Autor Wątek: Asteriks i Obeliks  (Przeczytany 94912 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kadet

Odp: Asteriks i Obeliks
« Odpowiedź #300 dnia: Śr, 11 Wrzesień 2024, 09:00:17 »
Nie znam się na papierze. Jest śliski i błyszczący, to mogę powiedzieć :) Faktycznie trochę taki, jak w "Lucky Luke'u".

Na FB Egmontu z kolei jakiś użytkownik ma właśnie nadzieję na "kredę z soczystymi kolorami", bo jego zdaniem taki lepiej się czyta. Nie dogodzisz każdemu  ;)
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline radef

« Odpowiedź #301 dnia: Śr, 11 Wrzesień 2024, 09:17:48 »
No niestety Egmontowska kreda jest... kredą i to jest w sumie jej jedyna zaleta.
Bardzo to było widać chociażby w "Naszym wielkim Donaldzie", gdzie nasycenie kolorów na porządnym papierze offsetowym było dużo, dużo lepsze.
Z drugiej strony Egmont mógł dać papier, który jest w zwykłych wydaniach "Asteriksa" (albo co gorsza, ten z premierowych wydań drukowanych poza Polską), więc mogło być gorzej.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline Crono

« Odpowiedź #302 dnia: Śr, 11 Wrzesień 2024, 09:41:14 »
Tak, to oczywiste że każdemu się nie dogodzi. I pewnie to też w części kwestia przyzwyczajenia - ot, z komiksów czytam ostatnio praktycznie tylko Thorgale od Hachette plus raz w miesiącu jakiś super hero (które też mają śliski papier, ale jednak inny) i tak dziwnie mi się czytało tego Asteriksa. Coś było nie tak. Dla mnie ten papier to wada, ale rozumiem że komuś innemu może pasować.
Edit:
No i zapomniałem napisać: napisy na grzbiecie są na odwrót, tj. trzeba je czytać od dołu do góry.
« Ostatnia zmiana: Śr, 11 Wrzesień 2024, 09:53:03 wysłana przez Crono »

Offline oligator1975

« Odpowiedź #303 dnia: Śr, 11 Wrzesień 2024, 15:54:02 »
W kolekcji R.GOSCINNY & A.UDERZO napisy też tak są, czyli OK.
« Ostatnia zmiana: Śr, 11 Wrzesień 2024, 15:55:37 wysłana przez oligator1975 »

Offline Crono

« Odpowiedź #304 dnia: Śr, 11 Wrzesień 2024, 20:26:59 »
Faktycznie. Ja spojrzałem na pierwsze wydania Umpa-py i Janka Pistoleta i tam jest z góry na dół (tak samo jak i filmowy album Osiedle bogów). Ale Asteriks i Przyjaciele czy niebieskie Asteriksy w twardej mają z dołu do góry 🙂

Offline tomsawyer

• Polubień: 414
  • Żywych zwołuję, zmarłych opłakuję, gromy kruszę.
    • Rush Hemispheres
« Odpowiedź #305 dnia: Pt, 13 Wrzesień 2024, 16:38:54 »
To wydanie jest znakomite. Masa dodatków, papier, kolory. Jeśli ktoś nie miał wcześniej styczności z tą serią, to teraz jest najlepszy moment.
"Nie od razu Rzym zbudowano, oczywiście, z tamtą robotą nie miałem nic wspólnego."

Offline James88

« Odpowiedź #306 dnia: Nd, 15 Wrzesień 2024, 11:38:14 »
Ponoć się nie da wypuścić zbiorczych ale niemiecki oddział Egmontu jakoś dał radę:

Jeśli dobrze wyczytałem premiera była 10.09

Offline zombie001

« Odpowiedź #307 dnia: Nd, 15 Wrzesień 2024, 13:37:02 »
Oczywiście że się da tylko zapewne trzeba iść określoną ścieżką, czyli doić rynek do dna.

Po miękkich okładkach przyszedł czas na to co teraz wydaje Egmont, a za parę lat wejdą w omnibusy.
(Chociaż to tempo wydawania - 4 na rok? - na razie nie powala)
KEEP CALM AND HATE EVERYONE

Offline Castiglione

« Odpowiedź #308 dnia: Nd, 15 Wrzesień 2024, 14:09:33 »
Wczoraj gdzieś na necie widziałem info, że w przyszłym roku ma być co miesiąc, ale nie mogę teraz znaleźć, więc pewności co do jego prawdziwości nie mam.

