Autor Wątek: Wydział 7  (Przeczytany 229101 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline stachel

Odp: Wydział 7
« Odpowiedź #330 dnia: Nd, 08 Marzec 2020, 12:32:44 »

Obecnie są wszystkie zeszyty dostępne zarówno w Gildii

Nie są, brak w Gildii pierwszego dalej. Ale mam nadzieję, że się pojawi do premiery i dorzucę do zamówienia :)

sum41

• Gość
« Odpowiedź #331 dnia: Nd, 08 Marzec 2020, 20:34:10 »
Ja dorzucam do Dredda bo gildia zawsze ma.

Offline kas1

« Odpowiedź #332 dnia: Wt, 10 Marzec 2020, 21:13:48 »
Jednak opowiem się za tańszą i bardziej dostępną wersją slipa. Nie przesadzajmy. Nie chce mi się liczyć ale koszt droższej opcji jest przybliżony do kosztu zakupu kompletu komiksów. Po co ładować coś tak taniego w tak drogie pudło?  :o ??? :o         

Itachi

• Gość
« Odpowiedź #333 dnia: Śr, 11 Marzec 2020, 18:58:54 »
Wydział 7 zeszyt pierwszy ponownie dostępny na Gildii.

Offline turucorp

« Odpowiedź #334 dnia: Śr, 11 Marzec 2020, 19:06:49 »
Dowieźli  ;)

BTW Nie zdążyli nas zapowiedzieć na Kraków, niemniej czuję się w obowiązku poinformować, że premiera "Heleny" oczywiście odbędzie się zgodnie z planem (wersje limitowane, wiadomo, Gildia i księgarnie komiksowe). Na chwilę obecną nadal przygotowujemy się na Komiksową Warszawę (będzie sporo niespodzianek).
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline PJP

« Odpowiedź #335 dnia: So, 14 Marzec 2020, 09:19:14 »
Przeczytałem kolejne cztery i się mi podobają 8) Na razie Larinae chyba najbardziej, potem Martwa woda. Co do uwag: zeszyty to nie najlepsza forma, chyba, że później wyjdzie integral. Ewidentnie widać, że to doskonały materiał na dłuższe formy :) Z drobniejszych uwag: wątpię, żeby esbek nawet tak dziwnej jednostki użył określenia Rzeczpospolita a kapłan Rosjanie, raczej jak wcześniej młodszy - Ruscy, albo i Sowieci. To samo - rosyjska baza. Jest to ciekawe bo dalej mamy np. ruskiego wojska czy nowomowę w stylu postępowa socjalistyczna nauka a nawet ku chwale ojczyzny. Tło jest całkiem fajnie odmalowane, chociaż postacie dość papierowe. Co do współpracy księdza z SB ok, ale już Cyganki nie chwycę. Przydałoby się np. połączyć księdza i Cygankę jakimś sekretem rodzinnym. Jeszcze mam w zanadrzu najnowszy zeszyt. Sam pomysł i wykonanie naprawdę dobre i polecam wszystkim!

Offline turucorp

« Odpowiedź #336 dnia: So, 14 Marzec 2020, 14:27:15 »
Z drobniejszych uwag: wątpię, żeby esbek nawet tak dziwnej jednostki użył określenia Rzeczpospolita a kapłan Rosjanie, raczej jak wcześniej młodszy - Ruscy, albo i Sowieci. To samo - rosyjska baza. Jest to ciekawe bo dalej mamy np. ruskiego wojska czy nowomowę w stylu postępowa socjalistyczna nauka a nawet ku chwale ojczyzny. Tło jest całkiem fajnie odmalowane, chociaż postacie dość papierowe. Co do współpracy księdza z SB ok, ale już Cyganki nie chwycę. Przydałoby się np. połączyć księdza i Cygankę jakimś sekretem rodzinnym. Jeszcze mam w zanadrzu najnowszy zeszyt. Sam pomysł i wykonanie naprawdę dobre i polecam wszystkim!

Dzięki za uwagi.
W kwestiach językowych, teksty na etapie scenariusza są modyfikowane i przerabiane po kilka razy (czasami kilkanaście). Ponieważ piszemy to we dwóch, a każdy z nas jest z innego pokolenia, to nasze doświadczenia językowe są różne i to czasami widać w dialogach. Nie wszystko udaje się wyłapać, niemniej staramy się pilnować, żeby utrzymać konwencję ówczesnej nowomowy.
Kwestie Cyganki chyba udało nam się uwiarygodnić w nadchodzącym zeszycie „Helena” (chociaż kilka jej tajemnic jeszcze trzymamy w kuferku :) ).
PRL to Polska Rzeczpospolita Ludowa, nie rozumiem dlaczego esbek miałby nie używać oficjalnej formy?
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Online parsom

« Odpowiedź #337 dnia: So, 14 Marzec 2020, 14:54:55 »
Też to zauważyłem - ta Rzeczpospolita była dlatego Ludowa, żeby nie kojarzyła się z tamtą z przeszłości. Ludowa Ojczyzna, Polska Ludowa itd. - Rzeczpospolita raczej by nie powiedział.

