Autor Wątek: DC Compact Comics  (Przeczytany 18918 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gazza

Odp: DC Compact Comics
« Odpowiedź #75 dnia: Pt, 17 Październik 2025, 13:12:57 »
Osobiście uważam za akuratny format do czytania w podróży itp. Do kontemplowania służą mi inne wydania.

Offline Piterrini

« Odpowiedź #76 dnia: Pt, 17 Październik 2025, 17:42:35 »
Jak tam Wasze kompaktowe zakupy?  8)
Pierwsza fala zaatakowała Auchan:

Lobo obok Smerfów ostatnio stał 3 dekady temu, znaczek "dla dorosłych" jest, więc afery nie będzie :P

Offline arczi_ancymon

« Odpowiedź #77 dnia: Pt, 17 Październik 2025, 21:54:43 »
Jak dla mnie to całe DC Compact spoko, ale na pierwszy rzut poszły tak sztandarowe tytuły, że oczywiście czytałem wszystkie, ba, nawet mam wszystkie w innych wydaniach, więc sensu dla mnie zero. Ale jakby wyszło coś, czego u nas wcześniej nie było (o ile w ogóle nie przeczy to planom Egmontu?), to chętnie bym wziął. Szczególnie jakieś bardziej drugoligowe, mniej ambitne pozycje chętnie bym w takiej formie widział.

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #78 dnia: So, 18 Październik 2025, 00:02:52 »
Odebarałem dziś V jak Vendetta i jestem zachwycony! Już wiem, że zamówię sobie też Strażników. Formuła bardzo mi odpowiada. Liczę na włączenie do niej tytłów w Polsce dotąd niepublkowanych 👍👍

Offline Crono

« Odpowiedź #79 dnia: So, 18 Październik 2025, 08:41:40 »
Byłem wczoraj w Empiku i zobaczyłem jak fizycznie to DC Compact wygląda. Dla mnie format nie do zaakceptowania, za małe litery i rysunki. Ja pasuję.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #80 dnia: So, 18 Październik 2025, 10:05:44 »
Liczę na włączenie do niej tytłów w Polsce dotąd niepublkowanych 👍👍
A ja liczę, że nie. W sensie niech sobie jakaś nowość wychodzi równolegle w takiej wersji, ale nie tak, żeby coś było wydane tylko jako kompakt.

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #81 dnia: So, 18 Październik 2025, 10:46:58 »
Egmont uprzedzał, że w DC Compact nie będzie na polskim rynku nowości więc się ich nie spodziewam. Natomiast rynek stoi na głowie skoro standardem są wydania ekskluzywne a dla szerokiego odbiorcy jest tylko garść dubli.
Batman returns
his books to the library

Offline Cringer

« Odpowiedź #82 dnia: So, 18 Październik 2025, 10:54:44 »
Natomiast rynek stoi na głowie skoro standardem są wydania ekskluzywne a dla szerokiego odbiorcy jest tylko garść dubli.
Bez przesady. Egmont ma przecież sporo serii tańszych w miękkich okładkach. Chyba problem jest w tym że DC Compact jakościowo jest bardzo dobry, i jedynie format przypomina że to budżetowe, tańsze wydanie.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #83 dnia: So, 18 Październik 2025, 11:14:52 »
Egmont uprzedzał, że w DC Compact nie będzie na polskim rynku nowości więc się ich nie spodziewam. Natomiast rynek stoi na głowie skoro standardem są wydania ekskluzywne a dla szerokiego odbiorcy jest tylko garść dubli.
Komiks w standardowym formacie, tyle że w twardej oprawie, to dla mnie żadne wydanie ekskluzywne. Aczkolwiek nie obraziłbym się, gdyby był wybór miękka/twarda. Moglibyśmy mieć też jak na Zachodzie, że najpierw pojawiają się trejdy, a następnie zbiorcze na twardo, tyle że to chyba sprawdziłoby się lepiej przy okazji nowszych serii.

