Autor Wątek: Multiversum.pl - opinie o sklepie  (Przeczytany 466411 razy)

Offline Castiglione

Odp: Multiversum.pl - opinie o sklepie
« Odpowiedź #2220 dnia: Śr, 27 Maj 2026, 18:08:23 »
Preordery to może, ale ja biorę raczej starsze rzeczy i tam jest często różnica rzędu stówki na egzemplarzu.

Offline Antari

« Odpowiedź #2221 dnia: Śr, 27 Maj 2026, 18:15:57 »
Preordery to może, ale ja biorę raczej starsze rzeczy i tam jest często różnica rzędu stówki na egzemplarzu.

Rzeczy starsze lepiej brać z Amazona (gdy sprzedaje Amazon) bo masz wtedy folię i jedyne co może zawieść to ubicie w transporcie. Ale szczerze mówiac sporo tam ostatnio brałem i stan jest finalnie lepszy niż to co wysyła Azyl bez folii. A cenowo jest znacznie lepiej. Jak się zdarzy, że ubite to zwracasz za darmo i dostajesz od razu kasę. Były też historie o zwrocie kasy bez konieczności odsyłania ale jak ich nie doświadczyłem.

Przykład Amazon: NEW MUTANTS OMNIBUS VOL 03 HC - 389 zł (wysyłka free)
Azyl: NEW MUTANTS OMNIBUS VOL 03 HC - 437,50 + wysyłka 15 zł = 452,50 zł

Amazon: Spider-man 2099  Omnibus: 477 zł (wysyłka free)
Azyl: Spider-man 2099  Omnibus: 525 zł + 15 zł = 540 zł.

Itd.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2222 dnia: Śr, 27 Maj 2026, 20:30:52 »
No tylko, że to też zależy od danej promocji, itd. Ten omnibus "New Mutants" nie tak dawno był na Azylu za cenę bliższą 300 zł, pewnie za jakiś czas znowu będzie - wiem, bo już mu się chwilę przyglądam, nawet bym wziął, choć wolałbym najpierw wyhaczyć drugi, który jest jeszcze na Atomie, ale tu z kolei 5 stów mi szkoda wywalić.

Więc nie bronię Azylu pod kątem stanu (choć tak jak mówię - dużo więcej miałem przypadków, kiedy byłem zadowolony niż jakichś wtop), ale co do ceny potrafi być bardzo konkurencyjny.

Cenowo czasem jeszcze kusi mnie Libristo, ale tu jakoś nie mam zaufania, w sumie może bez powodu, bo nigdy nic u nich nie brałem...
« Ostatnia zmiana: Śr, 27 Maj 2026, 20:33:59 wysłana przez Castiglione »

Offline Kadet

« Odpowiedź #2223 dnia: Śr, 27 Maj 2026, 20:52:22 »
Kupowałem parę razy w Libristo, interfejs użytkownika trochę dziwacznie może wyglądać, ale wszystko dochodzi, jak trzeba. Czasem trzeba tylko dłużej poczekać na przesyłkę, jeśli muszą ściągnąć coś z odleglejszych magazynów. Oni są też na Allegro, ale chyba nie z całością asortymentu.

Nie wypowiem się tylko co do pancerności opakowania, bo nie pamiętam, czy brałem kiedyś od nich jakieś komiksy, które wymagałyby specjalnego traktowania. Moja wrażliwość na ryski jest trochę mniejsza niż średnia na forum ;)
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Antari

« Odpowiedź #2224 dnia: Śr, 27 Maj 2026, 21:12:19 »
No tylko, że to też zależy od danej promocji, itd. Ten omnibus "New Mutants" nie tak dawno był na Azylu za cenę bliższą 300 zł, pewnie za jakiś czas znowu będzie - wiem, bo już mu się chwilę przyglądam, nawet bym wziął, choć wolałbym najpierw wyhaczyć drugi, który jest jeszcze na Atomie, ale tu z kolei 5 stów mi szkoda wywalić.

Okej, tylko w tej promocji po 300 miałeś na 100% komiks bez folii, w krzywej obwolucie i czytaną przez ileś osób. Tak jest zawsze w przypadku tych "MEGA" promek. Moge ci zagwarantować, że nie dostałbyś nówki sztuki. No i z wysyłką miałbyś 315 vs 389 na amazonie. Serio opłaca ci się tak ryzykować wtopę? Mnie szkoda czasu i nerwów za takie kwoty. 

Zamawiam też na Libristo często, ostatnio trzeci OHC Monstress i kompendium Batman Beyond i znowu - taniej niż na Atomie i Azylu plus jest darmowa wysyłka od 300 zł. Pakowanie mają dość dobre, karton bąbel. Nie pakują tak jak Atom i Azyl, czyli w te grube kartony z bananów z gazetkami z dyskontów, ale nigdy nic mi nie doszło walnięte. No i wszystko nówki.

