Autor Wątek: Komiksy Disneya (Kaczor Donald, Kaczogród)  (Przeczytany 566981 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Castiglione

Odp: Komiksy Disneya (Kaczor Donald, Kaczogród)
« Odpowiedź #2940 dnia: Nd, 08 Marzec 2026, 12:13:59 »

https://www.facebook.com/Centrum.Komiksow.Disneya

Ciekawą grafikę wrzuciłeś na fb. Krytykę zebrał już pierwszy tom, a tu się okazuje, że był najbardziej różnorodny ;D

Offline radef

« Odpowiedź #2941 dnia: Nd, 08 Marzec 2026, 12:17:20 »
Acz w przypadku pierwszego tomu trzeba pamiętać, że w "innych" zaliczona jest "Mądra kurka", która pojawiła się w "Naszym wielkim Donaldzie". No i wówczas jeszcze mieliśmy większe oczekiwania.
"Przygody mimo woli" już tak naprawdę są zbiorem Barksa i Rosy, gdzie "gościnnie" są inni twórcy.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2942 dnia: Nd, 08 Marzec 2026, 12:36:46 »
Mnie najbardziej szkoda tej historii o wyprawie na Marsa z drugiego tomu - pierwszy włoski komiks, chciałem się zapoznać. No ale dawać stówę, żeby przeczytać 20 stron i przypomnieć sobie komiks Andersena, który kiedyś chyba czytałem... Słabo.

Jedyna opcja, jaką widzę, to jeżeli po fali krytyki coś pozytywnego by się zadziało z kolejnymi tomami, wtedy mógłbym nadrobić te pierwsze.

Offline michał81

« Odpowiedź #2943 dnia: Nd, 08 Marzec 2026, 14:39:57 »
"Zakwakane przygody" były, na podstawie wszelkich dokonanych przeze mnie pomiarów, najlepiej sprzedającym się księgarskim komiksem z kaczkami w poprzednim roku. Ostatnie Barksy miały trochę gorsze wyniki, ale jednak ciężko porównywać sprzedaż tomów 27-30 z tomem 1.
Czy ja dobrze rozumiem, że ten tom na który wylano wiadro pomyj tu na forum oraz w komentarzach pod postami CKD za to, że są w nim powtórki komiksów z kolekcji Rosy i Braksa jednym z najlepiej sprzedających się komiksów Egmontu? To ja nie wiem o co było bicie tej piany skoro ludzie to kupili.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2944 dnia: Nd, 08 Marzec 2026, 14:55:55 »
@UP
O to, że w październiku 2025 zakończono 30-tomowy Kaczogród a we wrześniu 2025 od razu wychodzi "nowa" seria w której 54% objętości powtarza zawartość Kaczogrodu. A kolejne tomy mają tego jeszcze więcej. Co z tego, że ten 1 tom dobrze się sprzedał, jak taki sposób wydawania doprowadzi tylko do inflacji komiksów i braku nowej treści. X-Men 1 Jima Lee też się dobrze sprzedał na początku lat 90-tych.

Offline PJP

« Odpowiedź #2945 dnia: Nd, 08 Marzec 2026, 15:04:07 »
To ja nie wiem o co było bicie tej piany skoro ludzie to kupili.
To trochę argument w stylu - wujek Rysiek lubi herbatę bez cytryny, więc bierz co dają i nie marudź ;)

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2946 dnia: Nd, 08 Marzec 2026, 15:07:16 »
To ja nie wiem o co było bicie tej piany skoro ludzie to kupili.
Gdybyś chciał zrozumieć treść tych postów, to byś zrozumiał, a że nie chcesz, to rozmowa nie ma sensu.

Offline michał81

« Odpowiedź #2947 dnia: Nd, 08 Marzec 2026, 15:32:53 »
Rozumiem powtórki w 80%. Tylko że te powtórki się sprzedały jak sam radef pisze bardzo dobrze. Lepiej niż domknięcie kilkuletniej kolekcji. Jeśli tej nowej kolekcji nie kupili ci co posiadają wcześniejsze dwie to kto kupił skoro jest jednym z lepiej sprzedających sie komiksów? Czyżby nowi czytelnicy którzy nie mogą kupić kompletu Rosy przez blokadę Disneya?

