Autor Wątek: Star Wars  (Przeczytany 162610 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Avarest

Odp: Star Wars
« Odpowiedź #600 dnia: So, 06 Grudzień 2025, 18:51:27 »

Jacek Drewnowski opowiada o planach Egmontu na rok 2026. Dostaniemy znów 18 książek, czyli utrzymane zostanie niesamowite tempo wydawnicze. Przy czym ogólna ilość stron powinna być większa, bo szykuje się trochę „grubasków”. No i w końcu Egmont wróci do Legend, choć to wiemy już od MFKiG. Mnie osobiście bardzo ucieszyła informacja o nowych komiksach Aphry.

Offline Cringer

« Odpowiedź #601 dnia: So, 06 Grudzień 2025, 23:31:38 »
Egmont potwierdził tytuły Star Wars na 2026 rok, choć nie wszystkie. Z niezapowiadanych będzie jeszcze  trzecia seria Star Wars, rozgrywająca się po "Powrocie Jedi".
A tutaj pełen spis:
https://komiksopedia.pl/aktualnosc/potwierdzono-zapowiedzi-komiksow-star-wars-na-2026-rok/

Pozwolę sobie zostawić ten cytat z linkiem w tym temacie.
« Ostatnia zmiana: Nd, 07 Grudzień 2025, 00:34:22 wysłana przez Cringer »

Offline grzegorz.cholewa

« Odpowiedź #602 dnia: Cz, 25 Grudzień 2025, 12:25:49 »
Wojny Lucasa 2

Jedyne komiksy Star Wars jakie mam na półce póki co to jak kręcono trylogię bo to jedyne ciekawe rzeczy w tym uniwersum. Kręcenie Imperium było równie nerwowe jak Nowej Nadziei bo oczekiwania, bo przekroczenie terminu i rosnący budżet. Opóźnienie tylko udziela się wszystkim nerwowo, bo studio grozi odebraniem filmu. Kershner, spokojny chłop, i jemu zaczęło odbijać. A w międzyczasie już Lucas sypał pomysłami na Indianę Jonesa.

Przy Powrocie Jedi może być spokojniej, poza tym, że Lucasowie się rozwiądą, Richard Marquand to już był figurant do wykonywania poleceń, pewnie nowy producent go kontroluje jak należy, sam Powrót... to trochę taki remake Nowej Nadziei, dwa filmy z rzędu odniosły sukces. Co może być nie tak?

Przydałby się taki komiks ale o tym jak kręcono kinowego Star Treka albo Obcego 2. To byłoby dobre.

Offline Takesh

« Odpowiedź #603 dnia: Wt, 06 Styczeń 2026, 08:49:52 »
Fani Gwiezdnych Wojen mogą zacierać rączki i zbierać kasiurkę. Marvel wyda wersje gazetową!!

https://www.cbr.com/marvel-star-wars-newspaper-comic-strip-omnibus/

Ponad tysiąc stron w pięknym omnibusie. Dwie wersje: zwykła i z dodatkami.

Offline Szysza32

« Odpowiedź #604 dnia: Wt, 06 Styczeń 2026, 13:05:08 »
Te komiksy już zostały wydane w dwu tomach w ramach Epic Collection, ale w Omnibusie faktycznie jeszcze nie. ;)

Offline Bushiken

« Odpowiedź #605 dnia: Cz, 08 Styczeń 2026, 21:25:13 »
Fani Gwiezdnych Wojen mogą zacierać rączki i zbierać kasiurkę. Marvel wyda wersje gazetową!!

https://www.cbr.com/marvel-star-wars-newspaper-comic-strip-omnibus/

Ponad tysiąc stron w pięknym omnibusie. Dwie wersje: zwykła i z dodatkami.

