Autor Wątek: DC Compact Comics  (Przeczytany 18896 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kadet

Odp: DC Compact Comics
« Odpowiedź #150 dnia: Nd, 26 Październik 2025, 21:36:48 »
Tak, to właśnie tam. Na początku labiryntu strony mają normalny układ, potem przekręcają się o 90 stopni i trzeba trzymać komiks bokiem, a na koniec są do góry nogami - to symbolizuje, że im dłużej przebywa się w labiryncie, tym bardziej pogłębia się zagubienie i oderwanie od rzeczywistości.

Kiedy "Trybunał Sów" wyszedł po raz pierwszy, parę osób też o to pytało na forum.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline panAeL

« Odpowiedź #151 dnia: Nd, 26 Październik 2025, 22:21:25 »
W ramach ciekawostki.

W trakcie urlopu odwiedziłem komiksową księgarnię z mnóstwem dobra zza oceanu. Przeglądając regały trafiłem na marvelową odpowiedź na DC Compact:

Nie pogardziłbym ;)

Offline Xmen

« Odpowiedź #152 dnia: Nd, 26 Październik 2025, 22:48:55 »
Może Egmont też się skusi, albo Marvel im to narzuci. Nie wiem jak było w przypadku DC compact?
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline michał81

« Odpowiedź #153 dnia: Pn, 27 Październik 2025, 05:21:52 »
Kiedy "Trybunał Sów" wyszedł po raz pierwszy, parę osób też o to pytało na forum.
Za każdym razem jak wychodzi wznowienie pojawiają się pytanie czy nie jest to błąd, nawet widziałem też to na facebooku. Podobna sytuacja jest z komiksem Strażnicy Początek Dr Manhattan, bo tam jest podobny zabieg zastosowany z obróceniem stron, co ma reprezentować perspektywę drugiego bohatera - Ozymandiasa.

Online xanar

« Odpowiedź #154 dnia: Pn, 27 Październik 2025, 09:24:27 »
W ramach ciekawostki.

W trakcie urlopu odwiedziłem komiksową księgarnię z mnóstwem dobra zza oceanu. Przeglądając regały trafiłem na marvelową odpowiedź na DC Compact:

Nie pogardziłbym ;)

Te Marvele to oczywiście 50% drożej.  ;D
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline _Paweł

« Odpowiedź #155 dnia: Pn, 27 Październik 2025, 11:59:04 »
No droższe, bo przecież gołym okiem widać, że większy format.

Online xanar

« Odpowiedź #156 dnia: Pn, 27 Październik 2025, 12:18:41 »
No, najwyraźniej na tyle większe, zęby kosztowało 50% więcej  ;D Trochę słaba odpowiedź na Compact DC.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #157 dnia: Pn, 27 Październik 2025, 17:34:46 »
@UP
Wy nie widzicie, że Civil War jest odrobinę niżej niż ten Far Sector??
Na oko komiksy są tej samej wysokości.

Online radef

« Odpowiedź #158 dnia: Pn, 27 Październik 2025, 17:43:56 »
Jest dalej i wygląda na większy, czyli ma taki sam format - uwielbiam jak Bazyliszek łamie też zasady fizyki.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Online Necr09

« Odpowiedź #159 dnia: Pn, 27 Październik 2025, 17:57:13 »
DC Compact - 5.5 inches x 8.5 inches (13.97 cm x 21.59 cm)
Marvel Premier... - 6 inches x 9 inches (15 cm × 23 cm)
FGO: 758,469,198

Offline Kadet

« Odpowiedź #160 dnia: Pn, 27 Październik 2025, 18:03:12 »
Przy czym coś tam czytałem na wiki, że np. w Marvel Premiere o Fantastycznej Czwórce Marvel wzorem TM-Semica powycinał z zeszytów wątki poboczne, żeby upchnąć jak najwięcej głównego wątku do tomiku, tak że tak...
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Online xanar

« Odpowiedź #161 dnia: Pn, 27 Październik 2025, 18:26:53 »
Chyba stwierdzili, że nie może mieć więcej strona jak 350.  :)

Tam w tym Marvelu to jakieś tęgie głowy pracują:

Mieli podobny kontent, ale w hardcoverach - skasowany (Marvel select chyba się nazywało)
Zrobili Mighty Marvel Masterworks mniejszy format - dla "dzieciaków" tylko z materiałem z lat 60-tych - skasowany
Zamiast pokończyć te runy co zaczęli w tych Masterworksy hardcoverach - to skasowali
Zamiast zrobić ten sam format co DC i dać tą samą cenę to nie.

Masz Bazyl - wizualizacje

Online Saruman

« Odpowiedź #162 dnia: Pn, 27 Październik 2025, 18:31:06 »
Po centymetrze dołożone, można cenę o 50% zwiększyć... ;D

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #163 dnia: Pn, 27 Październik 2025, 18:37:17 »
Na zdjęciu od xanara wyraźnie widać różnicę. Na poprzednim nie było to aż tak wyraźne. Jakby i to się w Polsce ukazało, to nie byłoby źle. Choć oczywiście Civil War i Born Again mam, więc akurat tych nie potrzebuję, jak Trybunału Sów, który świadomie ominąłem.

Online Castiglione

« Odpowiedź #164 dnia: Pn, 27 Październik 2025, 20:10:49 »
Za każdym razem jak wychodzi wznowienie pojawiają się pytanie czy nie jest to błąd, nawet widziałem też to na facebooku. Podobna sytuacja jest z komiksem Strażnicy Początek Dr Manhattan, bo tam jest podobny zabieg zastosowany z obróceniem stron, co ma reprezentować perspektywę drugiego bohatera - Ozymandiasa.
Ech. Jeszcze rozumiem, że w przypadku strony do góry nogami można mieć wątpliwości, ale myślałem, że jeżeli nagle mamy przewrót o 90 stopni i format zmienia się na poziomy (czyli rysunki na stronie siłą rzeczy mają całkiem inny układ), jak w tym Batmanie, to już idzie samemu rozkminić, że nie jest to błąd w druku.
« Ostatnia zmiana: Pn, 27 Październik 2025, 20:12:26 wysłana przez Castiglione »