Autor Wątek: Multiversum.pl - opinie o sklepie  (Przeczytany 466616 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bababatman

Odp: Multiversum.pl - opinie o sklepie
« Odpowiedź #2205 dnia: Pn, 06 Październik 2025, 15:58:28 »
Dzięki wszystkim za pomoc! Udało mi się dodzwonić (już za drugim razem) i anulować zamówienie. Pan bardzo sympatyczny i konkretny.

Offline Martin Eden

« Odpowiedź #2206 dnia: Pn, 06 Październik 2025, 17:12:55 »
Zamówiłem w ostatnich tygodniach kilka omnibusów na Azylu. Przychodziły ekspresowo, ale pilnowałem zamawiania tych wersji, które miały status "dostępny w magazynie" zamiast "sprowadzany z USA".

Te szerokie opisy potencjalnych wad powodują zawsze lekki niepokój, ale towar przychodził w stanie idealnym, większość zafoliowana. Jedynie jeden omnibus (Tomb of Dracula, bez folii) ma lekkie zagniecenie przy krawędzi obwoluty. Poza tym towar w super stanie.

Atom to były dwa mniejsze zamówienia, towar nówki, więc zero złych doświadczeń.

To, co mnie zaskoczyło w Azylu, to pakowanie. Teraz rozumiem tych, którzy pakowanie Gildii nazywają ledwie standardowym. Azyl pakował rewelacyjnie. Miłą niespodzianką było dorzucenie przez nich dodatkowych komiksów z adnotacją "prezent". Rewelacja.

Offline rapr

« Odpowiedź #2207 dnia: Pn, 06 Październik 2025, 19:46:48 »
Ja muszę dodać, że również pierwsze moje zamówienie zaskoczyło mnie ogromnie. Paczka była spakowana tak, że pewnie i powódź by przetrwała. Kupiłem jeden tom, a paczka jakbym z 6 komiksie wziął. Duży plus

Online Takesh

« Odpowiedź #2208 dnia: Cz, 09 Październik 2025, 16:38:21 »
Odnośnie tych ostatnich sztuk. Właśnie przyszedł do mnie X-Men Blue and Gold omnibus w wersji alternatywnej. Kupiłem na Azylu ostatni egzemplarz. Mój tom jest w wersji idealnej. Żadnej ryski, rogi całe, folia cała.

Przez lata od nich dostałem tylko jeden tom, gdzie był leciutko naruszony jeden z rogów, ale nawet nie dawałem nigdzie znać, bo mi wogóle to nie przeszkadza.

Także nauczyłem się, że ten ich opis o stanie dostatecznym to tylko dziwny "hłyt małkentingowy".  8)

Offline Saruman

« Odpowiedź #2209 dnia: Cz, 09 Październik 2025, 20:21:02 »
Cóż, wy wychwalacie, może ja miałem pecha. Niedawno przyszło do mnie spore zamówienie z azylu i wszystkie komiksy, co do jednego, były mocno uszkodzone - pozaginane rogi, naderwane strony, wylany klej, ubite grzbiety itp. Żaden z komiksów nie był w stanie "ładny, z ryską" czy coś w tym stylu.

Zwróciłem całość.

Offline Alack

« Odpowiedź #2210 dnia: Nd, 02 Listopad 2025, 18:07:12 »
Czy na Azylu nie ma darmowej dostawy od jakiegoś progu wysokości zamówienia?

Offline jotkwadrat

« Odpowiedź #2211 dnia: Nd, 02 Listopad 2025, 19:46:03 »
Niestety nie. Czasem w ramach promocji odpalają darmową wysyłkę od jakiejś kwoty, ale spotkałem się z tym chyba raz.

Offline Alack

« Odpowiedź #2212 dnia: Nd, 02 Listopad 2025, 19:59:56 »
Właśnie wydawało mi się, że kiedyś z tego korzystałem i myślałem, że to standard a teraz takiej opcji nie widzę. Dzięki.

Offline xanar

« Odpowiedź #2213 dnia: Nd, 02 Listopad 2025, 20:05:49 »
Przez chwilę było, tydzień czy dwa - taka promocja.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Bushiken

« Odpowiedź #2214 dnia: Nd, 02 Listopad 2025, 20:52:34 »
Niestety nie. Czasem w ramach promocji odpalają darmową wysyłkę od jakiejś kwoty, ale spotkałem się z tym chyba raz.

Cóż jest to dość słabe wizerunkowo. Co miesiąc słada się zamówienie na ponad 1000 zł jako preorder czy zakup ogólny i karzą za każdą przesyłke płacić. Niby skoro stać na takie zakupy to i na wysyłke ale standardem w sklepach każdej branży jest, że przy wyższej kwocie jak 500 już ta wysyłka darmowa jest.

Offline Alack

« Odpowiedź #2215 dnia: Wt, 25 Listopad 2025, 17:25:05 »
Są jakieś "przecieki" czy można spodziewać się promocji z okazji Black Friday w Azylu?

Offline vision2001

« Odpowiedź #2216 dnia: Wt, 26 Maj 2026, 22:10:37 »
O proszę. Preorder wcześniej niż w Atomie:
https://azylkomiksu.pl/c/6183/katalog-preorder-2026-06-do-14-06-2026-.html
Poczekamy, zobaczymy, bo ostatnio ceny z Atomu niejednokrotnie lepsze niż w Azylu.

Offline Antari

« Odpowiedź #2217 dnia: Śr, 27 Maj 2026, 17:43:58 »
O proszę. Preorder wcześniej niż w Atomie:
https://azylkomiksu.pl/c/6183/katalog-preorder-2026-06-do-14-06-2026-.html
Poczekamy, zobaczymy, bo ostatnio ceny z Atomu niejednokrotnie lepsze niż w Azylu.

Na Atomie będzie pewnie za kilka dni. To naprawdę robi taką różnicę?

Azyl to niestety 2 albo 3 poziomy niżej niż dawne Multiversum, które już w czasach swojej świetności miało swoje "za uszami". Taki dziwny relikt przeszłości, antykwariat z subiektem, który wypisze ci paragon na wyblakłej kartce z zeszytu i wciśnie wizytówkę na odchodne. W Multiversum kupowałem lata temu, bo ceny mieli sporo niższe niż konkurencja ale w miarę upływu czasu (tak jakoś od narodzin najmłodszej córki właściciela) właścicielowi przestało jakby kompletnie zależeć na tym biznesie. Totalne olewanie klientów, coraz gorsza oferta, szukanie wytrychów w jaki sposób przechytrzyć klienta i postawić na swoim. To niestety nie lata 90, gdzie można było jechać po kliencie i stosować zagrywki typu "nie podoba się to spadówa". Tzn. można, ale do niczego dobrego to nie doprowadzi ;) Zabawne, że w tym biznesie to raczej powinno się zabiegać o względy osób, które miesiąc w miesiąc zostawiają u ciebie od kilkuset do kilku tysięcy zł. No ale jak widać właścicielowi nie zależało. Albo był od wszystkich mądrzejszy.

Z Azylu zdarza mi się zamawiać ale już bardzo rzadko. Praktycznie od początku kiedy tam zamawiałem to dostawałem komiksy bez folii (z reguły zamawiam omnibusy) z obwolutami, które już miały jakieś ubytki, zagięcia czy przesunięcia. Ostatnio, jakoś z 2-3 tygodnie temu też taki dostałem :) Strony wszystkich produktów oczywiście uzupełnione domyślnie o parametr "stan produktu dostateczny z wadami", więc przecież "widziały gały co brały". Szczerze mówiac nie kojarzę żadnego innego sklepu z dowolnej branży, który miałby taki dopisek, chyba, że jakiś outlet importujący towar z krajów 3 świata. Ale nawet u nich takie coś brzmiało by jak jakiś żart.

Na miejscu tego, kto obecnie prowadzi Azyl mocno odciąłbym się od tych "kontrowersyjnych" rozwiązań znanych z MVM. Rozumiem, że pewnie umowa przekazania obejmowała całe know-how ale pewne rozwiązania są zdecydowanie do poprawy.

Ja przerzuciłem się w całości na Atoma, bo ceny mają lepsze, kontakt jest świetny, oferta bogatsza, a sama strona i szukajka też działa o wiele lepiej. Na Azylu drożej, kontakt praktycznie zerowy i produkt wybrakowany. Nie wiem co przemawia za zakupem na Azylu? Chętnie bym poznał argumenty.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2218 dnia: Śr, 27 Maj 2026, 17:50:38 »
Cenowo to jednak Azyl wygrywa, przynajmniej na tych komiksach, które ja kupuję. Ale fakt, że stan to ryzyko, co się akurat wylosuje, to ci wyślą ;D Co prawda w zdecydowanej większości przypadków dostawałem komiksy w naprawdę spoko kondycji (folia lub idealny bez folii), jednak trafiło się też gorszych przypadków.

Offline Antari

« Odpowiedź #2219 dnia: Śr, 27 Maj 2026, 18:00:06 »
Cenowo to jednak Azyl wygrywa, przynajmniej na tych komiksach, które ja kupuję. Ale fakt, że stan to ryzyko, co się akurat wylosuje, to ci wyślą ;D Co prawda w zdecydowanej większości przypadków dostawałem komiksy w naprawdę spoko kondycji (folia lub idealny bez folii), jednak trafiło się też gorszych przypadków.

Zależy co kupujesz, jeżeli zeszytówki albo tpb to może tak ale patrząc po omnibusach od lat już Atom ma porównywalnie albo taniej. Ja pisze o preorderach oczywiście. Ja też nie nie płacę za wysyłkę za każdym razem, podczas gdy na Azylu musisz, bo nie ma opcji dokładania do zamówienia (kolejna rzecz, która od zawsze tam kulała i właściciel nie chciał pójść klientowi na rękę).

Nawet jeżeli jest tam jakaś oszczędność to różnice są drobne, a jak weźmiesz do kupy wysyłkę i potencjalne zagrożenia w postaci gdy ci przyjdzie uwalony komiks to "radź sobie sam" itp. to przestaje to mieć jakikolwiek sens.

Żeby to się opłacało to musiałoby by być jakieś 50% taniej. Dostajesz produkty outletowe to i ceny muszą być outletowe.

Dla przykładu Azyl: BATMAN GOTHAM ADVENTURES OMNIBUS vol.1 - 306 zł
Atom: pewnie w okolicy 316 zł.

+ wysyłka na Azylu i potencjalny stan outlet.

Serio to kupujecie? "bo cenowo wygrywa".
« Ostatnia zmiana: Śr, 27 Maj 2026, 18:05:17 wysłana przez Antari »