Offline PJP

« Odpowiedź #338 dnia: So, 14 Marzec 2020, 14:57:09 »
W nowomowie padłyby określenia - ludowa ojczyzna, pełna oficjalna nazwa, Polska ludowa albo Ojczyzna (oświeceni w swoim gronie użyliby demoluda). Sporo pewnie użyłoby po prostu - Polska. Będzie wprowadzony jeszcze jakiś zwierzchnik albo inny sojusznik? Cyganka z księdzem wydają się być najciekawszymi postaciami, co mnie dziwi bo po pierwszym myślałem, że jednak pójdzie w stronę esbeka ;)
« Ostatnia zmiana: So, 14 Marzec 2020, 14:58:56 wysłana przez PJP »

Offline turucorp

« Odpowiedź #339 dnia: So, 14 Marzec 2020, 15:19:58 »
W nowomowie padłyby określenia - ludowa ojczyzna, pełna oficjalna nazwa, Polska ludowa albo Ojczyzna (oświeceni w swoim gronie użyliby demoluda). Sporo pewnie użyłoby po prostu - Polska. Będzie wprowadzony jeszcze jakiś zwierzchnik albo inny sojusznik? Cyganka z księdzem wydają się być najciekawszymi postaciami, co mnie dziwi bo po pierwszym myślałem, że jednak pójdzie w stronę esbeka ;)

Dobrowolski, co trochę sygnalizujemy w „Dobranocce”, nie do końca jest rasowym esbekiem, dlatego w jego wypowiedziach pojawiają się zaszłości językowe z drugiej RP (wbrew pozorom stylizacja językowa bywa problematyczna, ja staram się bazować na mojej ułomnej pamięci i serialach z epoki, ale nie wszystko tam jest, Tomek powoli podgania z tematyką i nawet czasami udaje mu się mnie zaskoczyć, ale, tak jak wspomniałem, nie wszystko wyłapujemy, bo jest sporo zmiennych na etapie pisania scenariusza).
Kwestie postaci, drugi sezon zamiesza w ich ekspozycji i znaczeniu, forma zeszytówki z jednej strony jest ograniczeniem, ale z drugiej pozwala na skupienie się na chwilę na każdej postaci.

Offline PJP

« Odpowiedź #340 dnia: So, 14 Marzec 2020, 17:38:33 »
A pojawią się jeszcze bardziej paranormalne wątki albo przeskoki do naszych czasów?

Online Pawel.M

« Odpowiedź #341 dnia: So, 14 Marzec 2020, 17:57:17 »
Z drobniejszych uwag: wątpię, żeby esbek nawet tak dziwnej jednostki użył określenia Rzeczpospolita a kapłan Rosjanie, raczej jak wcześniej młodszy - Ruscy, albo i Sowieci.
W PRL nie używano raczej określenia "Sowieci" - mówiono "Rosjanie" albo "Ruski". "Sowieci" mówiono przed wojną i od 1989 roku.

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #342 dnia: So, 14 Marzec 2020, 18:13:04 »
W PRL nie używano raczej określenia "Sowieci" - mówiono "Rosjanie" albo "Ruski". "Sowieci" mówiono przed wojną i od 1989 roku.

Dokładnie. Teraz wszyscy myślą, że tak się wtedy pogardliwie mówiło, ale to nieprawda. Mówiło się "Ruscy", ewentualnie "Kacapy", a dowcipnisie mówili czasem "Radzianie".

Też to zauważyłem - ta Rzeczpospolita była dlatego Ludowa, żeby nie kojarzyła się z tamtą z przeszłości. Ludowa Ojczyzna, Polska Ludowa itd. - Rzeczpospolita raczej by nie powiedział.

Odwrotnie. PRL pozostał Rzeczpospolitą, bo wszystkie demoludy musiały mieć w nazwie słowo Republika, zazwyczaj z przymiotnikami "Ludowa", "Socjalistyczna" albo "Demokratyczna":
- Ludowa Republika Bułgarii
- Czechosłowacka Republika Socjalistyczna
- Polska Rzeczpospolita Ludowa
- Rumuńska Republika Ludowa
- Węgierska Republika Ludowa
- Związek Socjalistycznych Republik Radzieckich
- Albańska Republika Ludowa
- Niemiecka Republika Demokratyczna
- Mongolska Republika Ludowa
- Chińska Republika Ludowa
- Socjalistyczna Federacyjna Republika Jugosławii
- Koreańska Republika Ludowo-Demokratyczna
- Socjalistyczna Republika Wietnamu
- Laotańska Republika Ludowo-Demokratyczna
- Ludowa Republika Kampuczy
- Republika Kuby

Polska użyła po prostu własnego odpowiednika Republiki, którego zresztą w tamtych czasach nikt nie używał, bo brzmiało to archaiczne i kojarzyło się raczej z sanacją. Dopiero po 1989 słowo "Rzeczpospolita" wróciło do łask, ale nadal są tacy, którzy nie potrafią go poprawnie odmieniać, choć mają się za patriotów przez duże P.

Offline PJP

« Odpowiedź #343 dnia: So, 14 Marzec 2020, 18:15:06 »
"a kapłan Rosjanie, raczej jak wcześniej młodszy - Ruscy, albo i Sowieci".
Chodzi o młodszego kapłana, który użył właśnie takiego sformułowania a starszy - Rosjanie. 8) W PRL używano określenia Sowieci ale wśród wtajemniczonych a np. w II RP używano dość często (w oficjalnych dokumentach) ZSRR lub ZSRS. Pozory mylą ;)
« Ostatnia zmiana: So, 14 Marzec 2020, 18:20:55 wysłana przez PJP »

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #344 dnia: So, 14 Marzec 2020, 18:22:54 »
W PRL używano określenia Sowieci ale wśród wtajemniczonych

Wtajemniczeni? Chyba w kanapowym rządzie w Londynie tak mówili :)