Autor Wątek: Egmont 2026  (Przeczytany 188427 razy)

Odp: Egmont 2026
« Odpowiedź #780 dnia: So, 28 Luty 2026, 13:29:11 »
Ty tam z Michałem piwo pijesz, to wiadomo, że nie będziesz obiektywny.
I tak ci tylko powiem, że owszem, jesteśmy z Michałem znajomi dobrymi, co nie oznacza, że nie potrafię być obiektywny - z Mikołajem też swego czasu byliśmy dobrymi znajomymi i nagrywaliśmy wspólne filmy, ale potrafiłem mu wytknąć błędy gdy nagrał film z Bazylem - na tyle, że nasza znajomość się swoją drogą skończyła i zostałem wszędzie przez niego zablokowany  ;D
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Warpath

« Odpowiedź #781 dnia: So, 28 Luty 2026, 13:57:53 »
Przecież te trzy tomy, które pokazałeś mają identyczną typografię, krój pisma, rozmiar fontu, odstępy pomiędzy składowymi, itd. Jedyne, co je odróżnia, to że w trzecim tomie wszystko poszło do góry o 1-2 mm. Zazwyczaj jak się pójdzie do księgarni i spojrzy na kilka sztuk tej samej książki obok siebie, to któryś będzie mieć grzbiet wydrukowany nieco inaczej, co widać zwłaszcza jeżeli są na nim takie elementy graficzne jak poziome linie.

Może zdjęcie nie oddaje, ale to nie jest 1-2mm, lecz praktycznie pół centymetra. Patrzę na półki i nie widzę takich przesunięć w przypadku innych komiksów. Reckless także stoi u mnie na regale i nie zalicza takiego przesunięcia. Przykro mi to stwierdzić, ale nie wierzę w zbiegi okoliczności, że akurat nowe logo, więc musieli zmienić grzbiet, nowa numeracja, i akurat w tym momencie rozjechał im się druk w pionie tak sam w sobie przypadkowo. Po prostu w mojej opinii nie dopilnowali podczas przeprojektowywania, ale oczywiście każdy może mieć swoje konkluzje i nie podważam Twojej. Widzę to po prostu inaczej, a reszta może sobie sama wyrobić zdanie.

Generalnie ważne są dla mnie odpowiedzi podstawowe pytania:
1. Czy dobrze to wygląda tak jak wygląda? T/N
2. Czy chcemy, by poprawili na przyszłość? T/N

Jeśli odpowiadasz na powyższe dwa pytania N i T, podobnie jak i ja - to jesteśmy zalignowani. Jeśli nie - mamy inne poczucie estetyki, co też nie stanowi problemu. Niemniej właśnie po to zamieszczam te zdjęcia i piszę o sytuacji, jako że w oparciu o mój kanon estetyki wygląda to słabo i chciałbym, by w przyszłości takie sytuacje nie miały miejsca. Komu jest to obojętne, bo się przesuwać może i akceptuje takie górki i dołki na półce - nie musi popierać. Niemniej zakładam, że wcale by się nie zmartwił, gdyby na przyszłość się poprawili. No chyba, że się mylę.
« Ostatnia zmiana: So, 28 Luty 2026, 14:28:56 wysłana przez Warpath »

Offline michał81

« Odpowiedź #782 dnia: So, 28 Luty 2026, 14:23:10 »

szanuje za ten komplecik Power Rangers na półce

« Odpowiedź #783 dnia: So, 28 Luty 2026, 14:36:52 »
I tak ci tylko powiem, że owszem, jesteśmy z Michałem znajomi dobrymi, co nie oznacza, że nie potrafię być obiektywny - z Mikołajem też swego czasu byliśmy dobrymi znajomymi i nagrywaliśmy wspólne filmy, ale potrafiłem mu wytknąć błędy gdy nagrał film z Bazylem - na tyle, że nasza znajomość się swoją drogą skończyła i zostałem wszędzie przez niego zablokowany  ;D

Nic dziwnego, że Cię zablokował skoro chciałeś mieszać mu w karierze. Nie oszukujmy się, jakieś 99% użytkowników tego forum (nie wiem co z liczbami spoza), wolałoby obejrzeć filmik z Bazylem niż z Tobą.

Online Xmen

« Odpowiedź #784 dnia: So, 28 Luty 2026, 14:52:55 »
Z dwojga złego wolę też posty bazyla nie waynea.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

« Odpowiedź #785 dnia: So, 28 Luty 2026, 15:00:21 »
  Nic dziwnego, że Cię zablokował skoro chciałeś mieszać mu w karierze. Nie oszukujmy się, jakieś 99% użytkowników tego forum (nie wiem co z liczbami spoza), wolałoby obejrzeć filmik z Bazylem niż z Tobą.
Mieszać mu w karierze? Gdzie to robiłem? Bo mu wytknąłem zaprószenie kłamcy do rozmowy i pozwalanie na kłamanie na filmie?
I jakoś po moich występach jedynym głosem krytycznym był brak wyciszenia komunikatora przeze mnie za co przeprosiłem tutaj, nie było głosów, że gdzieś kłamałem, jak w przypadku Bazyla - więc nie wiem skąd dane, że 99% wolałoby obejrzeć film z Bazylem, niż ze mną, ale coś mało wiarygodne te twoje dane.
Sociale:

« Odpowiedź #786 dnia: So, 28 Luty 2026, 15:02:51 »
Z dwojga złego wolę też posty bazyla nie waynea.
Jeśli naprawdę wolisz więc czytać brednie, oczernienie i kłamanie w żywe oczy, czy płakanie ileś lat nad tym, że mu się rozleciał Daredevil tom 0, niż moje posty to cóż, współczuję więc, chociaż pewnie nadal masz do mnie dziwny uraz po dyskusji o kobietach, bo od tego czasu czepiasz się mnie wszędzie, i właśnie teraz pokazujesz to tylko.
Sociale:

Online Xmen

« Odpowiedź #787 dnia: So, 28 Luty 2026, 15:21:24 »
Dyskusji o kobietach nie pamiętałem ale mi przypomniałeś. Ja się ciebie nie czepiam. Napisałem, że wolę posty bazyla niż twoje.  Trzeba mi współczuć bo nie doceniam twojej świetności, o ja biedny. Nie ma czego drążyć bo tylko robimy offtop.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Saruman

« Odpowiedź #788 dnia: So, 28 Luty 2026, 15:27:05 »
To mi paradoksalnie w ogóle nie przeszkadzają różnice w miękkich tomach Batmana/Detective Comics. Nawet powiem, że lubię ich szatę graficzną. Każdy jest trochę inny, dzięki temu są "spójnie inne". Różnica w logach itp. nie rzuca się w oczy skoro i tak każdy grzbiet się trochę różni na tle reszty.

Im bardziej jednolite grzbiety, tym bardziej uwidaczniają się babole, zmiany loga itp.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #789 dnia: So, 28 Luty 2026, 16:37:47 »
szanuje za ten komplecik Power Rangers na półce
Oj tam, to jeszcze nawet nie połowa ;D Ale kolejny już leci ;)

Offline Castiglione

« Odpowiedź #790 dnia: So, 28 Luty 2026, 16:43:21 »
Jeśli odpowiadasz na powyższe dwa pytania N i T, podobnie jak i ja - to jesteśmy zalignowani. Jeśli nie - mamy inne poczucie estetyki, co też nie stanowi problemu. Niemniej właśnie po to zamieszczam te zdjęcia i piszę o sytuacji, jako że w oparciu o mój kanon estetyki wygląda to słabo i chciałbym, by w przyszłości takie sytuacje nie miały miejsca. Komu jest to obojętne, bo się przesuwać może i akceptuje takie górki i dołki na półce - nie musi popierać. Niemniej zakładam, że wcale by się nie zmartwił, gdyby na przyszłość się poprawili. No chyba, że się mylę.
Ja nie twierdzę, że to wygląda dobrze, mnie strasznie irytują takie rzeczy. Niemniej to się po prostu zdarza, np. "Sandman" i "Sandman Universe" mają na górze taki kolorowy pasek i tu każda kopia potrafi mieć go na trochę innej wysokości.

A druga sprawa, że w porównaniu do np. amerykańskich wydań Egmont to pod tym względem bajka.

Offline death_bird

« Odpowiedź #791 dnia: So, 28 Luty 2026, 19:02:37 »
Nie oszukujmy się, jakieś 99% użytkowników tego forum (nie wiem co z liczbami spoza), wolałoby obejrzeć filmik z Bazylem niż z Tobą.

Póki jest miejsce to zapisz mnie do tego 1%, bo nie chciałbym oglądać ani jednego ani drugiego.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline starcek

« Odpowiedź #792 dnia: So, 28 Luty 2026, 20:23:01 »
To jest nas dwóch, bo jak ognia unikam wszelkich vlogów, blogów prowadzonych przez ludków, co się w słowotokach realizują.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

« Odpowiedź #793 dnia: So, 28 Luty 2026, 21:17:57 »
  Panowie, czytelnicy komiksów z dziada, pradziada a zdaje się nie rozumieją na czym polega środek stylistyczny, który zawiera słowo "wolałoby".

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #794 dnia: Nd, 08 Marzec 2026, 16:36:12 »
Ty masz jakiś wewnętrzny przymus posiadania racji?
Chłopie, masz krzywo wydrukowany grzbiet. Ja też. Nie podoba mi się to. O co się kłócisz tak w ogóle? Że nie powinno mi się nie podobać?
EOT

No dokładnie o to mu chodzi. Nie możesz w jego obecności narzekać na Egmont. Nie możesz uważać że Egmont nie jest najlepszym wydawnictwem w Polsce. Wg michała81 Egmont nie popełnia błędów - nam się tylko wydaje, że to co widzimy w ich komiksach to błędy, ale to tylko nasze błędne postrzeganie. Ideał nie wymaga poprawy ani nie można go krytykować. Tylko podziwiać i dziękować mu za tą łaskę, że wydaje nam jakiekolwiek komiksy. To jest filozofia michała81 którą tu uskutecznia od lat. ;)

Co do słów, że w WBD tom 2 o Donaldzie "jest trochę nowości", to się z tym nie zgodzę. 18 premierowych stron na 324 to jest bardzo mało. Takich albumów nie kupuje się dla pisanych dodatków, tylko dla nowych komiksów.