Offline radef

« Odpowiedź #84 dnia: So, 18 Październik 2025, 11:57:00 »
Tylko "DC Compact" to wydanie budżetowe, nie wydanie standardowe, którymi są trejdy z najnowszymi komiksami. I to akurat całkiem normalne, że w wydaniach budżetowych nie wychodzą nowości, bo gdyby tak było, to wtedy stanąłby rynek na głowie!
Problem jest taki, że cena trejdów w ostatnim czasie znacząco się zwiększyła i przez to stały się gorzej dostępne dla czytelników. Jak dodamy do tego słabe wyniki filmów Marvela i DC w kinach w ostatnim czasie, a jednak prowadzi do mniejszego napływu nowych czytelników, to nic dziwnego, że wydawnictwa bardziej stawiają na obecnych fanów, którzy są bardziej zainteresowani wydaniami kolekcjonerskimi.
Czy "DC Compact" cokolwiek zmieni w tym układzie? Zobaczymy, ale tu potrzebna jest też pomoc z zewnątrz i powrót mody na superhero.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline donT

« Odpowiedź #85 dnia: So, 18 Październik 2025, 12:03:08 »
Problem jest taki, że cena trejdów w ostatnim czasie znacząco się zwiększyła i przez to stały się gorzej dostępne dla czytelników. Jak dodamy do tego słabe wyniki filmów Marvela i DC w kinach w ostatnim czasie, a jednak prowadzi do mniejszego napływu nowych czytelników, to nic dziwnego, że wydawnictwa bardziej stawiają na obecnych fanów, którzy są bardziej zainteresowani wydaniami kolekcjonerskimi.

Klasyczny Catch 22.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline Xmen

« Odpowiedź #86 dnia: So, 18 Październik 2025, 12:08:02 »
Ja już dwóch koleżków namówiłem na DC compact. Jak zobaczyli ceny to się podjarali. Komiksy czytali za czasów TM semic, później już nie. Do tej pory jak widzieli u mnie ceny na okładkach to robili się bladzi.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Piterrini

« Odpowiedź #87 dnia: So, 18 Październik 2025, 12:13:43 »
Uzupełniając to co @arczi_ancymon napisał, z własnej perspektywy, dlaczego ktoś mógłby za tym postulować: Watchmen kupowałem za ok. 70 zł, patrzę na Egmont, teraz 10 zł taniej kosztuje np. Tytani tom 2 Świat Bestii. Mamy 10 zł różnicy, a przy tym: twarda a miękka okładka; 400 a 250 stron, no i wartość względnie obiektywna (powszechnie uznawana) i ta czysto subiektywna - komiksy z kompletnie innych lig. Więc kwestia wymierna - cena, płacić tyle samo za top gatunku i za byle czytadło? I kwestia subiektywna - drugo- czy trzecioligowe komiksy nie "potrzebują" wydań równych (lub bardzo zbliżonych) jakościowo do topowych tytułów (zwłaszcza jeśli przekłada się to na ceny i np. miejsce na półkach).

To można rozszerzyć o inne tytuły (chociażby niekóre tomy Epic Egmontu) i inne wydawnictwa (np. Stone od SL), gdzie materiał wydany jest tak samo dobrze (lub lepiej, a do tego drożej) jak w tych topowych komiksach, a przepaść w samej "wartości" materiału jest ogromna. A to samo w innych mediach, już skrótowo, wspominałem dawniej w innym wątku, że obecnie mniejsi wydawcy filmów (tzw. "butikowi") wydają niszowe tytuły (np. Giallo) w standardzie (i cenie) bywa że wielokrotnie przewyższającym wydania najlepszych światowych filmów...

