Autor Wątek: Egmont 2026  (Przeczytany 278168 razy)

Kandor, Aleksandros, Ufilov, Komediant i 11 Gości przegląda ten wątek.

Offline donT

Odp: Egmont 2026
« Odpowiedź #600 dnia: Pt, 30 Styczeń 2026, 13:23:03 »
@Saruman

Potrafie, jak najbardziej - sam jestem fanem Punishera. Nie czuje jednak potrzeby posiadania wszystkich komiksow z ta postacia, bo wiele z nich to zwykly szrot, na ktory szkoda hajsu i miejsca. Ale jak juz wspomnialem - mnie syndrom komplecity nie dotyczy. Watpie, ze sie w tej kwestii dogadamy, ale nie ma co sie spinac, tak to juz jest.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Online Castiglione

« Odpowiedź #601 dnia: Pt, 30 Styczeń 2026, 14:30:02 »
Tyle szumu o nieistniejącą kolekcję Batmana ;D Mam wrażenie, że tu nikt nie twierdzi, jakoby wolał wycięty fragment historii od pełnego wydania - inna sprawa, że istnieją też samodzielne fabuły, nie trzeba od razu oglądać 20 filmów o Bondzie, żeby mieć pojęcie, o co chodzi w danej odsłonie - tylko, że taka kolekcja byłaby pewną alternatywą. Byłyby powtórki, ale też pewnie trochę nowości, które można sprzedawać jako samodzielne albumy, a których Egmont nie rusza, jak i fragmenty większych serii, po których można chociażby sprawdzić "z czym to się je" i zdecydować, czy w ogóle chce się czekać na szersze wydanie. Po lepszą edycję zawsze można później sięgnąć, bo jeśli ma być, to i tak będzie, tyle że to później może być za 10 lat, więc rozumiem, że ktoś wolałby się z czymś zapoznać już niż czekać kolejną dekadę, zwłaszcza jeżeli interesuje się stricte daną postacią, a nie czyta dziesiątek komiksów miesięcznie.

Zrozumiałbym jeszcze argument, że taka kolekcja być może zajęłaby miejsce jakiejś innej, ciekawszej serii, która mogłaby dać więcej takiego kontentu, który raczej w innej formie u nas nie wyjdzie (bo powiedzmy, że Batman jest akurat taką postacią, że w końcu Egmont do danych historii dojdzie), ale jakoś nie widzę, żeby ktoś patrzył z takiej perspektywy. Egmont ma swój pomysł na Nietoperza i prawdopodobnie będzie swój plan realizować niezależnie od tego, czy taka kolekcja wyjdzie, czy nie, więc trochę nie jest to kwestia, że coś dostaniemy zamiast czegoś, pomijając że dyskusja jest i tak czysto teoretyczna, bo żadnych ogłoszeń nie było.

Offline Xmen

« Odpowiedź #602 dnia: Pt, 30 Styczeń 2026, 14:35:51 »

Kompletność ponieważ masz fragment tekstu w dodatkach? Z całym szacunkiem, ale jak ci Michał wyjaśnił - komiksy to medium również rysunkowe, często to właśnie ta warstwa graficzna powoduje jak odbieramy daną rzecz - jeśli dla ciebie wystarczy tylko kawałek tekstu w dodatku, żeby mieć poczucie kompletności, to tylko świadczy o twoim ograniczonym podejściu do chęci poszerzenia wiedzy czy poznania.

Sam fakt zaproszenia jako gościa do rozmowy człowieka który słynie z tego, że kłamie w żywe oczy, oczernia Egmont i Tomka Kołodziejczaka przez co nie raz tutaj zarobił wyciszenia, z resztą nawet teraz jest wyciszony na jakieś półtora miesiąca za kolejne kłamstwa. Więc wybacz, ale to ma być autorytet godny do rozmowy? Szczególnie na temat kolekcji gdzie jak wiadomo, że on je uwielbia i zaklina rzeczywistość jakby to był najlepszy twór na rynku? Już w poprzednim twoim materiale parę razy kłamał co do np. Daredevila i zeszytów z Echo - po czymś takim znów go zapraszasz, no sory, ale to nie jest dobre podejście
Ciebie też zaprosił, a jakim jesteś autorytetem? Twoje kłamstwa o zakulisowej wiedzy działania panini i znajomości wyimaginowanych osób czym się różnią? Ładnie się odkleiłeś, wyjasniasz wszystko i wszystkich, jeszcze piszesz o jakichś autorytetach. Wyrosles na kolejnego psychofana bazyla.
« Ostatnia zmiana: Pt, 30 Styczeń 2026, 14:42:24 wysłana przez Xmen »
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Online Warpath

