Autor Wątek: Ghost Rider  (Przeczytany 11284 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Antari

Odp: Ghost Rider
« Odpowiedź #30 dnia: Pn, 08 Czerwiec 2026, 12:34:33 »
To już sam musisz zdecydować.
Ja kupowałem omnibusy GR na bieżąco i cenowo pewnie wyszło mnie tyle co 3 tomy od Muchy. 2 tomy od Muchy miałem i pozbyłem się bez żalu. Wolę omni, większy format i więcej materiału. Nie ma brakujacych stron. Był czas co pierwszy omni latał po ~170, czyżby tyle nastukali i jednak wysprzedany. 🤔
I z tym przesunięciem na obwolucie to prawda, chociaż ja nie zauważyłem tego dopiero jak nie napisałeś. Stoją u mnie wysoko i pewnie dlatego.
Dla zainteresowanych trzeci tom omni GR na atomie w preorderze (na styczeń 2027) za ~300 zł.

No tak, to prawda trzeba było kupować jak był preorder albo promocje. 170 to fakt rewelacyjna cena za tom 1 omniaka. Pech chciał, że miałem kilkuletnią przerwę od komiksów i powstały zaległości. Mea culpa, a winne temu przeświadczenie, że mam już wszystko co chciałem.

Teraz nadrabiam zaległości ale czasu nie cofniesz i aktualnie ceny/dostępność są jakie są. Jakbym miał te omniaki to bym oczywiście ich nie wymieniał ale w obecnej sytuacji wydaje mi się, że pakiet od Muchy + vol.3 omnibus to całkiem niezłe combo. Ma swoje wady jak te brakujące 4 strony ale i zalety, które wypisałem wyżej. Dla 4 stron nie będę dopłacał ponad 500 zł, zwłaszcza, że ten omniak vol.2 też idealny nie jest.

Chyba, że mi znajdziesz chętnego co opchnie swoje 2 omniaki w tych cenach co dałeś ;)

Offline Crono

« Odpowiedź #31 dnia: Pn, 08 Czerwiec 2026, 15:23:08 »
Ale że jak niby omnibusy mają większy format od wydania Muchy? Przecież to ten sam format...

Offline Castiglione

« Odpowiedź #32 dnia: Pn, 08 Czerwiec 2026, 16:43:28 »
Wolę omni, większy format i więcej materiału.
Format jest akurat ten sam.

W sumie dla jednolitości wydań mógłbym nawet dać 2x więcej ale szczerze mówiąc idiotycznie wygląda ten grzbiet tomu 2 z przesuniętym logo Marvel Omnibus. Jeżeli już mam dać tyle to powinno być idealnie.
Przypadkiem w ostatnim czasie wielokrotnie nie pisałeś, że jesteś już tak doświadczony w zbieraniu komiksów, że nie zwracasz uwagi na takie rzeczy?

Offline Cypher

« Odpowiedź #33 dnia: Pn, 08 Czerwiec 2026, 17:01:15 »
Zawsze wydawało mi się, że omnibusy mają większy format od wydań muchowych. Może twarda okładka i obwoluta robią mi takie wrażenie. Jeśli się myliłem, to odszczekuję.

Online OokamiG

« Odpowiedź #34 dnia: Pn, 08 Czerwiec 2026, 17:28:56 »

Offline Antari

« Odpowiedź #35 dnia: Pn, 08 Czerwiec 2026, 19:09:59 »
Przypadkiem w ostatnim czasie wielokrotnie nie pisałeś, że jesteś już tak doświadczony w zbieraniu komiksów, że nie zwracasz uwagi na takie rzeczy?

Generalnie tak, już nie emocjonuje mnie to tak jak kiedyś i nie prowadzę batalii ze sklepem o wymianę jak dostanę model z jakimś ubytkiem, czy nawet ubitym rogiem. Szkoda mi czasu na reklamacje lub raczej jej brak przez wymówki sklepu.

Ale sytuacja tu też troszkę inna bo już przed zakupem wiesz, że dostaniesz bubel - każdy model tego omniaka jest skopany bez wyjątku, więc od razu wiesz, że ładujesz się na minę. Spoko, ale za 500 zł więcej mając alternatywę w wydaniach Muchy (które  też mają zalety nad omniakami)? Co innego gdy produkt jest ok tylko ma jakiś zindywidualizowany ubytek, a nie cała partia. Na takie rzeczy nauczyłem się machać ręką.   

Online xanar

« Odpowiedź #36 dnia: Wt, 09 Czerwiec 2026, 04:36:08 »
Co ty porównujesz, lekko przesunięte logo na obwolucie do brakujących stron.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Takesh

« Odpowiedź #37 dnia: Wt, 09 Czerwiec 2026, 09:17:46 »
Plus wydanie Muszki prawie sie rozpada po czytaniu w porównaniu do omnibusów.

Offline Antari

« Odpowiedź #38 dnia: Wt, 09 Czerwiec 2026, 09:55:45 »
Co ty porównujesz, lekko przesunięte logo na obwolucie do brakujących stron.

Och świętokradztwo! Dopłacę pół tysiaka za 4 strony, które mogę w sekundę doczytać online i już lecę z przeprosinami dla jaśnie wielmożnego!

Nawiasem mówiąc to ciekawe, że nagle tak bronisz Marvela. Już za cienki papier w omniakach nie przeszkadza?

Plus wydanie Muszki prawie sie rozpada po czytaniu w porównaniu do omnibusów.