Dla mnie wynik powyższych bywa absurdalny, np. na półce wyróżniające się tytuły nie zasługujące (relatywnie) na tak dobre wydania (a innych wydań nierzadko nie ma). To są oczywiście problemy pierwszego świata. Najłatwiej ich uniknąć omijając te mniej wartościowe pozycje, ale jakby były dostępne w budżetowej formie to normalnie bym po nie sięgnął - wszyscy wygrywają (no nie wszyscy, bo nie takie są życzenia np. tu na forum).
« Ostatnia zmiana: So, 18 Październik 2025, 12:15:18 wysłana przez Piterrini »

Offline radef

« Odpowiedź #88 dnia: So, 18 Październik 2025, 12:55:43 »
Uzupełniając to co @arczi_ancymon napisał, z własnej perspektywy, dlaczego ktoś mógłby za tym postulować: Watchmen kupowałem za ok. 70 zł, patrzę na Egmont, teraz 10 zł taniej kosztuje np. Tytani tom 2 Świat Bestii. Mamy 10 zł różnicy, a przy tym: twarda a miękka okładka; 400 a 250 stron, no i wartość względnie obiektywna (powszechnie uznawana) i ta czysto subiektywna - komiksy z kompletnie innych lig. Więc kwestia wymierna - cena, płacić tyle samo za top gatunku i za byle czytadło? I kwestia subiektywna - drugo- czy trzecioligowe komiksy nie "potrzebują" wydań równych (lub bardzo zbliżonych) jakościowo do topowych tytułów (zwłaszcza jeśli przekłada się to na ceny i np. miejsce na półkach).
"Strażnicy" okładkowo mieli cenę 119,99 zł (przed podwyżkami, obecnie bodajże 149,99 zł), "Świat Bestii" 79,99 zł, więc jeśli mielibyśmy porównywać 1:1, to jednak 45-48 zł jest ceną bliższą temu, za ile faktycznie ten tom można dorwać.

Ale wracając do dyskusji. Tak to jest, że jeśli wyda się w tym samym standardzie wydawniczym najlepszy komiks i czytadło, to cena okładkowa będzie podobna, bo jakość komiksu (często względna) rzadko kiedy przekłada się na cenę komiksu.

Tylko znów - Egmont mógł wydać DC Compact tak tanio, ponieważ korzysta z plików, które zostały już przygotowane lata temu i już się "zwróciły". Nie musi płacić znów za tłumaczenie, korektę, DTP itp. Tak samo jest w USA, w DC Compact nie są wydawane nowe komiksy, które ledwie co pojawiły się w zeszytach, ale takie, które już wielokrotnie się "zwróciły" w innych publikacjach.

No i cena wiąże się też z nakładem. Batman się sprzeda, bo to Batman, "Strażnicy" i "V jak Vendetta" to tytuły, które doczekały się filmów i są gdzieś tam znane w powszechnej świadomości. Ale już jakieś mniej znane tytuły? Tu może być problem, a trzeba pamiętać, że DC Compact to nie jest seria skierowana pod przeciętnego bywalca tego forum, ale pod szerszą grupę odbiorców, czytelników fantasy, SF czy mangi, którzy coś tam o tym DC słyszeli.
« Ostatnia zmiana: So, 18 Październik 2025, 12:58:44 wysłana przez radef »
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline Piterrini

« Odpowiedź #89 dnia: So, 18 Październik 2025, 13:20:57 »
"Strażnicy" okładkowo mieli cenę 119,99 zł (przed podwyżkami, obecnie bodajże 149,99 zł), "Świat Bestii" 79,99 zł, więc jeśli mielibyśmy porównywać 1:1, to jednak 45-48 zł jest ceną bliższą temu, za ile faktycznie ten tom można dorwać.
Jasne, to taki szybki przykład, dorzucić można że te kilka lat temu 40% rabatu od okładkowej w księgarniach to był standard itd..

Dalszą część też rozumiem, zresztą wszystko mówi dostępność marketowa, czyli ww. wielkość nakładu pozwala zbić cenę jednostkową.

Jeszcze ktoś wyżej pisał o rozmiarze, może warto przypomnieć, że plansze komiksowe powstają w formacie zbliżonym do A3, nikomu nie przeszkadza, że format drukowany standardowo dla czytelnika jest ok. 3-krotnie mniejszy niż oryginalne plansze?