie mam jeszcze tego komiksu kupionego
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline michał81

« Odpowiedź #922 dnia: Śr, 18 Marzec 2026, 18:51:42 »
Czy w waszych egzemplarzach "Doomsday Powraca" też macie rozmazany tusz w zeszycie z Mxyzptlkiem? B
Nie mam czegoś takiego. Jedyne mogę się powtórzyć, to jest karma która do ciebie wraca.

Jest to błąd drukarski, które wydawca, a bardziej drukarnia nie jest wstanie wyłapać, kiedy idzie to maszynowo.

Offline Genzo

« Odpowiedź #923 dnia: Śr, 18 Marzec 2026, 20:12:05 »
Kiedyś wystarczyło wysłać zdjęcia felernego egzemplarza do egmontu na maila i ci wysyłali nowy, starego nawet nie trzeba było zwracać , ale nie wiem czy to dalej funkcjonuje, ja tak miałem z Batmanem DKR

Online Xmen

« Odpowiedź #924 dnia: Śr, 18 Marzec 2026, 22:47:04 »
Chyba nie z taką wadą, w sumie mieć dwa egzemplarze w cenie jednego to jeszcze biznes zrobisz na tym. Jeden egzemplarz sprzedasz. Nie każdy zauważy taką wadę.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Antari

« Odpowiedź #925 dnia: Cz, 19 Marzec 2026, 12:15:19 »
Czy w waszych egzemplarzach "Doomsday Powraca" też macie rozmazany tusz w zeszycie z Mxyzptlkiem? Bo ja już nie mogę z tym Egmontem. Komiks za 140 zł a oni nie potrafią go wydrukować na przyzwoitym poziomie. I już pomijam to, że okładka zachodzi na grzbiet, jak pisali tu inni forumowicze. W ogóle druk grzbietów to tak zaawansowana technologia przyszłości, że jeszcze dekady miną, zanim w Polsce zostanie to dopracowane. Ale wychodzi na to, że wystarczy trochę więcej fioletowego na stronach, a już maszyny drukarskie sobie nie radzą i kapią tą mażentą gdzie popadnie. Dramat po prostu.

No chyba że to był tylko mój jeden, jedyny egzemplarz w całej Polsce.

U mnie jest ok. Tyle jadu ile wylałeś na Egmont przez te wszystkie lata sprawiło, że karma w końcu wróciła.

Offline parsom

« Odpowiedź #926 dnia: Cz, 19 Marzec 2026, 15:11:43 »
Ale pieprzycie z tym wracaniem karmy. Mnie się w egmontowych komiksach zdarzyło już wiele bubli różnego rodzaju.

Online Castiglione

« Odpowiedź #927 dnia: Cz, 19 Marzec 2026, 15:26:29 »
Może się rozmazało od oparów tego jadu?

Ale pieprzycie
No to tak jak główny zainteresowany.

Offline Kadet

« Odpowiedź #928 dnia: Cz, 19 Marzec 2026, 23:30:47 »
A w ogóle Egmont miałby licencję na taki album asteriksowy? Czy mają tylko na same komiksy?

To jest wydane przez Albert Rene, więc myślę, że teoretycznie można byłoby uzyskać od nich prawa. Większym problemem jest kontekst. Ten zbiorek powstał w 2019 z okazji 60. urodzin "Asteriksa". Nawiązują do tego teksty, a w samych komiksach i grafikach też często przewija się motyw sześćdziesiątki w różnych postaciach.

W USA Papercutz to wydał 5 lat później, na 65. urodziny, i musiał dodawać dopisek na początku, który tłumaczył, skąd te sześćdziesiątki w środku. A my... co? Wydamy album rocznicowy z liczbą 60 w tym roku, żeby uczcić okrągłą 67. rocznicę powstania "Asteriksa"? Najbliższa data rocznicowa to byłby chyba 2029, czyli 70. urodziny... ale równie dobrze na tę rocznicę Francuzi mogą wymyślić już coś nowego, co można by przedrukować bez dziwnych wyjaśnień, czemu w albumie na 70. urodziny pełno jest liczb "60".
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline stab

« Odpowiedź #929 dnia: So, 21 Marzec 2026, 18:43:29 »
Warto czytać tą trzytomową Władzę Absolutną jeśli nie kupuje na bierząco żadnych serii z DC? Mam w planie czytać Absolute Universe.