Autor Wątek: Marvel - Must-Have - Kolekcja Hachette  (Przeczytany 189757 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Czarek.

Odp: Marvel - Must-Have - Kolekcja Hachette
« Odpowiedź #1020 dnia: Śr, 21 Styczeń 2026, 18:48:05 »
@up
Komentuję to co Egmont wydaje miesiąc w miesiąc, albo zapowiada. Niech przestaną wydawać pòłduble jak ostatni Ultimate Spider - Man i wcześniejsze, to nic nie powiem. A złe tłumaczenie Superkwęka czy kolejny raz rozjechane rozkładòwki to same sie wywracają. Ja twoich postòw nie czytam, ty nie musisz moich.

Już sobie przypominasz z tym angielskim, czy jeszcze nie?
Może obejrzyj sobie film Dzień świra.

« Odpowiedź #1021 dnia: Śr, 21 Styczeń 2026, 19:37:01 »
@up
Niech przestaną wydawać pòłduble jak ostatni Ultimate Spider - Man
Nawet tutaj płaczesz? Egmont wydał ci całe 13 tomów i całą serię - Hachette dało ci tylko pierwsze parę zeszytów i ostatnich. Nawet tutaj twoim zdaniem Hachette wydało to lepiej? Twoja nienawiść do Egmontu to już rzecz którą powinien zająć się jakiś specjalista, bo człowiek z takimi kompleksami względem jednego wydawnictwa, a wywyższając inne będąc zaślepiony faktami to już choroba psychiczna.

I co do samych danych: Śmierć Spider-Mana:
Wydanie WKKM: Ultimate Spider-Man (Vol. 1) #153-160 - 208 stron
Wydanie Egmontu: Ultimate Comics Spider-Man #15, #150–160, Ultimate Comics Avengers vs. New Ultimates #1–6 oraz Ultimate Comics Fallout #1–6  - 608 stron

Zajebisty półdubel, 400 stron więcej materiału, skończ Bazyl kłamać w żywe oczy.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Kadet

« Odpowiedź #1022 dnia: Śr, 21 Styczeń 2026, 21:54:05 »
Ale zdajesz sobie sprawę, że w 2007 roku zamknięto Mandragorę, Dobry Komiks, a TK w Egmoncie zwinął superhero? Nie było nowych komiksów po polsku do 2012 roku.

Mandragorę zamknięto w 2008 r. (źródło)

Dobry Komiks przestał się ukazywać w 2005 r. (źródło).

Od 2007 do końca 2011 r. Egmont wydał około dziesięciu typowo superbohaterskich komiksów, które mogłeś śledzić (liczę te "Spider-Man Komiks" dla młodszych odbiorców, ale nie wliczam "Sandmana", "Hellraisera" itp.)*. No i była jeszcze Mucha.

Nie wspominając, że "nowych komiksów po polsku" było w zasadzie od Egmontu w tym czasie mnóstwo, ale zakładam, że chodziło Ci o superbohaterów.

A ja nie jestem ostatnim Jedi... A nie. To nie.

Niemniej, mógłbyś sprawdzić, czy to, co piszesz, jest prawdą, zanim wyślesz post. Kwerenda nie boli.

--------------------------------------
* "Saga o Potworze z Bagien", t. 1 i 2, "Batman. Rozbite miasto", "Batman i syn", "Przedwieczni", "Pechowy szczęściarz", "Czas przebierańców", "Ale cyrk" (te trzy to "Spider-Many" dla młodszych czytelników), "All-Star Batman i Robin, Cudowny Chłopiec", "Co się stało z Zamaskowanym Krzyżowcem", "Joker".

« Ostatnia zmiana: Śr, 21 Styczeń 2026, 23:01:47 wysłana przez Kadet »
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Takesh

« Odpowiedź #1023 dnia: Cz, 22 Styczeń 2026, 08:11:07 »
@Admin

Mam pytanie.

Dlaczego nie chcecie zbanować tego trolla? Przecież ciągle pisze nieprawdę i pomawia wydawnictwo. Nawet blokowanie jego wiadomości nie pomaga. Wątki różne są ciągle zaśmiecane. Aż tak Wam zależy na liczbie postów? Przecież jak go nie ma przez miesiąc, to forum żyje i jest aktywne. Dajcie mu wreszcie stałego bana!!

Offline Bushiken

« Odpowiedź #1024 dnia: Cz, 22 Styczeń 2026, 08:23:09 »
Bushiken - no właśnie. Napisałem, że nie czytam bo mam dużo komiksòw po polsku na pòłkach, a nie że nie znam angielskiego

Powiedz mi, gdzie w tym poniższym cytacie, rzekomo piszesz o tym, że "masz dużo komiksów po Polsku"?
Jakieś rozdwojenie jaźni?

@up

Ok, tylko najpierw na każdym dymku mi ponaklejaj dymki z tłumaczeniem. Komiksy po angielsku to nie to samo co po polsku. Ale jak Egmont olewa Spectaculara, to gdybym miał wydawnictwo to bym wydał ;)

Plus kontekst tej dyskusji był taki, że płakałeś bo Egmont nie wydał Spectaculara Zdarsky'ego.
Na co zaproponowałem rozwiązanie zakupu kompletnego wydania gdzie w 1 Omnibusie za cenę 250 zł na promce masz całość runu plus life story z annualem. W wydaniu powiększonym jak Marvel/DC Limited.
Wiec argument, że możesz to mieć na półce po Polsku nieadekwatny do sytuacji bo tego w PL nie wydali o co samo biłeś pianę.