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2948 dnia: Nd, 08 Marzec 2026, 15:41:38 »
Jaki jest sens od nowa prowadzić tę samą dyskusję? Przecież ani nikt nie napisze ci niczego nowego, ani sedno do ciebie nie trafi.

Offline michał81

« Odpowiedź #2949 dnia: Nd, 08 Marzec 2026, 15:53:25 »
Jak pamiętam udowadniano w poprzedniej dyskusji że te powtórki w tym pierwszym tomie to jest mega zły pomysł, a to się bardzo dobrze sprzedało. Coś mi tu umyka, może ktoś to wyjaśnić? A może się myliliście i wasze ego nie pozwala przyznać ze to bicie piany było pezpodstawne. Nikt nie kazał kupować tych komiksów osobom posiadających wcześniejsze kolekcje.

Nie rozumiem ludzi, którzy narzekali na powtórki, potem poszli kupili te komiksy od wydawcy pokazując, że to gadanie i tak nie ma znaczenia. I teraz widzę powtórkę z rozrywki, chyba że znaleźli się nowi czytelnicy.
« Ostatnia zmiana: Nd, 08 Marzec 2026, 15:57:20 wysłana przez michał81 »

Offline Cringer

« Odpowiedź #2950 dnia: Nd, 08 Marzec 2026, 15:57:13 »
Rozumiem powtórki w 80%. Tylko że te powtórki się sprzedały jak sam radef pisze bardzo dobrze. Lepiej niż domknięcie kilkuletniej kolekcji. Jeśli tej nowej kolekcji nie kupili ci co posiadają wcześniejsze dwie to kto kupił skoro jest jednym z lepiej sprzedających sie komiksów? Czyżby nowi czytelnicy którzy nie mogą kupić kompletu Rosy przez blokadę Disneya?
Numery 1 zawsze sprzedają się najlepiej, do tego ten tom wydano w okresie przedświątecznym. Mój syn dostał go na prezent i sam zauważył że jest sporo powtórek. Jakoś nie śpieszno mu zebrać resztę.
Zastanawia mnie za to troszkę inna rzecz. Popraw mnie, jeśli się mylę ale czy ty przypadkiem nie jesteś wielkim przeciwnikiem kolekcji z Batmanem bo wielce prawdopodobne że byłoby tam sporo powtórek? Ciekawe że tam powtórki by Ci przeszkadzały a tu nie.

Nikt nie kazał kupować tych komiksów osobom posiadających wcześniejsze kolekcje.
Nie do końca, jednak fałszywą reklamą i informacjami o tomie, Egmont wprowadził klientów w błąd.

Offline michał81

« Odpowiedź #2951 dnia: Nd, 08 Marzec 2026, 16:03:43 »
Zastanawia mnie za to troszkę inna rzecz. Popraw mnie, jeśli się mylę ale czy ty przypadkiem nie jesteś wielkim przeciwnikiem kolekcji z Batmanem bo wielce prawdopodobne że byłoby tam sporo powtórek? Ciekawe że tam powtórki by Ci przeszkadzały a tu nie.
Ale ja mam wywalone na jakiekolwiek kolekcji od dawna i wiele razy pisałem że mogą te kolekcje wydawać. Nie jestem bazylrm ktory od ponad 10 lat stoi w miejscu. Dla Egmontu to nawet byłoby dobre rozwiązanie bo nie musiałby skupiać się na dodrukach i wydawać po swojemu. Nadal jednak wątpię aby bylo wydanie kolekcji Batmana. Od bardzo dawna kupuje wybieram świadomie i kupuje to co chce a nie wszystko jak leci, a tu widzę że te osoby co by nie rzucić z Kaczek to wezmą wszystko.

Nie do końca, jednak fałszywą reklamą i informacjami o tomie, Egmont wprowadził klientów w błąd.
Że byli tam wymieniany twórcy których nie było w albumach? O to chodzi?
« Ostatnia zmiana: Nd, 08 Marzec 2026, 16:05:52 wysłana przez michał81 »

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2952 dnia: Nd, 08 Marzec 2026, 16:06:50 »
Jak pamiętam udowadniano w poprzedniej dyskusji że te powtórki w tym pierwszym tomie to jest mega zły pomysł, a to się bardzo dobrze sprzedało. Coś mi tu umyka, może ktoś to wyjaśnić? A może się myliliście i wasze ego nie pozwala przyznać ze to bicie piany było pezpodstawne. Nikt nie kazał kupować tych komiksów osobom posiadających wcześniejsze kolekcje.

