Autor Wątek: Komiksy Disneya (Kaczor Donald, Kaczogród)  (Przeczytany 543298 razy)

Offline radef

Odp: Komiksy Disneya (Kaczor Donald, Kaczogród)
« Odpowiedź #2985 dnia: Cz, 02 Kwiecień 2026, 17:08:11 »
Co do degrengolady "Gigantów" w ostatnim czasie.
Właśnie dostałem informacje o majowym "Lustiges Taschenbuchu", który może u nas wyjść jako czerwcowy "Gigant", ale niekoniecznie, i niestety potwierdza się to, o czym pisałem.
Tom otwiera ponoć bardzo fajny komiks Nucciego i Cavazzano, ale nie wiadomo dlaczego potem +/- połowa publikacji to są jakieś odrzuty odrzutów i historie mające po 10-20 lat. Niestety od końcówki 2024 roku jest to regularna sytuacja, że zamiast dobrych nowych komiksów, są nagle wyciągane często bardzo słabe komiksy, które najpewniej wcześniej zostały przez redakcję odrzucone i przez to nadal mogą się w "Gigancie" pojawić.

Pewnym promykiem nadziei w tej mizerii "Gigantów" jest zapowiedź tomu "Dookoła świata: Skandynawia", w którym pojawią się dwa komiksy Korhonena i Cavazzano, w tym kontynuacja słynnej historii Rosy - https://www.komiksydisneya.pl/2026/04/gigant-poleca-extra-2026-04-dookoa.html
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline PJP

« Odpowiedź #2986 dnia: Cz, 02 Kwiecień 2026, 17:51:03 »
Chciałbym, żeby "Zdumiewający Kwantomas" doczekał się zbiorczego wydania na wzór tych ostatnich o Doubleducku i Superkwęku, bo naprawdę na to zasługuje
Lobbuję za tym już jakiś czas, ale nie zaszkodzi wsparcie, bo to naprawdę zacna seria :)

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2987 dnia: Pt, 03 Kwiecień 2026, 06:26:51 »
(a ja mógłbym uzupełnić dziury w chronologii, bo mimo starań, wciąż nie udało mi się zebrać ok. 6 archiwalnych Gigantów, w których pojawiały się historyjki o złodzieju-dżentelmenie, Egmont zresztą wydaje je nie po kolei).

Których tomów ci brakuje?

Podstawowym problemem jest to, że dalej nie ma w Polsce 12-13 Gigantów Poleca w roku. Wiecie że to już 10 lat mija jak nam Egmont tak obciął tą najlepszą serię? Przez to tracimy i lepsze komiksy i części cyklów takich jak Kwantomas czy Goofy Nemo. Jednocześnie widać gołym okiem, że to chyba jakaś złośliwość wydawnictwa. Bo na potęgę mnoży nam serie poboczne. Mamy już cztery specjale świąteczne na Boże Narodzenie, Wielkanoc, Halloween i wakacje. Plus MG i MAM, plus Dookoła Świata, plus Premium. No masa tego jest, tyle że zbiera ona dużo reprintów. A zawsze premierowa, główna, najlepsza seria jest ciągle ograniczona.

Jak będzie pani szefowa Egmontu na jakimś panelu na WTK, to ja ją zdecydowanie o to zapytam CZEMU TAK?

Offline Kadet

« Odpowiedź #2988 dnia: Pt, 03 Kwiecień 2026, 13:15:45 »
Jak będzie pani szefowa Egmontu na jakimś panelu na WTK, to ja ją zdecydowanie o to zapytam CZEMU TAK?

A ona Ci odpowie, że nie wie, CZEMU TAK, bo jest szefową działu komiksów, a Giganty wydaje dział prasowy, i poprosi, żebyś spytał ich kierownictwo.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

« Odpowiedź #2989 dnia: Pt, 03 Kwiecień 2026, 16:19:08 »
Których tomów ci brakuje?

GP #57 "Bohater z rezerwy"
GP #92 "Donald i kamień filozoficzny"
GP #187 "Ostatnia potyczka"
GP #191 "Wesołe zimowisko"

Wiem, że te tomy pojawiają się na aukcjach itp, ale nie chcę płacić po 30 zł za tom albo więcej ;) Dlatego czekam na jakieś zbiorcze wydanie przygód Kwantomasa:)

A ona Ci odpowie, że nie wie, CZEMU TAK, bo jest szefową działu komiksów, a Giganty wydaje dział prasowy, i poprosi, żebyś spytał ich kierownictwo.