Offline Lobo

« Odpowiedź #309 dnia: Nd, 15 Wrzesień 2024, 14:24:36 »
Pan z Egmont też mi takie info sprzedał że w planach jest co miesiąc

Offline NuoLab

« Odpowiedź #310 dnia: Nd, 15 Wrzesień 2024, 16:58:15 »
No i wuj, mam biały komplet na miękko i wejście w to nowe wydanie korciło mnie na tyle że już dodałem je do koszyka ale te niemieckie integrale przeważyły szalę i rezygnuję. I bynajmniej nie chodzi mi o kwestie finansowe a po prostu o brak miejsca.

Offline Kandor

« Odpowiedź #311 dnia: Nd, 15 Wrzesień 2024, 17:23:28 »
Ponoć się nie da wypuścić zbiorczych ale niemiecki oddział Egmontu jakoś dał radę:

Jeśli dobrze wyczytałem premiera była 10.09
Jeśli Tomasz Kołodziejczak powtarza do znudzenia że "Egmont nie wyda w Polsce bo licencjodawca się na to wciąż nie zgadza", to nie oznacza to, że wciąż cię okłamuje prosto w oczy a to, że "nie mogą wydać w Polsce bo licencjodawca się nie zgadza". To że gdzieś na świecie ktoś wydaje Spawna czy bez problemu kontynuuje sobie wydawanie "Żywych trupów", to nie znaczy że w Polsce jest to aktualnie wykonalne (licencjodawca Trupów ma ponoć wygórowane wymagania finansowe bo traktuje je jako wielką filmową franczyzę a ludzie od Spawna nie odpisują Studiu Lain na e-maile, a ci od Asteriksa pewnie "jeszcze coś"). Reasumując: to, że ktoś w Niemczech (czy, jak słyszałem, w Czechach) "dał radę" nie oznacza automatycznie że u nas może.
« Ostatnia zmiana: Nd, 15 Wrzesień 2024, 17:28:18 wysłana przez Kandor »

Offline NuoLab

« Odpowiedź #312 dnia: Nd, 15 Wrzesień 2024, 17:45:24 »
Reasumując: to, że ktoś w Niemczech (czy, jak słyszałem, w Czechach) "dał radę" nie oznacza automatycznie że u nas może.

Nie "ktoś" a niemiecki oddział Egmontu będący własnością duńskiej Grupy Egmont. To daje chyba polskiemu oddziałowi jakieś mocniejsze pole do negocjacji niż wydawnictwom typu Lain czy Taurus, przynajmniej mi się tak wydaje. Poza tym kto powiedział, że trzeba koniecznie brać co dają i wydawać pojedynczo na twardo? Można było w to miejsce kupić prawa do innych komiksów i poczekać aż tamci zmiękną.

Offline Kandor

« Odpowiedź #313 dnia: Nd, 15 Wrzesień 2024, 17:54:29 »
Nie "ktoś" a niemiecki oddział Egmontu będący własnością duńskiej Grupy Egmont. To daje chyba polskiemu oddziałowi jakieś mocniejsze pole do negocjacji niż wydawnictwom typu Lain czy Taurus, przynajmniej mi się tak wydaje. Poza tym kto powiedział, że trzeba koniecznie brać co dają i wydawać pojedynczo na twardo? Można było w to miejsce kupić prawa do innych komiksów i poczekać aż tamci zmiękną.
"Oddział Egmontu" tak ci się wydaje że to ma znaczenie, a my tego wiedzieć nie możemy. Acha, to nasz Egmont miał czekać (choćby i dekadę) i nie wydawać w tym czasie edycji na twardo, którą chcieli wydać a wielu z nas chce kupić, a wszystko po to abyś dostał upragnionego integrala (chyba, że nie zmiękną)?
« Ostatnia zmiana: Nd, 15 Wrzesień 2024, 17:57:15 wysłana przez Kandor »

Offline parsom

« Odpowiedź #314 dnia: Nd, 15 Wrzesień 2024, 18:14:23 »
Tyle że te integrale raczej nie będą bardziej wypasione niż aktualnej pojedyncze wydania. Więcej dodatków raczej tam nie wcisną.