W przypadku Azylu to ja zawsze zakładam, że dostane używe, która już była macana przez ileś rąk na jakichś dniach otwartych czy coś. Po prostu te ceny musiałyby być o wieeeele niższe żebym podjął ryzyko.
« Ostatnia zmiana: Śr, 27 Maj 2026, 21:14:46 wysłana przez Antari »

Offline Saruman

« Odpowiedź #2225 dnia: Śr, 27 Maj 2026, 21:27:53 »
Wbiję się do rozmowy o sklepach. Korzystał ktoś może ze sklepu comicsbugle lub waltscomicshop? Lub innych zagranicznych.

Czytałem, że mają dobre opinie i porządnie pakują. Wysyłają do krajów EU. Ten pierwszy chyba nawet ma darmową wysyłkę.

Szukam alternatywy dla Atomu. Spoko sklep, ale niestety poza promocjami i preorderami mają zaporowe ceny. Zazwyczaj okładkowe, a nawet wyższe, bo przelicznik średni. A w schowku już mam paredziesiąt tytułów czekających na promo od dobrych 2 lat.

Offline Bushiken

« Odpowiedź #2226 dnia: Śr, 27 Maj 2026, 21:57:41 »
Saruman.

Kupowałem w obu i pakują pancernie jak Atom czy Azyl.
Zdecydowanie polecam bardziej ComicsBugle ze Słowacji.
Ogólne ceny mają lepsze niż Walt z Berlina , często mają duże promki plus wysyłka za free więc nie dochodzą dodatkowe koszty.

Odnośnie Azylu.

Co do losowości stanów w jakim jest towar w pełni się zgadzam z Antarim.
Kupując po premierze może być w folii jak i w gorszym stanie, zwłaszcza na jakichś promocjach. Miałem szczęście, że nawet jak nie były w folii to na 95% przypadków były w dobrym stanie.
Jeśli ktoś woli nie ryzykować to jego sprawa ale przy większych promocjach można próbować.
Kupowałem w ten sposób wiele Omnibusów na przestrzeni lat więc jakaś próba to jest, nie wiem jedynie jak z SC i TPB.

Za to zamawiane w preorderze Omnibusy i HC zawsze przychodziły w folii. Tutaj mamy to zapewnione, ewentualne drobne "dings" "pukniecia" wynikające z tego w jakiej formie dociera towar od hurtownika to zdarza się wszędzie też w sklepach zagranicznych. Jedynie Atom robi selekcje i bawi się w odsyłanie tego na swój koszt do wydawcy.

Jeśli chodzi o Azyl to porównuje ceny preorderowe od kilku lat pod kątem Omnibusów i innych HC i zawsze Azyl był tańszy, czasem mniej lub więcej, to drugie zwłaszcza od kiedy Atom wprowadził dodatkowy rabat na niektóre produkty z Preorderu. I właśnie na Omnibusach różnica potrafiła wynosić nawet 50 zł na korzyść Azylu.

W Azylu często mamy duże fluktuacje cen. W wielu miejscach w internecie jest wyśmiewany cykl życia Azylu/Multiversum. Jak jest robiona duża podwyżka to znaczy, że niedługo będzie jakaś duża promocja.
Non stop mieszają z przelicznikiem i różnym promocjami.
Jeśli wyczeka się na odpowiedni moment można zdobyć dużo taniej niż w Atomie.
Niestety od ostatniego roku cena bazowa jest stale podnoszona.

Odnośnie rysu historycznego o sklepie to jak Multiversum przemianowano na Azyl to Robert dawniej obsługujący tylko ofertę ekspozycyjną przejął interes od Rafała ale jego firma nadal była udziałowcem.
Na konwentach funkcjonowali jako Azyl/Multiversum i dawny właściciel także obsługiwał ludzi.

Około rok temu pojawiły się na nowych produktach na foliach naklejki z informacjami, że importerem jest Multiversum a "osobą odpowiedzialną w UE" Azyl.

Z miesiąc temu Azyl rozesłał maile do klientów, że zmienia się właściciel i sklep nie jest już jednooosobową działalnością gospodarczą a spółką cywilną. Co ciekawe jednym z 3 wspólników jest żona dawnego prezesa która ma inne nazwisko niż on. Czy zawsze tak miała czy po rozwodzie dostała udziały po dawnym właścicielu Multiversum to już niewiadoma.

Offline vision2001

« Odpowiedź #2227 dnia: Cz, 28 Maj 2026, 08:50:25 »
Poniżej piszę o moich doświadczeniach dotyczących zakupów produktów zarówno w preorderze jak i w promkach.