Prawda, choć to samo pytanie można podpiąć pod wybór do kolekcji o Donaldzie i Sknerusie ;)

Offline Kadet

« Odpowiedź #2990 dnia: Pt, 03 Kwiecień 2026, 21:02:59 »
Tak dla pewności daję znać: historyjka z Kwantomasem z GP 57 to nie jest włoski Kwantomas Gervasia, tylko wcześniejsza próba stworzenia czegoś z tym bohaterem, autorstwa Pihla. To zupełnie inny pomysł na postać, w zasadzie łączy je tylko imię - i raczej nie do końca pasuje do spójnej historii Gervasia. W hipotetycznym zbiorczym wydaniu Kwantomasa raczej jej nie będzie.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2991 dnia: Pt, 03 Kwiecień 2026, 21:46:32 »
Pihl miał jakąś własną podserię nawiązującą do Kwantomasa:

https://inducks.org/story.php?c=D+2003-291
https://inducks.org/story.php?c=D+2004-303

Występowała tam jego pomocnica Ireyon.

« Odpowiedź #2992 dnia: Pt, 03 Kwiecień 2026, 22:29:36 »
Tak dla pewności daję znać: historyjka z Kwantomasem z GP 57 to nie jest włoski Kwantomas Gervasia, tylko wcześniejsza próba stworzenia czegoś z tym bohaterem, autorstwa Pihla. To zupełnie inny pomysł na postać, w zasadzie łączy je tylko imię - i raczej nie do końca pasuje do spójnej historii Gervasia. W hipotetycznym zbiorczym wydaniu Kwantomasa raczej jej nie będzie.

Dzięki, wiem, że to nie Garvasio, więc podejrzewam, że nie będzie w zbiorczym, gdyby się pojawiło:) a rozwiniesz, co masz na myśli, pisząc, że to całkiem inny pomysł na postać? Jak się lubi Kwantomasa Gervasio to warto polować na tego Giganta czy niespecjalnie Twoim zdaniem?

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2993 dnia: So, 04 Kwiecień 2026, 02:36:47 »
Mi się wydawało że pani Malwina jest szefową całego Egmontu i podlega jej wszystko a nie tylko dział z komiksami. Pytanie o to czemu ciągle nie ma znowu 12 Gigantòw w roku, do tej osoby uważam za zasadne.

Jak nie chcesz płacić po 30 zł za te tomy, to mi nie opłaca się szukać :) Co roku na WTK jest jeden brodaty sprzedawca co ma ofoliowane Giganty, Mamuty i MG. I sprzedaje je właśnie po 30-40 zl sztuka. Na Tezeuszu są po 20 niektòre ale są i droższe. Na Olimpii i Garażòwkach to bywają najròżniejsze numery w ròżnych stanach i cenach.

« Odpowiedź #2994 dnia: So, 04 Kwiecień 2026, 11:10:32 »
@UP

Rozpieściło mnie uzupełnianie Gigantów w dwupakach z Empiku/Auchan, gdzie wychodziło 12-15 zł za tom - zebrałem tak praktycznie 5 pełnych roczników (pojedyncze brakujące tomy dokupiłem na allegro w podobnej cenie - w tych samych dwupakach) ;)

Wiadomo, że tych starych numerów w tak atrakcyjnych dwupakach już nie znajdę. Natomiast przeglądam serwisy aukcyjne, zawsze na MFKiG da się znaleźć kilka stoisk z archiwalnymi "Gigantami" (najczęściej jakieś antykwariaty) i czasem da się kupić starsze tomy taniej. I w to celuje, bo bieżących komiksowych wydatków zawsze sporo. Ale dzięki!

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2995 dnia: So, 04 Kwiecień 2026, 22:59:06 »
Poczytałem ostatnio na forum ciepłe słowa o Gigantach z lat 1997-1998, a że na Święta wybrałem się do domu rodzinnego, w którym mam oba (1997 w stanie igła - nie żebym się chwalił ;D), kończę właśnie taki tomik:

Ale miło poczytać Giganta bez literówek, źle wklejonych dymków i innych temu podobnych :o Że też 30 lat temu potrafili, a dzisiaj już nie...

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2996 dnia: Nd, 05 Kwiecień 2026, 00:39:35 »
@up
Jak napisałem stronę wcześniej - genialny komiks. Znaczy ja piszę przez okulary nostalgii. Ale tak jak u KD tak samo Giganty z lat 1997 - 2000 uważam za kaczy prime. Świetne, śmieszne historie. Muszę odnaleźć w którym to tomie była ta historia Mikiego z Częstotliwością W i ponownie zarekomendować wam ten komiks. Żadne Gleanty czy Extra/Premium nie umywają się do tamtych scenariuszy

Equaroc - nie sprzedawaj, trzymaj bezpiecznie. Nic lepszego już nie będzie.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2997 dnia: Nd, 05 Kwiecień 2026, 10:35:37 »
Kiedyś się nad tym zastanawiałem, ale aktualnie nie mam takiego zamiaru. Bardziej kołacze mi się po głowie pomysł, żeby zacząć to sobie powtarzać, ale to grubsza operacja - mam 8 pełnych roczników, chyba z 25 pierwszych MegaGiga i inne pomniejsze rzeczy.

Offline radef

« Odpowiedź #2998 dnia: Nd, 05 Kwiecień 2026, 15:44:05 »
Ale miło poczytać Giganta bez literówek, źle wklejonych dymków i innych temu podobnych :o Że też 30 lat temu potrafili, a dzisiaj już nie...
Oczywiście, że błędy bywały i zawsze były, nie udawajmy. Nie zmienia to faktu, że to co się stało w prasowym dziale Egmontu przez ostatnie 2-3 lata, i dramatyczny spadek jakości wszystkiego, to jednak sytuacja nieporównywalna z czymkolwiek co zdarzyło się wcześniej. Ale gdybyś porównał tom z ok. 2021 z tomem z ok. 1998 roku, to wielkiej różnicy nie ma. A nawet są pewne rzeczy na plus, bo na szczęście Egmont międzynarodowo wycofał się z prób stosowania dużo cieńszego papieru, co miało miejsce gdzieś w okolicach 2000 roku.
@up
Jak napisałem stronę wcześniej - genialny komiks. Znaczy ja piszę przez okulary nostalgii. Ale tak jak u KD tak samo Giganty z lat 1997 - 2000 uważam za kaczy prime. Świetne, śmieszne historie. Muszę odnaleźć w którym to tomie była ta historia Mikiego z Częstotliwością W i ponownie zarekomendować wam ten komiks. Żadne Gleanty czy Extra/Premium nie umywają się do tamtych scenariuszy

Equaroc - nie sprzedawaj, trzymaj bezpiecznie. Nic lepszego już nie będzie.
"Kiedyś to było, a teraz to ni ma". Oczywiście, że Giganty w tamtym okresie były bardzo dobre, ale to nie jest tak, że nowe są złe. Jak zresztą tu było wspominane - "Agenci i detektywi", genialna seria, wiele komiksów detektywistycznych ze ścisłego tomu. "Ostatnia przygoda" - genialna historia o Sknerusie wydana w "Gigancie Poleca" 167, "Świat Jutra", "Wielka gra", "Cienka sprawa" - wybitne historie Castiego o Mikim wydany w latach 2007-2012 w "Gigancie Poleca" (niestety wiele innych zostało u nas pominiętych), "Wielkie Morze Piasku", "Wyspa skarbów" - doskonałe komiksy duetu Turconi/Radice (znanego też ze świetnych komiksów niedisnejowskich) wydany w "Gigantach" 183 i 205, już nie wspominając o "Doubleducku" czy "Kwantomasie".

Problem obecnego "Giganta" polega na tym, że po prostu Niemcy chcą tego wydawać więcej i więcej, a to oznacza, że najlepsze historie trzeba rozdzielić na więcej wydań. Plus mam wrażenie, że co jakiś czas w Egmoncie pojawia się ktoś, kto myśli, że zna się lepiej na temacie, choć w rzeczywistości się nie zna, i po latach pełnych bardzo fajnych tomów, potem nagle dostajemy słabe składaki.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2999 dnia: Nd, 05 Kwiecień 2026, 15:59:10 »
Oczywiście, że błędy bywały i zawsze były, nie udawajmy. Nie zmienia to faktu, że to co się stało w prasowym dziale Egmontu przez ostatnie 2-3 lata, i dramatyczny spadek jakości wszystkiego, to jednak sytuacja nieporównywalna z czymkolwiek co zdarzyło się wcześniej. Ale gdybyś porównał tom z ok. 2021 z tomem z ok. 1998 roku, to wielkiej różnicy nie ma. A nawet są pewne rzeczy na plus, bo na szczęście Egmont międzynarodowo wycofał się z prób stosowania dużo cieńszego papieru, co miało miejsce gdzieś w okolicach 2000 roku.
No ja pamiętam, że zawsze zdarzały się przypadki np. zamienienia postaciom dymków. Na interpunkcję czy literówki chyba niezbyt zwracałem uwagę jako dziecko, więc tu mi się ciężko odnieść, niemniej w takiej bezpośredniej konfrontacji z ostatnimi tomami Egmontu, jakie miałem w rękach - przepaść. "Superkwęk" po poprawkach stoi edycyjnie dużo niżej niż ten tom sprzed 30 lat.

Papier stawał się coraz grubszy chyba gdzieś od 2006-2007? Pamiętam, że starsze tomy były wyraźnie cieńsze.