« Odpowiedź #603 dnia: Pt, 30 Styczeń 2026, 14:47:02 »
Patrząc na takie powtarzające się wymiany zdań oraz dosyć już zakreślone linie okopów - ktoś powinien rozrysować mapkę dla nowych użytkowników pokazującą kto z kim przystaje / w jakim obozie jest / dlaczego / historia znajomości. Dopełniałoby to reading orders poszczególnych tytułów. Ostatecznie jest to równie ważne, jeśli nie ważniejsze, niż komiksy same w sobie. Prawda? ; )

Offline bababatman

« Odpowiedź #604 dnia: Pt, 30 Styczeń 2026, 15:43:55 »
Ja zgadzam się zarówno z Michałem, jak i z Mikołajem. Żeby móc wypowiadać się o danym scenarzyście i jego pomyśle na daną postać, trzeba znać kompletną historię. Z drugiej strony można się naprawdę dobrze bawić po przeczytaniu 6 zeszytów z 50, które dany scenarzysta napisał. Jakiś czas temu przeczytałem około 3000 stron Starmana (którego gorąco wszystkim polecam). Po przeczytaniu samej historii "Grzechy Ojca" nie odkryłbym całej drogi głównego bohatera, jego rozwoju i nie mógłbym w pełni docenić pomysłu na tę postać, czy miejsca, w jakim startował i w jakim zakończył.

Z drugiej strony próbowałem przeczytać od początku do końca Uncanny X-Men Claremonta i srogo się od tego odbiłem. Nie zamierzam zmuszać się do lektury całości, pomimo tego, że ten run to kawał historii i w oczach wielu zasługuje na uznanie, ale bardzo chętnie kupię i przeczytam "The Dark Phoenix Saga", "Days of Future Past" albo "God Loves, Man Kills". Bez względu czy wyda to Egmont, Mucha, czy Hachette. Na pewno sporo stracę, ale jestem przekonany, że i tak będę się dobrze bawić przy zaledwie wycinkach z twórczości Claremonta.

Offline eridraven

« Odpowiedź #605 dnia: Pt, 30 Styczeń 2026, 19:06:55 »
Yanick Paquette gościem Fantasy & Magic Con!

Jednym z najważniejszych gości tegorocznej edycji Fantasy & Magic Con będzie Yanick Paquette, wybitny kanadyjski artysta komiksowy, znany z pracy dla największych wydawnictw na świecie, czyli DC Comics (Potwór z bagien) oraz Marvel Comics.

https://comixxy.com/2026/01/30/yanick-paquette-gosciem-fantasy-magic-con/
Komiks to tylko hobby

Piszę sobie na blogu: Comixxy

Offline kosmoski

« Odpowiedź #606 dnia: Pt, 30 Styczeń 2026, 21:06:27 »
Patrząc na takie powtarzające się wymiany zdań oraz dosyć już zakreślone linie okopów - ktoś powinien rozrysować mapkę dla nowych użytkowników pokazującą kto z kim przystaje / w jakim obozie jest / dlaczego / historia znajomości. Dopełniałoby to reading orders poszczególnych tytułów. Ostatecznie jest to równie ważne, jeśli nie ważniejsze, niż komiksy same w sobie. Prawda? ; )

Trzeba poprosić noriego o grafikę "jak czytać komikspec", oczywiście z zaznaczeniem chronologii powiązań i kryzysów. A za jakiś czas zawsze można zrobić wersję 2.0, fresh czy odrodzenie :D

Offline Kadet

« Odpowiedź #607 dnia: Pt, 30 Styczeń 2026, 22:21:11 »
W sumie to już zaliczyliśmy Kryzys na Gildiach Nieskończonych, z którego ocaleni żyją teraz na Earth-Komikspec...
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Ragnar

« Odpowiedź #608 dnia: So, 31 Styczeń 2026, 08:30:43 »
Wykorzystam chwilę bez gównoburzy i ponowię swoje pytanie, które zapewne umknęło w zalewie tej pasjonującej wymiany zdań sprzed chwili:
Czy ktoś się orientuje, co się dzieje z serią Cedryk? Był jakiś komunikat? W ostatnim wydanym tomie (2023 rok) jest zapowiedź tomu piątego. I od tego czasu nic. Ktoś coś kojarzy?