Obie wersje będą takie same w środku. Widać niekompetencję autora artykułu.
Direct Market Edition to wersja dla sklepów komiksowych z alternatywną okładką na obwolucie.
Standard w Omnibusach Marvela.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #606 dnia: Cz, 08 Styczeń 2026, 22:46:09 »
https://www.youtube.com/@wydawnictwoolesiejuk1116/streams

Jutro o 18:00 ma się odbyć stream z prezentacją zapowiedzi wydawniczych na 2026 - książkowe od Olesiejuka i komiksowe od Egmontu.

Później rozmowa z tłumaczami i redaktorami.

Online xanar

« Odpowiedź #607 dnia: Pt, 09 Styczeń 2026, 18:09:48 »
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Midar

« Odpowiedź #608 dnia: Pt, 09 Styczeń 2026, 22:13:59 »
Nareszcie Jacek powiedział coś o Epic Collection. 432 strony, twarda okładka, szkoda, że dopiero w grudniu.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #609 dnia: Pt, 09 Styczeń 2026, 22:50:52 »
Fakt, duża szkoda.

Za to zapowiedzi książkowe bardzo fajne. Dobrze, że w tym roku będą bardziej mieszać serie i historie osadzone w różnych okresach.

Offline Bushiken

« Odpowiedź #610 dnia: So, 10 Styczeń 2026, 10:06:15 »
Zdecydowanie cieszy, że nie zwolnili z wydawaniem Legend. Co prawda posiadam całe Expanded Universe książkowe w wydaniach Ambera ale nowe mają lepsze tłumaczenie i opiekę redaktorki plus wydania limitowane są znakomite więc dubluje Legedny z przyjemnością.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #611 dnia: So, 10 Styczeń 2026, 10:14:17 »
Ja dalej żałuję, że nie ma w obiegu wersji pośredniej, tzn. samej książki w twardej oprawie i bez dodatkowych bajerów, za to w jakiejś normalnej cenie.

Na marginesie (nawiązując do tłumaczeń i redakcji) - czytam ostatnio "Świt Jedi" i coś tam chyba jest spieprzone z datami. W tej książce lata liczone są w odniesieniu do przybycia statków Tho Yor na planetę Tython, tyle że w polskim wydaniu przełożono tę jednostkę jako "przed Tho Yor" (PTY), a z treści wynika, że to powinno być "po". Z tego, co się zorientowałem, ten sam błąd był już w Amberze.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #612 dnia: So, 10 Styczeń 2026, 16:03:16 »
W zeszłym  roku kupiłem 4 tytuły książkowe Legend z Olesiejuka. Teraz wyszedł "Błędny Rycerz" ale nie wiem czy brać.
Kiedyś kupowałem Kolekcję kioskową, ale kurczę - okazuje się, że nie mam "Punktu Przełomu" i "Spisku na Cestusie" z tamtych czasów. Czytałem te książki, ale w wersji elektronicznej, a nie papierowej. Czyli wezmę nowe wydanie. Tak samo wszystkie inne Legendy z tej rozpiski, których nie mam. Odpuszczam tylko Dartha Maula i Komandosów Republiki bo te mam.

https://star-wars.pl/Tekst/3025,Kolekcja_ksiazkowa.html

Online xanar

« Odpowiedź #613 dnia: Wt, 10 Luty 2026, 12:18:56 »
Ktoś kojarzy czy w tych Egmontowskich trejdach jest gdzieś wrzucone - Star Wars: Revelations (2022) #1 ?
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline grzegorz.cholewa

« Odpowiedź #614 dnia: Wt, 24 Luty 2026, 16:22:38 »
https://antykwariatpierwodruk.pl/sklep/fantastyka-i-sf/812-lucas-g-gwiezdne-wojny-warszawa-1990.html

To jest nowelizacja Nowej Nadziei napisana przez Alana Dean Fostera? I to wydaną jeszcze sprzed premiery filmowej? Copyright 1976. Wygrzebałem egzemplarz spod swojej sterty śmieci i to obok innej nowelizacji - Kapitana Haka Spielberga.
« Ostatnia zmiana: Wt, 24 Luty 2026, 16:29:55 wysłana przez grzegorz.cholewa »