Autor Wątek: Star Wars  (Przeczytany 162480 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kadet

Odp: Star Wars
« Odpowiedź #660 dnia: So, 18 Lipiec 2026, 10:42:08 »
Sprawdziłem sobie parę rzeczy i naszła mnie taka refleksja: wszyscy wiemy, że z uwagi na wielkość i specyfikę naszego rynku nie ma szans, żeby np. w Polsce wychodziły wszystkie serie, jakie w USA wypuszcza Marvel. Albo DC. Ale jeśli przyjrzymy się temu, co u nas dzieje się w zakresie komiksów gwiezdnowojennych z nowego kanonu, to wychodzi na to, że przy odpowiednich warunkach rynkowych i jeśli zajmują się tym kompetentni ludzie, to w niektórych niszach, takich właśnie jak SW z NK, można osiągnąć całkiem niezłe wyniki. Widać też chyba, że przejście na wydania książkowe z zeszytówek pomogło w zwiększeniu sprzedaży i tempa publikacji.

Nie zdawałem sobie może wcześniej w pełni sprawy z tego, że u nas wyszła zdecydowana większość wszystkiego, co Marvel do tej pory wypuścił po przejęciu licencji. A wiele z tego, co nie wyszło, to moim zdaniem trochę mniej atrakcyjne wydania, jak adaptacje filmów czy seriali. Skleciłem taki Excel z tym, jak to na tę chwilę wygląda, i próbuję go załączyć do tego posta - nie mam pojęcia, czy to zadziała :)

Taka łyżka dziegciu: Excel uwzględnia tylko komiksy od Marvela, więc nie bierze pod uwagę tych z nowego kanonu od IDW/Dark Horse, z których żaden nie wyszedł do tej pory u nas. Nie wiem w sumie, jak to wygląda - może wolą drążyć Marvela, skoro mają już z nimi układ, zamiast walczyć i płacić za kolejne licencje innym wydawnictwom? Poza tym może uznali, że przy wejściu w Legendy z epikami może lepiej nie chwytać naraz wielu srok za ogon.

Excel nie uwzględnia też mangi - nie wiem, jak to wygląda w tym zakresie, bo w katalogu nie było chyba dwóch mang, które wcześniej były zapowiadane na drugą połowę roku: adaptacji "Thrawna" i trzeciej części "Trzech wyzwań księżniczki". Kiedyś była mowa, że z tymi mangami czasem opóźniają się materiały - nie wiem, czy to jest przyczyną, czy sprzedaż jednak słabuje?
« Ostatnia zmiana: So, 18 Lipiec 2026, 10:46:08 wysłana przez Kadet »
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!