Offline Kadet

« Odpowiedź #609 dnia: So, 31 Styczeń 2026, 13:58:50 »
Z tego, co mi wiadomo, nic nie wiadomo - a ponieważ mija już 2,5 roku od premiery ostatniego tomu, boję się, że źle się sprzedało i serię mogli po cichu skasować.

Też jestem zainteresowany, bo kupiłem ostatnio wszystkie tomy na wyprzedaży Egmontu i na razie przejrzałem tylko jeden, ale seria wygląda ciekawie - jest humor, ale czasem poruszane są też ważniejsze tematy.

Trzeba będzie zobaczyć, czy coś się pojawi w katalogu, i może ewentualnie dopytać szefostwo na jakimś festiwalu (tylko trzeba będzie dobrze sformułować pytanie, bo jak będzie zbyt ogólne, to może być odpowiedź w stylu: "w przypadku tych zbiorczych wydań po trzy czasem musimy poczekać, aż pojawi się dość albumów do następnych tomów" - w zasadzie słusznie, ale tu jest chyba ponad 20 albumów dostępnych do wydania...).

Jeśli miałbym gdzieś szukać nadziei, to w tym, że Egmont wydał już praktycznie prawie całego "Ptysia i Billa", chyba na tę chwilę materiału jest tylko na dwa kolejne zbiorcze - więc może gdy tu trzeba będzie wstrzymać tempo, pójdą w "Cedryka" jako zastępstwo o nieco zbliżonym profilu?
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Online radef

« Odpowiedź #610 dnia: So, 31 Styczeń 2026, 14:33:10 »
Jeśli dobrze pamiętam i nie pomyliłem cyklu, to 2 lata temu podczas zapowiedzi MFKIG padło pytanie o tę serię i chyba wówczas padło, że zastanawiają się, ale sprzedaż nie była najlepsza.
Zresztą - chyba podobna sytuacja teraz grozi serii "Sami", bardzo dobremu komiksowi młodzieżowemu, którego nie było w zapowiedziach na MFKIG.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline Konrad

« Odpowiedź #611 dnia: So, 31 Styczeń 2026, 14:45:25 »
Zresztą - chyba podobna sytuacja teraz grozi serii "Sami", bardzo dobremu komiksowi młodzieżowemu, którego nie było w zapowiedziach na MFKIG.
Też się tego boję, ale wciąż liczę, że brak zapowiedzi ma związek z przejęciem serii przez Rue de Sèvres (w 2023 od tomu 14) od Dupuis (tomy 1-13, więc brakuje u nas jeszcze dwóch, które kończą III cykl). Może są przez to jakieś zawirowania licencyjne?

Offline tomsawyer

• Polubień: 490
  • Żywych zwołuję, zmarłych opłakuję, gromy kruszę.
    • Rush Hemispheres
« Odpowiedź #612 dnia: So, 31 Styczeń 2026, 16:01:12 »
Wygląda to na słabą sprzedaż. Szkoda, bardzo odpowiada mi kreska i kolorowanie. Podobnie jak w Leonardo czy Cubitus. Raczej na te tytuły nie mamy co liczyć w najbliższej przyszłości.
"Nie od razu Rzym zbudowano. Oczywiście, z tamtą robotą nie miałem nic wspólnego."

Offline mgredi

« Odpowiedź #613 dnia: Nd, 01 Luty 2026, 20:40:50 »
Witam mam pytanie czy zapowiedziane batmany po ziemi niczyjej od egmontu można ogarnąć w formie omnibusów? Ziemię niczyją mam po angielsku jako omnibusy, knightfalla kupiłem od egmontu i teraz zastanawiam się czy iść w omni czy zostać z egmontem?

Offline michał81

« Odpowiedź #614 dnia: Nd, 01 Luty 2026, 21:02:51 »
Witam mam pytanie czy zapowiedziane batmany po ziemi niczyjej od egmontu można ogarnąć w formie omnibusów? Ziemię niczyją mam po angielsku jako omnibusy, knightfalla kupiłem od egmontu i teraz zastanawiam się czy iść w omni czy zostać z egmontem?
Nie ma omnibusa i na razie takiego nie zapowiedziano. Można kupić Batman: New Gotham w postaci dwóch tpb, jednak bez historii Oficer Dawn oraz Turning Points, które u nas będą zawarte w tych dwóch tomach. Przy czym Oficer Dawn oraz Turning Points w oryginale chyba są do kupienia tylko z drugiej ręki (New Gotham chyba też).