Nie rozumiem ludzi, którzy narzekali na powtórki, potem poszli kupili te komiksy od wydawcy pokazując, że to gadanie i tak nie ma znaczenia. I teraz widzę powtórkę z rozrywki, chyba że znaleźli się nowi czytelnicy.
Bo zupełnie nie rozumiesz, o co ludziom chodzi. Problemem nie jest sama ta seria, bo generalnie jest wydana ładnie i zbiera dobre komiksy, czemu nikt nie zaprzecza, radef podkreśla to w praktycznie każdym swoim poście na KAI. Problem jest taki, że Egmont wytworzył sobie sporą grupę odbiorczą na komiksy z kaczkami, a wybierając tę kolekcję całkowicie się od niej odcina, nie oferując niczego innego. Nie jest tak, że dla nowego odbiorcy jest jedna seria, a dla starych fanów druga. Jedyna inna to zapowiedziane 4 tomy De Vity, które raz że nie będą raczej zawierać topowych komiksów, dwa - patrząc na dotychczasowe tempo "Włoskiego skarbca", ich wydanie zajmie jakieś 2 lata.

Więc:
a. Egmont mógł tę kolekcję wydać tak, aby zadowolić i starszych i nowszych czytelników - bo to widać chociażby po tym, jak ta seria wygląda w innych krajach, tylko u nas obcięto praktycznie wszystko, co nie wyszło spod ręki Barksa i Rosy
b. Można było pójść dwutorowo i jednocześnie zaproponować coś stałym odbiorcom

Wybrana została natomiast opcja "c", czyli kompletnie olać dotychczasowych czytelników, którzy nakręcili sprzedaż poprzednich serii i czekają na kolejne wydania.

Więc generalnie Jaś się wkurza, że nie ma na rynku żadnego produktu skierowanego do niego, a ty wchodzisz i mówisz mu, żeby się cieszył, bo jest produkt dla Stasia.
« Ostatnia zmiana: Nd, 08 Marzec 2026, 16:28:51 wysłana przez Castiglione »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2953 dnia: Nd, 08 Marzec 2026, 17:20:43 »
ze to bicie piany było pezpodstawne.

Tak, takie dokładnie było.

10 lat udajesz że nie możesz zrozumieć, że ja
bazylrm
bym z chęcią przeczytał ten włoski komiks z 1937 roku, albo "Gdy zakwitnie kwiat" ale nie będę płacił kolejny raz za wszystkie pozostałe powtórzone komiksy do niego doczepione. Kupiłem wszystkie tomy Kaczogrodu z powtórzonymi ze zwykłego "Kaczora Donalda" Barksami. I mam dość płacenia jeszcze raz i jeszcze raz aż do skończenia świata, bo Egmont Polska ma taką złą politykę wydawniczą.

Offline radef

« Odpowiedź #2954 dnia: Nd, 08 Marzec 2026, 17:30:33 »
Czy ja dobrze rozumiem, że ten tom na który wylano wiadro pomyj tu na forum oraz w komentarzach pod postami CKD za to, że są w nim powtórki komiksów z kolekcji Rosy i Braksa jednym z najlepiej sprzedających się komiksów Egmontu? To ja nie wiem o co było bicie tej piany skoro ludzie to kupili.
To pokazuje, jak jeszcze nienasycony jest rynek na wydania z kaczymi wydaniami w Polsce.
"Wielcy bohaterowie Disneya" to de facto był pierwszy start większej serii z komiksami Disneya do księgarń od czasu... kolekcji Rosy już z 6 lat temu. Na dodatek bardzo fajnie graficznie opakowany.
Problem polega na tym, o czym gadaliśmy już wiele razy tutaj, że jeśli chcesz wydawać tak długą serię, to musisz opierać się w sporej części na fanach, bo zwykły czytelnik się po prostu dość szybko nudzi. A na razie Egmont robi wszystko, żeby zmaksymalizować zyski w krótkim terminie (przez to np. te lekko wprowadzające w błąd opisy), nie patrząc w dłuższej perspektywie.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya