Autor Wątek: Egmont 2025  (Przeczytany 417811 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bushiken

Odp: Egmont 2025
« Odpowiedź #915 dnia: Wt, 25 Luty 2025, 09:24:50 »
Co prawda nie z X-Menów ale Silver Age'owy Doctor Strange z Egmontu to był ten sam materiał co w 1 cienkim oyginalnym Omnibusie Marvela. Tylko to taki tyci Omnibus około 500 stron i 20 parę zeszytów.
"Prawilne" Omnibusy to minimum 30 zeszytów i te ponad 800 stron.
Cieszy mnie jednak, że Marvel coraz częściej wydaje grubasy ponad psychologiczną barierę 50 zeszytów i ponad 1400 stron.
Pięknie się na półce prezentują takie "Avengers Versus X-Men", "Immortal Hulk" czy "Squirell Girl".

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #916 dnia: Wt, 25 Luty 2025, 09:39:06 »
Moim zdaniem, a zdaje sobie sprawę że żyjemy w naszej banieczce, znaczną większość która obecnie kupuje tych poszatkowanych X-Menow od Egmontu i Muchy, bez mrugnięcia okiem wymieni wszystko na epiki. Myślę że jednak egmont ma jakieś dane, że sprzedaż nie byłaby zadowalająca jak na ich standardy.
Szacuje na podstawie dotychczasowej sprzedaży a trudniej jest oszacować sprzedaż czegoś, czego dotąd jeszcze nie zaczęło się wydawać.

Obawy Egmontu co do wydawania mutantów od początku (czy też od Claremonta) uważam za słuszne. Pewnie dobrze sprzedadzą się pierwsze tomy a potem sprzedaż siądzie. A to byłaby jedna z największych wtop, jakie wydawnictwo może zaliczyć. Ciężko byłoby to odrobić tak finansowo jak wizerunkowo.

Natomiast niektóre obawy uważam za dziwne lub przesadzone. Egmont nie chce wydać Sagi Mrocznej Phoenix, bo to ukazało się w Polsce kilka razy. Spodziewam się raczej, że większość czeka na wydanie tego po raz pierwszy w Polsce tak, jak na to ta historia zasługuje. I sprzedało by się to zapewne równie dobrze jak Weapon X (tak samo niedocenione przez Egmont).
Batman returns
his books to the library

Offline Saruman

« Odpowiedź #917 dnia: Wt, 25 Luty 2025, 21:55:17 »
Komiks superbohaterski czyta sporo pasjonatów/komplecistów. Nie wydaje mi się, żeby wydawanie poszatkowanych runów było kiedykolwiek lepsze od pełnych serii, chyba że dla bardzo casualowych, niedzielnych czytelników.

Takie ograniczanie raczej zachęca do sięgania po zagraniczne wydania niż rozwija rynek. Omnibusik, compendium, trejdzik, zeszyty, hc, sc... Do wyboru, do koloru.

Offline Kadet

« Odpowiedź #918 dnia: Wt, 25 Luty 2025, 22:26:49 »
Nie wiem czy była opisana już ta sytuacja - ostatnie czytałem tom Rzeź Maksymalna  z serii Amazing Spider-Man Epic Collection i tylu błędów i pomylonych dymków w komiksie jeszcze nie widziałem...

Jeśli chodzi o pkt 1 i 2, to bez wątpienia teksty są wlane w niewłaściwe dymki. Co do pkt 3, trudno mi powiedzieć - trzeba by zobaczyć całą stronę, żeby ustalić, czy to literówka, czy może też tekst w złym dymku. W 1 wystarczy zamienić miejscami dymki Shriek i Morbiusa. Natomiast w 2 powinno być chyba tak:

CLOAK: Wyglądasz znajomo, kobieto...
CLOAK: ...ale przez otchłań mojej peleryny przewinęło się wielu zabójców!

SHRIEK: Kopę lat! Handlowałam wtedy narkotykami i tylko czasem kogoś zabiłam.

SHRIEK: Gdy strąciłeś mnie w bezdenną ciemność, po raz pierwszy poznałam rozkosz szaleństwa...
SHRIEK: Później oddałam mu się w pełni.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #919 dnia: Śr, 26 Luty 2025, 12:03:23 »
Crono jak zwykle w punkt i zgadzam się z jego postem. Co do Mrocznej Fenix ja bym jednak poczekał, aż w Punktach Zwrotnych wyjdzie "Age of X" czyli ostatni tom chronologicznie. Po nim naprawdę mogą wrócić do tej historii i wydać ją na końcu. Przecież SCW wydali nie po kolei. Daredevila wydawali nie po kolei. Kaczogród wydawali nie po kolei itd. BA! Przecież same Punkty Zwrotne też wydawane są nie po kolei, bo dostaliśmy najpierw Trylogię Mesjasza ze środka (to akurat uważam za dobry ruch). W Egmoncie Polska wszystko jest możliwe.