Offline Xmen

« Odpowiedź #1025 dnia: Cz, 22 Styczeń 2026, 13:46:49 »
@Admin

Mam pytanie.

Dlaczego nie chcecie zbanować tego trolla? Przecież ciągle pisze nieprawdę i pomawia wydawnictwo. Nawet blokowanie jego wiadomości nie pomaga. Wątki różne są ciągle zaśmiecane. Aż tak Wam zależy na liczbie postów? Przecież jak go nie ma przez miesiąc, to forum żyje i jest aktywne. Dajcie mu wreszcie stałego bana!!
Problem jest bardziej w tym, że wciąż odpisują mu te same osoby. Nawet dochodzą nowe np Wyne collector który też zafiksował  się na jego punkcie.
« Ostatnia zmiana: Cz, 22 Styczeń 2026, 14:29:39 wysłana przez Xmen »
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #1026 dnia: Cz, 22 Styczeń 2026, 14:50:11 »
@up

Ok, tylko najpierw na każdym dymku mi ponaklejaj dymki z tłumaczeniem. Komiksy po angielsku to nie to samo co po polsku. Ale jak Egmont olewa Spectaculara, to gdybym miał wydawnictwo to bym wydał ;)

Potrzymaj mi piwo! Bazyl, daj mi tłumaczenie po korekcie i pliki ze skanami, to ci powklejam. Zakładaj wydawnictwo 8azyl-corp i voilà: przepis na sukces wydawniczy gotowy! Nawet ci, kurde bele, faktury nie wystawie, tylko pro bono zrobię (no... dobra, do CV i portfolio :P ). Dajesz. Piłka po twojej stronie.

Offline Andrzej8666

« Odpowiedź #1027 dnia: Pt, 23 Styczeń 2026, 09:24:31 »
Bardzo fajna kolekcja. Cieszą zwłaszcza nowe Daredevile, Spider-man oraz Planet Hulk w jednym tomie. Nie miałem jeszcze okazji przeczytać tej klasycznej historii, a w wersja WKKM jest trudnodostępna i droższa. Young Avengers to także fajny grubasek, a historie o tej drużynie bardzo lubię. Ze względu na duble zatrzymam się raczej na numerze 13, biorąc ewentualnie wybrane tomy. Na pewno wezmę Contest of Champions - jeden z pierwszych marvelowskich crossoverów, jeszcze sprzed czasów oryginalynch Secret Wars.

Podobają mi się dołączone graficzki.

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #1028 dnia: Pt, 23 Styczeń 2026, 10:43:29 »
No ja czekam, aż w końcu te duble zaczną wchodzić, bo póki co to poza pierwszymi tomami i planet Hulk to wziąłem wszystko i fajne to było, a nie taki był plan na tą kolekcję

Offline Andrzej8666

« Odpowiedź #1029 dnia: Pt, 23 Styczeń 2026, 14:12:29 »
No ja czekam, aż w końcu te duble zaczną wchodzić, bo póki co to poza pierwszymi tomami i planet Hulk to wziąłem wszystko i fajne to było, a nie taki był plan na tą kolekcję

https://comixxy.com/2025/08/13/marvel-must-have-lista-tomow-kolekcji/

Od 16 tomu będziemy mieli 3 tomy zdublowane, na 4 wydane. Strzelam, że już się w większości wystrzelali z nowych historii i liczą się ze spadkiem sprzedaży. Tym bardziej, że Upadek Avengers, Civil War i Spider-verse to na tyle popularne historie, że raczej większość komiksiarzy jest z nimi zaznajomioma i/lub ma je w swojej kolekcji.

Offline EonOfMarvel

« Odpowiedź #1030 dnia: Nd, 25 Styczeń 2026, 13:34:38 »

Orientuje się ktoś z forumowiczów, czy wyszła jakaś pozycja po polsku?

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1031 dnia: Nd, 25 Styczeń 2026, 13:42:00 »
Na pewno "Nadejście Galactusa" w kolekcjach Hachette i run Hickmana od Egmontu.

« Odpowiedź #1032 dnia: Nd, 25 Styczeń 2026, 13:45:16 »
Zeszyty #67, #503 i#509 z runu Waida były w WKKM, konkretnie w tomach 37 i 41
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline michał81

« Odpowiedź #1033 dnia: Nd, 25 Styczeń 2026, 13:46:20 »
Orientuje się ktoś z forumowiczów, czy wyszła jakaś pozycja po polsku?
Nadejście Galactusa wyszło w WKKM #73
run Marka Waida wyszedł w WKKM #37 + WKKKM #41
run Hickmana wydał Egmont Fantastyczna Czwórka tomy 1-4

Offline GoNzO

« Odpowiedź #1034 dnia: Nd, 25 Styczeń 2026, 22:28:41 »
« Ostatnia zmiana: Nd, 25 Styczeń 2026, 22:30:41 wysłana przez GoNzO »
https://comicgang.com - internetowy katalog komiksowy.