Autor Wątek: Egmont 2026  (Przeczytany 278032 razy)

Marticos22, Genzo, Czytamy Komiksy, fasola, Deg (+ 2 Ukrytych) i 7 Gości przegląda ten wątek.

Offline Antari

Odp: Egmont 2026
« Odpowiedź #765 dnia: So, 28 Luty 2026, 00:47:17 »
Ty masz jakiś wewnętrzny przymus posiadania racji?
Chłopie, masz krzywo wydrukowany grzbiet. Ja też. Nie podoba mi się to. O co się kłócisz tak w ogóle? Że nie powinno mi się nie podobać?
EOT

Im więcej masz takich komiksów tym mniej przywiązujesz do tego wagę. Z czasem dociera po prostu do ciebie, że wszystkie drukarnie, wszystkie wydawnictwa, zagraniczne, krajowe nie mają żadnych "złotych zasad" i to jest masówka. Jakieś przesunięcia grzebietów czy naciągnięte obwoluty to pikuś, większym problemem jest brak konsekwencji np. 3 z 4 tomów ma okreśłony wzór grzebietu a czwarty już zupełnie inny. Perfekcjonizm nie ma tu nic do rzeczy, po prostu przestajesz zwracać uwagę. Na początku budujesz ołtarzyk, a potem ten ołtarzyk zamienia się w jadłodajnię. Jak masz na półce 10 komiksów i 2 są z takimi "wadami" to nie śpisz, nakręcasz się, reklamujesz, wymieniasz, podnosisz sobie ciśnienie, sapiesz. Jak masz na półce 400 komiksów i 100 jest z takimi "wadami" to przestajesz na to zwracać uwagę. To przychodzi z czasem. I też do tego momentu dojdziesz. Może.

Online Warpath

« Odpowiedź #766 dnia: So, 28 Luty 2026, 08:44:48 »
Ja bym obstawiał, że po prostu całość się przesunęła, logo chyba nie powinno w niczym przeszkadzać.

Możliwe, że logo nie miało z tym nic wspólnego, ale wątpię by reszta sama się przesunęła. Po prostu ktoś nie sprawdził, nie dostosował, miał w nosie i wyszła fuszerka : ) A że jak widać z tymi grzbietami po stronie DC (z Marvelem nie dostrzegłem większych problemów) Egmont nie bardzo sobie radzi - warto podnosić takie kwestie. Podobnie z Doomsday'em - oczywiście, że nie powinni mielić nakładu z tego powodu, ale powinni dostać feedback, że kiepsko wyszło i by zwrócili na to większą uwagę następnym razem. Jest taka znana sentencja, że to, co tolerujesz, staje się twoim standardem. Nie wiem jak Wy, ale ja nie chcę takiego standardu.

Offline Gruby AL

« Odpowiedź #767 dnia: So, 28 Luty 2026, 08:51:42 »
Im więcej masz takich komiksów tym mniej przywiązujesz do tego wagę. Z czasem dociera po prostu do ciebie, że wszystkie drukarnie, wszystkie wydawnictwa, zagraniczne, krajowe nie mają żadnych "złotych zasad" i to jest masówka. Jakieś przesunięcia grzebietów czy naciągnięte obwoluty to pikuś, większym problemem jest brak konsekwencji np. 3 z 4 tomów ma okreśłony wzór grzebietu a czwarty już zupełnie inny. Perfekcjonizm nie ma tu nic do rzeczy, po prostu przestajesz zwracać uwagę. Na początku budujesz ołtarzyk, a potem ten ołtarzyk zamienia się w jadłodajnię. Jak masz na półce 10 komiksów i 2 są z takimi "wadami" to nie śpisz, nakręcasz się, reklamujesz, wymieniasz, podnosisz sobie ciśnienie, sapiesz. Jak masz na półce 400 komiksów i 100 jest z takimi "wadami" to przestajesz na to zwracać uwagę. To przychodzi z czasem. I też do tego momentu dojdziesz. Może.
Zaręczam Ci, że mam na półce "trochę" więcej niż 400 komiksów. I skoro przez 30 lat zbierania nie przestało przeszkadzać, to już raczej nie przestanie 😛

Offline michał81

« Odpowiedź #768 dnia: So, 28 Luty 2026, 09:43:59 »
Zaręczam Ci, że mam na półce "trochę" więcej niż 400 komiksów. I skoro przez 30 lat zbierania nie przestało przeszkadzać, to już raczej nie przestanie 😛
czyli najprawdopodobniej masz jakąś formę nerwicy natręctw, skoro 1mm (a nawet i mniej) ci przeszkadza, da się leczyć

Offline Castiglione

« Odpowiedź #769 dnia: So, 28 Luty 2026, 10:01:07 »
Możliwe, że logo nie miało z tym nic wspólnego, ale wątpię by reszta sama się przesunęła. Po prostu ktoś nie sprawdził, nie dostosował, miał w nosie i wyszła fuszerka : ) A że jak widać z tymi grzbietami po stronie DC (z Marvelem nie dostrzegłem większych problemów) Egmont nie bardzo sobie radzi - warto podnosić takie kwestie. Podobnie z Doomsday'em - oczywiście, że nie powinni mielić nakładu z tego powodu, ale powinni dostać feedback, że kiepsko wyszło i by zwrócili na to większą uwagę następnym razem. Jest taka znana sentencja, że to, co tolerujesz, staje się twoim standardem. Nie wiem jak Wy, ale ja nie chcę takiego standardu.
Takich sytuacji, że grzbiet jest przesunięty w pionie, jest mnóstwo. Podejrzewam, że to ta sama kwestia, co przy przesunięciach w poziomie, czyli wydruku, a nie przygotowanych materiałów.