To jest w ogóle paradoks. Komiksy superhero Marvela i DC to jest w sumie telenowela Peleryn rozciągnięta przez dekady. Większość komiksów łączy się ze sobą, jedno wynika z drugiego. Jeśli wydaje się superhero, to trzeba jednak się zgodzić na wielotomowe cykle i liczyć się z tym, że sprzedaż będzie falować. Świetnym przykładem jest Daredevil, który ciągle leci. Albo Epiki Spider-Mana (to już 10 tomów wyszło), Kaczogród, wcześniej Kosmos Marvela. Marvel Now w sumie leci już 10 rok, tylko teraz się Marvel Fresh nazywa. Znaczy można wydawać tylko elseworldy i zamknięte miniserie. Ale to nie odda sęsu ;) ciągu historycznego superbohaterów i tego jak budowano ich postacie.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #920 dnia: Pn, 03 Marzec 2025, 11:19:37 »
Udało się dostać Fury'ego - to teraz postuluję o wznowienie Ghost Ridera Ennisa ;D Powtórka po Mandragorze i "Trail of Tears" w jednym tomie poproszę.

Offline michał81

« Odpowiedź #921 dnia: Pn, 03 Marzec 2025, 12:31:16 »
Udało się dostać Fury'ego - to teraz postuluję o wznowienie Ghost Ridera Ennisa ;D Powtórka po Mandragorze i "Trail of Tears" w jednym tomie poproszę.
Można by jako Ghost Rider Mavel Knghts, bo Road to Damnation wychodziło pod tym szyldem, ale jest jeszcze trochę komiksów Ennisa, które można by spokojnie wydać np. jako uzupełnienie Hitmana można w jednym tomie puścić All-Star Section 8 + Sixpack and Dogwelder: Hard-Travelin' Heroz, jako uzupełnienie wydanego Authority zbiorczą sagę Kev (The Authority: Kev, The Authority: More Kev, The Authority: The Magnificent Kevin, A Man Called Kev).

Choć ja bym się ucieszył z jego wojennych z Vertigo, Avatara oraz Dynamite.
« Ostatnia zmiana: Pn, 03 Marzec 2025, 12:48:18 wysłana przez michał81 »

Offline Takesh

« Odpowiedź #922 dnia: Pn, 03 Marzec 2025, 12:59:15 »
Sekcja 6 i Kev są przezabawne. Uśmiałem się do rozpuku  ;D

Offline Castiglione

« Odpowiedź #923 dnia: Pn, 03 Marzec 2025, 13:23:19 »
Można by jako Ghost Rider Mavel Knghts, bo Road to Damnation wychodziło pod tym szyldem
Spoko by pasowało po Punisherze, Furym czy też niedawno wydanym Spider-Manie MK.

ale jest jeszcze trochę komiksów Ennisa, które można by spokojnie wydać np. jako uzupełnienie Hitmana można w jednym tomie puścić All-Star Section 8 + Sixpack and Dogwelder: Hard-Travelin' Heroz
To też bym chciał. "Authority" nie czytałem, więc się nie wypowiadam.

Choć ja bym się ucieszył z jego wojennych z Vertigo, Avatara oraz Dynamite.
Też jak najbardziej.

Offline AntekSocjalny

« Odpowiedź #924 dnia: Cz, 06 Marzec 2025, 08:52:34 »
Na stronie Egmont pojawiły się zapowiedzi na maj, a wśród nich „budżetowa” wersja Broni X

Offline Saruman

« Odpowiedź #925 dnia: Cz, 06 Marzec 2025, 09:03:29 »
Dla fanów etui: zestaw Inferno & Wolverine - X żywotów/X śmierci. Nakład pewnie limitowany.

Link dla leniwych:
https://egmont.pl/zapowiedzi?sortBy=dayOfAppearanceDesc&limit=60
« Ostatnia zmiana: Cz, 06 Marzec 2025, 09:07:29 wysłana przez Saruman »

Offline Mateusz

« Odpowiedź #926 dnia: Cz, 06 Marzec 2025, 09:07:24 »
Zapraszamy na https://Filmozercy.com - serwis z najnowszymi newsami ze świata kina oraz ciekawymi filmowymi i komiksowymi artykułami

Offline LukCook

« Odpowiedź #927 dnia: Cz, 06 Marzec 2025, 09:16:36 »
Fajny maj. Ciekawy start serii Poczet Królów Polskich, Rzymskie Wakacje, znowu Broń X z fajną okładką  :)

Offline lis22

« Odpowiedź #928 dnia: Cz, 06 Marzec 2025, 09:18:14 »
Kiedy był pierwszy tom tego Daredevila? Nie mogę go znaleźć ...

Offline Necr09

« Odpowiedź #929 dnia: Cz, 06 Marzec 2025, 09:19:19 »
Tego Zdarskyego? 26 marca będzie pierwszy tom
FGO: 758,469,198