Autor Wątek: Spider-Man  (Przeczytany 552850 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline michał81

Odp: Spider-Man
« Odpowiedź #1740 dnia: Wt, 01 Luty 2022, 07:15:32 »
Kto ma ten ma. Idea jest taka, żeby to było dostępne od ręki, w eleganckim wydaniu. Niestety kolekcje trochę namieszały i Egmont będzie wolał chwilę zaczekać z publikacją.
Jeśli uważasz że kolekcje namieszały i Egmont woli czekać z publikacją to czemu:
Jednak jak znam nasze warunki, to prędzej w epikach pojawi się Star Wars...
Kiedy Kolekcja Star Wars od De Agostini wydała prawie całą zawartość epików. W niej naprawdę brakuje mało materiału tego co wydał Marvel i Dark Horse. Sam sobie trochę zaprzeczasz. Zresztą kolekcja ta spowodowała wycofanie się Egmontu z wydawania Legend.

Offline laf

« Odpowiedź #1741 dnia: Wt, 01 Luty 2022, 08:50:24 »
Pewne moim zdaniem wiarygodne źródło dało znać jakiś czas temu  na jednej z grup facebookowych że egmont wyda epiki punishera, ale będzie to dopiero w 2024 roku najwcześniej.
Dobrze by było jakby do tego czasu pojawił się vol. 1. Jest na to szansa, bo co roku wydają po jednym tomie, a na 2022 r. jeszcze nic nie jest zapowiedziane. Na razie w oryginale mamy tomy 2-5 i 7 - https://en.wikipedia.org/wiki/Marvel_Ultimate_Collection,_Complete_Epic_and_Epic_Collection_lines#Punisher

Offline sad_drone

« Odpowiedź #1742 dnia: Wt, 01 Luty 2022, 09:13:36 »
@laf ten pierwszy epic to bylby zbior pierwszych pojawien sie punishera w innych seriach, watpie zeby to bylo cos specjalnie wartego uwagi. Drugi tom zaczyna sie od pierszej solowej mini serii i potem ongoinga, to jest dobry punkt na start imo.
If I Had More Time, I Would Have Written a Shorter Letter.

Offline laf

« Odpowiedź #1743 dnia: Wt, 01 Luty 2022, 13:42:24 »
@laf ten pierwszy epic to bylby zbior pierwszych pojawien sie punishera w innych seriach
Owszem, ale z pewnością będzie tam również kultowy (przynajmniej dla mnie) Punisher: Year One  :D

Offline jotkwadrat

« Odpowiedź #1744 dnia: Wt, 01 Luty 2022, 14:24:37 »
Obawiam się, że nie.

Raczej będzie tam wszystko co w pierwszym Essentialu i omnibusie "Back to the War" za wyjątkiem pierwszych 5 numerów Vol. 1, które trafiły do 2. epika.

Konkretnie:

Amazing Spider-Man #129, 134—135, 161—162, 174—175, 201—202, Annual #15; Giant-Size Spider-Man #4; Marvel Preview #2; Marvel Super Action #1, Captain America #241; Daredevil #182—184; Spectacular Spider-Man #81—83

Online Castiglione

« Odpowiedź #1745 dnia: Wt, 01 Luty 2022, 17:10:18 »
Czyli w większości niestrawne rzeczy, których nie dałem rady doczytać do końca w wydaniu Mandragory.

Offline Pestak

« Odpowiedź #1746 dnia: Wt, 01 Luty 2022, 17:20:21 »
A mnie się podobało. I mimo że mam tego essentiala to epica z tym samym materiałem i tak bym kupił.

Offline laf

« Odpowiedź #1747 dnia: Śr, 02 Luty 2022, 08:08:43 »
Obawiam się, że nie.
No i po co wchodzić z rana na forum, kiedy czyta się takie smutne informacje?  :(

W takim układzie faktycznie ten vol. 1 jest o d... potłuc. Tym bardziej, że jeśli Egmont zacznie wydawać wcześniejsze Epiki Spider-Mana to będziemy mieli sporo zdublowanych zeszytów.

Offline jotkwadrat

« Odpowiedź #1748 dnia: Śr, 02 Luty 2022, 10:26:54 »
Dlatego, akurat w przypadku Punishera, sensowne byłoby rozpoczęcie wydawania od 2. Epika.

Offline michał81

« Odpowiedź #1749 dnia: Śr, 02 Luty 2022, 10:44:20 »
No i po co wchodzić z rana na forum, kiedy czyta się takie smutne informacje?  :(

W takim układzie faktycznie ten vol. 1 jest o d... potłuc. Tym bardziej, że jeśli Egmont zacznie wydawać wcześniejsze Epiki Spider-Mana to będziemy mieli sporo zdublowanych zeszytów.
Trzeba pamiętać że Epiki zbierają materiał rocznikami. W pierwszym nie mógł się ukazać Punisher Year, bo ta mini seria wyszła dopiero w 1998. Jeśli znajdzie się w epiku to właśnie w takim zbierającym materiał z tego okresu. Narazie Epiki Punishera zbierają materiał do 1993 roku łącznie.
« Ostatnia zmiana: Śr, 02 Luty 2022, 10:47:25 wysłana przez michał81 »

Offline Motyl

« Odpowiedź #1750 dnia: Śr, 02 Luty 2022, 18:31:33 »
A mnie się podobało. I mimo że mam tego essentiala to epica z tym samym materiałem i tak bym kupił.

Zarówno Essentiala Spidera, jak i Daredevila nie zdzierżyłem. Nie dało się tego czytać. Kanoniczne i ważne rzeczy jak śmierć Gwen czy inne historie znalazły się w WKKM i więcej nie potrzebuje. Epic ze starociami za blisko dwie stówy, aby tylko stał i kurzył się na półce dla zasady, bo trzeba mieć komplet to nie dla mnie. W miejsce tych starych epiców wolę, aby wydawca sięgnął po tomy z innymi bohaterami. Jest świetny run Byrne'a w FF, niezły staż Simonsona w FF, a także wybitny run Simonsona w Thorze, Daredevil Nocenti i Romity, Puniek Carla i Jima :) Naprawdę jest dużo bardzo dobrego materiału do publikacji niż katowanie nas ramotkami, które za moment wylądują na grupach sprzedażowych. 

Offline HaVoK

« Odpowiedź #1751 dnia: Śr, 02 Luty 2022, 19:13:23 »
Oj nie! O ile zgodzę się, co do Daredevila, w którym widać zupełny brak pomysłu na prowadzenie postaci - Śmiałek jest tylko nędzną podróbką Pająka, o tyle Spider-Mana czytałem kilka razy z zapartym tchem. Mam nadzieję, że jednak ukaże się on w kolorze, choć nie zdziwiłbym się, gdyby zawitał na łamy Marvel Limited.

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #1752 dnia: Śr, 02 Luty 2022, 19:25:19 »
Jest świetny run Byrne'a w FF, niezły staż Simonsona w FF, a także wybitny run Simonsona w Thorze, Daredevil Nocenti i Romity, Puniek Carla i Jima :) Naprawdę jest dużo bardzo dobrego materiału do publikacji niż katowanie nas ramotkami, które za moment wylądują na grupach sprzedażowych.
Kwestia czego kto szuka. Ramotki nie będą się już nigdy świetnie sprzedawały, to raczej publikacje dla fanów postaci i amatorów historii komiksu. Być fanem Spider-Mana i nie znać "Śmierci Stacych"?

A te Byrne'y i Simonsony to też przecież ramoty.
Batman returns
his books to the library

Offline xanar

« Odpowiedź #1753 dnia: Śr, 02 Luty 2022, 19:26:54 »
Zarówno Essentiala Spidera, jak i Daredevila nie zdzierżyłem. Nie dało się tego czytać. Kanoniczne i ważne rzeczy jak śmierć Gwen czy inne historie znalazły się w WKKM i więcej nie potrzebuje. Epic ze starociami za blisko dwie stówy, aby tylko stał i kurzył się na półce dla zasady, bo trzeba mieć komplet to nie dla mnie. W miejsce tych starych epiców wolę, aby wydawca sięgnął po tomy z innymi bohaterami. Jest świetny run Byrne'a w FF, niezły staż Simonsona w FF, a także wybitny run Simonsona w Thorze, Daredevil Nocenti i Romity, Puniek Carla i Jima :) Naprawdę jest dużo bardzo dobrego materiału do publikacji niż katowanie nas ramotkami, które za moment wylądują na grupach sprzedażowych. 

Nie znasz się, FF i Spidera normalnie można czytać, tylko trzeba wziąć poprawkę, że to lata 60-te. Taka śmierć Stacy nie ma żadnego znaczenia jak się nie czyta od początku, jakaś kolejna randomowa śmierć.
Wszystkie nowe postacie jakie się pojawiały i większe wydarzenia to właśnie FF.

No to na co czekacie :
Spider - Sterna
Silver Surfer - Slota

Przecież większość tego co wymieniłeś to starocie, w tym Thorze Simonsona to ściany tekstu, który wylądują na na grupkach sprzedażowych.

Z tych nowszych rzeczy to większość wydana, zresztą już sami wydajecie duble po sobie :)

W USA te stare rzeczy świetnie się sprzedają, ale to pewnie na takiej zasadzie jak u nas Kajko i Kokosz  :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Adolf

« Odpowiedź #1754 dnia: Cz, 03 Luty 2022, 05:57:56 »
Jeśli uważasz że kolekcje namieszały i Egmont woli czekać z publikacją to czemu:Kiedy Kolekcja Star Wars od De Agostini wydała prawie całą zawartość epików. W niej naprawdę brakuje mało materiału tego co wydał Marvel i Dark Horse. Sam sobie trochę zaprzeczasz. Zresztą kolekcja ta spowodowała wycofanie się Egmontu z wydawania Legend.

Jeśli chodzi o kolekcje, to już dawno przestałem im wypominać jak rujnują rynek... Ups, I did it again. Jednak nie, że celowo, z jakiejś zawiści jak Bazyl do Egmontu, tylko po prostu taki fakt, wyszło sporo materiału z ramotek, pomiędzy Amazing Spider-Man #1-121 w kolekcjach. Ostatnio nawet kilka miesięcy temu pojawił się Kingpin z kolekcji Łotrów. Nie, że jakoś to niszczy rynek, bo Egmont i tak se poradzi i da nam te niesamowite Epiki, tylko po prostu jakaś presja była żeby zrobić delikatne opóźnienie w czasie, co by się nam nie nałożył za szybko materiał.

A co do Star Wars, to muszę Ci przyznać rację. Mam totalny olew na tą markę. Nie jarają mnie filmy, ani nic co z tym związane. Stąd nie interesowałem się jakąś tam ich kolekcją i nie przyrównywałem do Epika. Jednak widzę jaki ma wkład w masową popkulturę. Epik nawet z dublującym się materiałem mógłby się sprzedać, bo to przecież Star Wars. Słodki baby Joda na okładkę i nakład wyprzedany.