Zły projekt grzbietu jest wtedy, gdy tylko część elementów jest przesunięta.
« Ostatnia zmiana: So, 28 Luty 2026, 10:06:43 wysłana przez Castiglione »

Offline Gruby AL

« Odpowiedź #770 dnia: So, 28 Luty 2026, 10:19:22 »
czyli najprawdopodobniej masz jakąś formę nerwicy natręctw, skoro 1mm (a nawet i mniej) ci przeszkadza, da się leczyć
"Lecz się". Wow.

Do braku umiejętności czytania ze zrozumieniem (doskonale pamiętam poprzednią wymianę zdań z Tobą) dołącza jeszcze zwyczajne chamstwo.
Jak znajdę gdzie się to ukrywa w opcjach, to zostaniesz pierwszym wyciszonym przeze mnie userem. Gratulacje! <3
« Ostatnia zmiana: So, 28 Luty 2026, 10:27:46 wysłana przez Gruby AL »

Online Warpath

« Odpowiedź #771 dnia: So, 28 Luty 2026, 10:21:44 »
Takich sytuacji, że grzbiet jest przesunięty w pionie, jest mnóstwo. Podejrzewam, że to ta sama kwestia, co przy przesunięciach w poziomie, czyli wydruku, a nie przygotowanych materiałów.

Zły projekt grzbietu jest wtedy, gdy tylko część elementów jest przesunięta.

W tym przypadku IMO niedopatrzenie po ich stronie. Dwa tomy Domu nad jeziorem są do siebie dopasowane. Dom nad morzem - już nie. Zakładam, że ktokolwiek to robił nie miał pojęcia, że mimo jedynki na grzbiecie nie jest to całkowicie nowa seria i nie dopasował. Po prostu walnął jak mu było wygodniej, zakładając, że to przecież kolejne tomy będą dopasowywane do jedynki. A tu zonk.
« Ostatnia zmiana: So, 28 Luty 2026, 10:23:24 wysłana przez Warpath »

Offline michał81

« Odpowiedź #772 dnia: So, 28 Luty 2026, 11:07:22 »
"Lecz się". Wow.

Do braku umiejętności czytania ze zrozumieniem (doskonale pamiętam poprzednią wymianę zdań z Tobą) dołącza jeszcze zwyczajne chamstwo.
Jak znajdę gdzie się to ukrywa w opcjach, to zostaniesz pierwszym wyciszonym przeze mnie userem. Gratulacje! <3
Tak jak Midar ja też tego przesunięcia nie zauważyłem, to ty podniosłeś jego temat na forum. Kiedy ja pisałem o tolerancji wykonania to ty sam podałeś dopuszczalne odchylenie, więc nawet sprawdziłem u siebie to przesuniecie (zaskoczenie, mieści się w tolerancji), a Midar podał że ma mniejsze. Możesz mnie uważać za chama, ale jak sam przyznajesz to ty masz ten problem od lat. Widziałem i nawet mam w kolekcji komiksy gdzie jest przesunięcie okładki na grzbiet dużo większe (i nie ma z tym problemu), polecam nie zaglądać w spoiler ze względu na Twoje zdrowie psychiczne
Spoiler: PokażUkryj
« Ostatnia zmiana: So, 28 Luty 2026, 11:09:22 wysłana przez michał81 »

Offline Adolf

« Odpowiedź #773 dnia: So, 28 Luty 2026, 11:11:15 »
"Lecz się". Wow.

Witam w klubie. Michał to tu najczęściej ignorowany user. Nie przejmuj się nim, koleś nie raz pisał, że jest zwolennikiem bylejakich wydań, miękiszonów i na najtańszym papierze. Z takim nie ma co dyskutować, niepotrzebnie tracisz nerwy.

« Odpowiedź #774 dnia: So, 28 Luty 2026, 11:19:31 »
koleś nie raz pisał, że jest zwolennikiem bylejakich wydań, miękiszonów i na najtańszym papierze. Z takim nie ma co dyskutować, niepotrzebnie tracisz nerwy.
Chyba ci się mylą osoby, bo to co mówisz pasuje bardziej do Bazyla, niż Michała.
I tak jest jest tutaj najbardziej ignorany, że pomaga Noriemu w jego grafikach które tak wielu lubi i szanuje  ;D
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline michał81

« Odpowiedź #775 dnia: So, 28 Luty 2026, 11:26:02 »
Witam w klubie. Michał to tu najczęściej ignorowany user. Nie przejmuj się nim, koleś nie raz pisał, że jest zwolennikiem bylejakich wydań, miękiszonów i na najtańszym papierze. Z takim nie ma co dyskutować, niepotrzebnie tracisz nerwy.
zabawnie czytać takie rzeczy od człowieka chowającego się w kiblu w pracy żeby kupić komiks, ja się chociaż nie wstydzę swojego hobby

Offline Adolf

« Odpowiedź #776 dnia: So, 28 Luty 2026, 11:30:51 »
Chyba ci się mylą osoby, bo to co mówisz pasuje bardziej do Bazyla, niż Michała.
I tak jest jest tutaj najbardziej ignorany, że pomaga Noriemu w jego grafikach które tak wielu lubi i szanuje  ;D

Ty tam z Michałem piwo pijesz, to wiadomo, że nie będziesz obiektywny. Zasługi Michała nie mają tu nic do rzeczy. Rozmawiamy o wydaniach. I Michał ma tu swoje zdanie na ten temat. Jak widzisz zafixował się trochę, bo z kolegi Grubego Ala chce jakiegoś psychola robić i na niego nasyłać panów w białych kitlach, co go zaraz owiną kaftanikiem i nafaszerują potężną dawką leków mającą uleczyć jego domniemaną poważną psychozę :D

Powiedzcie Michałowi, że go ignoruję, więc nie widzę jego wiadomości i jestem szczęśliwy.

« Odpowiedź #777 dnia: So, 28 Luty 2026, 11:49:07 »
Przecież to gruby al brzmiał jakby ten 1mm, a nawet mniej robił mu jakąś wielką różnicę i zafiksował się  ;D Już nie mówiąc, że nie zawsze to wina drukarni, a czasem półki która potrafi się zniekształcić pod wagą innych tomów.
Sociale:

Offline Castiglione

« Odpowiedź #778 dnia: So, 28 Luty 2026, 12:42:55 »
W tym przypadku IMO niedopatrzenie po ich stronie. Dwa tomy Domu nad jeziorem są do siebie dopasowane. Dom nad morzem - już nie. Zakładam, że ktokolwiek to robił nie miał pojęcia, że mimo jedynki na grzbiecie nie jest to całkowicie nowa seria i nie dopasował. Po prostu walnął jak mu było wygodniej, zakładając, że to przecież kolejne tomy będą dopasowywane do jedynki. A tu zonk.
Przecież te trzy tomy, które pokazałeś mają identyczną typografię, krój pisma, rozmiar fontu, odstępy pomiędzy składowymi, itd. Jedyne, co je odróżnia, to że w trzecim tomie wszystko poszło do góry o 1-2 mm. Zazwyczaj jak się pójdzie do księgarni i spojrzy na kilka sztuk tej samej książki obok siebie, to któryś będzie mieć grzbiet wydrukowany nieco inaczej, co widać zwłaszcza jeżeli są na nim takie elementy graficzne jak poziome linie.

Na przykładzie z mojej półki - to akurat Mucha, ale tak samo wygląda to w przypadku każdego wydawcy, polskiego czy zagranicznego:

Pierwszy tom "Criminal" ma grzbiet źle zaprojektowany (a to i tak wersja z dodruku, czyli po poprawce) - tytuł "Lawless" jest źle wypośrodkowany w stosunku do innych tomów, podczas gdy pozostałe elementy (tytuł serii, nazwiska twórców) są w dobrym położeniu.

Tymczasem trzeci tom "Reckless" ma po prostu lekkie przesunięcie w górę, które zaczyna się od loga Muchy na dole, a kończy na miniaturce głównego bohatera u góry. Podejrzewam, że inny egzemplarz może mieć to przesunięcie mniejsze lub nie mieć go wcale.

Podobna sytuacja z drugim tomem "30 dni nocy" (jakiś 1 mm w górę) czy "Torpedo 1972" (1 mm w dół). To są zwyczajnie błędy w druku, mieszczące się zapewne w dopuszczalnej skali. Choć oczywiście irytujące.

« Odpowiedź #779 dnia: So, 28 Luty 2026, 13:25:52 »
Szczerze moim zdaniem coś takiego jest dopuszczalne, i przede wszystkim mniej irytujące niż jak ktoś dał wyżej przykład Detective Comics i runu Rama V który na pięć tomów ma trzy różne loga DC - to zdecydowanie bardziej boli w oczy i jest bardziej widoczne niż jakieś minimetrowe przesunięcie w górę czy w dół.

Z resztą większość pewnie korzysta z regałów Billy, to jest Ikea która z każdym rokiem jest gorszej jakości (przynajmniej ja to zauważam), i od trzymania na nim ileś sztuk komiksów, szczególnie ciężkich które są na twardo, półka zwyczajnie potrafi nie być już równa, stąd mogą się pojawiać właśnie te paro minimetrowe przesunięcia.
Sociale: