Ten nowy sposób prezentowania towarów na Allegro, gdzie łączą wszystkie oferty danego produktu w jedną pozycję, jest do bani.
I tak przy poszukiwaniach np. książki muszę rozwijać tę listę i przeglądać poszczególne pozycje, bo już parę razy złapałem Allegro na tym, że po rozwinięciu można znaleźć tańszą książkę niż ta prezentowana w wynikach wyszukiwania. Dotyczy to zwłaszcza sytuacji, gdy dostępny jest używany egzemplarz - chowają go i pokazują w wynikach nową książkę z wyższą ceną.
Najgorsze jest to, że Allegro jest najwyraźniej doskonale przekonane, że wie lepiej ode mnie, co mi się bardziej podoba, bo nie pozwala nawet wrócić do starego widoku, tylko wymusza ten nowy.
Okropny jest jeszcze ten napis "Posortowaliśmy najlepiej dopasowane oferty do Twojego wyszukiwania. Możesz wrócić do standardowego sortowania", który się pojawia, gdy z automatu stosują jakiś algorytm, żeby ukryć część wyników. Najgorsze jest to, że umieszczają go zawsze NA DOLE strony, nigdy na górze, więc czasem przeglądam pierwszą stronę, potem trafiam na to i po wyłączeniu tego "filtra" muszę przeglądać pierwszą stronę od nowa. Wrrr.
Nie wspomnę jeszcze o tym, że zaczynają ukrywać większość ofert z "Allegro lokalnie" na głównej stronie, więc daną rzecz najlepiej wyszukiwać osobno i tu, i tam.
Dziękuję za wysłuchanie, musiałem to z siebie wyrzucić.