Okej, tylko w tej promocji po 300 miałeś na 100% komiks bez folii, w krzywej obwolucie i czytaną przez ileś osób.
Przyznam rację w 66%, ale wg mnie i tak demonizujesz. Rzeczywiście w Azylu problemem jest regulaminowe "kupowanie w stanie średnim z uszkodzeniami". Więc teoretycznie nie masz podstaw do reklamacji. Ale zwrócić "w 14 dni" zawsze możesz i ja np. biorę sobie taką ewentualność pod rozwagę. Na razie miałem taką jedną sytuację, gdzie zdecydowałem się odesłać zamówiony tom (było to w promce). Ale potwierdzam, bo zdarzyły się sytuacje, gdzie otrzymałem lekko walnięty grzbiet/obwolutę. Tylko te uszkodzenia były tak małe, że niewarte zawracania sobie głowy.

Na Atomie będzie pewnie za kilka dni. To naprawdę robi taką różnicę?
Cena? Tak. Robi różnicę. Jeśli w 99% przypadków mam dostać dokładnie ten sam produkt (bez wad), to chcę nie przepłacać. Ceny (preorder) w Azylu jak dla mnie wzrosły na przestrzeni ostatnich 2-3 miesięcy. Za to ceny w Atomie widać, że są znacząco korzystniejsze względem wcześniejszych miesięcy (niższy przelicznik?).

Ja przerzuciłem się w całości na Atoma, bo ceny mają lepsze, kontakt jest świetny, oferta bogatsza, a sama strona i szukajka też działa o wiele lepiej. Na Azylu drożej, kontakt praktycznie zerowy i produkt wybrakowany. Nie wiem co przemawia za zakupem na Azylu? Chętnie bym poznał argumenty.
Obsługa Atomu rzeczywiście jest na świetnym poziomie i zawsze stoją frontem do klienta. Co do cen, to tendencja cen podobnych lub nawet niższych miedzy Azyl vs Atom jest dla mnie zauważalna dopiero od 2-3 miesięcy na korzyść Atomu (co napisałem też powyżej).

Zawsze klepię sobie xls z ceną i linkiem, by kupować, gdzie mi wygodniej/taniej. I tak w roku 2025 w moich xls nie odnotowywałem cen z Atomy, bo były znacząco wyższe niż z Azylu.

Przez kilkanaście/kilkadziesiąt ostatnich miesięcy zakupów omnibusów to z reguły Azyl miał taniej swoje pozycje 80-100 pln w stosunku do Atomu. Przy takiej różnicy podejmuję ryzyko i biorę w Azylu (a w koszyku mam zawsze kilka pozycji).
Obecnie? Często Atom jest minimalnie tańszy (i u nich wziąłem m.in. Triangle Era vol. 3 za 390 pln z darmową wysyłką, gdzie w Azylu był po 433,13).

A tu małe zestawienie z cen dla części preorderów za kwiecień (pierwsza cena to Azyl, druga Atom):

433,13 / 389,99 Superman The Triangle Era #3
371,25 / 369,99 Swamp Thing Dark Genesis omni
371,25 / 369,99 Silver Surfer The Infinity Gauntlet omni
309,38 / 309,99 New Titans #1 omni
247,50 / 247,99 Ghost Rider by Percy omni
132,00 / 123,99 Complete Cyber Force #2
66,00 / 79,09 Batman Arkham Clayface
52,80 / 71,99 Resident Alien #9
47,52 / 44,49 Absolute Martian Manhunter #2
47,52 / 56,69 Aquaman #2
47,52 / 56,69 Superman Unlimited #2
16,00 / 18,89 Hellboy Seed-of-destruction-1-facsimile
12,80 / 15,29 Lobo-1-facsimile-edition-cvr-a-simon-bisley

i maj:

371,25 / 472,49 - Absolute Power Omni
309,38 / 391,99 - X-Men Age of Apocalypse Omni
247,50 / 314,99 - Venom War Omnibus
158,40 / 147,99 - Red Robin Compendium
105,60 / 125,99 - DC Finest The Ballad of Harley Quinn
105,60 / 99,99 - DC Finest Batman - The Demon Lives Again
52,80 / 49,99 - Absolute Batman #3

Co przyniesie czerwiec? Zobaczymy.

Offline Antari

« Odpowiedź #2228 dnia: Cz, 28 Maj 2026, 11:25:08 »
i maj:

371,25 / 472,49 - Absolute Power Omni
309,38 / 391,99 - X-Men Age of Apocalypse Omni
247,50 / 314,99 - Venom War Omnibus
158,40 / 147,99 - Red Robin Compendium
105,60 / 125,99 - DC Finest The Ballad of Harley Quinn
105,60 / 99,99 - DC Finest Batman - The Demon Lives Again
52,80 / 49,99 - Absolute Batman #3

Co przyniesie czerwiec? Zobaczymy.

Odniosę się do maja. Różnica w cenie to 252,90 zł minus 15 lub 19 zł wysyłka co daje 233,90 zł różnicy na korzyść Azylu. Kwestia indywidualna czy za tyle chce ci się "bawić" w ruletkę. Mnie na ten przykład nie chce i wolę tyle dopłacić i mieć spokój ma Atomie.

Cena? Tak. Robi różnicę. Jeśli w 99% przypadków mam dostać dokładnie ten sam produkt (bez wad), to chcę nie przepłacać. Ceny (preorder) w Azylu jak dla mnie wzrosły na przestrzeni ostatnich 2-3 miesięcy. Za to ceny w Atomie widać, że są znacząco korzystniejsze względem wcześniejszych miesięcy (niższy przelicznik?).

Okej tylko ja nie pytałem o cenę, tylko czy szybsza wrzuta na stronę robi taką różnicę żeby lecieć do Azylu i kupować od razu nie czekając na ofertę innych sklepów? Może niezbyt precyzyjnie się wyraziłem i się nie zrozumieliśmy. Wrzuciłeś posta jakby Azyl dokonał jakiegoś osiągnięcia, którego konkurencji się nie udało. Stąd moje pytanie po co ten pośpiech skoro jest jeszcze miesiąc na ten preorder w dowolnym sklepie. To świetnie, że Azyl już wrzucił. Wrzucenie kilka dni później robi dla Ciebie aż taką różnicę?

Poza tym nie chciałbym za bardzo brnąć w narrację "cena ponad wszystko". Rozumiem naszą narodową obsesję wokół pieniądza lub też jego kompleks, wynikający z pokoleniowego niedostatku ale porównując ofertę tych 2 sklepów należy brać pod uwagę wiele innych czynników.

Często kupuję pojedyncze zeszytówki. Przez lata zamawiałem na Multiversum i było ok bo dodawali tekturkę i folię, oczywiście najtańszą i dziadowską, które i tak wymieniałem na mylary ale zawsze to jakieś zabezpieczenie w transporcie. Niestety przestałem tam kupować zeszytówki w momencie gdy zaczęli wysyłać bez tekturek i folii, zwykłe gołe zeszyty owinięte w stretch. Wiem, że było swego rodzaju ogłoszenie na FB chyba? Już nie pamiętam. Ile na tym zyskali finansowo, nie wiem ale widocznie opłaciło się stracić mnie jako klienta :) Atom zawsze dodaje tekturkę i folię. Moim zdaniem w tym hobby powinno obowiązywać pewne "minimum" przyzwoitości, a takie polskie "kombinowanie" jak Azyl odwalił nie powinno tu mieć miejsca. Czy coś się zmieniło od tego czasu? Nie wiem, bo nie zamawiam już tam zeszytówek od miesięcy, za duże ryzyko uszkodzenia. No i porównując sam stan zeszytówek, to zawsze dostawałem najgorszy jaki jest w Azylu/MVM. Wiadomo, to najbardziej "dziadowskie" wdanie komiksu i finalne wersje druku są bardzo słabe, zdarzają się naderwania grzbietów czy przetarcia. Ale jakimś dziwnym trafem te z Atoma zawsze są w lepszym stanie. Był też chyba jakiś moment na Azylu, że zeszytówki w preorderze były w 2 ofertach, oba w stanie dostatecznym z wadami ale różniła je cena i jeszcze jakiś dopisek. Trzeba było się domyślić, że jedne to te gorsze odrzuty, a drugie teoretycznie lepsze. Ogólnie po takich akcjach odechciewa się zamawiać w takim sklepie.

Ja też mogę przygotować zestawienie:

Zalety:

Azyl:

1. Niższe ceny (nie zawsze ale często)
2. Dobre pakowanie.
3. Akcje promocyjne.

Atom:

1. Gwarantowany nowy i idealny stan produktu (brak problemów z przesunięciami obwolut, ubiciami, przetarciami, naderwanymi foliami).
2. Wzorowy kontakt i obsługa pozakupowa.
3. Dobre pakowanie.
4. Bogatsza oferta sklepu.
5. Lepiej działająca i wyglądająca strona (szukajka, layout)
6. Możliwość łączenia zamówień.
7. Możliwość dokładania produktów do zamówień w toku (bez konieczności opłacania ponownej wysyłki)
8. Transparentne zasady, brak "kombinowania" i dziwnej komunikacji względem klientów (pokroju "stan: dostateczny z wadami".
9. Weekendowe obniżki.
10. Akcje promocyjne.
11. Kody rabatowe (endgame i flash bodajże).
12. Dostępność alternatywnych wariantów okładkowych zeszytówek.
13. Darmowa wysyłka od 199 zł.

Wady:

Azyl:

1. Ruletka zakupowa, nawet jeżeli kupujesz preorder, tak naprawdę nie wiesz na co trafisz. Potencjalne przesunięcia obwolut, ubicia, obtarcia zwalane na transport, dostawcę itd.
2. Bardzo słaby kontakt mailowy, brak informowania o zamówieniach w toku czy produktach skompletowanych. Jak coś im wpadnie to wysyłają bez możliwości edycji zamówienia czy wysyłki zbiorczej.
3. Problemy z reklamacjami, wykręcanie się stanem produktu podawanym na sklepie, szukanie podstaw do obalenia reklamacji (zasadnych).
4. Słabo działająca, przestarzała strona z problemami technicznymi (szukajka)
5. Brak możliwości łączenia zamówień
6. Brak możliwości dokładania produktów do zamówienia bez ponoszenia dodatkowych kosztów wysyłki
7. Brak zabezpieczenia zeszytówek folią i tekturką (standard).
8. Mocno okrojona oferta sklepu.
9. Brak dostępności alternatywnych wariantów okładkowych zeszytówek.
10. Brak kodów rabatowych.
11. Brak progu darmowej wysyłki (zawsze płatna).
12. Dziwna narracja w dialogu z klientem, czy to w opisach na stronie ("stan: dostateczny z wadami") czy reklamie w innych mediach. Ściany tekstu z wypisanymi "cechami, wadami produktu" itd.
13. Produkty z akcji "promocyjnych" w większości (z mojego doświadczenia) w stanie outletowym. Moim zdaniem jest to kolejny raz "kombinowanie" i wprowadzanie klienta w błąd. Bo jednak promocja kojarzy nam się z obniżką produktu bez wad i nowego. Outlet powinien być oznaczony jako outlet.

Atom:

1. Czasami wyższe ceny niż na Azylu.

« Ostatnia zmiana: Cz, 28 Maj 2026, 11:35:16 wysłana przez Antari »

Offline vision2001

« Odpowiedź #2229 dnia: Cz, 28 Maj 2026, 12:30:32 »
Atom:

1. Czasami wyższe ceny niż na Azylu.
Nie zgodzę się z tym "czasami" jako uogólnienie. I pewnie jest to wynikiem tego, że mam inny target zakupowy (ja zeszytówek nie kupuję, a co za tym idzie wskazane przez Ciebie minusy Azylu mnie nie dotyczą, ale je rozumiem). A to co mnie interesuje, jak już pisałem, to do lutego/marca 2026 r. przez wiele miesięcy było znacząco tańsze w Azylu niż w Atomie (czasem ceny były porównywalne, ale dotyczy to TPB i dla dwóch/trzech pozycji za 50 vs 55 pln nie będę robił zakupów w innym sklepie).

Z obserwacji potwierdzę, że obecnie ceny zmieniają się na korzyść Atomu (i mogę załapać się oczywiście na darmową wysyłkę, i na pewno mają dobrą, rzetelną i miłą obsługę). Ale różnica cen jest widoczna dla mnie dopiero od kilku (max. trzech) miesięcy. Może po prostu przez zakupy w Atomie nie patrzyłeś na Azyl (gdybam, może głównym powodem są zeszytówki i ich wybór w Atomie). I na pewno lepiej mieć spokój ducha. I dla niektórych na pewno lepiej czasem zapłacić więcej, a mieć pewność, że jak coś, to ma się bezproblemową obsługę.

Odniosę się do maja. Różnica w cenie to 252,90 zł minus 15 lub 19 zł wysyłka co daje 233,90 zł różnicy na korzyść Azylu. Kwestia indywidualna czy za tyle chce ci się "bawić" w ruletkę. Mnie na ten przykład nie chce i wolę tyle dopłacić i mieć spokój ma Atomie. [...] Poza tym nie chciałbym za bardzo brnąć w narrację "cena ponad wszystko". Rozumiem naszą narodową obsesję wokół pieniądza lub też jego kompleks, wynikający z pokoleniowego niedostatku ale porównując ofertę tych 2 sklepów należy brać pod uwagę wiele innych czynników.
No niestety, z wcześniejszych miesięcy nie mam porównań cenowych, bo po prostu Atom był droższy względem Azylu o te 80-100 na jednym omnibusie (co od razu było widoczne), więc zestawienia mi nie były potrzebne. Wolałem tam robić zakupu i dopłacać 24 złocisze za paczkę i ciągle wychodziłem kilka stówek do przodu.

W przypadku zakupów książkowo-komiksowo-filmowych główną wytyczną zakupu jest właśnie portfel. Kupuję towar. Z każdego źródła powinien przyjść produkt taki sam (czasem jedna człowiek może się sparzyć, fakt). Przy usłudze mogę dać cenę wyższą wiedząc, że dostaję coś wartego tej dodatkowej ceny.

Oczywiście są sytuacje, gdy ślęczenie nad koszykiem zakupowym "kosztuje" więcej czasu, niż to warte. Ale to już każdy musi sam sobie odpowiedzieć, czy 15 minut dodatkowego reaserchu cenowego to dużo, czy mało.

Okej tylko ja nie pytałem o cenę, tylko czy szybsza wrzuta na stronę robi taką różnicę żeby lecieć do Azylu i kupować od razu nie czekając na ofertę innych sklepów? Może niezbyt precyzyjnie się wyraziłem i się nie zrozumieliśmy. Wrzuciłeś posta jakby Azyl dokonał jakiegoś osiągnięcia, którego konkurencji się nie udało. Stąd moje pytanie po co ten pośpiech skoro jest jeszcze miesiąc na ten preorder w dowolnym sklepie. To świetnie, że Azyl już wrzucił. Wrzucenie kilka dni później robi dla Ciebie aż taką różnicę?
Co do zakupów, to oczywiście elastyczność Atomu też przemawia za zakupami u nich. To, że tym razem Azyl wrzucił preorder wcześniej niż Atom nie powoduje, że od razu robię zamówienie. Właśnie przez politykę Azylu nie robię u nich (i pewnie nie tylko ja) zakupów w pierwszych dniach od wrzuconego info. W Azylu musisz zapłacić w 3 dni od założenia zamówienia. W Atomie możesz czekać do uzbierania zamówienia, więc takie odroczenie płatności jest bardzo super.

Zakup z ostatniego preorderu zrobiłem właśnie na Atomie w związku z cenami i możliwością podzielenia zamówienia na mniejsze (różne daty preorderów).

Zalety:
[...]
Atom:
1. Gwarantowany nowy i idealny stan produktu (brak problemów z przesunięciami obwolut, ubiciami, przetarciami, naderwanymi foliami).
[...]
Wady:
Azyl:
1. Ruletka zakupowa, nawet jeżeli kupujesz preorder, tak naprawdę nie wiesz na co trafisz. Potencjalne przesunięcia obwolut, ubicia, obtarcia zwalane na transport, dostawcę itd.
Wszędzie na to możesz trafić. W Atomie również. Wymieniałeś kiedyś przesuniętą obwolutę w Atomie? Czy reklamowałeś taki grzbiet w TPB? Odbyło się to bezkosztowo? (pytam z ciekawości) Mam tak jeden z tomów Astro City zakupiony właśnie w Atomie, gdzie grzbiet jest rozjechany. Ale sobie darowałem pisanie, bo sądziłem, że tak może mieć cały nakład. Wygląda brzydko, ale do przeżycia.

Wady:
Azyl:
13. Produkty z akcji "promocyjnych" w większości (z mojego doświadczenia) w stanie outletowym. Moim zdaniem jest to kolejny raz "kombinowanie" i wprowadzanie klienta w błąd. Bo jednak promocja kojarzy nam się z obniżką produktu bez wad i nowego. Outlet powinien być oznaczony jako outlet.
Cóż. Mają regulamin. I sprzedają towar w stanie dostatecznym (czyli jak dla mnie outlet). Bierzesz to na klatę lub nie.

A z mojego doświadczenia, to jak pisałem: zrezygnowałem z zakupu jednego tytułu ze względu na jego stan (minus - odsyłam na swój koszt). Dodatkowo miałem niefajne przycięcie stron w jednym omni, ale sobie z tym poradziłem i ta "wada" po poprawce jest dla mnie akceptowalna.

Podsumowując: ja kupuję tam, gdzie taniej :) i nie odczytujcie mojego wpisu jako obrony Azylu w ich modelu biznesowym. Po prostu może za mało razy sparzyłem się u nich na zakupach.

Offline Antari

« Odpowiedź #2230 dnia: Cz, 28 Maj 2026, 13:20:09 »
Nie zgodzę się z tym "czasami" jako uogólnienie. I pewnie jest to wynikiem tego, że mam inny target zakupowy (ja zeszytówek nie kupuję, a co za tym idzie wskazane przez Ciebie minusy Azylu mnie nie dotyczą, ale je rozumiem). A to co mnie interesuje, jak już pisałem, to do lutego/marca 2026 r. przez wiele miesięcy było znacząco tańsze w Azylu niż w Atomie (czasem ceny były porównywalne, ale dotyczy to TPB i dla dwóch/trzech pozycji za 50 vs 55 pln nie będę robił zakupów w innym sklepie).

No ale to jakiego określenia mam użyć żeby było w miarę aktualne? Sam wykazałeś w swoim zestawieniu na konkretnych liczbach, że na omnibusach w kwietniu było taniej na Atomie niż na Azylu, a w maju drożej, choć zeszyty, tpb i kompendia w maju już tańsze na Atomie a droższe na Azlu. Określenie "czasami" pasuje idealnie. Znasz lepsze to podaj - chętnie podmienię. Ja nie znalazłem.

Nie chcę cofać się 5 lat wstecz do czasów gdy skep prowadził Pan Rafał, bo szczerze mówiąc liczy się to co jest tu i teraz. W przeszłości owszem pamiętam, że MVM było ZAWSZE dużo tańsze i tylko i wyłącznie tam kupowałem. Problem w tym, że TERAZ oprócz tego, że ceny już nie zawsze są tańsze, to jeszcze doszło kombinowanie z outletowym stanem i przepychanki reklamacyjne, "warczenie" gdy ktoś chce wymienić itd. W ostatnim roku i nawet tym miałem kilka zamówień z Azylu więc nie jest tak, że NIC tam nie zamawiam. Po prostu z każdym kolejnym zamówieniem jest dokładnie do samo rozczarowanie, które tu opisałem. Ostatnio brałem omniaka vol.1 New Teen Titans z Azylu. Cena dużo niższa niż z Atomu i porównywalna do amazona. No to mówię dobra, wezmę z Azylu bo może będzie nówka. No i co? Outlet ;)

W przypadku zakupów książkowo-komiksowo-filmowych główną wytyczną zakupu jest właśnie portfel. Kupuję towar. Z każdego źródła powinien przyjść produkt taki sam (czasem jedna człowiek może się sparzyć, fakt). Przy usłudze mogę dać cenę wyższą wiedząc, że dostaję coś wartego tej dodatkowej ceny.

Zgadzam się w 100% tylko wszyscy dobrze wiemy jak działa Azyl/MVM. Do pewnego momentu właściciel walczył na słowa, a potem dorobił na każdej ofercie ścianę tekstu, która ma go zabezpieczyć przed uwagami klientów i roszczeniami i na tej podstawie prowadził batalie. I co z tego, że masz rację jak niewiele z nim ugrasz. Nie każdemu chce się wiecznie przepychać dla kilku zł. Dla mnie w ogóle absurd, że firma z takim podejściem jeszcze sprzedaje. Pewnie przez to, że mało u nas takich podmiotów i mają względny monopol z Atomem.

Wszędzie na to możesz trafić. W Atomie również. Wymieniałeś kiedyś przesuniętą obwolutę w Atomie? Czy reklamowałeś taki grzbiet w TPB? Odbyło się to bezkosztowo? (pytam z ciekawości) Mam tak jeden z tomów Astro City zakupiony właśnie w Atomie, gdzie grzbiet jest rozjechany. Ale sobie darowałem pisanie, bo sądziłem, że tak może mieć cały nakład. Wygląda brzydko, ale do przeżycia.

Nigdy nie trafiła mi się przesunięta obwoluta na Atomie ani żadna z wad. Wydania zbiorcze, TPB, zeszytówki, omniaki czy zwykłe HC zawsze wszystko w stanie igła. Nie wiem, może jestem jakimś złotym dzieckiem Atoma a może po prostu robią przesort i gdy towar jest wybrakowany po prostu zwracają do producenta, czego np. Azyl nie robi i liczy na osoby, które po cichu "łykną".

Ja generalnie zamawiam wszystko więc myślę, że nasze zamówienia są w miarę podobne. Zeszytówki, TPB, HC, kompendia, Deluxe czy Omniaki to u mnie chleb powszedni.
« Ostatnia zmiana: Cz, 28 Maj 2026, 13:23:04 wysłana przez Antari »

Offline vision2001

« Odpowiedź #2231 dnia: Cz, 28 Maj 2026, 14:36:39 »
No ale to jakiego określenia mam użyć żeby było w miarę aktualne? Sam wykazałeś w swoim zestawieniu na konkretnych liczbach, że na omnibusach w kwietniu było taniej na Atomie niż na Azylu, a w maju drożej, choć zeszyty, tpb i kompendia w maju już tańsze na Atomie a droższe na Azlu. Określenie "czasami" pasuje idealnie. Znasz lepsze to podaj - chętnie podmienię. Ja nie znalazłem.
Dla mnie „czasami” wskazuje, że to Atom ma taniej częściej niż Azyl. I na podstawie moich obserwacji i zakupów z tym się właśnie nie zgadzam.
I jak pisałem – może moje mylne wrażenie wynika z tego, że rzadko kupuję tpb czy zeszyty, bo tam może cenowo jest taniej.

Zgadzam się w 100% tylko wszyscy dobrze wiemy jak działa Azyl/MVM. […] Dla mnie w ogóle absurd, że firma z takim podejściem jeszcze sprzedaje. Pewnie przez to, że mało u nas takich podmiotów i mają względny monopol z Atomem.
Jakoś działa (choć przecież za czasów Palacza kilkukrotnie się przecież zamykała) i to zapewne przez takich kupujących jak ja.

Nigdy nie trafiła mi się przesunięta obwoluta na Atomie ani żadna z wad. Wydania zbiorcze, TPB, zeszytówki, omniaki czy zwykłe HC zawsze wszystko w stanie igła. Nie wiem, może jestem jakimś złotym dzieckiem Atoma a może po prostu robią przesort i gdy towar jest wybrakowany po prostu zwracają do producenta, czego np. Azyl nie robi i liczy na osoby, które po cichu "łykną".
Przyznać rację muszę,. Atom bardzo się stara i przy nieźle pukniętym komiksie postarali się, bym otrzymał egzemplarz bez wad.

Offline Dracos

« Odpowiedź #2232 dnia: Cz, 28 Maj 2026, 15:20:50 »
Nawet nie wiedziałem że to jest jakaś różnica moje doświadczenia z ostatniego roku to dwa Colossale Tomb Raidera z Azylu i były w foli nówki sztuki nie ruszane. Trzeci Colossal był w pre orderze z Atomu i też wszystko ok. Powiem szczerze że głównie kierowałem się ceną i nie miałem zamiaru płacić okładkowej więc z zakupem się wstrzymywałem i czekałem na "okazję" co tak naprawdę znaczy na uczciwą cenę, ale nigdy bym się nie spodziewał że mogę dostać jakiś towar przechodzony.

Offline Bushiken

« Odpowiedź #2233 dnia: Cz, 28 Maj 2026, 18:24:02 »
Nie będę już konkretnie cytował ale odniosę się ogólnie.

Antari w przypadku proerderu pisałeś, że stan może być losowy ale wtedy nie mamy z puli "outletowej" tylko  zawsze w folii.
Loteria jest przy zwykłych zakupach.

Ceny od wielu lat były dużo niższe na Azylu zarówno na towar zwykły jak i proerdery.
Nie mówiąc już o różnych inkarnacjach ich promocji i wtedy ceny jeszcze niższe.
Od około 2 lat zmienili też podejście, że ceny standardowensa dużo wyższe a i tak poniżej tych w Atomie a trzeba się łapać na promki w stylu dodatkowe procenty rabatu im więcej wydamy.
Od kilku miesięcy ceny preorderowe są wyższe w Azylu i zbliżają się do tych w Atomie z puli dodatkowo tańszych.

Co do zeszytówek pełna zgoda. Od pewnego momentu żeby mieć folie i kartonik trzeba było dopłacać 1,5 zł za zeszyt.
Wychodziło i tak taniej za zeszyt niż w Atomie ale jego jakość ochrony gorsza.
Z zeszytówek ja kupuję jedynie Walkng Dead dlx więc to niewiele.

Antari nie zrozum mnie źle. Wszystkie minusy w kwestii podejścia do klienta i jakości w Azylu to prawda.
Jednak przy preorderach mamy nówki a ceny są niższe niż Atom.
Ceny to był jedyny atut Azylu więc będę bronił jak ktoś będzie mówił że Atom jest tańszy bo zawsze był droższy.

Offline Antari

« Odpowiedź #2234 dnia: Cz, 28 Maj 2026, 22:16:42 »
Antari nie zrozum mnie źle. Wszystkie minusy w kwestii podejścia do klienta i jakości w Azylu to prawda.
Jednak przy preorderach mamy nówki a ceny są niższe niż Atom.
Ceny to był jedyny atut Azylu więc będę bronił jak ktoś będzie mówił że Atom jest tańszy bo zawsze był droższy.

Zgadzam się, że jeżeli produkt jest 1:1 taki jak na Atomie to oczywiście lepiej kupić na Azylu.

Problem tylko w tym, że tak nie jest i ja naciąłem się wystarczającą ilość razy żeby już tam nie kupować. Czarę goryczy przelał fakt, że tak jak wyżej napisane, różnice cenowe przestały być na tyle duże żeby opłacało się ryzykować i w razie czego przepychać z właścicielem, który przecież podsunie ci esej na 10 stron, który przecież podpisałem klikając kup teraz.

Czyli w skrócie bierz produkt outletowy i przytakuj.