Pfff to jeszcze nic. Moje wydanie Muchy dokonało samozapłonu i się zjarało w rękach.
« Ostatnia zmiana: Wt, 09 Czerwiec 2026, 09:57:58 wysłana przez Antari »

Online xanar

« Odpowiedź #39 dnia: Wt, 09 Czerwiec 2026, 12:28:18 »
Ja wiem, że ty sobie musisz w tej swojej głowie jakoś racjonalizować dziwne wybory zakupowe, tylko weź mi powiedz, jakie to ma znaczenie czy przesunięcie na obwolucie jest Marvela, Muchy czy "złego" Egmonta, stary porównujesz brak stron z przesunięciem na obwolucie xD.

Wytłumaczę ci bo widzę, że jest problem - jak nie masz stron w książce to nie masz całego materiału jaki miał być, a jak masz przesuniecie na obwolucie (na które zresztą nie zwracasz uwagi bo już ma prawie wszystkie książki) to masz przesuniecie na obwolucie a w książce masz wszystkie strony.

Tak na marginesie, po co ty te książki kupujesz, wszytko możesz przeczytać online xD

Offline Antari

« Odpowiedź #40 dnia: Wt, 09 Czerwiec 2026, 13:59:56 »
Oczywiście wydanie Muchy ma także swoje wady o czym pisałem. Nie doczytałeś, twój problem. Alternatywą jest jeszcze nie kupować żadnego wydania bo każde ma wady.

Omnibusów także lepiej nie kupować, bo przecież mają za cienki papier. Najlepiej w ogóle nic nie czytać i nie kupować, bo w innym przypadku coś ci się roi w głowie i "racjonalizujesz sobie dziwne wybory zakupowe".

A jak ty sobie racjonalizujesz wybory zakupowe w przypadku omnibusów na cienkim papierze? Mam nadzieję, że polujesz tylko na pierwsze wydania sprzed dekady na grubym, porządnym papierze. 

Dla ciebie komiks to może być obdarty kawałek gówna byle na grubym papierze ;) Nie wnikam, każdy ma swoje "ideały".

A najzabawniejsze, że posta polajkował michał81, który pare postów wyżej zapytany o wpływ fabularny nieobecnych zeszytów w wydaniu Muchy vs omniak, odpisał, że jest on "zerowy". Panowie, naprawde jesteście siebie warci.
« Ostatnia zmiana: Wt, 09 Czerwiec 2026, 14:02:19 wysłana przez Antari »

Online xanar

« Odpowiedź #41 dnia: Wt, 09 Czerwiec 2026, 15:56:13 »
Ale ja tylko napisałem, że to porównanie to raczej nietrafione jest xD.

Nic nie pisałem, żeby nic nie kupować, ty żeś napisał, że możesz sobie online przeczytać xD

Ja to wole jak papier jest w tych książkach tak jak miał być w zapowiedziach a później się okazuje, że go nie ma xD

Piszesz o jakiś kawałkach gówna, nieźle masz z głową, nic ci ta przerwa od komiksów/forum nie pomogła.

Ale to z takim podejściem to można z każdej książki powycinać wszystkie zeszyty, które nie mają wpływu na fabułę xD Żeś wymyślił xD
Z tego Ghost Ridera pewnie dałoby się jeszcze coś wyciąć co nie miało związku z fabułą.

Michał81 posta polajkował xD, No weź Michał81 postów nie lajkuj xDDDD

Trochę słoma z butów ci zaczęła wystawać po tym poście, może w następnym będzie coś o innych odchodach.

Offline Odyn

« Odpowiedź #42 dnia: Śr, 10 Czerwiec 2026, 09:20:50 »
Panowie, wystarczy zerknąć na zawartość oraz objętość trzech omnibusów z tym, co proponuje Mucha. Ja miałem pierwotnie kupić wydania Muchy, stąd przegapiłem preordery na dwa pierwsze omniaki, ale na szczęście wyszła afera i zdążyłem anulować polskie druki.
Dziś jestem szczęśliwym posiadaczem 2 omniaków + mam zrobiony preorder na vol. 3 :)

Żeby nie był gosłownym:
oryginał
vol 1 - 1216 stron
vol 2 - 1312 stron
vol 3 - 1232 strony

Mucha
tom 1 - 524 strony
tom 2 - 560 stron
tom 3 - 528 stron

Oczywiście tak jak któryś kolega wyżej wspomniał część rzeczy się zazębia (dwa pierwsze tomy Muchy to niemal cały omnibus vol 1), ale szybciej wszystko dostaniemy od Marvela. Omnibus vol. 3 ma być w styczniu :))
Lepiej czekać na jakieś promocje, wyprzedaże i brać od Marvela. Ja vol. 1 wziałem za 281 zł, vol. 2 za 360 zł (variant Lee, na którym mi zależało), vol. 3 w preorderze za 299 zł. Jasne, niektórzy załapali się taniej poprzez preordery. Ja niestety zaufałem Musze i przegapiłem, na szczęście tak jak wspomniałem zdążyłem anulować i upolowałem oryginały :)
"Więcej Życie nie pozwoli rozdzielić, niż Śmierć połączyć może" P. B. Shelley

Online xanar

« Odpowiedź #43 dnia: Śr, 10 Czerwiec 2026, 12:54:21 »
Z tego co widzę to Mucha wydała z 900 stron mniej porównują to z vol.1 i vol.2, no ale pewnie dlatego, że
wpływ fabularny nieobecnych zeszytów w wydaniu Muchy vs omniak ... jest on "zerowy".
:)

Offline Castiglione

« Odpowiedź #44 dnia: Śr, 10 Czerwiec 2026, 15:34:48 »
W takich seriach z zasady nie ma jednej ciągłej fabuły przez sto zeszytów, tylko zwykle mniejsze story-arki i niezależne historie, w dodatku autorzy piszą tak, żeby w miarę sprawnie dało się wskoczyć do takiego komiksu w dowolnym momencie. Więc no tak, pewnie można by nawet główną serię okroić o jakieś zeszyty i dalej dałoby się to czytać ;D